BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ξανά από το παράθυρο η ευφυής γεωργία, στο δρόμο Παππά η ΝΔ

Στην πλάνη του αιώνα, κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο µένει ζωντανό το σχέδιο προκήρυξης που είχε τεθεί πριν από λίγο καιρό σε δηµόσια διαβούλευση και σχετίζεται µε το γνωστό φαραωνικό έργο της κατ’ επίφαση µόνο «ευφυούς γεωργίας».

46_30

Γιάννης Πανάγος

2281
3

Ξανά από το παράθυρο η «ευφυής γεωργία»,  στον δρόμο του Παππά βαδίζει η προκήρυξη της ΝΔ

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το θέµα να «αναζωπυρώνεται» µετά την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη σε εκδήλωση του διεκδικητή του έργου και τις φλύαρες συζητήσεις στην Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής για το... µέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Τα µεγαλεπήβολα σχέδια της γνωστής «µηχανοπαρέας» φαίνεται να αλλάζουν προσανατολισµό µετά τη στρατηγική ήττα που υπέστη στο θέµα του ΟΣ∆Ε, τουτέστιν της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων και επειδή, καθώς φαίνεται, δεν µπορεί να µείνει νηστικός ένας ολόκληρος στρατός που είχε στηθεί γύρω απ’ αυτό, οι «πατερούληδες» ψάχνουν τώρα να της βρουν καινούργια µπίζνα, σε βάρος βέβαια της ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας και των αγροτών της χώρας. Σ’ αυτό φαίνεται να συνηγορεί κατά κάποιο τρόπο και η βιασύνη της κυβέρνησης να µοιράσει, όπως - όπως τα χρήµατα του Ταµείου Ανάκαµψης τα οποία είναι µεν πολλά αλλά δεν είναι και για πέταµα στη «µαύρη τρύπα» της διαπλοκής.

Στο µεταξύ, υπόγειες διεργασίες µε την προκήρυξη του έργου «Ψηφιακός µετασχηµατισµός του γεωργικού τοµέα», καταγγέλλει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΘΕΑΣ), η οποία µε επιστολές – παρέµβαση προς το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αναδεικνύει την µεθόδευση η οποία βρίσκεται αυτές τις µέρες σε πλήρη εξέλιξη. Στη εν λόγω επιστολή της ΕΘΕΑΣ, γίνεται λόγος για φωτογραφικές διατάξεις της προκήρυξης και «πάρτυ των ηµετέρων» σε βάρος των κοινοτικών πόρων, του δηµοσίου και των αγροτών της χώρας.

Η ΕΘΕΑΣ υπενθυµίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε επιχειρηθεί η παρόµοια µεθόδευση. Τώρα µε επανάληψη τµηµάτων της προηγούµενης προκήρυξης, την οποία είχε αµετάκλητα ακυρώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το σηµαντικό για τον αγροτικό κόσµο έργο του ψηφιακού µετασχηµατισµού του γεωργικού τοµέα, κατευθύνεται σε συγκεκριµένους εργολάβους – αναδόχους, µε αποτέλεσµα οι κύριοι χρήστες των ψηφιακών εφαρµογών και δικτύων που θα αναπτυχθούν να απουσιάζουν παντελώς.

Από τα 7 στα 45 εκατ. ευρώ

Όπως επισηµαίνεται στις σχετικές επιστολές, το έργο του «Ψηφιακού Μετασχηµατισµού του Γεωργικού Τοµέα», επί υπουργίας Νίκου Παππά και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είχε αρχικά εξαγγελθεί στα 7 εκατ. ευρώ, κατέληξε στα 25 εκατ. ευρώ και σήµερα επί κυβέρνησης Ν∆ έχει φτάσει στα 45 εκατ. ευρώ: «Το έργο επί υπουργίας Παππά ήταν προϋπολογισµού 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο το σηµερινό έργο όπως βγήκε σε δηµόσια διαβούλευση δίχως να διαφέρει ουσιαστικά από το προγενέστερο προβλέπει προϋπολογισµό της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της «πλειοδοσίας» σε «χάρες» είναι και το γεγονός ότι τότε µε τα µισά λεφτά θα γίνονταν 6.500 επίγειοι σταθµοί (αχρείαστοι βέβαια) και τώρα µε τα διπλά χρήµατα προβλέπονται 3.000 (πληθωρισµός!)».

Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ στις 7 Ιουλίου προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Θέμα: Υπόγειες Διεργασίες επί της προκήρυξης του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα»

Σχετ. (επισυνάπτονται): Επιστολές υπ. Αριθμ. Πρωτ. 91/20-4-2022 και 116/14-06-2022

«Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,

Ως ΕΘΕΑΣ έχουμε αποστείλει αρμοδίως τις επιστολές που σας επισυνάπτουμε. Επιπρόσθετα έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένα τις απόψεις/παρατηρήσεις μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με το έργο του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα». Επισημαίνουμε ότι ως Κυβέρνηση από την πλευρά σας και επί Υπουργίας κ. Ν. Παππά ένα έργο στο ίδιο θεματικό πεδίο είχε λάβει έγκριση δέσμευσης πίστωσης του προϋπολογισμού του μόλις τρεις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του 2019. Αυτό το έργο εν τέλει ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο μέσα από τον δικό μας αγώνα καθώς σε αυτό υπήρχε παντελής έλλειψη πρόνοιας εμπλοκής των βασικών ωφελούμενων του έργου, δηλαδή των αγροτών και των συνεταιρισμών.

Τρία χρόνια μετά, λίγες μέρες πριν την μεγάλη εβδομάδα του φετινού Πάσχα (12/4) ξεκίνησε μια τύποις δημόσια διαβούλευση ενός νέου έργου στο ίδιο θεματικό πεδίο και η οποία έκλεισε τέσσερις μέρες μετά το Πάσχα (27/4). Το έργο επί Υπουργίας του κ. Ν. Παππά ήταν προϋπολογισμού 25εκ ευρώ, ωστόσο το σημερινό έργο όπως βγήκε στην δημόσια διαβούλευση δίχως να διαφέρει θεματικά από το προγενέστερο (μάλιστα οι επίγειοι σταθμοί που αποτελούσαν βασικό κομμάτι της υποδομής του τότε έργου από 6500 που ήταν γίνονται 3000) εμφανίζει προϋπολογισμό της τάξης των 45εκ ευρώ! Η δε διάρκεια του νέου έργου παρόλο αυτής της τόσο μεγάλης αύξησης του προϋπολογισμού είναι μόλις στους 16 μήνες!

Ένα από τα πολλά παράδοξα της όλης μεθόδευσης είναι ότι ενώ η τρέχουσα διακυβέρνηση και ιδιαίτερα ο προβεβλημένος Υπουργός κ. Κ. Πιερρακάκης μας έχει ζαλίσει με τα οφέλη του κυβερνητικού νέφους (για τα οποία έχει δίκαιο και εμείς συμφωνούμε και επικροτήσαμε την μεταρρύθμιση της νέας πλατφόρμας υποβολής της αίτησης ΟΣΔΕ), το τεύχος της διαβούλευσης προτάσσει ένα ιδιωτικό νέφος, συγκεκριμένων συμφερόντων και αποτελεσμάτων στην εξέλιξη του πρωτογενή τομέαστην χώρα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πρόσφατη παρουσία της κα. Μπακογιάννη σε μια κατ’ ουσία πολιτική εκδήλωση που οργανώθηκε με την προοπτική ότι το εν λόγω έργο θα είχε προκηρυχθεί.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, επιβάλλεται όλες οι πολιτικές και οι δράσεις του ΥπΑΑΤ τόσο αυτής της Κυβέρνησης όσο και της επόμενης δεδομένης της σημερινής κατάστασης πρέπει να κινούνται με γνώμονα την διατροφική επάρκεια της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση, μέγιστο ζητούμενο αποτελεί η μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν αυτό το ζητούμενο. Το έργο μιας τόσο μεγάλης δημόσιας επένδυσης αγνοεί αυτή την κορυφαία παράμετρο, υποβιβάζοντας τους πρωταγωνιστές, τους κυρίαρχους ωφελούμενους σε παρακολουθήματα ανούσιων τεχνολογικών λύσεων προς όφελος μεσαζόντων και εργολάβων. Δεν μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό.
Δεν προχωράμε σε αναλυτική παρουσίαση των φωνογραφικών διατάξεων της εν λόγω προκήρυξης, τις οποίες είμαστε στην διάθεσή σας, να τις συζητήσουμε από κοντά όποτε θελήσετε και τις οποίες θα προβάλλουμε δημόσια, απλά καταγράφουμε ενδεικτικά ότι το τεύχος της διαβούλευσης αναφέρεται σε σταθμούς συλλογής δεδομένων με απουσία δυνατότητας εκτέλεσης εντολών-ενεργειών. Πρακτικά φωτογραφίζει πλήρη εξάρτηση από ένα προμηθευτή (ήτοι gaiasesne, μέγιστο χορηγό της εκδήλωσης που αναφέραμε προηγούμενα) που μάλιστα δεν υποστηρίζει αναγκαίες λειτουργείες που απαιτούν πληροφοριακά συστήματα τύπου διαχείρισης υδάτινων πόρων, ενέργειας, κοκ.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα που ξέρουμε να δίνουμε, είτε μόνοι μας, είτε και με όσους συμπορευτούν μαζί μας. Αυτό το πάρτι των ημετέρων, οι λεόντειες συμφωνίες και οι αγοροπωλησίες με χρήματα του δημοσίου στην πλάτη των αγροτών και των συνεταιρισμών πρέπει να τελειώσει».

Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ στις 7 Ιουλίου προς τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

«Θέμα: Υπόγειες Διεργασίες επί της προκήρυξης του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα»

Σχετ. (επισυνάπτονται): Επιστολές υπ. Αριθμ. Πρωτ. 91/20-4-2022 και 116/14-06-2022

«Αξιότιμε κύριε Ανδρουλάκη,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια διαφαινόμενη μεθόδευση που εξελίσσεται εις βάρος των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών με επιλεκτική εμπλοκή μελών τόσο της Κυβέρνησης, όσο και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το διακύβευμα αφορά το έργο του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα», το οποίο επί Υπουργίας κ. Ν. Παππά και Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είχε αρχικά εξαγγελθεί στα 7 εκ ευρώ, κατέληξε στα 25εκ ευρώ και σήμερα επί Κυβέρνησης ΝΔ έχει φτάσει στα 45 εκ. ευρώ.

Ως ΕΘΕΑΣ έχουμε αποστείλει αρμοδίως τις επιστολές που σας επισυνάπτουμε. Επιπρόσθετα έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένα τις απόψεις/παρατηρήσεις μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με το έργο του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα». Σημειώνουμε ότι επί Υπουργίας κ. Ν. Παππά ένα έργο στο ίδιο θεματικό πεδίο είχε λάβει έγκριση δέσμευσης πίστωσης του προϋπολογισμού του μόλις τρεις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του 2019. Αυτό το έργο εν τέλει ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο μέσα από τον δικό μας αγώνα καθώς σε αυτό υπήρχε παντελής έλλειψη πρόνοιας εμπλοκής των βασικών ωφελούμενων του έργου, δηλαδή των αγροτών και των συνεταιρισμών.

Τρία χρόνια μετά, λίγες μέρες πριν την μεγάλη εβδομάδα του φετινού Πάσχα (12/4) ξεκίνησε μια τύποις προσχηματική δημόσια διαβούλευση ενός νέου έργου στο ίδιο θεματικό πεδίο και η οποία έκλεισε τέσσερις μέρες μετά το Πάσχα (27/4). Το έργο επί Υπουργίας του κ. Ν. Παππά ήταν προϋπολογισμού 25εκ ευρώ, ωστόσο το σημερινό έργο όπως βγήκε στην δημόσια διαβούλευση δίχως να διαφέρει θεματικά από το προγενέστερο (μάλιστα οι επίγειοι σταθμοί που αποτελούσαν βασικό κομμάτι της υποδομής του τότε έργου από 6500 που ήταν γίνονται 3000) εμφανίζει προϋπολογισμό της τάξης των 45εκ ευρώ! Η δε διάρκεια του νέου έργου παρόλο αυτής της τόσο μεγάλης αύξησης του προϋπολογισμού είναι μόλις στους 16 μήνες!

Ένα από τα πολλά παράδοξα της όλης μεθόδευσης είναι ότι ενώ η τρέχουσα διακυβέρνηση και ιδιαίτερα ο προβεβλημένος Υπουργός κ. Κ. Πιερρακάκης μας έχει ζαλίσει με τα οφέλη του κυβερνητικού νέφους (για τα οποία έχει δίκιο και εμείς συμφωνούμε και επικροτήσαμε την μεταρρύθμιση της νέας πλατφόρμας υποβολής της αίτησης ΟΣΔΕ), το τεύχος της διαβούλευσης προτάσσει ένα ιδιωτικό νέφος, συγκεκριμένων συμφερόντων και αποτελεσμάτων στην εξέλιξη του πρωτογενή τομέα στην χώρα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πρόσφατη παρουσία της κα. Μπακογιάννη σε μια κατ’ ουσία πολιτική εκδήλωση που οργανώθηκε με την προοπτική ότι το εν λόγω έργο θα είχε προκηρυχθεί.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, επιβάλλεται όλες οι πολιτικές και οι δράσεις του ΥπΑΑΤ τόσο αυτής της Κυβέρνησης όσο και της επόμενης δεδομένης της σημερινής κατάστασης πρέπει να κινούνται με γνώμονα την διατροφική επάρκεια της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση, μέγιστο ζητούμενο αποτελεί η μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν αυτό το ζητούμενο. Το έργο μιας τόσο μεγάλης δημόσιας επένδυσης αγνοεί αυτή την κορυφαία παράμετρο, υποβιβάζοντας τους πρωταγωνιστές, τους κυρίαρχους ωφελούμενους σε παρακολουθήματα ανούσιων τεχνολογικών λύσεων προς όφελος μεσαζόντων και εργολάβων. Δεν μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό.

Δεν προχωράμε σε αναλυτική παρουσίαση των φωνογραφικών διατάξεων της εν λόγω προκήρυξης, τις οποίες είμαστε στην διάθεσή σας, να τις συζητήσουμε από κοντά όποτε θελήσετε και τις οποίες θα προβάλλουμε δημόσια, απλά καταγράφουμε ενδεικτικά ότι το τεύχος της διαβούλευσης αναφέρεται σε σταθμούς συλλογής δεδομένων με απουσία δυνατότητας εκτέλεσης εντολών-ενεργειών. Πρακτικά φωτογραφίζει πλήρη εξάρτηση από ένα προμηθευτή (ήτοι gaiasesne, μέγιστο χορηγό της εκδήλωσης που αναφέραμε προηγούμενα) που μάλιστα δεν υποστηρίζει αναγκαίες λειτουργείες που απαιτούν πληροφοριακά συστήματα τύπου διαχείρισης υδάτινων πόρων, ενέργειας, κοκ.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα που ξέρουμε να δίνουμε, είτε μόνοι μας, είτε και με όσους συμπορευτούν μαζί μας. Αυτό το πάρτι των ημετέρων, οι λεόντειες συμφωνίες και οι αγοροπωλησίες με χρήματα του δημοσίου στην πλάτη των αγροτών και των συνεταιρισμών πρέπει να τελειώσει».

Σχετική επιστολή της ΕΘΕΑΣ στις 14 Ιουνίου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη αναφέρει:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Σε συνέχεια της υπ. Αριθμ. Πρωτ. 91/20-4-2022 επιστολή μας, σας ενημερώνουμε ότι δεν έχουμε λάβει καμία γνώση σχετικά με την εξέλιξη του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα» και δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη το αίτημά της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) για συνάντηση επ’ αυτού του θέματος.

Όπως σας έχουμε αναφέρει υπάρχει αδήριτη ανάγκη να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα του πρωτογενή τομέα και των αγροτών του τόπου με τους άλλους παραγωγικούς κλάδους στο πλαίσιο του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Επομένως επί της αρχής, στηρίζουμε το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα. Ωστόσο, σας επισημάναμε δύο βασικές ελλείψεις στο σχέδιο της διακήρυξης του έργου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ήτοι:

Α) Ολοκληρωτική απουσία από τον σχεδιασμό και παντελής έλλειψη πρόνοιας εμπλοκής στο έργο των βασικών ωφελούμενων αυτού δηλαδή των αγροτών και των συνεταιρισμών,

Β) Ίδια μονολιθική αντιμετώπιση του πρωτογενή τομέα με ανούσια επανάληψη τμημάτων της προηγούμενης προκήρυξης που αποτέλεσαν την βασική αιτία να μην προχωρήσει με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Είμαστε σίγουροι ότι δεν επιθυμείτε το έργο να γίνει απλά για τους εργολάβους- αναδόχους όπου εστιάστηκε το ενδιαφέρον στην προηγούμενη προκήρυξη, αλλά πρέπει να επιφέρει ουσιαστική προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα της χώρας. Άλλωστε το έργο οφείλει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ.

Ξεκινήσατε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με την μεταφορά όλων των αγροτικών δεδομένων των δικαιούχων επιδοτήσεων στο κυβερνητικό νέφος. Βιώνουμε κάθε μέρα τα οφέλη αυτής της μεταρρύθμισής, είναι κρίμα να την θολώσετε ή ακόμη χειρότερα να την αναστείλετε στον βωμό εξυπηρέτησης συμφερόντων που δεν σχετίζονται με την επόμενη ψηφιακή ημέρα.

Παραμένοντας στην διάθεσή σας, επαναφέρουμε το αίτημα μας για μια ΑΜΕΣΗ συνάντηση μαζί σας για να σας δοθούν προτάσεις για ένα τεύχος διακήρυξης που θα υπηρετεί ουσιαστικά τους αγρότες και τις οργανώσεις τους ώστε να μην βρεθούμε εκ των υστέρων στην δυσάρεστη θέσης υπεράσπισης των συμφερόντων των αγροτών με κάθε τρόπο».

Προηγούμενη επιστολή της ΕΘΕΑΣ στις 20 Απριλίου στους δύο υπουργούς με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού  αναφέρει:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Ένας από τους βασικούς στόχους της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), είναι το κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος ανάμεσα στους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα με τους άλλους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Η χρήση ψηφιακής τεχνολογίας είτε για τις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων είτε για την εισαγωγή και εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας είναι επιβεβλημένο να αφορά όλους τους παραγωγούς. Με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και της γεωργίας ακριβείας, οι παραγωγοί θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, την χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και θα προβούν στην καλύτερη και συνετή χρήση των φυσικών πόρων του νερού και εδάφους προς όφελος βέβαια και του περιβάλλοντος.

Για το λόγο αυτό απαιτούμε και στηρίζουμε το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα». Οι φορητές συσκευές και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα έχουν κάνει προσβάσιμες τις νέες τεχνολογίες ακριβείας και στους μικρούς παραγωγούς με μικρό κόστος και αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα, με δεδομένο το διαρθρωτικό πρόβλημα της χώρας. Αυτός είναι για εμάς ο κεντρικός στρατηγικός στόχος που πρέπει να υπηρετεί το έργο που με ανακοίνωσή της η ΚτΠ ΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μόλις πριν λίγες ημέρες.

Όμως το σχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση απέχει από την επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου και κρίναμε σκόπιμο να το επισημάνουμε έγκαιρα, γιατί ο στόχος όλων μας είναι κοινός. Συγκεκριμένα:

α) στο σχεδιασμό του έργου απουσιάζουν παντελώς οι ωφελούμενοι αγρότες και οι Συνεταιρισμοί, αν και θα είναι οι κύριοι χρήστες των ψηφιακών εφαρμογών και δικτύων που θα αναπτυχθούν και

β) επαναλαμβάνονται για αυτό το έργο τμήματα της προηγούμενης προκήρυξης που αποτέλεσαν την αιτία να μην τελεσφορήσει,λόγω απόρριψης τους με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σημειώνουμε ότι το έργο δεν πρέπει να γίνει απλά για τους εργολάβους- αναδόχους όπου εστιάστηκε το ενδιαφέρον στην προηγούμενη προκήρυξη, αλλά πρέπει να επιφέρει ουσιαστική προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα της χώρας. Η εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας είναι προτεραιότητα της ΚΑΠ 2021-27 και οι Έλληνες αγρότες και Συνεταιρισμοί δεν μπορούν να υστερήσουν.

Έχοντας κατά νου την πρόσφατη κοινή σας απόφαση, για την μεταφορά των ψηφιακών υπηρεσιών του ΟΣΔΕ, που αφορά 650.000 αγρότες, στο e-gov.gr, σας καλούμε να λάβετε υπόψη τους παραπάνω δύο σοβαρούς λόγους και να προβείτε άμεσα σε συμπληρωματικές ενέργειες για να αποφευχθεί η αποτυχία και να σιγουρευτεί η ολοκλήρωση του έργου προς όφελος των Ελλήνων αγροτών.
Παραμένοντας στην διάθεσή σας, παρακαλούμε για μια συνάντηση μαζί σας για να σας εξηγηθούν και να σας δοθούν οι ουσιαστικότερες προτάσεις μας πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης».




Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

09-07-2022 14:13Συγριμης

Δεν δεχτηκα να μπω στη διαβουλευση διοτι ηταν απαραδεκτη. Και οπως εκανα κρισεις για το διαγωνισμο του 2019 ετσι και τωρα θα προφυλάξω την Ελληνική Γεωργία απο τετοιου ειδους απαραδεκτες "ψευτικες" επενδυσεις και ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ αυτος ο διαγωνισμος. Η Γεωργια χρειαζεται πραγματικη υποστήριξη και θα το μαθουν καλα οι Αγροτες πριν ψηφισουν. Οσο για το ρολο της Γεωργικης Παραγωγής στην Υπαρξη μας ειναι πολυ παραπανω απο το 2.8% του ΑΕΠ, διοτι η πρωτογενής παραγωγή ειναι θεμα επιβίωσης του Εθνους.

Απάντηση

08-07-2022 13:47george

Νομίζω θα ήταν ποιο απλό στους διαγωνισμούς να μπαίνει η φωτογραφία, το αποτύπωμα και το DNA του "υποψήφιου". Ούτε προδιαγραφές, μόνο ο προϋπολογισμός. Αυτό θα διευκόλυνε πολύ τα πράγματα. Γενικά πρόκειται για σχέδιο διακήρυξης στην οποία δεν υπάρχει παράγραφος που να μην είναι εσφαλμένη ή φωτογραφική ή απαρχαιωμένη ή άσχετη ή ασαφής. Επιπλέον είναι υπερκοστολογημένο. Το δε έργο ελάχιστα θα ωφελήσει ή θα γίνει και τροχοπέδη. Κανονικά θα έπρεπε να διδάσκεται σε σχολές και σεμινάρια σαν παράδειγμα προς αποφυγή. Αποτελεί δε μάλλον παγκόσμια πατέντα το κράτος να χρηματοδοτεί μια επένδυση, να πληρώνει και το κέρδος στον ανάδοχο εις το διηνεκές (σίγουρα θα πάρει και την συντήρηση), ο δε ανάδοχος να δικαιούται να πουλά και υπηρεσίες. Είναι σαν να μου ανοίξει φούρνο το κράτος, να μου πληρώνει για πάντα τα λειτουργικά έξοδα, να μου πληρώνει και σημαντικότατο κέρδος και να μπορώ να πουλώ ψωμί και για λογαριασμό μου. ΑΠΟΡΙΑ ονοματεπώνυμο δεν έχουν οι συντάκτες, πειθαρχικά δεν υπάρχουν? Ανεξάρτητες αρχές?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές