BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με φυσικούς λειμώνες φωτοβολταϊκά και νερά οι στάβλοι… Καχριμάνη

Ένα ρεαλιστικό και σύγχρονο όραμα για την ελληνική κτηνοτροφία, με επάρκεια φυσικών λειμώνων, ελαφρές και ευέλικτες σταβλικές εγκαταστάσεις, αυτονομία ρεύματος με φωτοβολταϊκό σε κάθε μονάδα και αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων, παρουσίασε στη Βουλή ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου.

Kaxrimanis-2

350
3

Σύμφωνα με το κ. Καχριμάνη, ο Κοινοτικός Κανονισμός  2017/2393 , γνωστός ως  Omnibus, που υιοθετήθηκε επί υπουργίας Αποστόλου, δίνει στη χώρα την ευχέρεια να διαχειρισθεί με άνεση τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και να τις μοιράσει απλόχερα σε πραγματικούς κτηνοτρόφους αφήνοντας πίσω τις τεχνικές λύσεις και τις «μαϊμουδιές» του ΟΣΔΕ.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου χαρακτήρισε το νομοσχέδια για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων επανάσταση, τονίζοντας ότι «δίνει το δικαίωμα στους κτηνοτρφόφους να είναι κτηνοτρόφοι και να μην έχουν ανάγκη κανέναν.

 
Αναλυτικά η παρέμβαση Καχριμάνη στη Βουλή έχει ως ακολούθως:

 

Τον λόγο έχει ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ)): Καλησπέρα. Εάν κάποιος ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της κτηνοτροφίας, θα δει ότι η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να έχει 5 με 6 χιλιάδες φυτά που δίνουν την ποιότητα στα προϊόντα μας. Δυστυχώς, όμως, οι διάφοροι επιτήδειοι αυτό το εκμεταλλεύονται για «πάρτη» τους. Τελευταία είδα τον άνθρωπο που έκανε τις καταγγελίες για δύο επιχειρήσεις στην Ελλάδα ο οποίος ήταν από την περιοχή της Δράμας και έχει εμπόριο στο Αμβούργο και μου είπε ότι πουλούσανε γελαδινό γάλα το οποίο όταν έρχεται στην Ελλάδα είναι αφυδατωμένο, έχουν δεσμεύσει τα φυτικά λιπαρά.

Καταλαβαίνετε ότι έχουμε μεγάλο «αγώνα» μπροστά. Εγώ αισθάνομαι υπερήφανος γιατί όταν ξεκίνησε το θέμα για τα σταβλικά με φώναξε αρχικά η κυρία Αραμπατζή μαζί με την υπηρεσία μου και κάναμε διάφορες προτάσεις, στη συνέχεια ο κ. Λιβανός, είχα συνεργαστεί και με τον κ. Αποστόλου παλαιότερα για αυτό το θέμα. Σήμερα, όμως, είναι για ‘μένα η επανάσταση. Πλέον, δίνει το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους να είναι κτηνοτρόφοι και να μην έχουν ανάγκη κανέναν. Θέλει κι άλλα βήματα. Όλα αυτά είναι όχι μόνο θετικά, υπερθετικά.

Παράδειγμα, δεν πρέπει κάθε μονάδα να έχει φωτοβολταϊκό; Μιλάμε για τις ζωοτροφές. Δεν πρέπει όλα τα αντλιοστάσια να έχουν φωτοβολταϊκά ή να έχουν μια πηγή, ο καθένας που έχει ΤΟΕΒ να παίρνει «τζάμπα» ρεύμα; Εμείς δεν έχουμε ακόμα κανονίσει τα των ΤΟΕΒ που χρωστάνε λεφτά και αύριο μπορεί να μην ξεκινήσουν να δουλέψουν τα αντλιοστάσια.

Κύριοι, τα σταβλικά, ξεκινώντας τις πρόχειρες εγκαταστάσεις, γιατί σε όλο το εξωτερικό τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν, βάζοντας μέσα τα χρήματα της ευζωίας που μπαίνει το τσιμέντο, τα θέματα των μονώσεων, το θέμα της αρμεκτικής μηχανής, διαχωρίζουμε τις εγκαταστάσεις που μένουν μέσα οι άνθρωποι, που θα απλωθούν που είναι οι άνθρωποι που έχουν το κοπάδι κοντά, δίνοντας λύσεις και σε πολλούς που δεν μπορούν άμεσα να μετακινηθούν. Θεωρώ ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Επειδή έχω ζήσει από κοντά τα προβλήματα με τα δασαρχεία και θέλω να πω ένα μπράβο στο νόμο του κυρίου Χατζηδάκη που έστειλε αρκετούς από αυτούς με τους δασικούς χάρτες να καθαρίζουν σιγά σιγά και τα δάση, να είναι δάση και μετά να μπορούμε να δουλέψουμε εμείς και με το κέρδος που είχαμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για όλες τις εκτάσεις που είχαν «κοπεί» το 2010 και πλέον, η τεχνική λύση και ο τεχνικός σύμβουλος δεν χρειάζονται για να γίνονται όλες αυτές οι «μαϊμουδιές» στο ΟΣΔΕ, θεωρώ ότι θα πάμε καλύτερα. Πρέπει όμως, οι νομοθεσίες του 2015 που έδιναν το δικαίωμα στις αρόσιμες εκτάσεις, ποιοτικές και στα αγοραία βοσκοτόπια και οι άλλοι πήγαν στη Γράμμο και δήλωναν στα κονάκια ότι έχουν εκτάσεις για να παίρνουν και από το φτωχό, το ΟΣΔΕ.

Επίσης, πρέπει όλες αυτές οι εκτάσεις που δόθηκαν με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που μπορεί να είναι από 7 εκατομμύρια στρέμματα έως 10 να περάσουν σε εμάς, να τελειώνουμε με τους χάρτες βοσκής. Εκεί πέφτει μεγάλο σαμποτάζ, για ‘μένα, από αυτούς που μέχρι σήμερα είναι στις τεχνικές λύσεις και θα κοιτάξουν να «πετάξουν την μπάλα» «around», που λέμε στη μπάλα, στο ποδόσφαιρο, γιατί «βολεύονται» να βάζουν, ποιος ξέρει αλήθεια, αυτές τις ψεύτικες εκτάσεις που δήλωναν, εκτός από αυτούς που έχουν τους χάρτες μπροστά τους. Ούτε η ΔΑΟΚ έχει, ούτε η Κτηνιατρική, ούτε κανένας και δεν δέχονται να τελειώνουμε. Θα λένε στην Ευρώπη «Δεν τελειώσαμε ακόμα, είμαστε στα δικαστήρια» και θα βολεύονται οι «κύριοι». Για ‘μένα το ΟΣΔΕ να περάσει στον κύριο Πιερρακάκη για να τελειώνει το θέμα, «ο άνθρωπος αυτός κάνει θαύματα».

Δεύτερον, είναι μεγάλο το βήμα που περνάμε και σας λέω, ξεκίνησε από την κυρία Αραμπατζή και τον κύριο Λιβανό, σήμερα, για να πάρουμε άδειες, να δώσουμε και τα φωτοβολταϊκά σε όλες τις μονάδες και να σεβαστούμε τους ανθρώπους του μόχθου που για ‘μένα σήμερα αυτό που θα περάσει στη Βουλή είναι μεγάλη προσπάθεια και βλέπετε ότι δίνουν το δικαίωμα να έχεις και μονάδα δίπλα, μέχρι και βιοαέριο από τα λύματα στην εποχή που θα υπάρχουν για την κλιματική αλλαγή τέτοιες πρωτοβουλίες, να έχουμε, ο καθένας στη μονάδα, να έχει και δίπλα του μονάδα από το βιοαέριο, να έχει τη μονάδα με το φωτοβολταϊκό, να έχει τη μονάδα που μπορεί να δουλέψει και προϊόντα κρέατος, να έχει τη μονάδα που μπορεί να δουλέψει προϊόντα γάλακτος.

 

(Συνέχεια Ομιλίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ, Β΄ Αντιπροέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ))

 

Κι επειδή τα λέμε όλα, η νομοθεσία του 2016 και του 2017 για την αγροδιατροφή που αφορά το ελληνικό γιαούρτι και το αγελαδινό γάλα, πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί το γάλα μακράς διαρκείας το οποίο είναι ένα άσπρο νερό σε 120 βαθμούς να έρχεται από αφυδατωμένη σκόνη από το εξωτερικό και να διαλύει την ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Κύριοι, αν είμαστε όλοι μαζί κι εγώ ευχαριστώ τους συναδέλφους που με στηρίζουν και με έχουν βάλει όλα τα χρόνια αυτά υπεύθυνο σε αυτά τα θέματα, σήμερα, είναι η μεγαλύτερη επιτυχία, αλλά έχουμε πολλές ακόμα να κάνουμε. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Σας ευχαριστώ και είμαι εδώ γιατί ό,τι θέλετε να με ρωτήσετε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ)): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και θα πω ό,τι όλα ήταν χρήσιμα.

Επίσης, θέλω να πω το εξής. Ο νόμος που ψηφίστηκε επί Χατζηδάκη για τα δάση, ποια είναι δάση και ποια δεν είναι δάση, είναι πολύ χρήσιμος και επικυρώθηκε και από το Συμβούλιο Επικρατείας. Ξέρετε, όμως, ότι μέχρι σήμερα, δεν εφαρμόζετε από τα Δασαρχεία. Όπως είπε και ο κύριος Αποστόλου, κερδίσαμε εκτάσεις. Αυτές οι εκτάσεις δίνουν το δικαίωμα να μην έχουμε τεχνική λύση, γιατί κάθε νομός πλέον έχει την ανάλογη έκταση που χρειάζεται και δεν χρειάζεται ο τεχνικός σύμβουλο.

Τρίτον. Αυτοί οι δασολόγο, που έφτιαξαν τους δασικούς χάρτες, οι ίδιοι, οι εταιρείες βρέθηκαν να παίρνουν χρήματα από το ΟΣΔΕ στο Γράμμο. Πρέπει επιτέλους να τελειώνει αυτή η νομοθεσία, εις βάρος των κτηνοτρόφων.

Σε ότι αφορά το ρεύμα. Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, βάζουμε χρήματα. Βάζουμε το 1/3 εμείς, 1/3 είναι ο παλιός ο νόμος της Δ.Ε.Η. και το υπόλοιπο 1/3 το πληρώνει ο άνθρωπος που θέλει να πάρει το ρεύμα. Με αυτό τον τρόπο, τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε καμία μονάδα χωρίς ρεύμα.

Ερχόμαστε τώρα με το θέμα για τα ορεινά. Στα ορεινά και κυρίως στα βοσκοτόπια με το νόμο του 2015 και το άρθρο 10 -με το νόμο Αποστόλου-, επιτρέπεται να γίνουν πρόχειρες εγκαταστάσεις.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει, ότι εμείς από τη στιγμή που ένας έχει μία ορεινή εγκατάσταση και αφού κερδήθηκαν και αυτά τα βοσκοτόπια, εμείς δίνουμε αυτές τις άδειες. Το ανέφερα αυτό, γιατί κάποιος το έθεσε ως θέμα.

Έχουμε δώσει ως Περιφέρεια Ηπείρου πάνω από 3.000 κτηνοτροφικές άδειες και όλα είναι νόμιμα.

Σήμερα και με αυτό το νομοσχέδιο, βοήθα για τα πάντα.

Έρχομαι στο θέμα των αναδασωτέων εκτάσεων. Λέει, ότι στους δύο μήνες, θα υπάρχει απάντηση. «Τελειώνει το Δασαρχείο και τα παιγνίδια που έκανε για να απαντήσει», γιατί υπήρξε περίπτωση που έκανε 10 έτη να απαντήσει.

Θέλω να πω ότι όλες οι προτάσεις είναι σωστές και επειδή εμείς ζούμε και στην Πίνδο, παντού υπάρχουν υπαίθρια σφαγεία. Είναι σωστό αυτό που έχει το νομοσχέδιο και ίσως να θέλει ένα μικρό συμπλήρωμα, να ελέγχετε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες μας.

Επίσης, άκουσα ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, δεν παίρνουν εκτός έδρας. Παίρνουν παντού, αλλού είναι το πρόβλημα. Δεν μπορεί χρησιμοποιώντας το νόμο του 2015, να υπάρχουνε ζώα που δεν υπάρχουνε και εκτάσεις αρώσιμες ή μη αρώσιμες το Δ και το Ε, να παίρνουν χρήματα.

Θα ήθελα να μου πείτε, από που βρέθηκαν 4 εκατομμύρια ζώα στο Ρέθυμνο, όταν τα Γιάννενα έχουν 300.000; «Κάπου πρέπει να τελειώνει η αλητεία» και να πάρουν χρήματα οι κτηνοτρόφοι και αυτοί που δουλεύουν την ύπαιθρο, όλα τα άλλα να τελειώσουν και αυτά γίνονται μέσω του τεχνικού συμβούλου». Και δεν μίλησα τυχαία, να πάει στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον κύριο Κυριάκου Πιερρακάκη, «το ΟΣΔΕ και να τελειώσει αυτή η αμαρτία επιτέλους με όλα τα κυκλώματα, είτε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή είτε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος», «που είχαν το θράσος», να πάνε στο Συμβούλιο Επικρατείας και να υποστούν τις ήττες που έπρεπε να υποστούν αυτοί οι δασολόγοι,  οι οποίοι νόμιζαν ότι όλη την Ελλάδα θα την κάνουμε δάσος και να μη δουλεύει κανένας.

Τέλος, επαναλαμβάνω, ότι είναι ένα νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση, σε συνέχεια όσων έχει κάνει ο κύριος Αποστόλου. Μετά το 2017 δεν λύθηκε με τη νομοθεσία κάτι σοβαρό και απλός  ψηφίστηκαν νόμοι αγροδιατροφής, όχι  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας γιαούρτια από σκόνη και κάναμε και το γάλα μακράς διαρκείας και καταργήσαμε το φρέσκο γάλα. Αυτά είναι απαράδεκτα -και πουλάνε σε σούπερ-μάρκετ κεφαλοτύρι κίτρινο ή γραβιέρα ότι είναι ελληνικό και διαβάσεις στο πίσω μέρος για την ωρίμανση, την τυποποίηση και λοιπά, είναι απαράδεκτα αυτά- πράγματα και θα πρέπει να τελειώσουν.

Κεντρική Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

25-11-2021 02:39ΤΗΓΑΝΗ ΑΛΚΜΗΝΗ

Κυριε Καχριμανη ειστε ενας πολυ συμπαθης και καλος ανθρωπος .μπραβο για ολα αυτα που ειπατε και μακαρι να γινουν.Οπως θα ξερετε στα ορεινα χωρια της Ηπειρου υπαρχουν αρκετοι νεοι οι οποιοι ερχονται απο τις πολεις και κυριως απο Αθηνα και θελουν να ασχοληθουν με κτηνοτροφικες αλλα και γεωργικες επιχειρησεις ομως φευγουν παλι γιατι δεν εχουν πρωτα απο ολα ενημερωση καμια απο ειδικους πως να επιχειρουν και φυσικα καμια βοηθεια απο το κρατος η την περιφερεια η δεν ξερω απο ποιους επρεπε.Ετσι τα χωρια μας ερημωνουν και σε μια πενταετια δεν θα υπαρχει ψυχη αφου οι λιγοι συνταξιουχοι που μενουν να φευγουν απο την ζωη.τα χωρια μας ειναι γερασμενα και προσπαθουμε με την απογραφη να διξουμε οτι εχουν πλυθυσμο.Πληθυσμο πλασματικο δηλαδη.που δεν ξερω σε τι θα βοηθησει.

Απάντηση

25-11-2021 00:34Dimitris

Αν και ο Καχριμανης μου ειναι ενας εντελως απεχθης δεξιος, που εχει κανει πολλα λαθη στην περιφερεια Ηπειρου δεν βρισκω ουτε ενα λαθος σε αυτα που λεει για τα βοσκοτοπια και τους πραγματικους αγροτες . Και ασε τους κρητικους με τις γκλιτσες να αρμενιζουν στο συνταγμα.

Απάντηση

24-11-2021 00:49AΘΗΝΑ ΣΟΥΛΙΟΥ

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ,ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΜΩΣ,ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΕΕΕ??? ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΚΙ ΕΠΑΘΑ ΣΟΚ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές