Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Φόρμουλα ψάχνει ΔΟΕΠΕΛ και υπουργείο στο θέμα της Καλαμών

Ξεκίνησαν οι ζυμώσεις ανάμεσα στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό την αναζήτηση μιας λύσης στο ζήτημα που προέκυψε στην αγορά Καλαμών έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, για το όνομα της ποικιλίας.

neothemadoepelElies-kalamwn

597
0

Με τη συμμετοχή συνεταιρισμών που διαθέτουν μεγάλο εκτόπισμα στην παραγωγή της ποικιλίας, εκπροσώπων της μεταποίησης αλλά και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, η πρώτη συνάντηση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας ΥΠΑΑΤ και συντελεστών του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς έγινε κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη Τρίτη 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΔΟΕΠΕΛ, το κλίμα ήταν θετικό, ωστόσο ο χρόνος τρέχει εις βάρος της παραγωγής και της εμπορικής δυναμικής του προϊόντος. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, με άλλη ανακοίνωση η Διεπαγγελματική επιτραπέζιας ελιάς έβαζε σε πρώτο πλάνο την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερή ροή των εξαγωγών ελιάς Καλαμών υπό την ομπρέλα του Kalamata Olives και ζήτησε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενεργοποιήσει άμεσα τα αντανακλαστικά του ώστε να διασφαλιστεί η «ουδ΄ επί στιγμήν απαγόρευση εξαγωγών». Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις πρώτες συστηματικές κινήσεις του κλάδου μετά την υπ ́αριθμ.Α1149/2020 Απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ (Πρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και Εισηγήτρια η Σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Παπαδοπούλου) που αφορά στην ακύρωση της υπ ́αριθμ.331/20735/7.2.2018 Υπουργικής Απόφασης (απόφαση Αποστόλου) για τις Kalamata Olives. 

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν:

 1. Ο Περιφερειάρχης Δυτ.Ελλάδας Ν.Φαρμάκης,
 2. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Δυτ.Ελλάδας Θ.Βασιλόπουλος
 3. Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κ.Λύρος
 4. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π.Τσιχριτζής
 5. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γ.Παναρίτης
 6. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θ.Κυρίτσης
 7. Το Επιμελητήριο Ηλείας (εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας)
 8. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΟΕΠΕΛ
 9. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
 10. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
 11. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΑΓΡΙΝΙΟΥ “ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ”
 12. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ” ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝANΙΑΣ
 13. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
 14. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ “Η ΕΝΩΣΗ”
 15. Το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΕΜΕΤΕ με εκπροσώπους μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα
 16. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των οργανώσεων και φορέων

«Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά με γνώμωνα την στήριξη του εθνικού προϊόντος, των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας και των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, αλλά πάνω από όλα του εθνικού συμφέροντος» αναφέρει ανακοίνωση της ΔΟΕΠΕΛ.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Ανησυχεί για μεγάλη οικονομική ζημιά στην Καλαμών η ΔΟΕΠΕΛ

Σε πρώτο πλάνο βάζει η ΔΟΕΠΕΛ την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερή ροή των εξαγωγών ελιάς Καλαμών υπό την ομπρέλα του Kalamata Olives και ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενεργοποιήσει άμεσα τα αντανακλαστικά του ώστε να διασφαλιστεί η «ουδ΄ επί στιγμήν απαγόρευση εξαγωγών» έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το όνομα της ποικιλίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ που απαρτίζεται από εκπροσώπους του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα του προϊόντος και μετά από συνεδρίαση την 22/6/22, εκφράζει την απογοήτευση του με σχετική ανακοίνωση, καθώς «δεν ελήφθησαν υπ΄ όψιν οι καταγεγραμμένες καταστροφικές συνέπειες και ανυπολόγιστες ζημιές για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, μεταποιητές, τυποποιητές και εξαγωγείς της ποικιλίας και τελικά για την ίδια την χώρα» όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου απεστάλει. 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΟΕΠΕΛ 

Αναφερόμενοι στην υπ΄αριθμ.Α1149/2020 Απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ (Πρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και Εισηγήτρια η Σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Παπαδοπούλου) που αφορά στην ακύρωσης της υπ΄αριθμ.331/20735/7.2.2018 Υπουργικής Απόφασης (Αποστόλου) για την προσθήκη του συνωνύμου “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/ KALAMATA”  -μεταξύ και άλλων συνωνύμων- στα ονόματα της ποικιλίας “Καλαμών”,

το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ που απαρτίζεται από εκπροσώπους του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα του προϊόντος και μετά από συνεδρίαση την 22/6/22, εκφράζει την απογοήτευση του  καθώς δεν ελήφθησαν υπ΄ όψιν οι καταγεγραμμένες καταστροφικές συνέπειες και ανυπολόγιστες ζημιές για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, μεταποιητές, τυποποιητές και εξαγωγείς της ποικιλίας και τελικά για την ίδια την χώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ θέτει σε κίνδυνο το εμπορικό μέλλον του πρώτου εξαγωγικού αγροτικού προϊόντος της χώρας που εξάγεται από το 1930, σε ποσότητες πλέον των 73.000 τόνων και αξία άνω των 220 εκατ. ευρώ ετησίως σήμερα, και 120.000 τόνους “αύριο” με την είσοδο στην καρποφορία των πολυάριθμων φυτεύσεων των τελευταίων χρόνων, κυρίως στις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, χωρίς να υπολογισθεί, ιδίως μέσω της στάθμισης των έννομων αγαθών που διακυβεύονται ότι:

 • οι εξαγωγές της ποικιλίας Καλαμών/ Kalamata προϋπήρχαν (1930) της αναγvώρισης της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/ PDO “Elia Kalamatas” (1996),
 • η παράλληλη κυκλοφορία της ποικιλίας δεν θίγει επ’ ουδενί τα συμφέροντα της ΠΟΠ. Οι ελαιοπαραγωγοί και οι μεταποιητικές, τυποποιητικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας μπορούν να εμπορεύονται το προϊόν σύμφωνα με την αναγνώριση του που εκτός της ονομασίας οριοθετεί την γεωγραφική ζώνη και τα χαρακτηριστικά της ΠΟΠ (συνταγή),
 • οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Π.Ε. Μεσσηνίας- οδηγούνται στην καταστροφή αφού θα αποκλειστούν από τις διεθνείς αγορές όπου το προϊόν τους είναι γνωστό με την ονομασία της ποικιλίας “Kalamata olives”,
 • οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί της ποικιλίας και οι τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας που παράγουν του 90%, οδηγούνται σε αδιέξοδο, 
 • οι οικονομικές συνέπειες αγγίζουν όχι μόνο ένα προϊόν και έναν κλάδο, αλλά ολόκληρη την ελληνική οικονομία,
 • το ελληνικό προϊόν απαγορεύεται να εξαχθεί στις διεθνείς αγορές με την ονομασία της ποικιλίας (Kalamata), όταν οι τρίτες χώρες που έχουν προμηθευτεί την τελευταία εικοσαετία δενδρύλλια από την Ελλάδα, μπορούν να εξάγουν χωρίς συνέπειες τα προϊόντα τους με την ονομασία “Kalamata olives”,
 • δίνεται επομένως τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ελαιοπαραγωγικές τρίτες χώρες (Αίγυπτος, Τουρκία, Περού, Αυστραλία, Ν. Αφρική, κ.α.) οι οποίες θα καλύψουν το κενό των ελληνικών εξαγωγών (73.000 τόνους), ιδιαίτερα στις αγορές τρίτων χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, κ.α.), στις οποίες δεν ισχύει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και εξάγεται ετησίως περίπου το 35% της ελληνικής εγχώριας παραγωγής της ποικιλίας Καλαμών/ Kalamata.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβάλλεται να αναλάβει άμεσα δράση για την επίλυση του τραγικού αδιεξόδου.

Ενός αδιεξόδου στο οποίο έχει συντελέσει η ίδια η Διοίκηση, υποχρεώνοντας τους εξαγωγείς από το 1954 και μετά στην αναγραφή της ποικιλίας “Kalamata olives” στις προς εξαγωγή συσκευασίες  και αναγνωρίζοντας λανθασμένα ως ονομασία ΠΟΠ, ονομασία αναγνωρισμένης ποικιλίας που προϋπήρχε χωρίς κανέναν σχεδιασμό και συνυπολογισμό των συνεπειών και των πραγματικών συνθηκών της αγοράς.

Για όλα τα παραπάνω ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να  προβεί σε άμεση λύση για την προστασία και δικαίωση των ελαιοπαραγωγών και των μεταποιητών, τυποποιητών, εξαγωγέων της ελιάς ποικιλίας Καλαμών της χώρας που καλλιεργεί το 97% της εγχώριας παραγωγής της ποικιλίας, απέναντι στα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση του ƩτΕ, καθώς παράλληλα δεν τίθεται σε οποιαδήποτε διακινδύνευση η προστασία του προϊόντος ΠΟΠ.

Προέχει η “ουδ΄ επί στιγμήν” απαγόρευση των εξαγωγών με την καθιερωμένη ονομασία Kalamata olives για να αποφευχθεί η σύγχυση που επικρατεί πλέον στην παγκόσμια αγορά του προϊόντος.

 

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία