Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Υδρογονάνθρακες... το αγροτικό πετρέλαιο, 60 εκατ. η επιστροφή

Ενίσχυση κτηνοτρόφων με 4% επί του τζίρου δεύτερου εξαμήνου του 2021 και εξατομικευμένη επιστροφή αγροτικού πετρελαίου συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, αντί των 160 εκατ. περίπου που είχε διαρρεύσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα επεφύλαξε το κυβερνητικό κλιμάκιο για την υποδοχή των ενεργών μπλόκων. Σε συνάντηση στην πλατεία Βάθη εξαγγέλθηκε και η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τη νέα αρδευτική περίοδο.

ρπ0ητπο0ηυτ_2

5960
15

Συνάντηση με  την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε επίπεδο κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενο από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ενέργειας πραγματοποιήθηκε από τις 8:30 το πρωί της Πέμπτης έως τις 12:00 το μεσημέρι στον 6o όροφο του υπουργικού κτηρίου στη πλατεία Βάθης.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα:

«Ο πρωτογενής τομέας της χώρας αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες κατά την τρέχουσα περίοδο, εξαιτίας, κυρίως, της ενεργειακής κρίσης.

Η Κυβέρνηση αυτό το αναγνωρίζει.

Για αυτό και προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές που — πρόσφατα — ανακοινώθηκαν για τη στήριξη ων αγροτών.

Αποδεικνύοντας έτσι, όπως έπραξε και τα προηγούμενα δύο έτη, παρά τις πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες εξαιτίας εξωγενών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, ότι στηρίζει, στο βαθμό του εφικτού, τον πρωτογενή τομέα της Χώρας.

Συγκεκριμένα:

 • Μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων για την υγειονομική κρίση έχουν δοθεί 282 εκατ. ευρώ (250 εκατ. για φυτική και ζωική παραγωγή και 32 εκατ. ευρώ για αλιεία, εκ των οποίων η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι 236,9 εκατ. ευρώ για τη φυτική και ζωική παραγωγή και 18,4 εκατ. ευρώ για την αλιεία).
 • Μέσω του ΥΠΑΑΤ, έχουν διατεθεί επιπλέον 162 εκατ. ευρώ για στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων από την πανδημία. Τα ανωτέρω δεν περιλαμβάνουν τις αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές.
 • Το επόμενο διάστημα, προχωρούν επιπλέον ενισχύσεις συγκεκριμένων κλάδων, ύφους 33 εκατ. ευρώ (ελιές, σύκο, πατάτα, μανταρίνι, μύδια, καπνά) που εκκρεμούν από το 2021. Τα ποσά αυτά ήδη μεταφέρθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 • Μειώθηκε ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021, με ετήσιο κόστος 15 εκατ. ευρώ.
 • Μειώθηκε ο ΦΠΑ στα λιπάσματα, από το 13% στο 6%, με ετήσιο κόστος 20 εκατ. ευρώ.
 • Καλύπτεται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, κόστους 50 εκατ. ευρώ για το 2022.
 • Καλύπτεται το 50% της αύξησης του ρεύματος για τιμολόγια Ιανουάριου και Φεβρουάριου 2022, με κόστος 12 εκατ. ευρώ.
 • Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στη Κρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.
 • Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ.
 • Επίσης έχει ήδη εξαγγελθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022, με κόστος 50 εκατ. ευρώ, αλλά και η στήριξη των κτηνοτροφών για την αύξηση του κόστος των ζωοτροφών, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι έκτακτες πιστώσεις που χορηγήθηκαν για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών, υπερβαίνουν τα 175 εκατ. ευρώ την προηγούμενη διετία.

Συνολικά δηλαδή, μέχρι σήμερα, την τελευταία διετία, ο πρωτογενής τομέας έχει ενισχυθεί με 840 εκατ. ευρώ.

O Πρωτογενής τομέας, που πέρα από τη βοήθεια της πολιτείας, επέδειξε - από μόνος του - εξαιρετική ανθεκτικότητα στη κρίση.

Και σας αξίζουν συγχαρητήρια.

Αφού οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα ξεπέρασαν τις 30.000 το 2021, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 127%.

Ο δε τζίρος όλων των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019!

Και όμως, η Κυβέρνηση, παρά την καλή πορεία του κλάδου την τελευταία διετία, και την πρόσθετη βοήθεια της πολιτείας, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της στιγμής, βρήκε πρόσθετους πόρους για τις τελευταίες εξαγγελίες.

 1. Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για όλους τους αγρότες.Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata).Επιπλέον, στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα, θα ληφθεί υπόψη και το ύφος των δηλωθέντων εσόδων από παραγωγή των ετών 2019, 2020, 2021.Τα ακριβή όρια των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το ύψος δηλωθέντων εσόδων, θα είναι γνωστά μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο και η επιστροφή του ΕΦΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Το συνολικό ύψος της επιστροφής αναμένεται να αυξηθεί στα 60 εκατ. ευρώ.

 1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι λίγα τα ζώα που σφαγιάζονται κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η επιδότηση των κτηνοτροφών για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, αντί να καλύψει το πρώτο τρίμηνο του 2022, θα ανέλθει σε 4% επί των φορολογητέων εκροών του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Το συνολικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ.

Αυξάνουμε συνεπώς κατά 20 εκατ. ευρώ το κόστος των πρόσφατων ανακοινώσεών μας.

Ο συνολικός λογαριασμός των παρεμβάσεων της πολιτείας - προς τον πρωτογενή τομέα - διαμορφώνεται, πλέον, στα 860 εκατ. ευρώ.

Και δεσμευόμαστε, αν προκόψει - μελλοντικά - δημοσιονομικός χώρος, αυτός να διατεθεί με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα θέσει — συνολικά και συνεκτικά — η Κυβέρνηση».Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής και την αρδευτική περίοδο

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας δήλωσε στους εκπροσώπους του τύπου πως  στόχος είναι να καλυφθεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες για τους μήνες από τον Απρίλιο και μετά, που ξεκινούν τα ποτίσματα και οι λοιπές καλλιεργητικές εργασίες.«Η Κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματά μας»

Μετά το πέρας της 4ωρης σχεδόν συνάντησης, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων από τη Λάρισα, δήλωσε στις κάμερες ότι ο αγροτικός αγώνας θα συνεχιστεί. Οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες του κλιμακίου των υπουργών, ενώ υπογράμμισε πως οι τρέχουσες συνθήκες φέρνουν τον αγροτικό πληθυσμό στα όρια της επιβίωσης και της παύσης της καλλιεργητικής  δραστηριότητας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «Τα 50 εκατομμύρια που τα έδινε στο 1/3 των αγροτών, θα τα κάνει 60 εκ. για όλους τους αγρότες, μιλάμε για 181,3 ευρώ κατά μέσο όρο σε κάθε αγρότη. Δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα βενζίνης που κάναμε για να έρθουμε στη συνάντηση».Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για την συνάντηση:

«
Στο ΥπΑΑΤ πραγματοποιήθηκε τρίωρη σύσκεψη των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, με εκπροσώπους του Συντονιστικού της Πανελλαδικής των Αγροτών.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος και οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μπαγινέτας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε:

«Ο πρωτογενής τομέας της χώρας, οι αγρότες μας, βιώνουν ιδιαίτερα την εξωγενή ενεργειακή κρίση αυτή τη χρονική περίοδο.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η Κυβέρνηση αποδεδειγμένα συμπαραστάθηκε με μια σειρά στοχευμένων μέτρων.

Σήμερα, συνεχίζουμε με ευαισθησία να στεκόμαστε αρωγοί, ανακοινώνοντας μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων  που απαντούν στις επείγουσες ανάγκες.

Στηρίζουμε έμπρακτα με ένα συνολικό ποσό παρεμβάσεων της πολιτείας, ύψους 860 εκατ. ευρώ, το οποίο αθροίζεται στα 400 εκατ. για αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

Πάντοτε με σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο και τις δυνατότητες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αφουγκραζόμαστε, μετράμε, στηρίζουμε, σεβόμαστε τον αγώνα, συνεργαζόμαστε, προωθούμε λύσεις, παρεμβαίνουμε θεσμικά, δρούμε γρήγορα.

Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση συνολικά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα αγρότη.

Όπως κάναμε  στην πανδημία, όπως κάναμε στις φυσικές καταστροφές, όπως κάνουμε τώρα.

Σε κάθε μορφής πρωτογενούς παραγωγή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όσο απαιτηθεί».

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

26-02-2022 11:41Ηλίας Γ

Ούτε επαίτες να ήμασταν μας δουλεύουν ψιλό γαζί

Απάντηση

24-02-2022 21:48Kostas

Σήμερα με τα της Ουκρανίας, και τις προβλέψεις για τα καύσιμα και την αύξηση των τιμών, νομίζω ότι μπήκε η ταφόπλακα... Ήτανε στραβό το κλήμα και το φαγε κι ο γάιδαρος... Δεν ξέρω αν υπάρχει σήμερα αγρότης χωρίς ανεβασμένη πίεση! Τι να πουν και οι Αθηναίοι, που σε λίγο η πείνα θα τους βγάλει στους δρόμους...Θα ξαναζωντανέψει το σύνταγμα, όπως παλιά, με τα ίδια αποτελέσματα: εκλογές, κυβέρνηση ολίγων μηνών, ξανά εκλογές, ξανά υποσχέσεις, και ξανά κόμματα να αλληλοκατηγορουνται και στο τέλος να πληρώνει ο κοσμακης! Ο αγρότης θα αναγκαστεί να παράγει μόνο για τον εαυτό του, και για να κάνει λίγες ανταλλαγές, δεν θα έχει χρήματα, και αν αρρωστήσει θα ψοφήσει σαν το σκυλί στο αμπέλι! Τώρα φταίει ο πόλεμος και είναι και πρώτο θέμα...Τα υπόλοιπα ξεχαστε τα... Εγώ προσωπικά... έχω απογοητευτεί... Έχω αρχίσει να κλέβω καλαμπόκι από τη φτωχή μερίδα των ζώων μου, για να το κάνω ποπ κορν !

Απάντηση

24-02-2022 19:32Bill

Ακόμα καθόμαστε στον καναπέ μας..... Αυτοί είμαστε αυτοί μας αξίζουν... Όλοι οι Έλληνες μαζί ενωμένοι. Μας αφορά όλους. Τώρα ξεσηκωνόμαστε, δεν έχει επιστροφή. Εμείς είμαστε ο λαός, εμείς έχουμε την δύναμη, αυτοί είναι υπηρέτες μας.... ΞΥΠΝΗΣΤΕ

Απάντηση

24-02-2022 18:12Κωνσταντίνος

Ας έρθουν να ξανά ζητήσουν ψήφο εμείς ήμασταν αυτοί που τους βγάλαμε ελπίζοντας ότι κάτι καλύτερο θα κάνουν αλλά δυστυχώς τα έκαναν χειρότερα...... Επί ΣΥΡΙΖΑ ο ΟΠΕΚΕΠΕ δούλευε πολύ καλύτερα και σας το λέει ένας άνθρωπος που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλέον εκεί θα πάω γιατί οι άνθρωποι έχουν μάθει να σηκώνουν τα τηλέφωνα για να σε ακούνε όχι σαν τους νεοδημοκράτες που μόλις έχουν την ανάγκη σου τότε σε σε ξέρουν τώρα δεν σηκώνουν ούτε καν τα τηλέφωνά τους...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-02-2022 17:19Ζωή

Ο 1 τόνος λιπασμάτων από 700€ αυξήθηκε στα 1.000€ μέχρι και 1.500€. Η κυβέρνηση λέει θα δώσει 100€ τον τόνο. Το αγροτικό πετρέλαιο από 0,8€/λίτρο αυξήθηκε σε 1,8€/λίτρο. Ένας μικρός καλλιεργητής με 50 στρέμματα χρειάζεται 1.000λίτρα περίπου και το κόστος είναι 1.800€ η κυβέρνηση λέει θα του δώσει 100€ ετησίως. Όλα τα αγροτικά εφόδια αυξήθηκαν 100% και η κυβέρνηση λέει ότι χαρίζει 6% το Φ.Π.Α. Το ρεύμα αυξήθηκε 400% η κυβέρνηση λέει χαρίζει το 80% από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Με τέτοιες αυξήσεις για να έχουν κέρδος οι αγρότες θα πρέπει να πουλήσουν τα προϊόντά τους με τις ανάλογες αυξήσεις αυτό όμως αν συμβεί θα δούμε στα ράφια των καταστημάτων και στις λαϊκές αγορές τα αγροτικά προϊόντα σε δισθεώρητα ύψη. Δύο είναι οι λύσεις, είτε οι αγρότες φέτος να μην καλλιεργήσουν -με ότι αυτό συνεπάγεται- είτε αν καλλιεργήσουν να συμβάλει το κράτος διότι το πρόβλημα θα περάσει στους Έλληνες καταναλωτές.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-02-2022 15:38ΤΕΟ

ΠΡΟΣΈΞΤΕ ΜΗΝ ΠΆΘΕΤΕ ΤΊΠΟΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΌΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΠΕΤΡΕΛΑΊΟΥ.. ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΝΈΟΙ ΤΟΥ 2016 ΑΚΌΜΗ ΠΛΗΡΩΘΟΎΝ Β ΔΌΣΗ...

Απάντηση

24-02-2022 14:59Αελ

Αισχος

Απάντηση

24-02-2022 13:46Αελ

ΤΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΤΗΝ ΓΥΡΝΆΜΕ ΠΙΣΩ, ΑΥΤΌ ΤΟ ΘΕΩΡΗ ΜΕΤΡΟ, ΤΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΑΝΕΒΙΚΕ 40% ΚΑΙ ΜΆΣ ΛΈΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ ΑΠΌ 13% ΘΑ ΠΆΕΙ 6% ΠΟΥ Ο ΦΠΑ ΤΟΝ ΒΆΖΕΙ ΜΕ ΣΤΑ ΈΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΜΕΤΡΟ , Η ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΡΕΎΜΑ ΘΑ ΓΥΡΊΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ 80% ΑΡΑ ΤΟ 20% ΘΑ ΤΟ ΠΛΉΡΩΣΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ, ΑΥΤΌ ΤΟ ΘΕΩΡΗ ΜΕΤΡΟ, ΤΟ ΠΈΤΡΕΛΈΟ ΠΗΓΕ ΣΤΑ ΎΨΗ ΑΛΛΆ ΘΑ ΜΆΣ ΓΥΡΊΣΕΙ ΠΕΊΣΩ ΚΆΝ 50ΑΡΙΚΟ.ΑΥΤΆ ΌΛΑ Ο ΠΑΠΙΛΑΣ ΥΠΟΥΡΓΑΚΟΣ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟ.ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΧΛΕΠΩΝΕΙΑΡΗ ΝΕΚΡΕ!!!!!

Απάντηση

24-02-2022 12:15neos agrotis

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ 2016 ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝΕ ΤΗΝ 2Η ΔΟΣΗ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ??????

Απάντηση

24-02-2022 11:42Eleos re tagares

Μας εμπαιζουν με βρώμικο τρόπο,όταν είναι να κάνουν απευθείας ανάθεση 7 δις ευρώ στους νταβατζιδες όλα τρέχουν σε χρόνο μηδέν ,όταν είναι για αγρότες τα λέμε του χρόνου.... Ντροπή σας αλητες

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία