BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αναγκαία φορολογικά κίνητρα αγοράς τρακτέρ με νέα Σχέδια Βελτίωσης

Με τη μεταβατική πρόσκληση των μικρών Σχεδίων Βελτίωσης 2021 να ετοιμάζεται ενόψει Οκτωβρίου, επανέρχεται ξανά στην επιφάνεια το διαχρονικό πρόβλημα της υπερφορολόγησης των αγροτών κατά την αγορά τρακτέρ, κάτι που παρά τις δεσμεύσεις περί διευθέτησης, οι οικονομικές αρχές της κυβέρνησης δεν έχουν επιλύσει.

Sxedia-agrotis

811
6

Στο τραπέζι παραμένει η δημιουργία ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού, από το έσοδο της πώλησης του παλαιού τρακτέρ, το οποίο θα συμψηφίζεται ισόποσα με την αξία αγοράς του καινούργιου μηχανήματος, μειώνοντας έτσι και την αποσβέσιμη αξία του.

 Παράλληλα, προκειμένου να έχει η ευελιξία αυτή ουσιαστικό αποτέλεσμα, αξίζει να συνοδευτεί και με αύξηση του ποσοστού απόσβεσης των γεωργικών μηχανημάτων, από 10% ετησίως στο 20%, που συνεπάγεται και μείωση του χρόνου απόσβεσης από τα 10 στα 5 έτη. Πρόκειται για μια πάγια διεκδίκηση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), την οποία μάλιστα είχαν αποδεχτεί στελέχη της κυβέρνησης πριν από περίπου ένα έτος, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα δρομολογήσει τη θεσμοθέτησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες, όχι μόνο δεν υφίστανται τέτοιου είδους αντικίνητρα, αλλά αντίθετα, αυξάνεται το ποσοστό της ετήσιας απόσβεσης μέχρι και του ποσοστού του 100%, υπό προϋποθέσεις.

Το ζήτημα πάντως είναι πρακτικό και συνδέεται και με την μείωση πάνω από 8% που κατέγραψαν οι επενδύσεις σε αγροτικό μηχανολογικό εξοπλισμό το 2020, βάσει των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού. Ένας αγρότης που δηλώνει 20.000 ευρώ φορολογητέο εισόδηµα και πουλάει ένα µεταχειρισµένο τρακτέρ 40.000 ευρώ, τα χρήµατα αυτά που εισπράττει προσθέτονται πάνω σε αυτό. Επιπλέον εφόσον ο ίδιος αγοράσει ένα νεό, ή και µεταχειρισµένο τρακτέρ 100.000 ευρώ, αυτό θα µπαίνει στις αποσβέσεις (έξοδα) κάθε χρόνο στο 10% της αξίας του, δηλαδή 10.000 ευρώ για µία 10ετία.

 Άρα τώρα δηλώνει ουσιαστικά λόγω αυτής της συναλλαγής εισόδηµα 50.000 ευρώ, δηλαδή 30.00 ευρώ επιπλέον. Οπότε:

 για τα 20.000 ευρώ µέχρι τα 30.000 ευρώ εισόδηµα πληρώνει εφορία 29%, δηλαδή 2.900 ευρώ.

  • για τα 30.000 ευρώ έως τα 50.000 ευρώ πληρώνει φόρο 45%, δηλαδή 9.000 ευρώ.
  • Εισφορές ΕΦΚΑ πάνω στο φορολογητέο εισόδηµα 27% και εισφορά αλληλεγύης 7-8%,
  • Επιπλέον µεσοσταθµικά θα πληρώσει προκαταβολή φόρου 35% την ερχόµενη χρονιά.

 Η παροχή κινήτρων για ανανέωση του στόλου των γεωργικών μηχανημάτων, εκτός από τον εκσυγχρονισμό της εκμηχάνισης, θα οδηγήσει και σε αύξηση των επενδύσεων, που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα

 Απαγόρευση μεταβίβασης παλαιών τρακτέρ χωρίς αψίδα προστασίας από το 2022

 Εν τω μεταξύ, να προσαρμόσουν έγκαιρα τα παλαιά τρακτέρ τους με Διάταξη Προστασίας Έναντι Ανατροπής καλούνται παράλληλα οι αγρότες διαφορετικά μετά την 31/12/2021 δεν θα έχουν την δυνατότητα να τα μεταβιβάσουν, με τις δυσκολίες εξεύρεσης τέτοιων πιστοποιημένων αψίδων ωστόσο να δυσχεραίνουν τη σχετική συμμόρφωση, σύμφωνα με μία πρώτη έρευνα του Συνδέσμου.

 Είναι γνωστό πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης τέτοιων αψίδων προστασίας, διότι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ειδική πιστοποίηση. Η δυσκολία έγκειται τόσο στην εξεύρεση προμηθευτών-κατασκευαστών, όσο και στην ύπαρξη ειδικού φορέα πιστοποίησης, για τέτοιου είδους αψίδες. Ωστόσο, η παράταση που δόθηκε μετά από αίτημα του ΣΕΑΜ έως το τέλος του 2021 θεωρείται αρκετή προκειμένου οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, κάτοχοι τέτοιων ελκυστήρων, αγρότες ή Εταιρίες, να έχουν τον χρόνο να βρουν λύση και να συμμορφωθούν.

 Σημειώνεται πως η παράταση αφορά τρακτέρ που έχουν ταξινομηθεί ή έχουν άδεια κυκλοφορίας που εκδόθηκε πριν τις 21-5-1998 σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, ώστε να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις και οι πωλήσεις που έχουν σχεδιαστεί από τους κατόχους τους για φέτος.

 Σχετική απόφαση προβλέπει ότι είναι δυνατόν να κατασκευαστούν και να εγκριθούν νέου τύπου ΔΠΕΑ από ενδιαφερόμενους (μεμονωμένους/ ανεξάρτητους κατασκευαστές, μηχανουργεία, ειδικούς μηχανικούς κ.λπ.) οι οποίοι αναλαμβάνουν τις απαιτούμενες από τον νόμο ευθύνες και υποχρεώσεις του κατασκευαστή.

 Για να εγκριθούν οι νέου τύπου ΔΠΕΑ απαιτείται δοκιμή που γίνεται από πιστοποιημένους για το σκοπό αυτό φορείς.Ήδη στη χώρα μας έχουν λάβει έγκριση ΔΠΕΑ ελληνικής κατασκευής που καλύπτουν σημαντικό αριθμό παλαιών μοντέλων ελκυστήρων.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

21-08-2021 00:52Δημητριος

Εμάς τους επιλαχόντες μας γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους,αλλά εχει ο καιρός γυρισματα.Θα έρθει η ώρα που θα ζητάνε την ψήφο μας.Τοτε θα κρίνουμε τη θα τους δώσουμε...

Απάντηση

19-08-2021 21:46Paragogos

Πλειμομπιλ απο τα τζαμπο θα πάρουμε με τα μικρά σχεδια;;

Απάντηση

19-08-2021 16:52ΤΑΣΟΣ

Ε ΡΕ ΠΟΣΑ ΧΑΙΒΑΝΑΚΙΑ με την καλη εννοια ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΝΤΑΚΩΘΟΥΝ ΠΟΣΑ ΘΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΑΛΗΡΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΟΥΝ ΡΕΕΕΕΕΕΙΙΙ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ ΟΧΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΒΕΡΤΑ OΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΒΑΜΠΙΡΙΑ

Απάντηση

18-08-2021 14:00Παναγιωτόπουλος Γιάννης

Εμάς τους επιλαχόντες από το προηγούμενο σχέδιο θα έπρεπε να μας προσέξουν γιατί μας ταλαιπώρησαν τόσα χρόνια χάσαμε και τόσα χρήματα.

Απάντηση

18-08-2021 09:50Agrotis

Για τους γεωργικους συμβούλους βρήκαν 80 εκατομμύρια ...για τους επιλαχόντες...

Απάντηση

18-08-2021 09:47Teo

Εμείς οι επιλαχόντες τη θα κανουμε;αν τα καινούργια σχέδια είναι μέχρι 50000 τι τρακτέρ θα παρουμε;ας το ξανασκεφτούν για τα μικρά σχέδια δεν θα προχωρήσουν σας το λέω να τα κάνουν τουλάχιστον τα τριπλά για τρακτέρ και παρελκομενα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές