BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κάρτα-voucher για φθηνό πετρέλαιο βάσει ΟΣΔΕ διεκδικούν οι αγρότες

Εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα το υπουργείο στο καθολικό αίτημα του αγροτικού κλάδου για διεύρυνση του μέτρου της επιστροφής φόρου πετρελαίου σε όλους τους παραγωγούς, παρά τις πιέσεις οι οποίες πλέον παίρνουν και τη μορφή προτάσεων που θα διευκόλυναν την εξυπηρέτηση του αιτήματος.

agrotiko-petreo

200
4

Μια νέα πρόταση λοιπόν που προβάλλεται τελευταία, αφορά στη δημιουργία μιας κάρτας αγοράς πετρελαίου που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των αγροτών.

Η πρόταση αυτή βρίσκεται στη φαρέτρα των λύσεων που συζητιούνται το τελευταίο διάστημα σε κύκλους αγροτών και συνδικαλιστών. Συγκεκριμένα προτείνεται η διαμόρφωση μιας κάρτας, εν είδη voucher, στην οποία ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της εκμετάλλευσης όπως αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, θα ορίζεται μια ποσότητα λίτρων πετρελαίου και ένα χρηματικό ποσό, το οποίο θα καλύπτει μέρος ή το σύνολο της φορολογικής επιβάρυνσης που πληρώνουν στο πρατήριο οι αγρότες.

Όπως μεταφέρουν παραγωγοί, είναι εύκολο να υπολογιστούν οι ανάγκες μιας εκμετάλλευσης σε πετρέλαιο. Μπορεί λοιπόν να μπει ένα όριο στα 500, στα 1.000 ή στα 1.500 λίτρα ετησίως, βάσει πάντοτε των στοιχείων που υπάρχουν στο ΟΣΔΕ, έτσι ώστε όσες αγορές γίνονται εντός του ορίου αυτού, το ποσό της φορολογικής επιβάρυνσης να καλύπτεται αυτόματα από την κάρτα αυτή.
Να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο κινείται σε τιμές πάνω από 1.50 ευρώ το λίτρο, όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην Ε.Ε βρίσκεται κάτω από 1 ευρώ, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται και αυτοί σε διεργασίες για έναν κύκλο κινητοποιήσεων με αιχμή μεταξύ άλλων την εξασφάλιση αγροτικού πετρελαίου για όλους τους παραγωγούς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη πρόταση έχει καταθέσει στη Βουλή και το ΚΙΝΑΛ. Σε τροπολογία που τελικά δεν ψηφίστηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, πριν από δύο εβδομάδες, οι βουλευτές της παράταξης ζήτησαν την καθιέρωση της «Κάρτας Αγροτικής Ενέργειας» που θα περιλαμβάνει τη διάθεση αγροτικού πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή και ηλεκτρικής ενέργειας με την προμήθεια του αγροτικού πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται με την ειδική κάρτα που θα χορηγείται στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, με αντικειμενικά κριτήρια και ειδικότερα την έκταση και το είδος της καλλιέργειας καθώς και τον αριθμό των ζώων που δηλώνονται κάθε χρόνο στο ΟΣΔΕ.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

06-12-2021 00:25Δημητρης

Και σε αυτούς που κάνουν διπλοσπορες πως θα το υπολογίσουν εάν ένας αγρότης σπείρει χωράφια με βρώμη για σανο και μετά καλαμπόκι μικρού βιολογικού κύκλου;πως θα πληρωθει;

Απάντηση

03-12-2021 16:46Λαζαρος

Άξιο απορίας,σε όλο το ζωικό βασίλειο ηγούνται οι ικανοί.στους ανθρώπους και ειδικά στην Ελλάδα έχουμε επιλέξει τους πιο Μ.............ες

Απάντηση

02-12-2021 20:08Λουπάκης Μανώλης

Πολύ καλό ακούγεται αυτό το θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον αγρότη Ακόμα πιο χρήσιμο θα είναι ο αγρότης να πληρώνεται επί της εμφάνισης του τιμολογίου μέσω κάρτα και όχι με επιταγές

Απάντηση

02-12-2021 19:07Γιάννης

Πάντα το ΠΑΣΟΚ ήταν δίπλα στον αγρότη και τον κτηνοτροφο. Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες πλέον.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές