
«Η πλειονότητα των περίπου 55 μονάδων που έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια, με εγκατεστημένη ισχύ κοντά τα 65-70 MW, δυστυχώς, θα υποχρεωθεί να κατεβάσει το διακόπτη λειτουργίας στο off μετά το καλοκαίρι, γιατί δεν θα είναι βιώσιμες», αναφέρει στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του ΕΣΠΑΒ, Σπύρος Τζιάκας.
Όπως εξηγεί ο θεσμικός εκπρόσωπος του κλάδου, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της στον εγχώριο αγροκτηνοτροφικό τομέα, το κόστος λειτουργίας των μονάδων παραγωγής βιοαερίου, πλέον, έχει εκτοξευτεί κι έχει καταστεί δυσβάσταχτο.
«Για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια μονάδα ισχύος 1 MW, από 7.500 ευρώ το μήνα, καλούμαστε, πλέον, να πληρώσουμε 20.000 ευρώ, το κόστος για τη συλλογή των αποβλήτων από τα σημεία παραγωγής τους, λόγω ανόδου στην τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 60%, τα ανταλλακτικά και τα λάδια είναι ακριβότερα τουλάχιστον 40%, ενώ και τα ενσιρώματα που τα έχουμε για δικλείδα ασφάλειας, σε περιόδους που τα απόβλητα είναι περιορισμένα, από 38-40 ευρώ τον τόνο που τα αγοράζαμε πέρυσι, φέτος θα κυμανθούν από 65 έως 80 ευρώ ο τόνος, συν 15 ευρώ τα μεταφορικά, από 10 ευρώ πέρυσι. Την ίδια στιγμή, η τιμή αναφοράς με την οποία πληρωνόμαστε παραμένει σταθερή στα 225 ευρώ η μεγαβατώρα και ζητάμε, για τουλάχιστον όσο υπάρχουν προβλήματα, να αυξηθεί έστω κατά 60 ευρώ η αποζημίωση στη μεγαβατώρα, αν και κανονικά απαιτούνται περίπου 100 ευρώ για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μονάδων», εξηγεί ο ίδιος.
Το θέμα απασχόλησε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος, κατά τον αντιπρόεδρο του ΕΣΠΑΒ, αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και εμφανίστηκε θετικός να υπάρξει μια βοήθεια προς τον κλάδο. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.
Ως αποτέλεσμα εκ μέρους του ΕΣΠΑΒ υπήρξε και αποστολή επιστολής προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία τονίζεται πως παρά το σημαντικό ρόλο του τομέα στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και το Φυσικό Αέριο, ο κλάδος δέχεται σοβαρό πλήγμα από την κρίση στον ενεργειακό και αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και πλέον παρουσιάζει ζήτημα βιωσιμότητας.
Όπως διευκρινίζεται στη σχετική επιστολή του Συνδέσμου, η αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 30%, που αφορά στις ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας, διακίνησης των πρώτων υλών και ανάλωσης ενέργειας, έχει δημιουργήσει αξεπέραστα εμπόδια στον τομέα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την λειτουργία των μονάδων.
Στο αίτημα στήριξης του κλάδου, ο ΕΣΠΑΒ υπογραμμίζει τα οφέλη από την συνέχιση της απρζχόσκοπτης λειτουργία των μονάδων βιοαερίου και ειδικότερα στα εξής:
- Τροφοδοτούν με συνεχή ροή ηλεκτρικής ενέργειας το δίκτυο, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του συστήματος διανομής και κατά συνέπεια μειώνοντας την ανάγκη κατανάλωσης φυσικού αερίου.
- Εφαρμόζουν στη πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και ανακουφίζουν περιβαλλοντικά τις περιοχές που εγκαθίστανται μέσα από την λειτουργία τους, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων από τις οποίες λαμβάνουν πρώτες ύλες (κτηνοτροφικές μονάδες, βιομηχανίες τροφίμων, αγροτικός τομέας). Επίσης, το υπόλειμμα που διαθέτουν μετά από την αναερόβια χώνευση το διαθέτουν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις πλησίον του σταθμού, αναβαθμίζοντας τα εδάφη, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων, αυξάνοντας την απόδοση των καλλιεργειών.
- Έχουν συνεχή λειτουργία, σε 24ωρη βάση, απασχολώντας σημαντικό αριθμό μόνιμου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού (άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας) και συνεπώς δεν πρέπει να συγχέονται και να συγκρίνονται με τις υπόλοιπες ΑΠΕ.
- Αποτελούν τον φορέα παραγωγής βιομεθανίου, το οποίο αποτελεί παράγωγο της βιοαερίου, που αναμένεται να συμβάλλει στη σημαντική μείωση, έως και 15%, της εξάρτησης της Ελλάδας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Το βιομεθάνιο είναι σήμερα η μεγάλη προτεραιότητα της Ευρώπης για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.
Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου στην Ελλάδα συστάθηκε το 2018, είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοαερίου και μέλη του δύναται να είναι μονάδες βιοαερίου ή πράσινου υδρογόνου. Ήδη εκπροσωπεί 40 επιχειρήσεις / σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη χώρα, συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 42 ΜWe, αντιπροσωπεύοντας άνω του 80% της Ελληνικής αγοράς παραγωγών βιοαερίου.