BACK TO
TOP
Θεσμικά

Νομιμοποίηση 84.000 στάβλων με μικρά πρόστιμα φέρνει το νομοσχέδιο

Μόλις 16.000 σε σύνολο 100.000 κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην χώρα είναι προς το παρόν νόμιμες, ανέφερε σε ηλεκτρονική παρέμβασή του ο Σπήλιος Λιβανός κατά την διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο των σταβλικών εγκαταστάσεων στη Βουλή.

7__1___1_

447
0

Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να λύσει το χρόνιο πρόβλημα των παράτυπων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον υπουργό, υπενθυμίζοντας ότι στην παρούσα φάση από τις 100.000 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, μόνο οι 16.000 είναι νόμιμες, ενώ «οι υπόλοιπες, μολονότι υπάρχουν στην ελληνική ύπαιθρο, είναι αόρατες για το κράτος», υποστηρίζοντας πως το ψηφισμένο νομοσχέδιο, που προβλέπει άμεση μείωση του ύψους του προστίμου διατήρησης αυθαίρετων κτιρίων από το 20% στο 5%, θα δώσει την δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να τα νομιμοποιήσουν, επισημαίνοντας πως οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έχουν «αγκαλιάσει» το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο έχει παραλείψεις και λάθη που θα βρει μπροστά του ο κτηνοτροφικός κόσμος, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δια στόματος Ολυμπίας Τελιγιορίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τις δικές του παρατηρήσεις πάνω στο νομοσχέδιο εντοπίζοντας παραλείψεις και λάθη.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως:

  • Θα έπρεπε η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας να περιλαμβάνει όχι μόνο τη φυσική αλλά και τη μη φυσική παρουσία του προσώπου, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν βάση ηλεκτρονικής καταγραφής ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων.
  • Ο ορισμός των πρόχειρων κατασκευών δεν προσδιορίζει ούτε το εμβαδόν ούτε το ύψος και αφήνει αμφιλεγόμενα σημεία για το πώς νοείται μία πρόχειρη εγκατάσταση.
  • Εξαιρούνται από τους λειτουργικούς χώρους οι αποθηκευτικοί χώροι. Η διάταξη φαίνεται αρχικά ότι είναι ευνοϊκή, καθώς μειώνει τις αποστάσεις, υποκρύπτει όμως τη δημιουργία προβλημάτων και αντιδικιών ιδιαίτερα σε τουριστικές και αστικές περιοχές της χώρας.
  • Στον ορισμό του πρόχειρου καταλύματος υπάρχει μία ασάφεια όσον αφορά τις συνθήκες λειτουργίας μιας μη εκτατικής εκτροφής.
  • Στους ορισμούς δεν υπάρχει η έννοια των κτηνοτροφικών πάρκων.
  • Στο άρθρο 4, ενώ ορθώς δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν εντός και σε όμορο οικόπεδο με την κτηνοτροφική εγκατάσταση, εγκαταστάσεις ωοσκόπησης, συσκευασίας αυγών αλλά και επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων - και κυρίως αυτό αφορά το βιοαέριο - δεν προβλέπεται για αυτή την διαδικασία καθετοποίησης της παραγωγής μέσω της μεταποίησης, η διευκόλυνση για τους οικοτέχνες, για τις ομάδες παραγωγών, για τους συνεταιρισμούς. Ακόμη δεν ευνοείται και το να είναι αυτές οι μονάδες σε άλλο όνομα, σε μέλος της ίδιας οικογένειας.
  • Στο Άρθρο 5, αγνοείται το πρόβλημα των ορεινών περιοχών στην έκδοση αδειών ίδρυσης, προτείνοντας μία μείωση των αποστάσεων 20% στις χαρακτηρισμένες ορεινές κοινότητες, όπως συμβαίνει στα νησιά.
  • Στο άρθρο 6, απουσιάζει η ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας των περιοχών Natura αλλά και την ταυτόχρονη ανάγκη ανάπτυξης για μία βιώσιμη αγροδασική οικονομία, όπου ο κτηνοτρόφος θα μπορεί να είναι μέρος αυτού του οικοσυστήματος και φροντιστής του περιβάλλοντος, όπως έχει αποδειχθεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
  • Στο άρθρο 9, είναι αρνητικό ότι καταργείται η υποχρέωση τήρησης της ελάχιστης απόστασης από τα σφαγεία.
  • Μεθοδεύεται η κατάργηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
  • Στο άρθρο 16 του ΕΛΓΑ, παρότι νομοθετείτε την αποζημίωση μέχρι το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας δεν απαλλάσσετε από το 30% για ζημιές από προανθικό ή ανθικό παγετό.

Η ανακοίνωση του υπουργού για την παρέμβασή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Επανάσταση για το χώρο της κτηνοτροφικής παραγωγής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που συζητείται στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, επισημαίνοντας ότι το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει τον διάλογο με παραγωγούς και πολιτικές δυνάμεις με στόχο τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής στην Κτηνοτροφία. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σύντομα θα συγκληθεί σε πρώτη συνεδρίαση η αρμόδια Επιτροπή.

Ο κ. Λιβανός παρενέβη στη συζήτηση ηλεκτρονικά, καθώς από την Δευτέρα νοσεί από κορωνοϊό. Στην αρχή της παρέμβασής του έκανε αναφορά στην πανδημία και κάλεσε όλους τους Έλληνες να εμβολιασθούν, ενώ αναφέρθηκε και στον σημερινό εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης, επισημαίνοντας ότι όταν οι Έλληνες δρουν ενωμένοι, μπορούν να κάνουν θαύματα.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του βουλευτές ο κ. Λιβανός είπε:

«Σας ευχαριστώ θερμά  κατ΄ αρχήν για τις ευχές …

Δυστυχώς νόσησα και εγώ και η σύζυγός μου και η μικρή μας κόρη, η Αλίκη  που ήταν ανεμβολίαστη, γιατί είναι 10 ετών, δυό μέρες πριν κάνω την τρίτη δόση που θα ήταν πολύ ασφαλής προφύλαξη.

Είναι ένας πολύ δύσκολος εχθρός ο κορωνοιός , το γνωρίζω πλέον και βιωματικά και θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν γνωρίζω εάν βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής  ή στην αρχή του τέλους  αυτής της πανδημίας.

Ξέρω ότι εμφανίζεται κάθε 100 χρόνια, ξέρω ότι έχει τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τεράστια οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Ξέρω και βιωματικά ότι είναι ένας πολύ σκληρός αντίπαλος ο κορωνοϊός, μια πολύ επικίνδυνη αρρώστια και με την ευκαιρία αυτή θέλω να το πω και στη Βουλή σήμερα και μέσω της Βουλής στον Ελληνικό λαό ότι έχουμε μόνο μια λύση να τον αντιμετωπίσουμε: να εμβολιαστούμε.

Αυτοί που έχουν κάνει τις δύο δόσεις να κάνουν την τρίτη δόση γρήγορα. Αυτοί οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν πειστεί να τρέξουν να κάνουν τα εμβόλια. Και εμείς κυρίως οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο,, να βάλουμε ως στόχο μας κάθε μέρα να πείθουμε δέκα, εννιά, πέντε και ένα έστω συμπολίτη μας να πάει να εμβολιαστεί. 

Αυτή είναι η μόνη άμυνά μας και αυτή είναι η δύναμή μας για να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε την κανονικότητα στη ζωή μας, να φύγουμε απ΄ αυτόν το εφιάλτη».

[...]

Ως προς το νομοσχέδιο,  ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στον εισηγητή κ. Αντωνιάδη  και στους Υφυπουργούς κκ. Στύλιο και Κεδίκογλου, που το παρουσίασαν σε βάθος και με λεπτομέρεια, ενώ επισήμανε το σημαντικό ρόλο της κυρίας Φωτεινής Αραμπατζή, πρώην υφυπουργού, στη σύνταξη του νομοσχεδίου.

‘Όπως είπε το  παρόν νομοσχέδιο έρχεται να λύσει προβλήματα και να δώσει μια μεταρρυθμιστική πνοή στην ελληνική κτηνοτροφία.

Και υπενθύμισε ότι από τις 100.000 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, μόνο οι 16.000 είναι νόμιμες. «Οι υπόλοιπες, μολονότι υπάρχουν στην ελληνική ύπαιθρο, είναι αόρατες για το κράτος. Υπάρχουν αλλά εμείς κάνουμε ότι δεν τις βλέπουμε. Πλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους μας να τις νομιμοποιήσουν. Παύουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας». Ο κ. Λιβανός υπενθύμισε ότι οι κτηνοτρόφοι με τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή αγκάλιασαν το νομοσχέδιο.

Επανέλαβε τη φράση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, μιας καθαρά κτηνοτροφικής Περιφέρειας, ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μια επανάσταση. Και πρόσθεσε «είναι, ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά για την ελληνική κτηνοτροφία. Όπως βήματα προς τα μπροστά είναι και η ομάδα για τις ζωοτροφές που συστάθηκε στο ΥΠΑΑΤ, αλλά και η ομάδα για την κτηνοτροφία και το σχεδιασμό της εθνικής στρατηγικής. Βάζουμε τις βάσεις για μια ισχυρή και βιώσιμη κτηνοτροφία, που θα αξιοποιήσει τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ. Στη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου θέλουμε μαζί μας συνδιαμορφωτές όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Στόχος μας είναι η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την κτηνοτροφία και για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε το διάλογο και με τα κόμματα και με τους παραγωγούς. Σε λίγες μέρες θα συγκαλέσουμε σε πρώτη συνεδρίαση την Επιτροπή για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Κτηνοτροφία», κατέληξε ο κ. Λιβανός».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές