BACK TO
TOP
Θεσμικά

Συνεχίζεται με μισόλογα η τοποθέτηση της Βάθη για τις συνδεδεμένες

Εξακολουθεί να θολώνει τα νερά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο καυτό ζήτημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων, με εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Αγιάς και Ζαγοράς αλλά και των Μπλόκων να φεύγουν το απόγευμα της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου από τη Βάθη με την υπόσχεση να μην αλλάξει η λίστα στη νέα προγραμματική περίοδο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόθεση από πλευράς των στελεχών του ΥΠΑΑΤ για δεσμευτικές ανακοινώσεις ή για επεξηγήσεις αναφορικά με τις κατευθύνσεις που θέλουν να δώσουν στη ΚΑΠ μέσω των συνδεδεμένων.

KAR_7145

111
0

Τη βούληση του υπουργείου να μην αλλάξει η λίστα των 19 συνδεδεμένων ενισχύσεων στη νέα περίοδο της ΚΑΠ που ξεκινά το 2023 μετέφερε σε εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων ο υφυπουργός Γιώργος Στύλιος, συμπληρώνοντας ακόμα μια πράξη στο έργο πολιτικής αναβλητικότητας με την οποία πλαισιώνεται η προεργασία της επερχόμενης ΚΑΠ.

 Το υπουργείο δηλαδή, ανακοίνωσε αρχικά μια καινούρια λίστα με 8 συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς ωστόσο να εξηγεί το σκεπτικό της λίστας αυτής ή τις προτεραιότητες που θέτει και μόλις είδε τις πρώτες αιτιολογημένες αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο, που εξέλαβε ως αυθαίρετο τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται οι ενισχύσεις στα προϊόντα, ξεκίνησε να τα μαζεύει.

Ενδεικτικό της έλλειψης πολιτικού θάρρους είναι και το γεγονός ότι με αυτήν τη διαχείριση, μάλλον τα στελέχη του υπουργείου ευελπιστούν σε μια απόρριψη της λίστας από την Κομισιόν, που υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να εγκρίνει αυτό το πλάνο. Ίσως εδώ έγκειται η άρνηση να δοθεί στους εκπροσώπους αγροτικών σχημάτων μια σαφής πολιτική δέσμευση ότι η λίστα θα μείνει αμετάβλητη μέχρι το τέλος της νέας προγραμματικής περιόδου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν, για το κόστος της ενέργειας, τις ασυνεπείς αποζημιώσεις παγετού από τον ΕΛΓΑ και το νέο εμπόδιο που προκύπτει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το υπουργείο δεν προέβη σε κανέναν σχολιασμό, με τους αγροτικούς συλλόγους να δηλώνουν στο Agronews ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

Η ανακοίνωση ΕΟΑΣΝΛ - Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς:

«Χαιρετίζουμε τους αγρότες της Αγιάς που μαζί με τους αγρότες του Πηλίου συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου παρά τις δυσκολίες και τον φόβο που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Εκτιμάμε ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες μας και στο τέλος τα δίκαια αιτήματα μας θα ικανοποιηθούν. Αυτή η πίεση που ασκήσαμε, στην μεγάλη κινητοποίηση με τρακτέρ στην Αγιά και με την παρουσία μας στο Υπουργείο χθες, διαφάνηκε στην συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία μας με τον Υφυπουργό κ. Στύλιο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

Ήδη το πρώτο βήμα έγινε και η συνδεδεμένη στα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα όπως διεκδικούμε, θα παραμείνει για το 2022 και υποσχέθηκαν ότι θα παραμείνει καθόλη την διάρκεια της νέας ΚΑΠ ως το 2027.

Όμως επειδή έχουμε πικρή εμπειρία από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ζητήσαμε το Υπουργείο να δεσμευτεί δημόσια με ανακοίνωση που θα έβγαζε μετά την συνάντηση μας, κάτι το οποίο αρνήθηκαν προσφεύγοντας σε υπεκφυγές. Ότι πρέπει να το συζητήσουν και με τα άλλα κόμματα στην Βουλή ή δεν ξέρουν αν θα το εγκρίνει η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή για τις ενισχύσεις.

Αυτές είναι αστείες και φτηνές δικαιολογίες. Η κυβέρνηση θα φέρει φάκελο στην βουλή με την πρόταση της για την νέα ΚΑΠ, επιμένουμε και δεν κάνουμε βήμα πίσω στον φάκελο να συμπεριλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα παραμείνουν ως έχουν σε όλα τα προϊόντα. Είναι αποκλειστικά πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης να φέρει και να διεκδικήσει αυτή την πρόταση και στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Θέλουμε δέσμευση εδώ και τώρα!

Για το θέμα της κορονοενίσχυσης σε προϊόντα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, μας είπαν ότι αυτοί εκτιμάνε ότι τα μήλα δεν θα έπρεπε να ενισχυθούν και μας κάλεσαν να καταθέσουμε φάκελο για ποιους λόγους ζητάμε κάτι τέτοιο.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα ο σκοπός μας είναι να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε λύσεις προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων. Το υπουργείο έχει δομές, οργανισμούς, υπαλλήλους, το ίδιο στις Περιφέρειες και δουλειά τους είναι να στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, να παρακολουθούν το κόστος παραγωγής, τις τιμές πώλησης, αν ένα προϊόν αντιμετωπίζει πρόβλημα κλπ.

Δεν είναι δουλειά του αγροτικού κινήματος να ετοιμάζει φακέλους για να κάνει την δουλειά του Υπουργείου.

Παρόλα αυτά αποφασίσαμε να καταθέσουμε τον φάκελο άμεσα και για να καταπέσει ως φύλλο συκής και η τελευταία αστεία δικαιολογία γιατί δεν ενισχύουν τα μήλα.

Για τα άλλα αιτήματα που θέσαμε δεν πήραμε καμιά απάντηση και ουσιαστικά δεν έγινε διάλογος.

  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ και άμεση καταβολή του συνόλου της αποζημίωσης για τον παγετό της 9ης Απριλίου.
  • Μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής στην ενέργεια, το πετρέλαιο, τα μέσα και εφόδια, τις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα βιώσιμο μεροκάματο στους παραγωγούς.

Εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και μαζικότητα την κινητοποίηση μας για τα δίκαια αιτήματα που προβάλλουμε και διεκδικούμε. Αυτή είναι η απάντηση μας στην κυβέρνηση.

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου το απόγευμα, θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία από την Αγιά που θα οδηγηθεί στην Λάρισα και θα καταλήξει στην Πλατεία Νομαρχίας, σε συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια.

Ζητάμε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, και δημόσια δέσμευση-ανακοίνωση ότι η Περιφέρεια στηρίζει το δίκαιο αίτημα μας.

Το ίδιο και δημόσια να γίνει από όσους βουλευτές του Νομού Λάρισας δεν το έχουν πράξει ακόμη για να μάθουμε τι στάση κρατάει ο καθένας και καθεμιά απέναντι σε ένα αίτημα επιβίωσης για μια ολόκληρη επαρχία.

Τα ψέματα τελείωσαν! Είτε μαζί μας – είτε εναντίον μας!

Παλεύουμε για την επιβίωση μας σε συνθήκες πανδημίας, τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής και ζωής και έρχεται η κυβέρνηση και αρπάζει από τις τσέπες μας χιλιάδες ευρώ με μια διάτρητη από κάθε άποψη απόφαση.

Όλοι κόπτονται υποτίθεται για τον πρωτογενή τομέα, τον χαρακτηρίζουν ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και βλέπουμε δεκάδες δις ευρώ να πάνε για στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και να πετάνε κάτι ψίχουλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους που αφού δεν φτάνουν για όλους, προσπαθούν να μας χωρίσουν με το διαίρει και βασίλευε.

Χύνουν τόνους κροκοδείλια δάκρυα για την ερήμωση της υπαίθρου, για το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και την ίδια ώρα κλέβουν από την τσέπη μας χρήματα από προϊόντα που καλλιεργούνται σε ορεινές και μειονεκτικές κατά κύριο λόγο περιοχές.

Όταν το υπουργείο και οι διάφοροι καλοπληρωμένοι μελετητές κάνουν αυτές τις προτάσεις, μας αντιμετωπίζουν ως νούμερα και χρήματα-κόστος αλλά είμαστε άνθρωποι.

Άνθρωποι που δουλεύουμε, παλεύουμε για την επιβίωση μας, για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Η υπομονή μας έχει και όρια!

ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ.

Έχουμε δίκιο – δεν υποχωρούμε – θα νικήσουμε!»













Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου η πρώτη επαφή αγροτών με Βάθη για συνδεδεμένες

Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση μηλοκαλλιεργητών από την Αγιά και τη Ζαγορά με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη, με αιχμή της συζήτησης να αποτελεί το θολό τοπίο των συνδεδεμένων ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ αλλά και η ασυνέπεια με την οποία έχει διαχειριστεί το θέμα των αποζημιώσεων ο ΕΛΓΑ.

Δύο πούλμαν είναι προγραμματισμένο να φτάσουν λίγο νωρίτερα στην Αθήνα, με τη συγκέντρωση έξω από τη Βάθη να οργανώνεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους του δήμου Ζαγοράς, Μουρεσίου και Δράκειας σε συνεργασία με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους του δήμου Αγιάς.

Στο πλάνο των διεκδικήσεων που θα καταθέσουν οι αγρότες περιλαμβάνεται:

  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και όσους πραγματικά παράγουν. Όσο όμως ισχύει το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης θεωρούμε αδιανόητη και ως σκέψη να κοπεί από τα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα αρπάζοντας κυριολεκτικά από την τσέπη των παραγωγών χιλιάδες ευρώ.
  • Να ενισχυθούν τα μήλα και να υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος αφού είναι προϊόν που υπέστη σοβαρή οικονομική ζημιά από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πολύ περισσότερο αφού είναι παραγωγή η οποία είχε δεχτεί συντριπτικό πλήγμα και έπεσαν οι τιμές στα τάρταρα από το εμπάργκο της Ε.Ε στην Ρωσία και ουδέποτε αποζημιωθήκαμε για την απώλεια εισοδήματος.
  • Να ενταχθούν τα κεράσια στα προϊόντα που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση.
  • Να δοθούν άμεσα οι προκαταβολές από τον παγετό της 9ης Απριλίου και ως τέλος του χρόνου να γίνει η συνολική εξόφληση της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% για όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους την παραγωγή και το κεφάλαιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Να μειωθεί εδώ και τώρα το τεράστιο κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ΔΕΗ, τιμές σε μέσα και εφόδια, να καταργηθεί ο ΦΠΑ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές