BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τεχνολογική επανάσταση περιμένει τη γεωργία τα επόμενα χρόνια

Με την έλευση των big data ο αγρότης αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της καλλιέργειας

14-15_6

152
0

Ραγδαίες εξελίξεις στην άσκηση της γεωργίας διεθνώς µε άξονα τις νέες τεχνολογίες έρχονται στην επόµενη δεκαετία κι ο εγχώριος πρωτογενής τοµέας, που ήδη υστερεί στο συγκεκριµένο πεδίο, θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία των πόρων της νέας ΚΑΠ και του Ταµείου Ανασυγκρότησης και µε σχέδιο να κλείσει την ψαλίδα και να γίνει εξίσου ανταγωνιστικός.

Στην κοινή αυτή εκτίµηση κατέληξαν οι οµιλητές στην ηµερίδα µε θέµα «Πρωτογενής τοµέας η χρήση νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη γεωργία, αειοφορία, γεωργία ακριβείας, κλιµατική αλλαγή και επιπτώσεις», που οργανώθηκε τη ∆ευτέρα 13 Σεπτεµβρίου στο πλαίσιο της 85ης ∆ΕΘ.

«Έρχεται επανάσταση στο γεωργικό τοµέα, στα επόµενα 10 χρόνια, που θα είναι ανάλογη µε αυτή που ζήσαµε µε την κινητή τηλεφωνία. Με την έλευση των big data θα έχουµε διασύνδεση όλων των µηχανηµάτων και πλήρη έλεγχο όλης της καλλιέργειας και του χωραφιού, µε µείωση της ανθρώπινης παρέµβασης» είπε ο διευθύνων σύµβουλος της Agrotech, Χριστόδουλος Μποζατζίδης και έσπευσε να σηµειώσει την ανάγκη να µη χαθεί η πρώτης τάξης ευκαιρία που δίνεται στη χώρα µέσω των κονδυλίων που θα πέσουν στη γεωργία να περπατήσει στο δρόµο κινούνται ήδη άλλες χώρες µέλη της Ε.Ε.

«Πρέπει σήµερα κιόλας να ξεκινήσει ένας διάλογος και να πάρουµε τις σωστές αποφάσεις στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασµού, για να µην είµαστε και µετά από 10 χρόνια στο ίδιο σηµείο και µε ένα τεράστιο έλλειµµα ανταγωνιστικότητας. Οι τεχνολογικές λύσεις που µπορούν να µειώσουν τη ζιζανιοκτονία στο βαµβάκι και στο καλαµπόκι µέχρι και 75%-80% είναι ήδη εδώ και µπορούν να υποστηρίξουν τον αγρότη και δεν υπάρχει λόγος να µη το καταφέρουµε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μποζατζίδης. Μάλιστα υποστήριξε πως η ελληνική γεωργία είναι σε πολύ κρίσιµη φάση, δεδοµένου ότι πρέπει να επιχειρήσει στο επόµενο διάστηµα σε ένα όλο και σφιχτότερο κανονιστικό πλαίσιο, µε όλο και µεγαλύτερες προκλήσεις και για να µπορέσει να ανταπεξέλθει η µόνη λύση είναι η εφαρµογή της γεωργίας ακριβείας. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος, κατά τον ίδιο, είναι να προωθηθεί άµεσα η αντικατάσταση του γηρασµένου εξοπλισµού που υπάρχει σήµερα στην Ελλάδα, αλλά και να υπάρξει εκπαίδευση, τόσο των αγροτών, όσο και των συµβούλων τους.

Στοίχηµα να κρατήσουµε τις αγορές  που κερδήθηκαν

Την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τοµέα σηµείωσε κι ο Χριστόφορος Χατζόπουλος, διευθυντής προϊόντων Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων και ∆ανείων Λιανικής Εθνικής Τράπεζας. Ο οµιλητής αν και υπογράµµισε ότι το 2020 εξαγωγές τροφίµων και ποτών που αυξήθηκαν κατά 11%, αυτό συνέβη κατά βάση λόγω της αύξησης ζήτησης κι όχι εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής.  «Αυτό σηµαίνει ότι οι Έλληνες έµποροι βρήκαν νέες αγορές, αλλά το στοίχηµα είναι να αυξήσουµε την παραγωγή για να τις κρατήσουµε», είπε ο κ. Χατζόπουλος θυµίζοντας πως ο αγροτικός τοµέας στην Ελλάδα αύξησε 14% την πρωτογενή παραγωγή τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 36%, ενώ η βιοµηχανία τροφίµων έµεινε στάσιµη τα τελευταία 10 χρόνια στη στιγµή που η αντίστοιχη ευρωπαϊκή κατά µέσο όρο µεγεθύνθηκε κατά 23%. Στο δια ταύτα, κατά τον κ. Χατζόπουλο, υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που θα βελτιώσουν την προστιθέµενη αξία, αλλά και την ποιότητα του παραγόµενου ελληνικού προϊόντος:

Α) Η τεχνολογία, για την οποία πρέπει να γίνει αύξηση δαπανών, καθώς στην Ελλάδα είναι µόλις το 0,5% της προστιθέµενης αξίας, ενώ ο µέσος όρος στην Ευρώπη είναι 1,8%.

Β) Το branding, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να αναδειχθούν για να πετύχουν υψηλότερες τιµές, διότι σήµερα είναι χαµηλότερες κατά 20% έναντι οµοειδών άλλων χωρών.

Γ) Να προωθηθεί η περαιτέρω τυποποίηση, για να περιοριστεί η διακίνηση των χύµα προϊόντων και να επεκταθούν οι µεταποιητικές µονάδες. Αυτό προϋποθέτει να βελτιωθεί το επιχειρηµατικό κλίµα για να επενδύσουν σε νέες µονάδες.

∆) Να δροµολογηθούν συνεργασίες, διότι οι συνεταιρισµοί, χωρίς τη µεταποίηση και την εµπορία, έχουν µερίδιο στην παραγωγή 17% στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη 40%.

«Υπολογίσαµε πως αν γίνουν στοχευµένες επενδύσεις υψηλής απόδοσης και µε χρήση του ταµείου ανάκαµψης ως συµπλήρωµα της ΚΑΠ, µπορούµε να αφήσουµε ένα αποτύπωµα έως και 13 δισ. ευρώ, εφόσον αυτές οι παρεµβάσεις κινηθούν στον ευρωπαϊκό µέσο όρο», υποστήριξε το υψηλόβαθµο τραπεζικό στέλεχος.

Συνεργασία βιομηχανίας εισροών με αυτή των μηχανημάτων

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Γιάννης Βεβελάκης τόνισε πως η κλιματική αλλαγή είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εχθρός για τον γεωργικό τομέα, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέκαψαν και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν. «Όλα αυτά έχουν και κοινωνική διάσταση, διότι οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται κι εγκαταλείπουν τη γεωργία», ανέφερε ο ομιλητής, σημειώνοντας πως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της πρόκλησης του να τραφεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός του πλανήτη, είναι οι νέες τεχνολογίες και η εφαρμογή τους στον πρωτογενή τομέα.

Σε ό,τι αφορά στο πώς αντιδρά στις προκλήσεις αυτές η βιομηχανία των λιπασμάτων, ο κ. Βεβελάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στα νέα προϊόντα που παράγονται και μπορούν να δράσουν σε αντίξοα περιβάλλοντα, όπως είναι οι βιοδιεγέρτες. «Το άλλο κομμάτι είναι ο συνδυασμός της ευφυούς γεωργίας με τη χρήση των λιπασμάτων. Εμείς στα λιπάσματα χρειαζόμαστε να ξέρουμε κάποια παραμέτρους. Το πότε θα ρίξουμε το προϊόν μας, πώς και με ποιο τρόπο. Με την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας αυτά μπορούμε να τα εξειδικεύσουμε. Να το έχουμε πιο αναλυτικά, να το συνδέσουμε με μηχανήματα και να ξέρουμε ακριβώς που θα κάνουμε τις ενέργειες» υπογράμμισε. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως «επειδή θα δαπανηθούν τα επόμενα χρόνια πολλά χρήματα για την αγορά μηχανημάτων, για την εφαρμογή τους στο χωράφι, θα πρέπει να γίνει σωστά. Οι εισροές είναι το κύριο εργαλείο του αγρότη. Θα πρέπει να γίνει μια συνεργασία για να έχουμε τα μηχανήματα που θέλουμε και θα δουλέψουν και όχι τα μηχανήματα που θα τα πάρουμε μόνο για να τα πάρουμε και θα σκουριάζουν στις αποθήκες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές