Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης μετά την αύξηση 20%

Το κονδύλι ενισχύεται περαιτέρω προς αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στα καύσιμα, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί κατά 20% υψηλότερα και το φυσικό αέριο κατά 50%

9_17

Μαρία Γιουρουκέλη

1697
0

Αύξηση 20%  επιδόµατος θέρµανσης και διεύρυνση του αριθµού των δικαιούχων δροµολογεί το οικονοµικό επιτελείο µετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ, 35 ηµέρες µακριά από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα ξεκινήσει η διάθεσή του για τη σεζόν 2021-2022.

Έτσι για παράδειγµα ζευγάρι στο Βελούχι όπου ο συντελεστής επιδότησης είναι 1,6172, ο υψηλότερος συντελεστής στη χώρα, θα λάβει επίδοµα θέρµανσης αυξηµένο κατά 71,15 ευρώ από πέρυσι. Το σχετικό µέτρο ενισχύεται περαιτέρω προκειµένου να αντιµετωπιστούν οι συνέπειες των ανατιµήσεων στα καύσιµα, οι οποίες σύµφωνα µε εκτιµήσεις της αγοράς, δείχνουν ότι το πετρέλαιο θέρµανσης θα διατεθεί κατά 20% υψηλότερα από πέρυσι, ενώ το φυσικό αέριο θα ακριβύνει κατά επιπλέον 50%  τον οικογενειακό προϋπολογισµό. Η διάθεση του πετρελαίου θέρµανσης εκτιµάται ότι θα ξεκινήσει µε τιµή 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Στα νησιά η πρόβλεψη είναι για µια τιµή γύρω στα 1,20 ευβρώ.

 Σε ποιους χορηγείται το επίδοµα θέρµανσης

Aπό πέρυσι το επίδοµα χορηγείται όχι µόνο σε όσους χρησιµοποιούν για να ζεσταθούν πετρέλαιο θέρµανσης, αλλά και σε όσους χρησιµοποιούν φυσικό αέριο και στα νοικοκυριά σε οικισµούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται µε καυσόξυλα και pellet.

Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι το επίδοµα βάσης των 220 ευρώ, µπορεί να αυξηθεί κατά 44 ευρώ και να διαµορφωθεί στα 264 ευρώ.

Το επίδοµα που θα προκύψει µετά τον υπολογισµό δεν µπορεί να είναι µικρότερο των 80 ευρώ αλλά ούτε πάνω από 650 ευρώ.

Να σηµειωθεί ότι µε βάση τις νέες αυξήσεις τα εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια δεν άλλαξαν. Έτσι, δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιµοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά µισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούµενα ή ιδιοκατοικούνται, µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

Άγαµοι φορολογούµενοι οι οποίοι κατά το προηγούµενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδηµα µέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειµενικής αξίας µέχρι 100.000 ευρώ.

  Έγγαµοι φορολογούµενοι, καθώς και φορολογούµενοι που είναι µέρη συµφώνων συµβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδηµα µέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας µέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηµατικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώµενο τέκνο.
  Μονογονεϊκές οικογένειες µε ετήσιο συνολικό εισόδηµα µέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας µέχρι 200.000 ευρώ.

Το εισοδηµατικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώµενο τέκνο µετά το πρώτο. Ιδιαίτερη προσοχή από τους δικαιούχους στις προθεσµίες υποβολής των αναγκαίων τιµολογίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία