BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πιλοτικά μπλόκα με τρακτέρ σε πλατείες όσο βαθαίνει η ρήξη με Βάθη

Στον πάγο έβαλε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων η εξέλιξη της πανδημίας, με τις συσκέψεις των αγροτών ανά τη χώρα να γίνονται μετ’ εμποδίων και τα τρακτέρ που προετοιμάζονταν για τις εθνικές οδούς προς τα τέλη Ιανουαρίου, να βάζουν τελικά μπρος με κατεύθυνση τις πλατείες των χωριών.

trakter-kinitopoiiseis

2901
0

Πιλοτικά μπλόκα με τρακτέρ  σε πλατείες όσο βαθαίνει η  ρήξη αγροτών με Βάθη

Τα τελευταία 24ωρα πάντως γίνονται προσπάθειες να αναθερμανθεί το μέτωπο, με τους ανοιχτούς λογαριασμούς μεταξύ αγροτών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παραμένουν. Μάλιστα, όπως σχολιάζει συνομιλητής της Agrenda, η πολιτική ηγεσία της Βάθη βολεύεται από την υφιστάμενη κατάσταση, αφού κρατά μακριά τα φώτα της επικαιρότητας από τα του οίκου της.

Όπως μεταφέρουν πηγές, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή μετά τις 24 Ιανουαρίου, θα βγουν στους δρόμους τα πρώτα τρακτέρ, ώστε το κίνημα των μπλόκων να μετρήσει τις δυνάμεις του σε πρώτη φάση στις πλατείες των χωριών. Η αρχή θα γίνει στην Καρδίτσα και στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Η ανταπόκριση σε αυτά τα καλέσματα είναι που θα κρίνει και το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια και διάθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι αγροτικοί σύλλογοι ανακοινώνουν συσκέψεις για τις προσεχείς ημέρες, στις οποίες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής στο κάλεσμα που έχουν απευθύνει από μηνός οι συντονιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. Συγκεκριμένα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους μελισσοκόμους, αλιείς της Ανατολικής Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν μαζικά στις συσκέψεις που θα γίνουν στις 24 και 31 Ιανουαρίου στα Βασιλικά και την Επανομή.

Τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, αναφέρουν παραγωγοί, ενώ κάθε ημέρα που περνά συνειδητοποιούν το μέγεθος των επιπλοκών ενόψει της νέας σποράς αλλά και των ψαλιδιών που επέρχονται ενόψει της επόμενης ΚΑΠ που ξεκινά το 2023. Εν τω μεταξύ, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, με την τελευταία εξέλιξη -κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή- να αναφέρει ότι θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση που θα καθορίσει τον τρόπο και τον χρόνο με τον οποίο θα ενεργοποιηθεί η έκπτωση στο ρεύμα.

Μέχρι τότε, η εισπρακτικές που ενεργούν για λογαριασμό των παρόχων ενέργειας, πιέζουν καθημερινά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για ανεξόφλητους λογαριασμούς. Δέχονται -με άλλα λόγια- πιέσεις οι παραγωγοί ώστε να εξοφλήσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της περασμένης περιόδου, για την οποία έχουν εξαγγελθεί και δρομολογούνται εκπτώσεις. Ταυτόχρονα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο και το μέγεθος της έκπτωσης, αφού σε περίπτωση που αποδειχθεί τελικά ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής επεκτείνεται και στα ποτίσματα που έγιναν την περασμένη αρδευτική περίοδο, τότε η επιδότηση 80% για το διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2021, αφήνει λίγα περιθώρια ουσιαστικής μείωσης των λογαριασμών.

Στα υπόλοιπα αγκάθια, το κόστος πετρελαίου, με την σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, να αναφέρει χαρακτηριστικά «έως πότε θα πληρώνουμε πάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο». Φυσικά και το κόστος των εφοδίων συσπειρώνει τους παραγωγούς για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αφού μέσα σε μια χρονιά «ένα τσουβάλι ουρία από τα 25 ευρώ έφτασε στα 53 ευρώ» όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, με τις συγκυριακά αυξημένες τιμές σε κάποια από τα εμπορεύματα να προβληματίζουν τους παραγωγούς.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές