BACK TO
TOP
Θεσμικά

Νέος πρόεδρος ΕΘΕΑΣ ο Σατολιάς, Γιαννακάκης Δημητρίου αντιπρόεδροι

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9:00 μ.μ η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της ΕΘΕΑΣ με τον Παύλο Σατολιά να αναλαμβάνει την προεδρία, ενώ στη θέση του α' αντιπροέδρου στο ΔΣ της οργάνωσης τοποθετείται ο Ανδρέας Δημητρίου και του β' αντιπροέδρου ο Χρήστος Γιαννακάκης. Τη θέση του γραμματέα αναλαμβάνει ο Θωμάς Κουτσουπιάς, ενώ ταμίας η Διάμαντω Κρητικού. Το Agronews παρουσιάζει τη σταυροδοσία των υποψηφίων για το Δ.Σ. στις αρχαιρεσίες που έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου 2 Απριλίου.

1613030541_0_satolias

3507
0

Μεταξύ αυτού που θέλουν οι πολλοί και προκρίνουν οι μεγάλοι στην  ΕΘΕΑΣ

Ανάμεσα σ’ αυτό που θέλουν οι πολλοί και σ’ αυτό που επιλέγουν οι μεγάλοι αναμένεται να κριθεί η εκλογική διαδικασία στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ή άλλως ΕΘΕΑΣ. Τα τελευταία 24ωρα πυκνώνουν οι ζυμώσεις εν όψει της Γενικής Συνέλευσης των εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ που αρχίζει το πρωί του Σαββάτου 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο President της Αθήνας (Λεωφόρος Κηφισίας 43). 



Σημειωτέον ότι για το 21μελές Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ έχουν υποβληθεί 26 υποψηφιότητες, δηλαδή δεν θα εκλεγούν μόλις 5 υποψήφιοι, ενώ για το Εποπτικό Συμβούλιο οι υποψήφιοι είναι 10 εκ των οποίων εκλέγονται 6 μέλη.

Οι υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι:

38 Ανθόπουλος Κωσταντίνος του Χριστοφόρου

167 Αντωνόπουλος Σπυρίδων του Παναγιώτη

151 Αργυράκης Σάββας του Χρήστου

105 Βαϊόπουλος Γεώργιος του Αθανασίου

111 Γαβαλάς Σταύρος του Εμμανουήλ

203 Γιαννακάκης Χρήστος του Παναγιώτη

113 Γκούφας Γεώργιος του Δημητρίου

136 Γλεντζάκης Ιωάννης του Ιωσήφ

132 Δημητρίου Ανδρέας του Χρήστου

15 Καλαντζής Γεώργιος του Κωσταντίνου

22 Κάνιαρος Μηνάς του Αντωνίου

128 Καραϊσκος Αθανάσιος του Χαραλάμπους
78 Κουγιουμτζής Εμμανουήλ του Κωσταντίνου

124 Κουκουρίκης Βασίλειος του Κωσταντίνου

143 Κουτλιάμπας Νικόλαος του Αθανασίου

158 Κουτσουπιάς Θωμάς του Ιωάννη

154 Κρητικού Διαμαντούλα του Ανδρέα

134 Μηνάς Νικόλαος του Κωσταντίνου

132 Παπαγεωργίου Παναγιώτης του Αναστασίου

131 Προκοβάκης Νικόλαος του Κυριάκου

199 Σατολιάς Παύλος του Φωκίωνα

114 Σπανός Δημήτριος του Δανιήλ

126 Σωτηρόπουλος Αθανάσιος του Νικολάου

55 Τούμπος Γεώργιος του Ιωάννου

123 Τσιτσιρίγγος Χρήστος του Γεωργίου

106 Φαρμάκης Μιχαήλ του Δημητρίου

Αντίστοιχα για το Εποπτικό Συμβούλιο οι υποψηφιότητες είναι:

Γερασιμόπουλος Παναγιώτης του Ανδρέα

Γεωργαλλής Δημήτριος του Μιχαήλ

Γωνιωτάκης Γεώργιος του Κωσταντίνου

Κωσταντιδέλλης Εμμανουήλ του Αποστόλου

Λιούρης Θεοχάρης του Χρήστου

Μηλιώνης Γεώργιος του Ευθυμίου

Παναγιωτοπούλου Δήμητρα του Αντωνίου

Σουλιώτης Χρήστος του Λεωνίδα

Τζαβάρας Κωσταντίνος του Νικολάου

Τσιαρτσιάφλης Άγγελος του Δημητρίου

Για μεν το Δ.Σ. επιτρέπονται μέχρι 11 σταυροί, για δε το Εποπτικό Συμβούλιο επιτρέπονται μέχρι 5 σταυροί.

Όπως αναφέρει σε δισέλιδο αφιέρωμα επί του θέματος η Agrenda, έχουν περάσει 6 χρόνια από την κατάρρευση της ΠΑΣΕΓΕΣ και άλλα τόσα περίπου από τον καιρό που το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας, χάντοντας τον παραγωγικό του προσανατολισμό, υποχρεώθηκε σταδιακά στην απόλυτη παρακμή.

Ο νόμος 4673/2020, με εμπνευστή τον τότε υπουργό τον πρώτο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της σημερινής διακυβέρνησης, Μάκη Βορίδη, παρά τις αδυναμίες του, έρχεται να αποκαταστήσει τη χαμένη αίγλη των συνεταιρισμών.

Τώρα η υπόθεση περνά στους πρωταγωνιστές του χώρου, όπου και πάλι βέβαια, προσωπικές στρατηγικές, παρεμβάσεις κομμάτων, και θέλω των κυβερνώντων, θολώνουν την κατάσταση. Η Agrenda φιλοξενεί σ’ αυτό το φύλλο (Σάββατο 2 Απριλίου) τον «χάρτη των εκλεκτόρων» που θα δείξει τελικά το δρόμο για την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια ο συνεργατισμός στην Ελλάδα.

Η μέχρι στιγμής εικόνα του ρεπορτάζ δείχνει ότι Παύλος Σατολίας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Ανδρέας Δημητρίου από τον ΑΠΣΙ «Πίνδος», έχουν τον πρώτο λόγο για την προεδρία της ΕΘΕΑΣ. Με δεδομένο ωστόσο, ότι η συγκρότηση σε σώμα, δηλαδή η εκλογή του προέδρου, είναι αποτέλεσμα των συσχετισμών που θα προκύψουν στο 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, κανείς δεν θα μπορούσε να προεξοφλήσει την έκβαση των πραγμάτων.

Αυτό που φαίνεται να διαμορφώνεται προς το παρόν, είναι ένα ισχυρό γκρουπ, μια ενδεκάδα, θα μπορούσε να πει κανείς, υποψηφίων που συντάσσεται στο πνεύμα της ανανέωσης στη διοίκηση της οργάνωσης και κινείται συντονισμένα και με προϋποθέσεις, ώστε να δώσει τον τόνο των επιλογών της επόμενης μέρας. Το θέμα είναι ότι οι φερόμενοι ως φαβορί για τη θέση του προέδρου, είναι και οι δύο ενεργά μέλη αυτής της προσέγγισης και τάσης. Κάτι που  σημαίνει ότι η θέση του προέδρου, εκτός από την όποια προίκα της σταυροδοσίας (αριθμός σταυρών) που μπορεί να παίξει το ρόλο της, πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές για πρόεδρο  των λιγότερο αναγνωρίσιμων που θα είναι βέβαια μέλη του Δ.Σ. Μ’ αυτή την έννοια, η δουλειά που έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα ο προσωρινός πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, θα αποδειχθεί καθοριστική για το ποιος θα είναι τελικά ο πρόεδρος της Οργάνωσης.



H σχετική ανακοίνωση του Γιώργου Γεωργαντά:

«Την αναγέννηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνεταιρισμού σηματοδοτεί το Συνέδριο της ΕΘΕΑΣ για την εκλογή διοίκησης, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του, μέσω διαδικτύου.

«Είναι η αρχή της λειτουργίας του νέου πρότυπου συλλογικότητας και συνεργατισμού, του νέου υποδείγματος συνεταιρισμού», είπε ο κ. Γεωργαντάς,  δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην ανάγκη έντονης και στέρεας αναπτυξιακής προοπτικής, κάτι που αποτυπώνεται και στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο των δύο τελευταίων ετών, κατά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι η παθολογία του παρελθόντος με τις αναίτιες κρατικές παρεμβάσεις και τους κομματικούς εναγκαλισμούς, είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα διαπραγμάτευσης και μειωμένη ισχύ προσφοράς, την απομόνωση από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις δυναμικές αγορές  και τελικά την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας.

Ο Νόμος  4673/11.3.2020, ήταν, όπως σημείωσε, η αφετηρία για τη διαδικασία μετασχηματισμού του Αγροτικού Συνεταιρισμού σε ένα εκσυγχρονιστικό, ανταγωνιστικό, δυναμικό, επιχειρηματικό, λειτουργικό, επικερδές πλαίσιο και περιεχόμενο.

Ο μετασχηματισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού μπορεί να ήταν πάντοτε μια αναγκαιότητα λόγω της παγκοσμιοποίησης, αλλά σήμερα η αναγκαιότητα αυτή έχει ενισχυθεί λόγω των συνεπειών της ενεργειακής, γεωπολιτικής και της κλιματικής κρίσης, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ΕΘΕΑΣ θα υπηρετήσει το αξιακό σύστημα που το συνεταιριστικό κίνημα εκφράζει, χωρίς τη σκιά της ηθικής απαξίωσης του παρελθόντος.

«Η ύπαιθρος έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη, συνέπεια, ρεαλισμό, νέα δυναμική και ουσιαστική κοινωνική συνοχή, οικονομική ανάπτυξη και απτά αποτελέσματα που το νέο συνεταιριστικό πλαίσιο και λειτουργία εγγυώνται. Ο αγροδιατροφικός τομέας στη χώρα μας έχει ανάγκη από ανανέωση και από νέους αγρότες, που θα υπηρετήσουν το αγροτικό επάγγελμα και επιχειρηματικότητα αισιόδοξα και ως αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής.  Χρειάζονται πρωτοβουλίες, χρειάζεται διαφάνεια, χρειάζεται εσωτερική λειτουργική και οργανωτική ευελιξία, χρειάζεται εξωστρέφεια. Όλες οι προϋποθέσεις πλέον υπάρχουν», είπε, τονίζοντας ότι το ΥπΑΑΤ θα βρίσκεται στο πλευρό της ΕΘΕΑΣ ως συνεργάτης, συνομιλητής και συνοδοιπόρος για την επιτυχία του κοινού σκοπού».



Ο νέος Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.ΑΣ Παύλος Σατολιάς δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μία μεγάλη στιγμή για το Συνεταιριστικό Κίνημα της χώρας μας, γιατί σηματοδοτεί το τέλος μιας καθοδικής πορείας  αποδιοργάνωσης και την έναρξη  μιας νέας αρχής και μιας νέας πορείας ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης.

 Η εμπειρία των λαθών που οδήγησαν στην κατάρρευση ενός μοναδικού οικονομικού οικοδομήματος του αγροτικού χώρου, η αναγκαιότητα να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα, τις προκλήσεις και  τα προβλήματα που διαρκώς διογκώνονται,  οδήγησαν στην ιστορική απόφαση ίδρυσης της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η συστράτευση όλων των  Συνεταιριστικών Οργανώσεων  που  άντεξαν  στην οικονομική θύελλα που σάρωσε την χώρα και που αποτελούν τον ισχυρότερο οικονομικό  μηχανισμό  που διαθέτει σήμερα ο  αγροτικός  κόσμος, αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση  της αποφασιστικότητας και της βούλησης για ενότητα.  Μιας  ενότητας  που έχει ανάγκη τόσο ο συνεταιριστικός χώρος όσο κυρίως οι Έλληνες αγρότες.

Διανύουμε μια εξαιρετικά  δύσκολη περίοδο, η οποία απαιτεί συσπείρωση  όλων των δυνάμεων,   για να μπορέσουμε να αντέξουμε και να κάνουμε τα επόμενα βήματα και επίσης απαιτεί να  αντιληφθούμε τον τεράστιο ιστορικό ρόλο και την ευθύνη που μας ανατίθεται για να ηγηθούμε και να εκπροσωπήσουμε τον Έλληνα Αγρότη.

Πλέον δεν μπορεί κανείς, να αγνοεί το Ενιαίο Συνεταιριστικό όργανο, το οποίο  επαναδιεκδικεί τη θέση του ως ισότιμος συνομιλητής και παράγοντας συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων και των πολιτικών.

Τα προβλήματα του χώρου και του πρωτογενή τομέα, είναι  έντονα και οφείλουμε όλοι με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να αναζητήσουμε λύσεις και μάλιστα τις σωστές λύσεις.

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ έχει πάντα και προς όλους ανοιχτή την πόρτα και το κάλεσμα ενότητας είναι διαρκές και ειλικρινές. Σε  αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους συνεταιριστές για την εμπιστοσύνη τους και να διαβεβαιώσω ότι όλες μας οι πρωτοβουλίες θα διέπονται από το πνεύμα και την ουσία των Διεθνών Συνεταιριστικών Αρχών.

Η επόμενη ημέρα μόλις ξεκίνησε και αυτό που μας περιμένει είναι σκληρή δουλειά».

Η ομιλία του  νέου Αντιπροέδρου και τέως προσωρινού προέδρου της ΕΘΕΑΣ Χρήστου Γιαννακάκη:

«
Κύριε Υπουργέ , Αγαπητοί προσκεκλημένοι,    συνάδελφοι αντιπρόσωποι ,  των μελών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών .

Η σημερινή Γενική Συνέλευση,  είναι μία μεγάλη στιγμή για το Συνεταιριστικό κίνημα της χώρας μας, γιατί σηματοδοτεί,  το τέλος μιας καθοδικής πορείας  αποδιοργάνωσης και την έναρξη μιας νέας αρχής , μιας νέας πορείας  ,  ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης.

 Μιας πορείας ,  που έχει  σαν  εφόδιο ,    την εμπειρία των  λαθών του παρελθόντος , τα οποία    οδήγησαν στην κατάρρευση ενός μοναδικού  οικοδομήματος ,   μεγάλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων  της  Ελλάδος . Μιας πορείας,  που θα έχει σαν σύμμαχο,  τις συνεταιριστικές οργανώσεις οι οποίες  άντεξαν στην οικονομική θύελλα που σάρωσε το κίνημα . Μιάς πορείας ,   που υπακούει στην  αναγκαιότητα,  να αντιμετωπίσουμε πλέον  οργανωμένα , τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που διαρκώς διογκώνονται .

Ο 21 ος αιώνας,   δεν προδιαγράφει ότι το μέλλον θα είναι ευοίωνο . Η Διεθνής Πολιτική ρευστότητα , οι επακόλουθη οικονομική κρίση , η κλιματική αλλαγή και οι δυσμενείς συνέπειές  στην αγροτική παραγωγή,  σε συνδυασμό με τη αύξηση του πληθυσμού της γής ,  θέτουν παραμέτρους οι οποίες επηρεάζουν άμεσα  τον  αγροτοδιατροφικό τομέα  και το μέλλον των αγροτών .  Η ελληνική γεωργία μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις,   μόνο οργανωμένα μπορεί  να επιβιώσει και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ,  πρέπει να αποτελέσουν την ατμομηχανή που θα τραβήξει το όχημα  προς την κατεύθυνση της επιβίωσης . Δεν υπάρχει άλλος δρόμος   . Η ΕΘΕΑΣ  καλείται να τους εκπροσωπήσει , να ηγηθεί και να τους κατευθύνει . Μία ΕΘΕΑΣ  υπεύθυνη ,   για τον τεράστιο ιστορικό  ρόλο που της ανατίθεται,  απομακρυσμένη από την κομματική χειραγώγηση , από την υπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων,   αντιλαμβανόμενη τον πολύ μεγάλη  ευθύνη της .

Τα 10 χρόνια που προηγήθηκαν , της αποδυνάμωσης του κινήματος ,  κατέδειξαν με σαφήνεια το πόσο χρήσιμη ήταν  η  ύπαρξη ενός οργανωμένου συστήματος εκπροσώπησης του αγροτικού κόσμου,  η απουσία του οποίου οδήγησε σε πολλά λάθη. Λάθη   στην άσκηση των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από την  δημόσια  διοίκηση  αλλά  και λάθη στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών , που  άφησαν  ανυπεράσπιστο το συνεταιριστικό σύστημα  .

Συνέπεια αυτών,  ήταν να περάσουν από τα οικονομικά υπουργεία  επιβαρυντικές διατάξεις για τα αγροτικά εισοδήματα, να εξαπλωθεί το φαινόμενο της  λεγόμενης μαύρης  διακίνησης  αγροτικών προϊόντων , να υπονομευθούν ακόμη περισσότερο οι συνεταιρισμοί και το υγιές εμπόριο,   ενώ δεν υπήρξε κανένα  όφελος για το Ελληνικό  Δημόσιο.

Ταυτόχρονα θεσπίζονταν  νομοθετικές ρυθμίσεις από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τους εποπτευόμενους οργανισμούς,  που   δημιουργούσαν προβλήματα .  Καταργήθηκαν οι  θεσμοθετημένες θέσεις στα διοικητικά συμβούλια  των οργανισμών όπως για παράδειγμα στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ  και αλλού   ,  με  συνέπεια  να μην ακούγεται η άποψη των  οργανωμένων αγροτών και των οργανώσεών τους.

 Απομακρυνθήκαμε  από τα όργανα διαλόγου  της ευρωπαϊκής ένωσης, με αποτέλεσμα να απουσιάζει η φωνή του ελληνικού αγροτικού κόσμου.  Χάσαμε την   δυνατότητα παρέμβασης στους διοικητικούς μηχανισμούς της κοινότητας , δεν συμμετέχουμε στην  διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών  αποφάσεων και πολιτικών και  στερούμαστε της έγκαιρης πληροφόρησης και ενημέρωσης.

Είμαστε τελείως ανυπεράσπιστοι,   απέναντι στους τραπεζικούς εκκαθαριστές όπως για παράδειγμα στην  PQH,   με αποτέλεσμα να   προσπαθεί η κάθε οργάνωση που  έχει  προβλήματα,  να διαπραγματεύεται μόνη της ,   αντιμετωπίζοντας τις περισσότερες φορές απαξιωτικές  συμπεριφορές.

Πληρώνουμε πολύ ακριβά τα  λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, όταν συνάδελφοί μας στις πλούσιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν σημαντικά χαμηλότερα κοστολόγια .

 Απουσιάζουμε από τις μεγάλες και πλούσιες αγορές της Ευρώπης  στα περισσότερα προϊόντα μας ,  γιατί δεν έχουμε δημιουργήσει μηχανισμό συγκέντρωσης   της προσφοράς, δεν δημιουργήσαμε καλάθι προιόντων  των παραγόμενων ειδών και δεν συνεργαζόμαστε σε κοινές στρατηγικές πωλήσεων , με αποτέλεσμα να χάνουμε προστιθέμενες αξίες  και να εξαρτόμαστε από επιδοτήσεις και από εισοδηματικές ενισχύσεις .

 Και τέλος  απουσιάζουν οι  εκπρόσωποι του συνεταιριστικού κινήματος από τα όργανα που συμμετέχουν οι άλλοι  κοινωνικοί εταίροι όπως η Γ.Σ.Ε.Ε. , ο ΣΕΒ, η ΓΕΣΕΒΕ  και  λοιποί   επαγγελματικοί φορείς ,  γεγονός που  λειτουργεί αρνητικά για τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου.

Πέραν των ζητημάτων που έχω εκθέσει , αυτό  που είναι το πλέον σημαντικό , είναι να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη των αγροτών προς τους συνεταιρισμούς ,  έτσι ώστε να  πλαισιώσουν    τους μόνους μηχανισμούς οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν  το αγροτικό εισόδημα και να  ενισχύσουν  την προσπάθεια   αναδιοργάνωσης  του αγροτικού τομέα .

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας , φαίνεται  ότι  λιγότεροι από 130,000  αγρότες  είναι ενταγμένοι  σε αγροτικές συλλογικότητες,   αριθμός  που είναι εξαιρετικά χαμηλός λαμβάνοντας υπ όψη ότι δηλώσεις καλλιέργειας υποβάλουν  άνω των 600.000 αγρότες  . Επίσης από τις 650 συνεταιριστικές οργανώσεις που έχουν επικαιροποιημένα στοιχεία,   στο μητρώο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης,   μόνο  οι  128  είναι αναγνωρισμένες ως οργανώσεις παραγωγών και εξ’αυτών μόνο  87 υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα ύψους 20 περίπου  εκατομμυρίων €.  

Όταν αντίστοιχα οι άλλες Μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία ,  υλοποιεί  προγράμματα 207 εκατ. Ευρώ  και η Ιταλία 228 εκατ. Ευρώ  . Αυτές είναι χρηματοδοτήσεις  πέραν αυτών που δικαιούμαστε από τα προγράμματα  Αγροτικής ανάπτυξης και τις οποίες οι Συνεταιρισμοί και η χώρα μας  αφήνουν   ανεκμετάλλευτες .

Το σύστημα εκπαίδευσης των υπαλλήλων των συνεταιρισμών  έχει καταρρεύσει με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών να αγνοεί και το εθνικό πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικοτήτων και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο αλλά και πολλά άλλα θέματα που  αφορούν την επιχειρηματική λειτουργία  των Οργανώσεων .  Αντίστοιχη έλλειψη εκπαίδευσης υπάρχει και για τα αιρετά στελέχη των διοικήσεων και των εποπτικών συμβουλίων.

 Επίσης οι συνεταιρισμοί δεν έχουν σύστημα επαφής και συνεργασίας μεταξύ τους,  ακόμη και στην ίδια περιφερειακή ενότητα και αγνοούν  ακόμη και πόσες   οργανώσεις υφίστανται στην περιοχή τους .

Στην συντριπτική πλειονότητά  τους δεν έχουν καμία συνεργασία με  ομοειδείς  συνεταιρισμός, με αποτέλεσμα να μην εντάσσονται σε αντίστοιχες ομάδες πίεσης και συνεργασίας.

Το υφιστάμενο οργανωμένο παραγωγικό  σύστημα,   έχει μικρή και αποσπασματική συνεργασία,   με τα λειτουργούντα ερευνητικά ιδρύματα ,   με συνέπεια να μην προωθείται η αναγκαία εφαρμοσμένη έρευνα και να υστερούμε σημαντικά στην εξέλιξη ποικιλιών και προϊόντων σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δυστυχώς ο κατάλογος των προβλημάτων και των ελλείψεων που έχουμε λόγω της κατάρρευσης του συνεταιριστικού μηχανισμού  είναι μεγάλος και δεν είναι της παρούσης στιγμής να εστιάσουμε μόνο σε αυτόν.

Άς αναφερθούμε λοιπόν στο τι  σχεδιάζουμε εμείς και ποιες είναι οι αμέσως  επόμενες ενέργειες μας.

 Αρχικά να αναπτύξουμε όλο το οργανωτικό πλέγμα που αναφέρουμε στο καταστατικό μας και που είναι.

  • Να συγκροτήσουμε τα παραρτήματα της  ΕΘΕΑΣ  σε κάθε περιφερειακή ενότητα, να ορίσουμε προσωρινά διοικητικά συμβούλια τα οποία θα εγγράψουν ως μέλη  όλους τους εγκεκριμένους  συνεταιρισμούς  οι οποίοι θα εκλέξουν ακολούθως τα δικά  τους όργανα. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα εξαπλωθεί ο μηχανισμός μας σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στην  σύσταση  της Εθνικής Επιτροπής Μικρών Συνεταιρισμών που έχουν κύκλο εργασιών κάτω των 500.000 ευρώ , έτσι ώστε να αποτελούν ενεργό τμήμα της ΕΘΕΑΣ  ,  να βοηθηθούν  για να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα  και να αποκτήσουν  εμπορική δύναμη  ισχυρή,   για  να  υπηρετήσουν  τα συμφέροντα των αγροτών μελών τους  . Διότι μεμονωμένος αγρότης σημαίνει αδύναμος αγρότης  και μικρός συνεταιρισμός ,  αδύναμος συνεταιρισμός .
  • Να προχωρήσουμε στην σύσταση των εθνικών επιτροπών προϊόντων,  έτσι ώστε οι συνεταιρισμοί που παράγουν τις συγκεκριμένες κατηγορίες  , να συνεργάζονται μεταξύ τους ,  να εκπροσωπούνται  στις Διεπαγγελματικές οργανώσεις  και στα όργανα διαλόγου  της χώρας και της ευρωπαϊκής ένωσης.
  • Να αποκαταστήσουμε συνεργατική σχέση με τα αντίστοιχα ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια  , έτσι ώστε η γνώση να έχει εφαρμογή και διάχυση σε όλο τον παραγωγικό μηχανισμό της χώρας.
  • Να προχωρήσουμε στην σύσταση εμπορικών εταιρικών σχημάτων έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τα κρίσιμα ποσοτικά μεγέθη αλλά και την ποικιλία ειδών  , για να γίνουμε συνομιλητές και εμπορικοί  συνεργάτες των αλυσίδων σουπερμάρκετ κυρίως στο εξωτερικό.
  • Να ορίσουμε πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των συνεταιριστικών οργανώσεων έτσι ώστε να  μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τις εταιρείες φαρμάκων και λιπασμάτων ,  καλύτερους οικονομικούς όρους για την προμήθεια των γεωργικών εφοδίων.
  • Να οργανώσουμε σύστημα ανταλλαγής πληροφορίας  και διακίνησης  των εργατών γης , έτσι ώστε να διαμορφώσουμε σε συνεργασία  με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία  ,  διαδικασίες  εύρεσης   εργατών και μετακίνησής τους  ανά περιοχές ,   ανάλογα με τις ανάγκες των  συνεταιρισμένων  αγροτών  και της παραγωγής .
  • Να συμμετάσχουν εκπρόσωποι μας όπως κατά το παρελθόν ,  στις διοικήσεις των οργανισμών που υπάγονται στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και επίσης  σε κάθε επιτροπή   που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
  • Να  θεσμοθετηθεί και οργανωθεί σύστημα οικονομικού ελέγχου αλλά και συμβουλευτικής των συνεταιρισμών έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στην διαχείριση των συνεταιρισμών αλλά και οικονομοτεχνική βοήθεια για την αποφυγή λανθασμένων επενδυτικών σχεδίων. Κάτι αντίστοιχο που γίνεται στην Γερμανία.
  • Να οργανωθεί η επέκταση  του Ευρωπαϊκού θεσμού των οργανώσεων παραγωγών  και των Ομάδων Παραγωγών σε όλες  τις Αγροτικές Συλλογικότητες   , για να αυξήσουμε την εισροή προσθέτων ευρωπαϊκών πόρων  μέσω των Επιχειρησιακών  Προγραμμάτων ,  για  την κάλυψη  των  λειτουργικών εξόδων των συνεταιρισμών , την προβολή και προώθηση των προϊόντων τους και την χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων.
  • Να διαπραγματευτούμε  με το τραπεζικό σύστημα ,  σε συνεργασία με την Κυβέρνηση  , για τις συνεταιριστικές  αγροτικές  υποδομές   που βρίσκονται στους εκκαθαριστές , έτσι ώστε να επανέλθουν ξανά σε συλλογικότητες  και στην υπηρεσία του    αγροτικού  τομέα .
  • Να προχωρήσουμε στην αλλαγή και στην βελτίωση του φορολογικού συστήματος για την αποκατάσταση της δίκαιης αντιμετώπισης των συνεταιρισμένων  αγροτών σε σχέση με τρίτους ,   έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της μαύρης διακίνησης.
  • Να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή  του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  και να παρέμβουμε  με προτάσεις  σε κάθε  Εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα .
  • Να επαναδραστηριοποιήσουμε την εκπαιδευτική  λειτουργία των Οργανώσεων  σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ  ΔΗΜΗΤΡΑ  και τις Πανεπιστημιακές σχολές .
  • Και τέλος να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις προς την ΕΘΕΑΣ και οι κατάλληλοι πόροι όπως γίνεται για τα εμπορικά επιμελητήρια , τη Γ.Σ.Ε.Ε.  τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών  και  τις   άλλες εθνικές επαγγελματικές οργανώσεις.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι και  αντιπρόσωποι  των μελών της ΕΘΕΑΣ ,  το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις σημερινές αρχαιρεσίες,  δεν θα  καταμετρά  κομματικές επιρροές  και εξαρτήσεις  αλλά Συνεταιριστικές περγαμηνές , διοικητικά προσόντα  και επιχειρηματικές ικανότητες .  Διότι καλείται να παίξει και να  ηγηθεί ενός σημαντικού ιστορικού ρόλου  .  Τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι  εξαιρετικά απαιτητικά για την Ελληνική Γεωργία  και για τους Συνεταιρισμούς και δεν θα αντέξουν  μια δεύτερη μεγάλη αποτυχία  παρόμοια με αυτή που γνωρίσαμε  τα προηγούμενα χρόνια . Μια  αποτυχία της ΕΘΕΑΣ θα σημάνει και την αποτυχία των  αγροτικών  Συνεταιρισμών  και την οπισθοδρόμηση  της υπαίθρου . Τα μέλη των Συνεταιρισμών , οι αγρότες  και η Ελληνική Κοινωνία ,  αγωνιούν. Η  ιστορία του Ελληνικού Συνεταιριστικού Κινήματος  ξαναγράφεται  και καλείται να την ξαναγράψει η νέα ηγεσία της ΕΘΕΑΣ . Πιστεύω ότι αναλογιζόμενη τις ευθύνες της  θα το κάνει».

Σχετική ανακοίνωση του ΑΣ  Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου:

«Το Δ.Σ. , οι εργαζόμενοι και τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου, συγχαίρουν την πρόεδρο της ομάδας Οπωροκηπευτικών, κυρία Διαμάντω Κρητικού, για την εκλογική της επιτυχία στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 02/04/2022, στην Αθήνα, για την εκλογή του Δ.Σ. στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Η κυρία Κρητικού Διαμάντω, μετά την εκλογή της στο συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ, έθεσε υποψηφιότητα  και για το πενταμελές προεδρείο. Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο την εξέλεξε στη θέση του ταμεία της οργάνωσης.».

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΟΣΟΕ Χ. ΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΘΕΑΣ

Με την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών της ΕΘΕΑΣ και την συγκρότηση σε σώμα του πρώτου Διοικητικού της Συμβουλίου ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ δήλωσε: «Συγχαρητήρια στον απερχόμενο προσωρινό πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΚΑΚΗ για την καθοριστική συμβολή του στην προσπάθεια ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ και ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια στον ίδιο για την πρώτη θέση που κατέλαβε στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της 1ης εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ.

Ευχές ολόψυχα, για κάθε επιτυχία στο έργο του, στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, ΠΑΥΛΟ ΣΑΤΟΛΙΑ.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στους τέσσερεις εκπροσώπους των οινοποιητικών συνεταιρισμών μελών της ΚΕΟΣΟΕ για την εκλογή τους στην νέα Διοίκηση της ΕΘΕΑΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΚΡΗΤΙΚΟΥ από ΑΜΥΝΤΑΙΟ 

ΓΙΑΝΝΗ ΓΛΕΤΖΑΚΗ από ΡΕΘΥΜΝΟ

ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΚΟ από ΤΥΡΝΑΒΟ

ΣΤΑΥΡΟ ΓΑΒΑΛΑ από ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Συγχαρητήρια και ευχές για επίτευξη των στόχων του αγώνα που έχετε μπροστά σας.

Τα “14 βήματα” σημεία της ομιλίας του Χρήστου Γιαννακάκη, που επί της ουσίας στοχεύουν στην διασφάλιση μιας αναπτυξιακής διαδικασίας στον πρωτογενή τομέα, με επίκεντρο τον αγρότη – παραγωγό με όρους και προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας και οικονομικής βιωσιμότητας, ας καθορίσουν το διεκδικητικό πλαίσιο και τον βηματισμό της Ενωτικής Διοίκησης της ΕΘΕΑΣ.»

Την περασμένη εβδομάδα το Agronews έγραφε:

Στα ίσα για ΕΘΕΑΣ Δημητρίου – Σατολιάς, στο βάθος Γιαννακάκης

 

Παύλος Σατολιάς και Ανδρέας ∆ηµητρίου, προβλέπεται να «κονταροχτυπηθούν» για τη θέση του προέδρου στη νεοσύστατη Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΘΕΑΣ) και στις προγραµµατισµένες για τις 2 Απριλίου εκλογές της οργάνωσης.

Αυτό βέβαια µε βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα και λαµβάνοντας σοβαρά υπόψη τη διαβεβαίωση του προσωρινού προέδρου της ΕΘΕΑΣ, Χρήστου Γιαννακάκη ότι δεν θα επιδιώξει να είναι ο νέος πρόεδρος, θα είναι ωστόσο υποψήφιος για το νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της οργάνωσης, πράγµα που σηµαίνει ότι θα βρίσκεται στις επάλξεις. 

Ο φιλόξενος χώρος του ξενοδοχείου President στις αρχές της Κηφισίας, όπου έχει προγραµµατισθεί να λάβουν χώρα οι εν λόγω αρχαιρεσίες, απέχει δύο βήµατα από το κτήριο της Αρκαδίας 26, όπου ήταν εγκατεστηµένα για χρόνια τα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ και όπως όλα δείχνουν θα στεγάσει και τη νέα τριτοβάθµια των συνεταιρισµών. Ως γνωστόν, στον ίδιο συνεδριακό χώρο του President, έχουν γίνει δεκάδες από τις γενικές συνελεύσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ εκεί έκλεισε και ο ιστορικός κύκλος της άλλοτε κραταιούς Συνοµοσπονδίας. 

Οι πληροφορίες θέλουν να συγκεντρώνονται συνολικά στη γενική συνέλευση περί τις 470 ψήφους, µε τον αριθµό των αντιπροσώπων βέβαια να είναι πολύ µικρότερος, καθώς υπάρχουν οργανώσεις που διαθέτουν µέχρι και 20 ψήφους για τις οποίες δύνανται να εκπροσωπηθούν από έναν µόνο εκπρόσωπο. Τα µέχρι στιγµής στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι εγγεγραµµένες στο Μητρώο Αγροτών οργανώσεις είναι 187, εκ των οποίων µέλη της ΕΘΕΑΣ είναι 127. Εξ αυτών, 47 έχουν τζίρο πάνω από 3 εκατ. ευρώ, 67 έχουν τζίρο πάνω από 2 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες έχουν τζίρο µεταξύ 500 χιλιάδων και 2 εκατ. ευρώ. 

Μόνο ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Πίνδος και ο Συνεταιρισµός Venus Crowers διαθέτουν από 20 ψήφους. Επίσης διψήφιο αριθµό ψήφων διαθέτουν οι οργανώσεις, Καλαβρύτων 19, Παναιγιάλειος 17, Ζαγοράς 11, Αργολίδας 11, Αγελαδοτρόφων – Προβατοτρόφων Θεσσαλίας 11, ΑΛΜΜΕ 18, Νάξου 11 και Μαστιχοπαραγωγών Χίου 11. Ισχυρό ωστόσο ρόλο θα διαδραµατίσουν κι άλλες πρωτοβάθµιες οργανώσεις όπως του Αγρινίου µε 8 ψήφους και Νεάπολης µε 7, Λακωνίας 7, του ΘΕΣΤΟ 9, Ελασσόνας 6, Χαλάστρας 8, Νέος Αλιάκµων 9, Μελίκης 6, Πέλλας 9, Βελβεντού 7, Καβάλας 7, Ορεστιάδας 9, Σάµου 7 και Μυλοποτάµου 7.  

∆ύο εβδοµάδες πριν από τις εκλογές της ΕΘΕΑΣ, οι διαβουλεύσεις µεταξύ των ενδιαφεροµένων έχουν πυκνώσει, µε τις ζυµώσεις να φθάνουν µέχρι και µεταξύ των βασικών υποψήφιων για την προεδρία. Από κάποιες πλευρές εκτιµάται ότι Παύλος Σατολιάς (Καλάβρυτα) και Ανδρέας ∆ηµητρίου (ΠΙΝ∆ΟΣ), καλό είναι να µην εµπλακούν σε µια προεκλογική αντιπαράθεση, αλλά να κινηθούν µε ενιαίο πλαίσιο και την από κοινού προσπάθεια για το καλό του συνεργατισµού στη χώρα µας.

Στα καλά του Παύλου Σατολιά καταγράφεται η µέχρι στιγµής συνεπής στάση στην υπόθεση του συνεταιρίζεσθαι, η συµβολή του στην αναπτυξιακή πορεία του Συνεταιρισµού Καλαβρύτων, το ότι ο ίδιος είναι κτηνοτρόφος (αιγοπρόβατα), το λαϊκό προφίλ και οι συµπάθεια της οποίας χαίρει στις τάξεις των αγροτών.

Στον Ανδρέα ∆ηµητρίου πιστώνεται η προέλευση από τον µεγαλύτερο συνεταιρισµό της χώρας όπως είναι η ΠΙΝ∆ΟΣ, η υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από τους κυβερνώντες και η επιρροή που ασκεί στις λεγόµενες µεγάλες οργανώσεις. 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές