BACK TO
TOP
Θεσμικά

Υπονομεύει ισορροπίες στον οινικό κλάδο η νέα ρύθμιση για το τσίπουρο

Ένα αιφνίδιο πισωγύρισμα στο πεδίο της χονδρικής διάθεσης αποστάγματος διήμερων και μια πρωτοφανής απόφαση που επιτρέπει την κατεύθυνση ολόκληρων οινοστάφυλων αντί στέμφυλων στα καζάνια απόσταξης έρχεται να ταράξει τα νερά στον κλάδο του οίνου. Το ζήτημα απασχόλησε έντονα και τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) που έγινε το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου.

KAR_7389-EDOAO_Mart_22_

Πέτρος Γκόγκος

2
0

Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται την προσεχή Τετάρτη 23 Μαρτίου για επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις, εισάγονται δύο διατάξεις που αλλάζουν ξαφνικά τα δεδομένα στην εγχώρια οινοπαραγωγή. Η μια έχει να κάνει με την δυνατότητα που παρέχεται στους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς να αποστάζουν οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών και σύκα - απόσυκα. Η επίμαχη διάταξη προβλέπεται στο μέρος Γ του εν λόγω νομοσχεδίου και διευκολύνει ουσιαστικά μια «τοις μετρητοίς και  μαύρα» διάθεση της παραγωγής, σε μια μάλιστα συγκυρία που από τη μια ο ελληνικός οίνος ανεβάζει ταχύτητα στις διεθνείς αγορές όσο από την άλλη η συρρίκνωση του εγχώριου αμπελώνα βάζει φραγμούς στην παραγωγικότητα του κλάδου. Πρόκειται για μια τεράστια οπισθοχώρηση στην κραταιά λογική του χύμα, σχολιάζουν επί του θέματος άνθρωποι της αγοράς.

Η άλλη επίμαχη διάταξη έχει να κάνει με τη δυνατότητα που παρέχεται στους διήμερους να διαθέτουν σε χονδρεμπόρους το τελικό προϊόν. Είναι ένα πισωγύρισμα γιατί επιστρέφει τον κλάδο στο προ του 2018 καθεστώς, αφού την χρονιά αυτή μπήκε φραγμός στη διάθεση των αποσταγμάτων διήμερων που προέβλεπε την πώλησή του απευθείας στη λιανική.

«Η κατά τα ανωτέρω διάθεση του προϊόντος απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών διενεργείται από τα δικαιούχα της παραγωγής του πρόσωπα είτε απευθείας στους τελικούς καταναλωτές με λιανική πώληση είτε με πώληση στις επιχειρήσεις ομαδικής εστίασης, καθώς και σε επιχειρήσεις διάθεσης ποτών με αλκοόλη προς χονδρική και λιανική πώληση» αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 35 του νέου νομοσχεδίου το οποίο επεξεργάζεται αυτήν την στιγμή η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. «Με τη χονδρική διάθεση του προϊόντος εμποδίζεται η ιχνηλάτιση του και έτσι χάνεται ο καταλογισμός. Όταν χάνεται ο καταλογισμός, χάνεται και η κύρωση» σχολιάζει επί του θέματος ο έμπειρος νομικός και σύμβουλος του ΣΕΟ, Θόδωρος Γεωργόπουλος.

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις αυτές εισάγονται εκτός διαβούλευσης, με ανθρώπους της αγοράς να αποδίδουν αυτήν τη σπασμωδική κίνηση σε μικροπολιτική αντίληψη για να μη δυσαρεστηθούν όσοι δυσανασχέτησαν τον προηγούμενο μήνα με την απώλεια της δυνατότητας χαρακτηρισμού του αποστάγματος διήμερων ως τσίπουρο. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός νομοθετικός σχεδιασμός ήθελε να εναρμονίσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα αποστάγματα βάσει σχετικών αποφάσεων του Ecofin που πυροδότησε η γνωστή περιπέτεια της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο πίσω στο 2019. Η ρύθμιση που βγήκε και σε διαβούλευση στις αρχές του έτους, ήρθε να απαγορεύσει τη δυνατότητα χαρακτηρισμού ως τσίπουρο, του αποστάγματος διήμερων, το οποίο χαρακτηρίζεται ως Παραδοσιακό Απόσταγμα Διήμερων. Με την τελική μορφή του νομοσχεδίου, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την ψήφισή του, χάνεται και η ονομασία για τους μικρούς διήμερους αλλά και η όποια πρόοδος στον κλάδο εν γένει που θα βελτίωνε τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης.

Θα μπορούσε το ζήτημα να διευθετηθεί με διαφορετικό τρόπο, αντί αυτών των οπισθοδρομικών παροχών θα πει ο κ. Γεωργόπουλος. «Θα μπορούσε να δοθούν κίνητρα στους μικρούς παραγωγούς, ώστε να συνεταιριστούν για να μπουν σε ειδικά προγράμματα και να χρηματοδοτηθούν για τη διαμόρφωση δομών παραγωγής και μεταποίησης» θα καταλήξει ο συνομιλητής μας.

Βασικά σημεία ομιλίας του υφυπουργού Γιώργου Στύλιου στη γενική συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οίνου και Αμπέλου

 

«Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος απηύθυνε σήμερα 21 Μαρτίου χαιρετισμό σε εκδήλωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υφυπουργός ανέφερε πως η Κυβέρνηση, είναι συνεπής στη στρατηγική της για στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και αυτό κάνει και στην περίπτωση του οινοποιητικού κλάδου. Υπογράμμισε ακόμη, ότι το ΥΠΑΑΤ στηρίζει έμπρακτα, μέσω και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι απλοί παραγωγοί σταφυλιών και οι οινοπαραγωγοί.

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στα εξής:

Ένα από τα μέτρα που υλοποιούνται στο ΥΠΑΑΤ, μέσω και σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφορά την προώθηση ελληνικών οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και Ποικιλιακών σε Τρίτες χώρες.

Στόχος είναι:

  • Το άνοιγμα νέων αγορών και η εξεύρεση νέων εμπορικών διεξόδων
  • Η επανατοποθέτηση των ελληνικών οίνων σε παραδοσιακές αγορές
  • Η βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού

Προϋπολογισμός μέτρου: 12.8 εκατ. ευρώ. (2019 – 2023).

Παράλληλα, τρέχει και ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο αφορά την ενημέρωση των κρατών-μελών της ΕΕ και αφορά την:

  • Παροχή ενημέρωσης σε καταναλωτές, επαγγελματίες του οινικού κλάδου και του κλάδου της HORECA. Αφορά την υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού και τον κίνδυνο που συνδέεται με την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ
  • Εκπαίδευση των επαγγελματιών, της γαστρονομίας και της HORECA καθώς και των καταναλωτών στις χώρες-στόχους της ΕΕ. Ενημερώνονται για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ, σε σχέση με τη ποιότητα, τη φήμη και άλλα χαρακτηριστικά των ελληνικών κρασιών.
  • Βελτίωση της εικόνας που διέπει τα κρασιά της ΕΕ με γεωγραφικές ενδείξεις

Προϋπολογισμός μέτρου: 5.2 εκατ. ευρώ (2019-2023)».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές