BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εκτός πραγματικότητας η γνωμάτευση Λιβανού για την ζώνη γάλακτος

Μακριά από την πραγματικότητα η οποία έχει παραλύσει την παραγωγική ικανότητα των αγελαδοτροφικών μονάδων της χώρας φαίνεται πως βρίσκεται η αντίληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο. Επιπλέον, με νέες δημόσιες τοποθετήσεις, εξακολουθεί να συγχέει την κατάσταση γύρω από το ζήτημα των συνδεδεμένων της νέας ΚΑΠ, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό να επαναλαμβάνει το αυτονόητο, ότι οι συνδεδεμένες δεν θα αλλάξουν το 2022.

257279077_5334038949945730_9153178780268354544_n

277
0

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός ανατρέχει στα δεδομένα του παρατηρητηρίου τιμών της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τις υψηλότερες τιμές παραγωγού αγελαδινού γάλακτος στο μπλοκ, αγνοώντας ωστόσο ουσιαστικές παραμέτρους που δείχνουν την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι.

 Μια διαφορετική ανάγνωση των ίδιων στοιχείων από το παρατηρητήριο τιµών της Κοµισιόν, που διαµορφώνουν τη µέση τιµή για το αγελαδινό γάλα στην Ελλάδα στα 39,52 λεπτά το κιλό για το µήνα Οκτώβριο, έρχεται να δείξει το πόσο πίσω έχουν μείνει τα συμβόλαια στην Ελλάδα, συγκριτικά με την κινητικότητα που διαμορφώνεται στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της ΕΕ.

 Συγκεκριμένα, σε βασικά παραγωγικά κέντρα όπως είναι η Ολλανδία, η Γερµανία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, έχουν ήδη περάσει αυξήσεις στους παραγωγούς από 1,5 έως 4 λεπτά µε τις αγελαδοτροφικές µονάδες να αναµένουν νέα ενίσχυση, όταν στην Ελλάδα η μεσοσταθμική αύξηση δεν αγγίζει ούτε το μισό λεπτό του ευρώ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Ολλανδία διαµορφώνει ίδια µέση τιµή µε την Ελλάδα, ενώ η Γερµανία στα 38 λεπτά, βρίσκεται πολύ κοντά στις τιµές που διαµορφώνει η ελληνική αγορά, µετην Ιρλανδία στα 43 λεπτά. Ένας άτυπος κανόνας της εγχώριας αγοράς, ήθελε μέχρι σήμερα την χώρα να κινείται κατά τουλάχιστον 5 λεπτά πάνω από τη μέση τιμή της Γερμανίας.

Αντ’ αυτού, ο υπουργός Λιβανός, στέκεται στο ότι «η χώρα μας βρίσκεται σταθερά μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες τιμές στο αγελαδινό γάλα για τον παραγωγό σε όλη την Ε.Ε.»

 Τα κοστολόγια των Ελλήνων παραγωγών δείχνουν ότι οι αύξηση πρέπει να είναι της τάξης των 8 λεπτών το κιλό πάνω από τη µέση τιµή των περίπου 39,5 λεπτών το κιλό που υπολογίζει το παρατηρητήριο τιµών γάλακτος της Κοµισιόν. Με άλλα λόγια, οι αγελαδοτροφικές µονάδες διεκδικούν τιµές για το γάλα κοντά στα 47,5 λεπτά το κιλό προκειµένου να καλύψουν τα κοστολόγιά τους και να βρίσκονται σε αντίστοιχα οικονοµικά αποτελέσµατα µε εκείνα που σηµείωσαν το 2020.

Σε αυτό το πρόβλημα, το υπουργείο έρχεται να αντιπαραβάλει στην μείωση στον ΦΠΑ των ζωοτροφών κατά 6%, μια «διευκόλυνση» που όπως επανειλημμένα έχουν σχολιάσει άνθρωποι της αγοράς και της παραγωγής δεν εξασφαλίζει τίποτα στις μονάδες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το σημείο της παρέμβασής του, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός θα μπορούσε να αναφερθεί στην εξαγγελθείσα προ ολίγων εβδομάδων πρόθεση της Βάθη να αξιοποιήσει περί τα 25 εκατ. ευρώ για μια μικρή έστω επιδότηση της αγοράς ζωοτροφών. Η παράλειψη αυτή γεννά ερωτήματα αναφορικά με τις προθέσεις του υπουργείου, να προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση της εν λόγω δέσμευσης.

 

Αναλυτικά η γραπτή απάντηση του Σπήλιου Λιβανού αναφέρει:




 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές