Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εντός 10ημέρου δένουν τα 100 εκατ. έκτακτες ενισχύσεις αγροτών

Τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων έκτακτης ενίσχυσης για τον αγροτικό τομέα από τα 100 εκατ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα πρέπει να έχουν καταβληθεί το αργότερο στους δικαιούχους έως τις 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε άτυπη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.

40-41d_5_2_2

10705
10

Ο Γιώργος Γεωργαντάς απέφυγε να απαντήσει σχετικά με τους κλάδους οι οποίοι θα ενισχυθούν από τα παραπάνω κονδύλια, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται μεγάλο μέρος της στήριξης να προωθηθεί για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας.

Σημειώνεται εδώ πως ο αρχικός σχεδιασµός του υπουργείου, προέβλεπε την αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών για την ενίσχυση της αγοράς λιπασµάτων, κάτι το οποίο µεταθέτει πλέον σε δεύτερο χρόνο η ηγεσία του υπουργείου, ίσως στο φόντο εκλογών. Εφόσον όµως τα χρήµατα από τα κοινοτικά κονδύλια κατευθυνθούν αλλού, µια «προεκλογική» επαναφορά του πριµ για τα λιπάσµατα φαντάζει µάλλον αβέβαιη ως προς την υλοποίησή της, λαµβάνοντας κανείς υπόψιν την αρνητική οικονοµική συγκυρία που καθιστά ανυπέρβλητο το κόστος κρατικού δανεισµού.

Τα 26 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Αποθεματικό Κρίσης ενώ τα υπόλοιπα από το ταμείο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ΕΕ, έχει θέσει ως κριτήρια καταβολής των χρημάτων αυτών, η στήριξη παραγωγών:

  • που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση και που
  • ασχολούνται με την κυκλική οικονομία,
  • τη διαχείριση εισροών
  • ή τις φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα μεθόδους παραγωγής.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει: 

Γεωργαντάς: Εντός Αυγούστου η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

  • Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για συνεχή στήριξη των αγροτών μας

Επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,  του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο κατανάλωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τις καλλιέργειές τους.

Η κυβέρνηση έχοντας εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο και την τεχνική δυνατότητα, θα καταβάλει εντός του Αυγούστου, αντί του Νοεμβρίου, την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

Το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο του κόστους για την αγορά πετρελαίου από την αρχή του έτους έως 30/6/22 και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022 από τους δικαιούχους, ώστε να διασφαλισθεί ότι υπάρχει καλλιέργεια και κατά την τρέχουσα περίοδο.

Το κόστος του μέτρου στήριξης, εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος Νοεμβρίου θα ακολουθήσει νέος υπολογισμός για την επιστροφή του ΕΦΚ, που θα αφορά την αγορά αγροτικού πετρελαίου από τον Ιούνιο και μετά.

Λεπτομέρειες της διαδικασίας για την υποβολή των δηλώσεων θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου, οπότε και οι δικαιούχοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε ειδική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι για τους αγρότες ισχύουν ακόμη τα εξής:

  • Η συνέχιση εφαρμογής του μέτρου επιδότησης 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία για πετρέλαιο κίνησης στα αγροτικά μηχανήματα (εκτιμώμενο κόστος 115 εκατ.), έως και τον Σεπτέμβριο.
  • Η μείωση ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, ενώ παράλληλα
  • Οι αγρότες απολαμβάνουν, όλα τα μέτρα που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό.

Επί πλέον, εντός του Ιουλίου θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης με την καταβολή των 100 εκατ. από ενωσιακούς πόρους (Αποθεματικό Κρίσεων και μεταφορά από Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ ). Οι συγκεκριμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν όπως προβλέπεται, έως 30 Οκτωβρίου 2022.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων δήλωσε τα εξής:

«Η στήριξη που προσφέρουμε στους αγρότες μας αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που συνεισφέρει στην ενίσχυση της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας, καθώς έτσι διασφαλίζουμε την επισιτιστική επάρκεια της χώρας μας.

Παράλληλα αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας καθώς ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, στο ΑΕΠ, αλλά, ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, στηρίζει τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών μας.

Δεσμευθήκαμε ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος του απέναντι στην κρίση και τηρούμε τη δέσμευση αυτή. 

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους παραγωγούς μας μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της οικονομίας μας, αναγνωρίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για το σύνολο των Ελλήνων».

 

 

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

25-06-2022 14:01Τίμος

Φροντιστε τούς επιλαχόντες είναι αδικία μεγάλη.

Απάντηση

24-06-2022 00:44Επιλαχόντες μεσα

Πάμε όλοι η επιλαχόντες να γεμίσουμε σχόλια στον τοίχο του Γεωργαντά παιδιά πάμε να τους σπάσουμε λίγο τα αρχιδια

Απάντηση

24-06-2022 00:39Agroτης

Δώστε ρε στους νέους αγρότες επιλαχόντες από τώρα να ξέρουμε τι θα καλλιεργήσουμε του χρόνου και πόσα στρέμματα θα δηλώσουμε στο ΟΣΔΕ θα δηλώσω 25.000 τυπική απόδοση και δεν θα ξέρω αν έχω περάσει και θα αναγκάζομαι να έχω βιβλία γιατί είστε μαλακές !!όλα μαύρα θα τα κόβω ρε μούνια !

Απάντηση

23-06-2022 15:27Δημήτριος

Τόσα ψέματα καμία άλλοι κυβέρνηση,όλο μας δίνει και τίποτα δεν δίνει,τους επιλαχόντες,τα σχέδια βελτίωσης,το κομφουζιο,την επιδότηση λιπασμάτων,το αγροτικό πετρέλαιο,πραγματικά τοσα ψεματα δεν ειπώθηκαν απο κυβέρνηση.

Απάντηση

23-06-2022 09:14Τζακοπουλος Αριστείδης

Πολύ δούλεμα ρε παιδιά. Κτηνοτρόφοι είμαστε αλλά φτάνει το σανό που μας ρίχνετε.

Απάντηση

22-06-2022 21:21ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

Σοβαρά τώρα την μείωση ΦΠΑ την μετράτε για μέτρο στηριξης;Είπαμε ότι είμαστε αγράμματοι αλλά εσείς μας περνάτε για ζώα.Το πετρέλαιο έχει πέσει 20 δολάρια το βαρέλι,εδώ ακόμα ανεβαινοι.Με την συνδεδεμένη στο καλαμποκι τη θα γινει;Την είχατε σίγουρη κάποτε...Α ρε γάμησι που θέλετε μερικοί.

Απάντηση

22-06-2022 08:30Συντάκτης

Φροντίστε να καλύψετε όλους τους νέους αγρότες και να μην έχουμε επιλαχόντες. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να επιβραβεύεται σε αυτή τη χώρα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-06-2022 19:39Γιάννης

Από τη μια δίνουν ενισχύσεις και από την άλλη μας τα ξαναπέρνουν πίσω. Δηλωθέν εισοδημα 24.000 ευρώ μικτά αποσβέσεις υποτίθετε από νέο τρακτέρ που αγόρασα συν έξοδα πετρέλαιο λιπάσματα κτλ μου ήρθε εφορία 1.800 ευρώ συν προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ σύνολο 2.700. Το ετήσιο γραμμάτιο του τρακτέρ 7.000 ευρώ δεν αφαιρείται από το εισοδημα. Δηλαδή φέτος θα βάλω και από την τσέπη μου κέρδος μηδέν. Τζάμπα ταλαιπωρούμε μες στον ήλιο και παλεύω με τις οχιές στα χωράφια. Κατά τα άλλα θέλουν ανάπτυξη και στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα. Μητσοτάκη γαμιέσαι ρε παλιομαλάκα. Χίλιες φορές υπάλληλος τουλάχιστο θα είχα τις οικονομίες μου που έροξα στη δουλειά και φυσικά έχασα. Μητσοτάκη κηφήνα ξεζουμίζετε όλους εμάς που δηλώνουμε τα ειδοδήματά μας για να καλύψετε τη χασούρα από τους μπαταχτσήδες και να πληρώσετε τον κομματικό σας στρατό και φυσικά να φάτε και εσείς. Μητσοτάκη ξέρεις εσύ.

Απάντηση

21-06-2022 17:25Μια κτηνοτρόφος.

Δεν θέλουμε άλλες έκτακτες ενισχύσεις , δεν ξέρουμε τη να πρωτοκηταξουμε , στους λογαριασμούς , ,έκτακτη ζωοτροφών,έκτακτη λιπασμάτων , έκτακτη πετρελαίου , έκτακτη ριτρα αναπροσαρμογής , έκτακτη , έκτακτη, έκτακτη , έκτακτη , έκτακτη ,. Όχι άλλα 🤑🤑🤑🤑🤑💵💵💵💵💵💵.λυπήθητε μες🙏 , θα πάθουμε εγγεφαληκα από της έκτακτες και συνεχόμενες ενισχύσεις .😂😂😂😂😂😂😂😂

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία