BACK TO
TOP
Θεσμικά

Διπλάσιο στα 120 εκατ. ευρώ το ποσό επιστροφής για το αγροτικό πετρέλαιο

Μεγαλώνει το περιθώριο κινήσεων στο πεδίο των αγροτικών ενισχύσεων για την επιδότηση του κόστους παραγωγής, µε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο διεύρυνσης του προϋπολογισµού για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους παραγωγούς.

8_50

Πέτρος Γκόγκος

13701
9

Διπλασιάζεται το ποσό της επιστροφής για το  αγροτικό πετρέλαιο στα  120 εκατ. ευρώ που θα  πιστωθούν Νοέμβριο

Για το εν λόγω µέτρο, έχουν ήδη εξασφαλιστεί ως γνωστόν 60 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισµό, τα οποία πρόκειται να επιστραφούν στους παραγωγούς τον προσεχή Νοέµβριο. Πλέον η Βάθη εξετάζει το ενδεχόµενο ακόµα και διπλασιασµού του ποσού αυτού, µε την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.

Μέχρι πρόσφατα, βασικό τροχοπέδη στην ανάπτυξη ενός σχεδίου έκτακτων αγροτικών ενισχύσεων, ήταν οι περιορισµοί στα δηµοσιονοµικά περιθώρια που επικαλούταν το υπουργείο Οικονοµικών, κάτι που αλλάζει η απόφαση της Κοµισιόν για αξιοποίηση κοινοτικών πόρων προς τον σκοπό αυτό.

Συγκεκριµένα, πριν από λίγες µέρες, η Κοµισιόν αποφάσισε να δώσει το «ΟΚ» στα κράτη µέλη ώστε να αποδεσµεύσουν το 5% των πόρων του δεύτερου πυλώνα για ειδικές ενισχύσεις αγροτών, το γνωστό µέτρο 21 που στην περίπτωση της Ελλάδας ανέρχεται σε ένα ποσό κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Έτσι, η χώρα έχει πρόσβαση σε δύο ταµεία τα οποία συνδυαστικά ανέρχονται στο ποσό των 126 περίπου εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήµατος. ∆ηλαδή οι ενισχύσεις στους αγρότες δεν θα γίνουν µε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισµού εκτός και αν οι ιθύνοντες επιλέξουν να συµπληρώσουν το ποσό των 26 εκατ. ευρώ του αποθεµατικού κρίσης µε εθνικούς πόρους.

Η είδηση που θέλει την Κοµισιόν να ξεκλειδώνει πόρους της ΚΑΠ για έκτακτες ενισχύσεις, είναι µόλις λίγων ηµερών και ως γνωστόν οι διεργασίες στα όργανα των Βρυξελλών απαιτούν χρόνο και υποµονή. ∆εν αποκλείεται το τοπίο να ξεκαθαρίσει την ερχόµενη Τρίτη 10 Μαΐου σε προγραµµατισµένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά στο υπουργείο στη Βάθη, µε τις πληροφορίες της Agrenda να θέλουν ακόµα θολό το τοπίο αναφορικά µε τον τρόπο αξιοποίησης των 126 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δύο µεγάλες εκκρεµότητες. Η µια έχει να κάνει µε τα λιπάσµατα και η άλλη µε τις ζωοτροφές, αφού υπενθυµίζεται ότι η πρόσφατη πληρωµή του 2% του τζίρου 2021 ήταν ένα µέτρο σχεδιασµένο για να απαντήσει στο κύµα ανατιµήσεων που είχε ήδη εκδηλωθεί στις αγορές πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Έκτοτε οι τιµές στα δηµητριακά και τη σόγια έχουν ενισχυθεί µεσοσταθµικά κατά τουλάχιστον 20%, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις η ενίσχυση της τιµής αγγίζει το 30%.

Ανοιχτός είναι λοιπόν ο δρόµος για την ενίσχυση στην αγορά λιπασµάτων ενώ πολύ πιθανή µπορεί να θεωρείται πλέον και µια νέα επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών, που θα µπορούσε κατ’ επέκταση να υποστηρίξει στο σύνολό της την εγχώρια αγορά αγροτικών εµπορευµάτων (σιτηρά, καλαµπόκι και κτηνοτροφικά φυτά).

Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, το πλάνο ενίσχυσης στα λιπάσµατα είναι έτοιµο και αφορά µια επιδότηση κοντά στα 12 ευρώ το στρέµµα για τις αροτραίες καλλιέργειες και 18 ευρώ το στρέµµα για τα δέντρα, όπως έγραφαν και πρόσφατα δηµοσιεύµατα της Agrenda.

Μέχρι τον Ιούνιο κατάθεση σχεδίου ενίσχυσης σε Κοµισιόν

Σε ό,τι αφορά τα χρήµατα που απελευθερώνει το αποθεµατικό κρίσης, η χώρα πρέπει µέχρι τα τέλη Ιουνίου να ενηµερώσει την Κοµισιόν για το αν προτίθεται να αυξήσει το ποσό των 26 εκατ. ευρώ σε 52 εκατ. ευρώ ή ακόµα και 78 εκατ. ευρώ, ενώ η πίστωση των χρηµάτων θα πρέπει να γίνει το αργότερο στις 31 Σεπτεµβρίου 2022.

Ήδη αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα τριπλασιάσουν το ποσό (Γερµανία), ενώ άλλες ακόµα δεν έχουν αποφασίσει τον τρόπο µε τον οποίο θα διαχειριστούν τα κοινοτικά κονδύλια (Ιταλία).

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

09-05-2022 22:31Kostas

Ακόμα πονάει η πλάτη μου, από τα φιλικά προεκλογικά χτυπήματα των εραστών της εξουσίας! Μου ταξανε λαγούς με πετραχήλια! Και τώρα, μετεκλογικά, παρακαλάω για μήνες για την απαραίτητη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου...Μου ξαναυποσχονται, με πείθουν, μου ξαναχτυπάνε την πλάτη, και ξανά αδιαφορία! Ίσως ξέρουν αυτοί...Ίσως, χωρίς γεναια ενίσχυση στα καύσιμα, να μην ξανακινηθει το αυτοκίνητο και να μην χρειάζεται ο δρόμος! Ίσως έτσι θα έρθει πιο γρήγορα η ανάπτυξη.....Ξέρουν αυτοί! Αν επρόκειτο για την αγορά καμίας φρεγάτας θα αποφασιζανε στη στιγμή! Καημένε Έλληνα! Σου πουλάνε το παραμύθι της εξόρυξης αερίου-πετρελαιου, και της εξαγωγής πράσινης ενέργειας, που θα κάνουν την Ελλάδα πλούσια, και συ το πιστεύεις! Με μια στημένη ένταση στο Αιγαίο, ότι λεφτά έχει και θα πάρει η Ελλάδα στο μέλλον, και ότι λεφτά βγάλουν τα παιδιά και τα δισέγγονα σου, θα γίνουν όλα φρεγάτες και αεροπλάνα! Και λέγε μου εσύ για σχέδια βελτίωσης και ανάπτυξη... Ο αγρότης είναι καταδικασμένος σε αιώνια τιμωρία, να ταιζει τους άλλους και να πεινάει ο ίδιος!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-05-2022 18:29agrotis87

Ευχαριστούμε κύριοι του υπουργιου για την κατανόηση..... άλλα πρέπει να γνωρίζετε πως απο τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο ειναι η καλλιεργητική περίοδος και στα βενζινάδικα ο τζαμπας πέθανε........

Απάντηση

09-05-2022 15:46Γιαζιτζιδης Νικόλαος

Γιατί να πάρουν την επιστροφή φόρου για το πετρελαίου μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όχι και κάτοχοι γεωργηκης εκμετάλλευσης τουλάχιστον οι ενεργεί όπως τόσα χρόνια. Έχετε κάποια ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα;. Ευχαριστώ.

Απάντηση

09-05-2022 14:45ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

Εσείς του agronews πρέπει να είστε βαλτοί από την κυβέρνηση.Διπλασιαζεται το ενα διπλασιάζεται το άλλο,και τα κορόιδα δεν έχουν δει ευρω.Πεντε μήνες διαφήμιση για επιδότηση λιπασμάτων και τώρα βγήκε πόρισμα 18 ευρώ το στρέμμα. Ειστε τρελοί για δέσιμο όλοι.

Απάντηση

09-05-2022 13:53ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ

Λόγια λόγια λόγια, θα θα θα, όπως λέει ο σοφός λαός μας, οποίος δεν θέλει να ζημώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Τον Νοέμβριο θα είναι πολύ αργά, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι θα τα έχουν παρατήσει, και μιλάτε για επιστροφή φόρου πετρελαίου. Που είναι η επιδότηση για τις ζωοτροφές; Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να ενισχύουν τους κτηνοτρόφους με επιδοτήσεις κατά κεφαλήν και εσείς δώσατε κάτι ψίχουλα με το 2% και μπλα μπλα για δήθεν στήριξη του πρωτογενή τομέα. Αν είναι για τους δικούς σας μεγαλοεπιχειρηματίες, δίνεται εκατομμύρια μέσα σε ένα βράδυ,έρχονται εκλογές και τότε θα καταλάβετε την οργή του κτηνοτρφικού κόσμου, μαύρο στους Μαυρογιαλούρους.

Απάντηση

09-05-2022 11:02Ενας

Σταματήστε να κοροϊδευετε πια με τον αγρότη συνδεδεμένη στο καλάμποκι επιδοτήση λιπασμάτα ζωοτροφές 2% και τόσα άλλα τώρα πετρελαιο ο αγρότης στην κάλπη θα σας πει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές