BACK TO
TOP
Θεσμικά

Έπονται αποζημιώσεις για προανθικό στάδιο βεβαιώνει ο Λυκουρέντζος

Τη «ρητή διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν σε προανθικό στάδιο από τον παγετό του 2021, θα αποζημιωθούν κανονικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή 13 Μαΐου στην Κοζάνη, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και στελέχη του τοπικού ΕΛΓΑ.

lykoyretzos-kasapidis

454
3

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ζήτησε συγγνώμη από τους παραγωγούς για την καθυστέρηση, ωστόσο, όπως τόνισε, «οφείλεται στην ΕΕ, στην οποία όμως η κυβέρνηση, από τις 17 Ιουλίου 2021, κατέθεσε όλο τον φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά».

Ο κ. Λυκουρέντζος απέδωσε επίσης σε γραφειοκρατικό λάθος των υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου τα όσα αναφέρονται σε απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής ανάπτυξης Γιώργου Στύλου (396/77433, 05/05/2022) σε ερώτηση των Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ της Δυτ. Μακεδονίας (4062/21-3-2022), όπου αναφερόταν ότι «οι δενδροκαλλιέργειες κερασιές, μηλιές και καρυδιές, εξαιτίας των παγετών της Άνοιξης 2021, που ήταν σε προανθικό στάδιο, δηλαδή στάδιο μη καλυπτόμενο σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής κι ως εκ τούτου η ακαρπία τους δεν δύναται να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ».

Όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος ήταν γραφειοκρατικό λάθος των υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου που ετοίμασαν το περιεχόμενο της απάντησης, που δόθηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, και τόσο ο ίδιος όσο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένουν την έγκριση της αποζημίωσης από την ΕΕ, το ύψος της οποίας για τις ζημιές σε προανθικό στάδιο, σε όλη την επικράτεια, «αγγίζει» τα 23 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

16-05-2022 23:14Αγνωστος

Τα μήλα στο λεκανοπέδιο Βεγορίτιδας είναι μέσα στις αποζημιώσεις. Πότε θα γίνει πληρωμη και με ποια κριτήρια;

Απάντηση

16-05-2022 14:05Nikos

Τέτοιο δούλεμα στα οψιμα κεράσια εορδαιας εδώ και 10 μήνες με ολική καταστροφή δεν το περίμενεναμε., συγχαρητήρια στον Ελγα Κοζάνης.

Απάντηση

16-05-2022 12:23ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Γιατί καθυστερούν οι αποζημιώσεις(προκαταβόλή) για τους ελαιοκαλλιεργητές(ανομοθύελλα Νοεμβρίου 2021) της Λέσβου;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές