BACK TO
TOP
Θεσμικά

Συσκέψεις ενόψει αγροτικών κινητοποιήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων Αν. Θεσσαλονίκης

Οι ανατιμήσεις σε αγροεφόδια και ενέργεια, τα λάθη και οι παλινωδίες με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ο αναχρονιστικός ΕΛΓΑ, και μια σειρά άλλα ζητήματα που υπονομεύουν την αγροτική παραγωγή ξεσηκώνουν τον αγροτικό κόσμο που δρομολογεί κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

2020-01-24_204155

177
0

 Στο πλαίσιο αυτό και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους μελισσοκόμους, αλιείς της Ανατολικής Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν μαζικά στις συσκέψεις που θα γίνουν στις

  • Δευτέρα 24 Γενάρη – 18:00 στον Συνεταιρισμό ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ και στις
  • Δευτέρα 31 Γενάρη – 18:00 στην ΕΠΑΝΟΜΗ στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου

Η ανακοίνωση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης:

«Μετά την σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής στη Λάρισα, στην οποία συμμετείχε το ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αποφασίσαμε οι αγρότες από όλη τη χώρα, το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη να κινητοποιηθούμε για να αναδείξουμε τα προβλήματά μας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους μελισσοκόμους, αλιείς της Ανατολικής Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν μαζικά στις συσκέψεις που θα γίνουν στις

  • Δευτέρα 24 Γενάρη – 18:00 στον Συνεταιρισμό ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ και στις
  • Δευτέρα 31 Γενάρη – 18:00 στην ΕΠΑΝΟΜΗ στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου

Έως πότε θα πληρώνουμε πάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο, ενώ διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις δίνουν πάνω από 370 εκατομμύρια για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα στους εφοπλιστές, τους ξενοδόχους και τους κλινικάρχες.

Ενώ εμείς με τις απανωτές αυξήσεις και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής πληρώνουμε δύο και τρεις φορές ακριβότερο το ρεύμα, μια χούφτα επιχειρηματιών της πράσινης ανάπτυξης πλουτίζουν στις πλάτες μας.

Οι τιμές στα αγροεφόδια και στα λιπάσματα έχουν σε πολλές περιπτώσεις υπερδιπλασιαστεί. Μέσα σε μια χρονιά ένα τσουβάλι ουρία από τα 25 ευρώ έφτασε στα 53.  Το ίδιο έγινε και με τις ζωοτροφές, με την Κυβέρνηση να προϋπολογίζει ποσά που μόνο ως φάρσα μπορεί να τα εκλάβει ο κτηνοτρόφος.

Την ίδια στιγμή προσπαθούν να μας καθησυχάσουν δείχνοντάς μας τις συγκυριακά αυξημένες τιμές σε κάποια προϊόντα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρύψουν τις μόνιμες αυξήσεις σε όλα τα παραπάνω, στο κόστος παραγωγής συνολικότερα.

Έως πότε θα ζούμε εγκλωβισμένοι από τους μεγαλέμπορους, που αποφασίζουν μόνοι τους σε τι τιμή θα αγοράσουν την σοδιά μας και σε τι τιμή θα μας πουλήσουν τα αγροεφόδια που χρειαζόμαστε για την παραγωγή της.

Έως πότε θα είμαστε απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι κάθε φορά που κάποιος «υγιής επιχειρηματίας» τα βροντάει κι εξαφανίζεται. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που δεκάδες συνάδελφοι από την περιοχή μας έχασαν το εισόδημά τους μετά το κανόνι του έμπορα Καμαρούδη στο Ζαγκλιβέρι. Πού είναι εκείνες οι δικλίδες ασφαλείας που όλες οι Κυβερνήσεις ανεξαιρέτως μας έχουν χιλιοϋποσχεθεί ; Αφήνουν ανεξέλεγκτους όσους εκμεταλλεύονται τους καρπούς μας, όσους πλουτίζουν με τους κόπους μας.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά που διαχρονικά μειώνουν το εισόδημά μας αποφάσισαν να μας φορτώσουν και την «ηλεκτρονική διακυβέρνησή» τους. Για δεκαετίες έκαναν πολιτικά παιχνίδια με τις χρήσεις γης, τα σχέδια, τις νομιμοποιήσεις, τα κληροδοτήματα. Τώρα που πρέπει να διορθώσουν τα χάλια τους, τιμωρούν τους αγρότες στερώντας τους τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα χωράφια που έσπερναν για χρόνια.

Συνάδελφοι, να μη μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Εμείς έχουμε τη δύναμη. Μόνο με τις ανακοινώσεις της πανελλαδικής επιτροπής των ομοσπονδιών και των συλλόγων έχουν αρχίσει οι υποσχέσεις και τα πισωπατήματα από την Κυβέρνηση. Η παρουσία όλων μας στις συσκέψεις είναι απαραίτητη.

Τώρα είναι η ώρα όλοι μαζί να ζητήσουμε αυτά που τόσα χρόνια μας στερούν, όσα δικαιούμαστε.

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασική είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων σε μια δόση χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
  • Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμύριων ευρώ στις πλάτες μας παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του Υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφαλαίο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ που μετακυλούν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.
  • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας».

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές