Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αποκλεισμός από επενδύσεις και λουκέτο για παλιά θερμοκήπια

Αναστάτωση σε μονάδες θερμοκηπίων έχει επιφέρει η τροποποίηση του κανονισμού που διέπει μέχρι σήμερα τις προϋποθέσεις για την έγκριση τύπου των κτισμάτων, αφού η πρακτική αδυναμία να προσαρμοστούν παλαιές κατασκευές θερμοκηπίων στις νέες προδιαγραφές, θα οδηγήσει σε αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους, την απένταξη από προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης καθώς και τσουχτερά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες.

Thermokipio-2

4179
3

Αποκλεισμό από επενδυτικά μέτρα και λουκέτο για παλιά θερμοκήπια φέρνει νέα ΥΑ

Μια νέα υπουργική απόφαση (2243/333582/27-11-2020 | ΦΕΚ Β΄5432/09-12-2020), επανακαθόρισε πρόσφατα τους τύπους και τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής θερμοκηπίων στα οποία είχαν δοθεί εγκρίσεις τύπου είτε από την τέως Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος είτε από το ΥΠΑΑΤ και έχουν εγκατασταθεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.  Οι εκμεταλλεύσεις αυτές υποχρεούνται εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος της, να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της νέας απόφασης και να αιτηθούν νέας έγκρισης εφόσον πληρούν τον ευρωκώδικα ΕΝ13031.01 και 02. Σε αντίθετη περίπτωση παύουν να ισχύουν από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης και απαιτείται να αιτηθούν νέας έγκρισης εντός έξι μηνών».

Ο κανονισμός που ίσχυε μέχρι σήμερα (Πολεοδομικό Διάταγμα 270/20-5-1985 |ΦΕΚ Δ΄ 270/31-5-1985) εξαιρούσε από την έκδοση οικοδομικής άδειας τα θερμοκήπια που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ανθέων και κηπευτικών προϊόντων εφόσον είναι κατασκευασμένα με εγκεκριμένες μελέτες – τύπους του Υπουργείου Γεωργίας ή της Αγροτικής τράπεζας (ΑΤΕ). Κατά συνέπεια, ένα θερμοκήπιο για να ηλεκτροδοτηθεί, για να μεταβιβασθεί και για να μη θεωρείται αυθαίρετο κτίσμα θα πρέπει να έχει έγκριση τύπου.

 

Με τη νέα απόφαση, καταδικάζεται ένας μεγάλος αριθμός θερμοκηπίων

  • να στερηθεί την έγκριση τύπου και συνεπώς.
  • να μην μπορεί πλέον να μεταβιβασθεί ή να ηλεκτροδοτηθεί ή να αρδευτεί κινδυνεύοντας και με πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής.
  • μετά το 2023 δεν θα μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Δ.Α.Ο.Κ.) να εκδίδουν βεβαιώσεις έγκρισης τύπου για όλα τα θερμοκήπια που είναι στους πινάκες της Αγροτικής Τράπεζας και του Υπ.Α.Α.Τ., ακόμη κι όταν πληρούν τον ευρωκώδικα ΕΝ13031.01 και 02.

Κι αυτό γιατί σε μια θερμοκηπιακή κατασκευή ετών, δεν μπορεί να προσαρμοστεί ο σκελετός του θερμοκηπίου σε νέες προδιαγραφές διαστάσεων, ενώ κοστίζει λιγότερο η κατασκευή ενόις νέου θερμοκήπιου παρά η ανακατασκευή εκ θεμελίων του υπάρχοντος.

«Χωρίς να γίνει αντιληπτή η σκοπιμότητα αυτής της αναδρομικής ισχύος των νέων τεχνικών προδιαγραφών στα παλαιά θερμοκήπια, με αυτή τη μεταβατική διάταξη μπαίνουν άμεσα ανυπέρβλητα εμπόδια σε παραγωγούς που διέθεταν, μέχρι την έκδοση της ΥΑ, εγκεκριμένα θερμοκήπια και επιδοτημένα από Σχέδια Βελτίωσης ή αναπτυξιακούς νόμους και τα οποία σήμερα λειτουργούν παράγοντας και εξάγοντας προϊόντα, δημιουργώντας δυνητικά με αυτό τον τρόπο και σημαντικό πρόβλημα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας» αναφέρουν σε επιστολή τους οι Γεωτεχνικοί του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

 

Η επιστολή των Γεωτεχνικών, που ζητούν την εξαίρεση των παλιών θερμοκηπίων από την εν λόγω απόφαση ή την άρση της αναδρομικότητας των νέων κριτηρίων καταλήγει:

«Θεωρούμε ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση θα έπρεπε να ισχύει μόνο σε θερμοκήπια που θα κατασκευαστούν από τη δημοσίευσή της και μετά.

Όσον αφορά στα παλαιά υπάρχοντα και λειτουργικά θερμοκήπια, τα αναφερόμενα στους πίνακες της Αγροτικής Τράπεζας ή του Υπ.Α.Α.Τ., θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα οι Δ.Α.Ο.Κ. να εκδίδουν σχετικές βεβαιώσεις έγκρισης τύπου για ηλεκτροδότηση, για αλλαγή ονόματος στην ΔΕΗ, για έκδοση του δελτίου Δ1 και για κάθε νόμιμη χρήση και μόνο όταν πρόκειται να επιδοτηθεί το υπάρχον θερμοκήπιο για επιπλέον εξοπλισμούς να χρειάζεται πλέον να προσαρμοσθεί με τα νέα δεδομένα των προδιαγραφών.

Συνεπώς, θεωρούμε ότι το άρθρο 28 της ΥΑ 2243/333582/27-11-2020 (ΦΕΚ Β΄5432/09-12-2020) θα πρέπει να τροποποιηθεί και να επαναδιατυπωθεί ή τουλάχιστον να αποσταλεί μια απλή διευκρινιστική εγκύκλιος για τα υφιστάμενα εγκεκριμένα θερμοκήπια, ως προς τη διαδικασία της μεταβίβασης, της ηλεκτροδότησης και της εν γένει νόμιμης λειτουργίας τους, η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί. Αλλιώς, δυστυχώς, καταδικάζονται σε μαρασμό και αφανισμό θερμοκήπια που λειτουργούν, παράγουν και επί χρόνια στηρίζουν την αγροτική παραγωγή.

Διαπιστώνουμε, τέλος, ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση και στον έλεγχο των νέων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, όπου σύμφωνα με το άρθρο 15 της ΥΑ 2243/333582/27-11-2020 (ΦΕΚ Β΄5432/09-12-2020) απαιτείται να ελεγχθούν από κλιμάκια που θα συγκροτηθούν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (δεν συγκροτήθηκαν ακόμη), διότι η μη έγκαιρη υλοποίηση αυτής της διαδικασίας θα προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των επενδύσεων θερμοκηπιακών κατασκευών των Σχεδίων Βελτίωσης του Μέτρου 4.1 και άλλων Μέτρων.

 

 

 

 

 

Με τιμή,

 

Για τη Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού

Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας
του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

 

Ο Πρόεδρος

 

 

 

Δρ. Αθανάσιος Σαρόπουλος»

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

14-10-2021 10:23Αντώνης Παλαιολόγος

Αν κάποιος γνωρίζει τι περιλαμβάνει ο ευρωκώδικας ΕΝ13031.01 και 02 όσον αφορά τις θερμοκηπιακές κατασκευές και μπορεί να με ενημερώσει θα του είμαι υπόχρεος.

Απάντηση

14-10-2021 06:36Somebody with brains

I really think that you people need to wake up and don't bend over every time the European fake Union is telling poor people what to do you need to stand up and take the side with the people because in the end you not going to have anything to eat your self's that's enough with your stupid laws that's how all countries are going through hard times because assholes like you but your days are coming you're all going to pay for pushing people to the edge and you need to stop giving people more fake rule's

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία