BACK TO
TOP
Θεσμικά

Επιστροφή πετρελαίου 50 εκατ. ευρώ για λίγους, οργανωμένους και νέους

Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αναμένεται να αγγίξει περίπου 200.000 αγρότες, εκ των οποίων 25.000 Νέους Αγρότες, 170.000 μέλη συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών και 25.000 αγρότες που κάνουν Συμβολαιακή Γεωργία.

KAR_3262

385
26

Στην εξειδίκευση του μέτρου για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου σε αγρότες προχώρησαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης με κοινές δηλώσεις τους το πρωί της Παρασκευής στο τρίτο όροφο του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι δύο Υπουργοί ανακοίνωσαν με την σειρά τους, την μερική επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, η οποία σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα θα αγγίξει 176.000 αγρότες. Λίγο πιο αισιόδοξες οι εκτιμήσεις του Σπήλιου Λιβανού, υπολογίζοντας πως το μέτρο αφορά περίπου 200.000 δικαιούχους, εκ των οποίων 25.000 Νέους Αγρότες, 170.000 μέλη συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών και 25.000 αγρότες που κάνουν Συμβολαιακή Γεωργία.

Η επιστροφή θα πραγματοποιείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως το είδος και η έκταση της καλλιέργειας, σε συνάρτηση με τις πραγματοποιηθείσες – κατά το εν λόγω διάστημα – αγορές πετρελαίου. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν όλες οι εξειδικεύσεις του μέτρου, με την δημοσίευση των ΚΥΑ.

Το αγροτικό πετρέλαιο υπολογίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών να κοστίσει περίπου 50 εκατ. ευρώ για το 2022, με τον ίδιο να κάνει μία ανασκόπηση των μέτρων που έχουν παρθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από συνέπειες της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης όπως και των φυσικών καταστροφών, επισημαίνοντας πως το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ εκτός προυπολογισμού. 

Ολόκληρες οι ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα: 

«Από την πρώτη στιγμή που η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά κρίσεων, κρίσεων εξωγενούς προέλευσης, στο υγειονομικό, το κλιματικό και το ενεργειακό πεδίο, η Κυβέρνηση άπλωσε ένα ευρύ «δίχτυ» προστασίας της οικονομίας, με μέτρα στήριξης της κοινωνίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Μέτρα – αποδεδειγμένα – οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, που καλύπτουν πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών.

Και αυτό γιατί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής συνιστά, για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Πυλώνας που ενισχύθηκε σημαντικά από την Κυβέρνηση, υλοποιώντας ένα εκτενές πλέγμα μέτρων, το οποίο εδράζεται σε 4 άξονες.

1ος Άξονας: Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι αγρότες – φυσικά πρόσωπα ωφελούνται από τις οριζόντιες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως είναι:

§ Η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων.

§ Η νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.

§ Η μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, από το 28% στο 22%.

§ Η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

§ Η αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης.

§ Η μείωση της φορολογίας στο 10% των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων.

Επιπλέον, ειδικά για τον αγροτικό τομέα, ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα:

§ Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος.

§ Μόνιμη υπαγωγή στον υπερ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή.

§ Μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην αξία των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων, συνεπώς και των αγροτών.

2ος Άξονας: Ενισχύσεις σε αγρότες που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Έως σήμερα, έχουν καταβληθεί 164 εκατ. ευρώ για τη στήριξη κλάδων του πρωτογενούς τομέα που υπέστησαν σημαντικές ζημίες εξαιτίας της πανδημίας, μέσω επιχορήγησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το ειδικό αποθεματικό που τηρείται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, έχουν εγκριθεί άλλα 40 εκατ. ευρώ, που θα χορηγηθούν έως το τέλος του έτους, για τη στήριξη πρόσθετων – πληγέντων – κλάδων του πρωτογενούς τομέα.

Συνεπώς, η συνολική στήριξη, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέρχεται στα 204 εκατ. ευρώ, από αρχική πρόβλεψη για 150 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν ενισχυθεί περίπου 102.000 επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, με ποσό συνολικού ύψους 258 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, έχουν ενισχυθεί 16.842 εκτροφείς αιγοπροβάτων με 31 εκατ. ευρώ, 14.875 καλλιεργητές σιταριού και δημητριακών επίσης με 31 εκατ. ευρώ, 12.486 ελαιοπαραγωγοί με 30 εκατ. ευρώ, και 12.362 βαμβακοπαραγωγοί με 25 εκατ. ευρώ.

3ος Άξονας: Αποζημιώσεις σε αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Έως σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, ύψους 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 115 εκατ. ευρώ το 2021.

Επιπροσθέτως, το επόμενο διάστημα αναμένονται επιπλέον εκταμιεύσεις, ύψους 170 εκατ. ευρώ, για να καλύψουμε υπόλοιπα ζημιών στον αγροτικό τομέα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τον παγετό της άνοιξης.

Συνολικά, οι ενισχύσεις προς τον πρωτογενή τομέα για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτιμώνται στα 370 εκατ. ευρώ.

4ος Άξονας: Ενισχύσεις στους αγρότες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Δρομολογείται ρύθμιση, εξαιτίας των ανατιμήσεων στην αγορά πετρελαιοειδών, για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται από νέους αγρότες και αγρότες – μέλη συνεργατικών σχημάτων.

Ειδικότερα, το 2022, θα επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου που αναλώνεται από τα εν λόγω πρόσωπα για αγροτική χρήση.

Η επιστροφή θα πραγματοποιείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι – για παράδειγμα – το είδος και η έκταση της καλλιέργειας, σε συνάρτηση με τις πραγματοποιηθείσες – κατά το εν λόγω διάστημα – αγορές πετρελαίου.

Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα προωθηθεί η σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και των αγροτών που συμμετέχουν σε προγράμματα Συμβολαιακής Γεωργίας, το σύνολο των ωφελούμενων εκτιμάται στους 176.000 αγρότες.

Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

Συμπερασματικά, το σύνολο των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

Και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Αποδεικνύεται έτσι, έμπρακτα, η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Τομέας που πρέπει – και μπορεί – να αναπτυχθεί περαιτέρω, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ώστε να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης».

Aναλυτικά οι ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού:

«Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κόσμου αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και η τόνωση της παραγωγικότητας.

Το συνολικό πλαίσιο μέτρων  στήριξης της αγροτικής οικονομίας το ανέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών

Στεκόμαστε εμπράκτως στο πλευρό των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας των επάλληλων κρίσεων αλλά και για να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια προσαρμογής στα σύγχρονα δεδομένα.

Για πρώτη φορά, μετά το 2016, εφαρμόζουμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το 2022, για τους παραγωγούς  που μετέχουν σε ομάδες παραγωγών, στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας. σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες.

Η ρύθμιση αφορά σε περίπου 200.000 αγρότες,  πάνω από 25.000 νέους αγρότες, περίπου 170.000 αγρότες μέλη ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών  και περίπου 25.000 αγρότες μέλη της συμβολαιακής γεωργίας.   

Με την ΚΥΑ που επεξεργαζόμαστε θα υπάρξει λεπτομερής εξειδίκευση των όρων, των προϋποθέσεων, των δικαιούχων, των ποσοτήτων, της διαδικασίας επιστροφής και του τρόπου ελέγχου.

Σε μία περίοδο έντονων ενεργειακών πιέσεων με δυσμενή αποτελέσματα στα κόστη παραγωγής, μειώνουμε στοχευμένα το κόστος  πετρελαίου για τους αγρότες.

Με την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου παρέχουμε ταυτόχρονα ένα ακόμα ουσιαστικό κίνητρο για συνένωση δυνάμεων, για συμμετοχή σε, αλλά και σύσταση νέων συλλογικών σχημάτων.

Στηρίζουμε τα υγιή συνεργατικά και συνεταιριστικά σχήματα, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στην αναδόμηση του αγροτικού τομέα και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Τα συλλογικά σχήματα, μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, της προώθησης της καινοτομίας, της αξιοποίησης της τεχνολογίας, οδηγούν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και, τελικά, στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος. 

Το μέτρο αυτό έρχεται άλλωστε να προστεθεί σε μια σειρά ακόμα σχετικών μέτρων και πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει, όπως η μείωση της φορολογίας των συλλογικών σχημάτων στο 10%, η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, η δημιουργία της ΕΘΕΑΣ, η στήριξη των διεπαγγελματικών οργανώσεων, η παροχή κινήτρων (στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης) για συνεργασίες και συνεργατικά σχήματα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Επιπλέον, δίνουμε κίνητρο και για προσέλκυση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.

Αποδεικνύουμε, έτσι, για ακόμα μία φορά ότι η προσέλκυση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα αποτελεί κεντρική μας επιλογή.   

Στηρίζουμε τους νέους.

Στηρίζουμε τους αγρότες.

Τους ανταποδίδουμε τη συνεχή στήριξή τους στην οικονομία και την κοινωνίας μας.

Στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργαζόμαστε εντατικά και συστηματικά υλοποιώντας ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα πυλώνα ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

Θέτουμε γερές βάσεις για έναν πρωτογενή τομέα βιώσιμο, πράσινο, ψηφιακό, καινοτόμο, συνεργατικό και ανανεωμένο.

Στηρίζουμε με αυτές τις αποφάσεις συνεχώς τους παραγωγούς μας.

Ευχαριστώ πολύ!»


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Επιστροφή πετρελαίου μόνο  για λίγους οργανωμένους και  νέους



Με βάση τη δέσµευση του πρωθυπουργού το µέτρο θα ισχύσει για το 2022 και θα αφορά στους νέους αγρότες και τους αγρότες-µέλη συνεργατικών σχηµάτων.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε επ’ αυτού στην συνέντευξή του:

«Επειδή καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα πραγµατικό πρόβληµα στον πρωτογενή τοµέα το οποίο µε απασχολεί ιδιαίτερα, διότι αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και αφορά ουσιαστικά έναν κλάδο ο οποίος είναι συγκριτικό πλεονέκτηµα για τη χώρα, έδωσα ήδη εντολή στο υπουργείο Οικονοµικών και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επεξεργαστούν ένα σχέδιο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για τους αγρότες οι οποίοι συµµετέχουν σε συνεργατικά σχήµατα καθώς και για τους νέους αγρότες. Ένας σηµαντικός αριθµός αγροτών θα ωφεληθεί από αυτή την παρέµβαση. Θα ανακοινωθούν λεπτοµέρειες τις επόµενες ηµέρες. Και, ναι, είναι και ένα κίνητρο παραπάνω το οποίο δίνουµε στους αγρότες -δεν είναι το µόνο που έχουµε δώσει µέχρι στιγµής- να συµµετέχουν σε συνεργατικά σχήµατα. Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουµε µεγάλη παραγωγικότητα στον πρωτογενή τοµέα αν ο κάθε αγρότης πηγαίνει µόνος του».

Οι πρώτες διευκρινήσεις που έλαβε αρµοδίως η Agrenda, καθιστούν σαφές ότι το µέτρο θα ισχύσει για όποιες δαπάνες γίνουν για αγροτικό πετρέλαιο από το 2022 και µετά. Αυτό σηµαίνει ότι η πρώτη επιστροφή φόρου στους αγρότες θα γίνει στην καλύτερη περίπτωση αρχές του 2023, δηλαδή λίγο πριν από την τυπική λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Πέραν αυτού, έχει πάντως ενδιαφέρον η προτεραιότητα που δίνεται στους νέους αγρότες (εδώ µένει να διευκρινισθεί αν το µέτρο θα ισχύει και για τους νεοεισερχόµενους ανεξαρτήτως προγράµµατος), όπως και για τους συµµετέχοντες σε συλλογικά σχήµατα. Αναµφίβολα η προωθούµενη ρύθµιση θα αποτελέσει κίνητρο για την ένταξη των αγροτών σε συνεταιρισµούς και οµάδες παραγωγών, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει όµως από τη µια µέρα στην άλλη.

Εποµένως, µε βάση τους χρονικούς περιορισµούς (µετά το 2022) και τους αποκλεισµούς που θεσπίζονται, «γεύση» του µέτρου ανακούφισης για τη µεγάλη επιβάρυνση από το ακριβό πετρέλαιο θα έχουν λίγοι αγρότες. Αντίστοιχα, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισµό θα είναι πολύ µικρότερο απ’ αυτό που «έφερνε» παλιότερα το αγροτικό πετρέλαιο.   

∆ιπλή η αύξηση, µισή η επιστροφή

Φόρα για τα 85 δολάρια το βαρέλι παίρνει η διεθνής τιµή στο πετρέλαιο, έχοντας καταγράψει άνοδο πάνω από 100% συγκριτικά µε την µέση τιµή του 2020 (41,96 δολάρια) καθώς και άνοδο άνω του 25% συγκριτικά µε τη µέση τιµή του 2019. Σηµειώνεται ότι η τάση παραµένει ανοδική, µε δεδοµένη τη διστακτικότητα του OPEC+ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, ατονεί η παρέµβαση περί επιστροφής µέρους του ειδικού φόρου κατανάλωσης, µε τους παραγωγούς να έχουν πληρώσει ήδη δύο φορές πάνω το ποσό που ενδέχεται να τους επιστραφεί, ειδικά δε στην περίπτωση που η διευκόλυνση αυτή αφορά τη µειονότητα των δραστήριων αγροτικών εκµεταλλεύσεων της χώρας, σχηµατικά δηλαδή ένα 20 µε 30% των παραγωγών.

Κεντρική φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή


Σχόλια (26)
Προσθήκη σχολίου

07-01-2022 15:24Ζωή

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα υπάρχουν 529.000 ενεργοί αγρότες. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης μάς ενημερώνουν, ότι η ρύθμιση για επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης αφορά περίπου 200.000 αγρότες. 1ον Γιατί γίνεται αυτός ο διαχωρισμός, δηλαδή οι υπόλοιποι 329.000 αγρότες που παράγουν διάφορα προϊόντα δεν καταναλώνουν πετρέλαιο? 2ον Γιατί να μην ενταχθούν στην ρύθμιση όλοι εκείνοι οι αγρότες οι οποίοι έχουν στα χέρια τους αποδείξεις ή τιμολόγια πληρωμής πετρελαίου. 3ον Γιατί να δικαιωθούν μόνο οι νέοι αγρότες, οι αγρότες με συμβολαιακή γεωργία και οι συνεταιριζόμενοι. Οι υπόλοιποι με βάση ποιας λογικής επάρθη μία τέτοια απόφαση. Είμαι αγρότισσα ειδικού καθεστώτος, καλλιεργώ 20 στρέμματα ελαιόδεντρα και 50 στρέμματα αραβόσιτο εναλλάξ με σόγια και σιτηρά. Όπως εμένα είναι και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου 329.000 αγρότες. Ποιοι είναι αυτοί οι ιθύνοντες που θα μας στερήσουν την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης? Ακούει κανείς?

Απάντηση

09-11-2021 00:28Κωνσταντίνος Γ.

Οι υπόλοιποι προφανώς κατουρησαν στο πηγάδι.

Απάντηση

05-11-2021 19:27Δημητρης

Εμείς σας πληρώνουμε φόρο κάθε τρείς μήνες και δεν μας δίνεται επιδότηση πετρέλαιου καλλιεργούμε 1200 στρέμματα αν δεν πάρουμε εμείς ποιοί θα πάρουν η ψεύτικη αγρότες ντροπή σας αν το κάνετε αυτό να δώσετε σε όλους η κανέναν αλλιώς έρχονται εκλογές τότε θα τα πούμε

Απάντηση

05-11-2021 18:37Ελαιοπαραγωγος

Το μέτρο αυτό είναι 100% αντισυνταγματικό... αυτά...

Απάντηση

05-11-2021 15:01Ηλιας

Τελικά πόσο μ@λ@κες ειμαστε εμεις οι Νεοδημοκράτες;Ψηφίζω απ το 1981 που είχα δικαίομα ψήφου και το μόνο που κατάλαβα ειναι οτι το θέμα των αγροτών το χειρίζονται άσχετοι.Εγώ που σήμερα ειμαι 61 και καλλιεργώ 500 στρ τί πρέπει νά κάνω; Σέ ποιό συνεργατικό σχήμα να ενταχθώ;Στή σύνταξη θα με βγάλετε στα 67 ενώ κατι κοπρόσκυλα του δημοσίου κάποτε έβγαιναν απ τα 45!!!Θά σοβαρευτείτε επιτέλους;Οι αγρότες είναι αυτοί πού θά σάς στείλουν στά σπίτια σας, είστε άχρηστοι!!!!Βάλτε μυαλό όσο είναι νωρίς......

Απάντηση

05-11-2021 13:57ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Εάν παραμείνει ως έχει και αποκλειστούν οι μή συνεταιρισμένοι αγρότες θα είναι άλλη μια τρύπα στο νερό

Απάντηση

05-11-2021 13:08Savvas

Η όλοι ή κάνεις τι καραγκιοζιλίκια είναι αυτά. ΝΤΡΟΠΉ ΚΑΙ ΑΊΣΧΟΣ

Απάντηση

05-11-2021 11:30Νέος αγρότης 2016

Τελείως άδικο το μέτρο. Δεν γίνεται να διαχωρίζονται οι αγρότες. Επίσης εν έτη 2021 δεν γίνεται να εφαρμόζεται τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού, και να μην γίνεται η επιστροφή βάση των τιμολογίων αγοράς, πραγματικά ενεργοί και ανενεργοί αγρότες, που όλα αυτά τα δεδομένα τα έχει ήδη το υπουργείο οικονομικών. Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε και να λύσετε το θέμα για όλους τους αγρότες, να ψηφιστεί ένας νόμος για μόνιμη επιστροφή του φόρου κάθε τρίμηνο, και στις περιοδικές του ΦΠΑ προστεθεί για τους αγρότες ένα πλαίσιο που θα δηλώνεται πόσος φόρος πρέπει να επιστραφεί βάση τιμολογίων αγοράς. Θέλει το κράτος να βοηθήσει;

Απάντηση

05-11-2021 10:10Φτάνει πια

Δεν ξαναψηφίζουμε νέα δημοκρατία.

Απάντηση

05-11-2021 10:02Ενας

Εννοείτε ότι και ψήφο από αυτούς θα πάρετε από μας τους υπόλοιπους ξέρετε τι θα πάρετε δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την τακτική σας να σπέρνεται διχόνοια ανάμεσα στους αγρότες βγήκατε να δώσετε συνέντευξη Τύπου κιόλας για να γίνει καλή σπορά διχόνοιας δεν το θέλουμε το πετρέλαιο σας ρεεεε αλλά ούτε και εσάς

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές