Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πήραν ΦΕΚ οι αποζημιώσεις 20 εκατ. για ζημιές στο προανθικό στάδιο

Εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ (Β', 2482) που προβλέπει αποζημιώσεις με ad hoc πρόγραμμα ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ για ζημιές σε δενδρώδη αλλά και ακρόδρυα που αφορούν απώλεια παραγωγής έτους 2021 για το χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και 20 Απριλίου.

fwto_2

4968
5

Δικαιούχοι αποζημίωσης είναι οι πληγέντες παραγωγοί για καλλιέργειες όψιμων κερασιών στις ΠΕ Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας, βύσσινων στην ΠΕ Αρκαδίας, μήλων στις ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Κοζάνης, αχλαδιών όψιμων (βιομηχανικών) στην ΠΕ Λάρισας, και καρυδιών των ορεινών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 25, παρ. 6και 8 του Καν 702/14.

Οι παραγωγοί, των οποίων η αναμενόμενη παραγωγή των εκμεταλλεύσεων τους ζημιώθηκε σε ποσοστό κατ’ είδος 30% και πάνω, δικαιούνται κρατική ενίσχυση το ύψος της οποίας ορίζεται σε ποσοστό μέχρι το 70% της Αξίας της Απωλεσθείσας Παραγωγής.

Κατώτατα όρια ζημιών

Τα κατώτατα όρια ζημιών, πέρα από τα οποία είναι δυνατό να χορηγηθούν ενισχύσεις υπό την παρούσα απόφαση, καθορίζονται ως εξής:

Όταν η ζημιά επέρχεται στη γεωργική παραγωγή, το σχετικό κατώτατο όριο απωλειών 30%, καθορίζεται στο επίπεδο της ευρύτερης περιοχής (Περιφερειακή Ενότητα), με βάση τη μέση παραγωγή του συγκεκριμένου είδους κατά το εν λόγω έτος, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών.

Επιπλέον βασική προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων είναι η μείωση παραγωγής, που οφείλονται στους παγετούς της περιόδου 15/2-20/4/2021, να φθάνει ένα κατώτατο όριο, 30%, των ομοειδών ειδών σε επίπεδο παραγωγού.

Στον Πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι καλλιέργειες, ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) που ζημιώθηκαν, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% σε επίπεδο ΠΕ και μπορούν να ενισχυθούν στο πλαίσιο της παρούσης:Ολόκληρη η σχετική απόφαση δημοσιευμένη σε ΦΕΚ διαθέσιμη εδώ

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Με ΚΥΑ πιο κοντά τα 20 εκατ. αποζημιώσεις για ζημιές στο προανθικό

Στην υπογραφή της ΚΥΑ για το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αφορά καλλιέργειες που ζημιώθηκαν από συνεχείς παγετούς, σε διαδοχικές περιόδους από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τέλη Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών αχλαδιών της επαρχίας Τυρνάβου προχώρησε ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

Στην ίδια ΚΥΑ περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις για τα όψιμα κεράσια, βύσσινα, μήλα, καρύδια κλπ. και αφορούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αναμένεται πλέον η έκδοση του σχετικού  ΦΕΚ και στη συνέχεια θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις με βάση τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

Η σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας διαθέσιμη εδώ

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Στις 19 Μαΐου θα δημοσιευθεί η απόφαση στο ΦΕΚ, βάσει του οποίου ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει άμεσα τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς κερασιών που υπέστησαν ζημιές κατά τον παγετό του 2021 σε προανθικό στάδιο, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Το παραπάνω προκύπτει έπειτα από σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Μαΐου στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής, Γεώργιο Γεωργαντά και τη Γενική Γραμματέα, Χριστιάνα  Καλογήρου ο Ιορδάνης Τζαμτζής, αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Τζαμτζής, παρέθεσε τα στοιχεία σχετικά με τις ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες στην Πέλλα, οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Τόνισε τα σοβαρότατα προβλήματα καρπόπτωσης και τις μεγάλες απώλειες που αναμένονται στην παραγωγή πολλών ποικιλιών ροδακινιάς, βερικοκιάς, νεκταρινιών, δαμάσκηνων, κερασιών και ξεκαθάρισε ότι οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αποζημιωθούν.

 

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη αναφέρει:

Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από την καρπόπτωση ζήτησε ο Ι. Τζαμτζής από τον ΥΠΑΑΤ 

Στη διάρκεια σύσκεψης που είχε σήμερα στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά και τη Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Χριστιάνα  Καλογήρου ο Ιορδάνης Τζαμτζής

Ο κ. Τζαμτζής ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στην Έδεσσα, παρουσία του Πρόεδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου. Τόνισε ότι ήδη οι Υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία και σύντομα θα καταθέσουν, στο ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, το πόρισμα σχετικά με το εύρος των ζημιών και το πρόβλημα καρπόπτωσης που διαπιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στις παραπάνω ποικιλίες δέντρων. Ο κ. Τζαμτζής έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αποζημιωθούν από την Κυβέρνηση και αυτές οι περιπτώσεις, διότι εκτιμάται ότι θα είναι σοβαρότατο το πλήγμα στο εισόδημα των καλλιεργητών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας έθεσε και το ζήτημα της αποζημίωσης των κερασιών που υπέστησαν ζημιές, πέρυσι, σε προανθικό στάδιο, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι αύριο (19/5) θα δημοσιευθεί η απόφαση στο ΦΕΚ, βάσει του οποίου ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει άμεσα τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Με ικανοποίηση πληροφορήθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ότι για πρώτη φορά η Κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Μάλιστα η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί τόσο από τον ίδιο τον κ. Γεωργαντά όσο και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

20-05-2022 16:12Asta

Λογικά μετά το ΦΕΚ την επόμενη εβδομάδα έρχεται πληρωμή Ο ελγα πληρώνει Τετάρτη ή Παρασκευή άρα θα πληρωθούμε στις 29 Φεβρουαρίου του 2036 ημέρα Σάββατο στις δύο το πρωί χαχαχα

Απάντηση

20-05-2022 14:22Καραστάθης

Πάντως αυτή η κυβέρνηση σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο....τοσο ψέμα ,τόσο θράσος, τόσο ξεδιάντροπια δεν έχουμε ξαναζήσει.... Η απάντηση μην περιμένετε να την δώσουμε στην κάλπη. Θα δωθεί εκεί που σας πονάει στον δρόμο..να δω με τι μούτρα κάποιοι θα κατέβουν για προεκλογική αγώνα...θα γελάσουμε....

Απάντηση

20-05-2022 00:15Αγνωστος

Πλέον δεν πιστεύω τίποτα από αυτούς.θα θα θα θα ΦΕΚ ΦΕΚ ΦΕΚ κυα κυα κυα ΕΕ ΕΕ ΕΕ.μην ανχωνεστε θα πληρωθείτε τα λεφτά υπάρχουν.χαχα χα

Απάντηση

19-05-2022 23:09ΠΥΡΓΟΙ

ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΚ? ΕΝΑΣ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ? ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑΛΑ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ.ΠΙΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ

Απάντηση

19-05-2022 09:21Ανωνυμος

Για να δούμε, θα γίνει πράξη ή μόνο λόγια;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία