BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στο Βόλο με ανακοινώσεις μέτρων για κτηνοτρόφους Μητσοτάκης, Γεωργαντάς

Η κυβερνητική μέριμνα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αναμένεται να τεθεί στην κορυφή της ατζέντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που προγραμματίζει στο Βόλο αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αμερική, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

georgantas333

3884
2

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, ο πρωθυπουργός, έχοντας στο πρόγραμμά του την επίσκεψη μιας πρότυπης κτηνοτροφικής φάρμας της περιοχής, το πρωί της Παρασκευής 20 Μαΐου θα αναφερθεί διεξοδικά σε μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει τις δυσκολίες του κλάδου, εξαιτίας της πίεσης που δέχεται από τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει την αύξηση του κονδυλίου για την βιολογική κτηνοτροφία με ένα ποσό της τάξεως των 310 εκατ. ευρώ και να προαναγγέλλει μια περαιτέρω αναδιανομή των κοινοτικών κονδυλίων για μέτρα του ΠΑΑ προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω στήριξη της κτηνοτροφίας.

Η εν λόγω επίσκεψη γίνεται μερικές ημέρες πριν από την συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες (Τρίτη 24 Μαΐου), όπου αναμένονται εξελίξεις στο πεδίο της μεταφοράς πόρων από το ταμείο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αξιοποιηθούν σε ειδικές ενισχύσεις αγροτών. Σε περίπτωση που η Κομισιόν δώσει το πράσινο φως σε κάτι τέτοιο, πράγμα πολύ πιθανό αφού ήδη ανεπίσημα έχει εγκριθεί από τον επίτροπο Γεωργίας Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, τότε θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης σε λιπάσματα, πετρέλαιο, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν επιπλέον κονδύλια για ενισχύσεις κτηνοτρόφων.

Οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να έχει ετοιμάσει μια πρόταση μεταφοράς πόρων από τα κονδύλια των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου, αντί της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου όπως προβλέπεται από την πρόταση που κατέθεσαν στο προηγούμενο συμβούλιο μια ομάδα κρατών μελών.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο αλλά και σε συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, ότι σε αυτήν τη συνάντηση η Κομισιόν θα ενημερώσει επίσημα τα κράτη μέλη για τον βαθμό στον οποίο θα μπορέσουν αυτά να μεταφέρουν πόρους από τα κονδύλια ου β΄πυλώνα (Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης) για την έκτακτη ενίσχυση αγροτών. Σχετικό αίτημα των κρατών μελών, ήταν η μεταφορά του 5% από τα αδιάθετα κονδύλια προς τον σκοπό αυτό, αφού όπως υποστήριζαν στο σχετικό αίτημα που είχαν παραδώσει στην Κομισιόν τον περασμένο μήνα, τα μέτρα στήριξης που έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα η Κομισιόν βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις περιορισμένες δυνατότητες των εθνικών προϋπολογισμών.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βόλο

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρόγραμμα,  θα ταξιδέψει αεροπορικώς και θα προσγειωθεί νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου. Στις 9 το πρωί θα βρίσκεται στον Πλάτανο Αλμυρού, όπου θα εγκαινιάσει μια «πράσινη» μονάδα παραγωγής βιολογικής φέτας στην εταιρία «Κτηνοτροφική Μαγνησίας – Greek Family Farm» την οποία διευθύνει ο Ανδρέας Τσαγκάρης.

Επόμενος σταθμός στην περιοδεία του θα είναι το Πιλοτικό Θερμοκηπιακό Πάρκο του Αγροκτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο, το οποίο προάγει την βιοκαλλιέργεια σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, είχε ενταγμένο σε προγράμματα που αφορούν αφενός  την ελαχιστοποίηση της χρήσης αμφισβητούμενων εισροών στη βιολογική αλλά και στη συμβατική γεωργία κι αφετέρου τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στη γεωργία μέσω της αξιοποίησης αγρο-οικολογικών πρακτικών και τεχνολογιών ψηφιακής και έξυπνης γεωργίας.

Τρίτος σταθμός στην περιοδεία του Πρωθυπουργού θα είναι η Λίμνη Κάρλα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα οικολογικού, περιβαλλοντικού, υδροδοτικού και αρδευτικού χαρακτήρα. Την ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού θα «πέσουν» οι υπογραφές για ένα σημαντικό έργο που αφορά στην επέκταση κατά 26 χιλιόμετρα, των αρδευτικών δικτύων της λίμνης Κάρλα, μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του αναδόχου που θα υλοποιήσει το έργο. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 16 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο εκχωρήθηκε και υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο εξυπηρετεί τις αρδευτικές ανάγκες επιπλέον 26.000 στρεμμάτων καλλιεργειών στις περιοχές του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου και περιλαμβάνει επίσης έργα αποχέτευσης -αποστράγγισης συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων και έργα αγροτικής οδοποιίας σε συνολικό μήκος άνω των 76 χιλιομέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και το διαδραστικό Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού. Τον Πρωθυπουργό θα υποδεχτεί ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ενώ αναμένεται να είναι παρόντες και οι Υφυπουργοί και Βουλευτές του Νομού, όπως και  πρόεδρος της ΔΕΕΕΠ Μαγνησίας και στελέχη του κόμματος.

Μετά από την λίμνη Κάρλα, στη 1 περίπου το μεσημέρι,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει στον Βόλο, όπου θα κάνει βόλτα στην Ερμού και θα συνομιλήσει με πολίτες και εμπόρους, ενώ θα ακολουθήσει ένα διάλειμμα για καφέ στην καφετέρια Grappa. Έπειτα θα  συναντηθεί με φορείς του νομού, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.  Πιθανή είναι η συνάντηση με τους Δημάρχους της Μαγνησία στο Δημαρχείο Βόλου, χωρίς αυτό όμως μέχρι στιγμή να είναι κάτι σίγουρο. Πάντως στο Δημαρχείο Βόλου θα ολοκληρωθεί και η επίσκεψή του στη Μαγνησία.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-05-2022 01:16Προεδρος

Μπράβο ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ

Απάντηση

19-05-2022 11:35ΑΓΡΟΤΗΣ

Μυαλό δεν βάζουν πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα βιολογικα και ότι άλλο σκεφτούν άσχετοι άνθρωποι αντί να δώσουν πόρους στην πραγματική παραγωγή κρεας γαλα σιτηρά δίνουν στον καθένα που δήθεν παραγη βιολογικα ας τους πεί κάποιος στους άσχετους ότι χώρις λιπασμάτα και φυτοφάρμακα ούτε για δήγμα δεν θα υπάρχει για τροφη

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές