Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εκτός προϋπολογισμού 2022 το αγροτικό πετρέλαιο προς όλους

Εκτός προϋπολογισμού 2022 βρίσκεται μέχρι στιγμής το καθολικό αίτημα για αγροτικό πετρέλαιο προς όλους τους αγρότες, με το προσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στις 18 Δεκεμβρίου, να περιλαμβάνει μόνο τα 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα επιστραφούν σε όσες εκμεταλλεύσεις πληρούν τα κριτήρια που είχε εξαγγείλει στις αρχές Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί.

gas_2_2

2695
0

Παρά τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου αλλά και τις πιέσεις κυβερνητικών βουλευτών για διεύρυνση του μέτρου επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, προς το παρόν στον υπό διαμόρφωση ακόμα πρoϋπολογισμό του 2022 δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη.  Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της εν λόγω εξαγγελίας, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετράει τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου και δεν θα ήθελε να πάρει το πολιτικό κόστος που επιφέρει αυτός ο διαχωρισμός. Αρκεί να αναφερθεί ότι η εξαγγελία για τα 50 εκατ. ευρώ ενίσχυση μόνο σε νέους και συνεταιρισμένους, στο σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, ικανοποιεί έναν αγρότη και αφήνει δυσαρεστημένους δύο.

Ολόκληρη η εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 διαθέσιμη εδώ

Στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την εκτέλεση της αποστολής του και ιδίως για την ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών παραγωγής του αγροτικού τομέα, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την προώθηση του εξαγωγικού προσανατολισμού των αγροτικών προϊόντων, την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας των παραγόμενων και των εισαγόμενων τροφίμων στη χώρα και την αξιοποίηση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ).

 

Σημαντικό μέρος των πιστώσεων αυτών θα διατεθεί για: 

  • την καταβολή στους αγρότες κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ,μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ),

 

  • την επιχορήγηση εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους στο πλαίσιο της προαγωγής της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας. Μεταξύ άλλων, για την επιχορήγηση του ΕΛΓΑ με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ και

 

  • την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ).

 

Επισημαίνεται ότι η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων για την εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού του ΥΠΑΑΤ οικονομικού έτους 2021 και των αντίστοιχων προβλέψεων για το οικονομικό έτος 2022, ύψους 226 εκατ. ευρώ, οφείλεται σε πιστώσεις που μεταφέρθηκαν το 2021 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του Covid-19 ύψους 48 εκατ. ευρώ και σε πιστώσεις για λοιπές οικονομικές ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα, στην αυξημένη επιχορήγηση του ΕΛΓΑ, καθώς και στην κάλυψη του μειωμένου ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ)

το οικονομικό έτος 2022.

 

Τα έργα του γεωργικού τομέα που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ περιλαμβάνουν έργα υποδομών για τη βελτίωση συνθηκών μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, οικονομικές ενισχύσεις γεωργικών προγραμμάτων, βελτιώσεις και εξοπλισμό κτηνιατρικών εργαστηρίων σε ακριτικές περιοχές, εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα ενίσχυσης της αλιείας κ.λπ.

 

Το σύνολο των δαπανών του Υπουργείου στο ΠΔΕ έτους 2022 προβλέπεται να ανέλθει στα 804 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, για τη χρηματοδότηση επιμέρους δράσεων του Υπουργείου θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσό ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία