Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μόλις 9,7 εκατ. για το προανθικό που πιστώθηκε Τετάρτη 10 Αυγούστου

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων βρίσκονται από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Αυγούστου τα ποσά αποζημίωσης για ζημιές στο προανθικό στάδιο από τον παγετό της άνοιξης του 2021, με την πίστωση να αφορά σε 70% επί του συνόλου που δικαιούνται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το συνολικό ποσό που θα κατευθυνθεί για τις αποζημιώσεις των παραγωγών, στα 13,9 εκατ. ευρώ είναι μικρότερο από εκείνο που είχε εξαγγελθεί νωρίτερα, της τάξης των 23 εκατ. ευρώ.

ezgif-4-005aa0184a

8382
12

Η πίστωση της Τετάρτης 10 Αυγούστου ανέρχεται σε 9,7 εκατ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Agronews που ανέφερε για πληρωμή κοντά στα 10 εκατ. Με την εκκαθάριση θα έχουν πιστωθεί συνολικά 13,9 εκατ. ευρώ.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: 


«Σε πείσμα όλων όσων αντιτάχθηκαν και πολέμησαν την ενίσχυση των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό ενώ οι καλλιέργειές τους ήταν σε βλαστικό (προανθικό) στάδιο, σήμερα το ΥΠΑΑΤ μέσω του ΕΛΓΑ, προχωρά στην πληρωμή των προκαταβολών ύψους 70%.

Το συνολικό ποσό που εκταμιεύεται σήμερα για τις αποζημιώσεις από τις ζημιές που προκλήθηκαν είναι 9,7 εκατ. επί συνόλου 13,9 εκατ. ευρώ.

Το πλαίσιο που ακολουθείται είναι εκείνο που ορίζεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας και αυτή η ενίσχυση σε προανθικό στάδιο, πραγματοποιείται ιστορικά για πρώτη φορά.

Είναι τουλάχιστον παράδοξο όσο και καιροσκοπικό να ασκείται κριτική στην προσπάθεια που γίνεται να υπηρετηθεί ο πρωτογενής τομέας και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που η κλιματική κρίση προκαλεί.

Πολύ δε περισσότερο, όταν προέρχεται από εκείνους που ψήφισαν θετικά στο Κοινοβούλιο τη σχετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, προφανώς υποκρινόμενοι ότι επιθυμούν τη στήριξη των αγροτών. Αποδεικνύεται περίτρανα ο αιφνιδιασμός και η αμηχανία που κυριαρχεί στην αντίδραση και τις ανακοινώσεις τους.

Οι παραγωγοί είναι εκείνοι που βλέπουν, κρίνουν και αποφασίζουν για το ποιος υπηρετεί με συνέπεια τον αγώνα τους και ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Αποτελεί επίσης δέσμευση του ΥΠΑΑΤ ότι, για την ενίσχυση των καλλιεργειών αλλά και των παραγωγών που δεν καλύπτονται σε αυτή την πρώτη φάση, θα αξιοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου άμεσα  να στηριχθούν με δίκαιο τρόπο όλοι όσοι επλήγησαν».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Αντί αποζημίωσης κρατική ενίσχυση 10 εκατ. ευρώ εξασφαλίζει το… προανθικόΝέες διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπηρεσιακού μηχανισμού του ΕΛΓΑ, με τον τελευταίο να οδηγεί σε έναν ιδιότυπο συμβιβασμό, βάσει του οποίου αντί αποζημίωσης θα πιστωθεί τελικά στους δικαιούχους κρατική ενίσχυση de minimis για ζημιές στο προανθικό στάδιο από τον παγετό του 2021, η οποία δρομολογείται το αργότερο για την Πέμπτη 11 Αυγούστου.

Οι πληροφορίες θέλουν το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί το αργότερο μέχρι τις 11 Αυγούστου στους δικαιούχους παραγωγούς να ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ, με την αποζημίωση να αφορά σε προκαταβολή 70% του συνολικού ποσού που τους αναλογεί. Αυτό σημαίνει ότι στην εκκαθάριση του υπόλοιπου 30% το ποσό που θα χρειαστεί να αντληθεί από τα κρατικά ταμεία και όχι από τον ΕΛΓΑ, δεν θα υπερβεί τα 4 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα πιστωθούν 13 με 14 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις για το προανθικό στάδιο, έναντι των 20 με 23 εκατ. ευρώ που είχαν εξαγγελθεί νωρίτερα.

Μένει να φανεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα γίνει η κατανομή της αποζημίωσης, σε επικείμενη επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού όπως φαίνεται αντί της αποζημίωσης ΕΛΓΑ θα αξιοποιηθεί τελικά το μοντέλο της κρατικής ενίσχυσης.

Το ζήτημα που προέκυψε γίνεται πλέον πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει σε ανακοίνωση τα εξής:

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προέβη πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με έγγραφό του, στις 4/8/2022, «εντέλλει» το ΔΣ του ΕΛΓΑ, να αποφασίσει για τους όρους πληρωμής των ζημιωθέντων παραγωγών από τον προανθικό παγετό του 2021.

Όρους και προϋποθέσεις που ουδεμία σχέση έχουν με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ της 20/5/2022, τεύχος Β, αριθμός 2482 της εφημερίδας της κυβερνήσεως, η οποία εντάσσει τον προανθικό παγετό του 2021 σε ad hoc πρόγραμμα αποζημίωσης με υπογραφή του ίδιου του υπουργού. Παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά υπόκεινται στον ευρωπαϊκό κανονισμό για τις κρατικές ενισχύσεις, δυόμιση μήνες μετά την έκδοση της, ο υπουργός ζητάει την καταστρατήγηση της προβληματικής ΚΥΑ την οποία ο ίδιος συνυπέγραψε, από το ΔΣ και τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Ενδιάμεσα είχαν επιχειρήσει με τροπολογία στον ν. 4955/2022 με το άρθρο 57 (ΦΕΚ Α 139/14-7-22), να λύσουν τα προβλήματα της ΚΥΑ, αλλά και πάλι δεν τα κατάφεραν.

Η κυβέρνηση των «αρίστων» που ούτε μια ΚΥΑ δεν μπορεί να συντάξει σωστά. Αλλά, μόλις αντιληφθεί το ¨μπάχαλο¨ που κάθε φορά δημιουργεί, ακολουθεί την γραμμή του πρωθυπουργού της και πετάει τις ευθύνες σε άλλους.

Ενώ γνωρίζουν πως εάν δεν ακολουθηθεί η ΚΥΑ η καταβολή των χρημάτων είναι εξαιρετικά επισφαλής, αντί να διορθώσουν πρώτα την απόφαση και μετά να προχωρήσουν σε πληρωμές, πράγμα που είχαμε επισημάνει με ερωτήσεις βουλευτών, αλλά και με παρέμβαση στον ίδιο τον υπουργό ΑΑ&Τ, από την έκδοση της ΚΥΑ, συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους αγρότες.

Τι τους νοιάζει όμως; Αυτοί τη δουλειά τους θα την έχουν κάνει. Προεκλογική δεξιά μικροπολιτική σε προεκλογική περίοδο. Στην πλάτη του χειμαζόμενου αγροτικού κόσμου.

Μετά από 3 χρόνια καταστροφικών πολιτικών της, στον ΕΛΓΑ με σκοπό την απαξίωση και τελικά τη διάλυση του προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, ο κος Γεωργαντάς δίνει τη χαριστική βολή παρεμβαίνοντας στην απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού, κατά παράβαση του θεσμικού του ρόλου.

Αφού οι προσπάθειες για ευθεία ιδιωτικοποίηση απέτυχαν, αφού οδήγησαν στην έξοδο, δια της κινητικότητας, δεκάδες υπαλλήλους του ΕΛΓΑ, αφού νομοθετούσαν χωρίζοντας ζημιές και αγρότες σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, βάζουν το ΔΣ του ΕΛΓΑ να αποφασίσει στην ουσία τη διάλυση του.

Πρόκειται για τις ίδιες απαράδεκτες πρακτικές της δεξιάς που έφεραν τον ΕΛΓΑ στο χείλος του γκρεμού το 2010. Πιστοί στην εχθρότητα τους για κάθε τι δημόσιο, αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους μόνο καμένη γη και στον πρωτογενή τομέα.

Μια κυβέρνηση σε αποδρομή παίζει το τελευταίο της χαρτί για να μοιράσει δημόσιο χρήμα εκτός κάθε νόμιμης διαδικασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεσμεύεται να αποζημιώσει όλους όσους επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με κάθε νόμιμο τρόπο, αλλά και να φέρει στη δικαιοσύνη όσους ζημίωσαν το δημόσιο τομέα.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ανατατάξεις στον ΕΛΓΑ προκαλεί το… προανθικό, προχωράει η πληρωμήΙσχυρές αναταράξεις έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα στη διοικητική δομή του ΕΛΓΑ, η καθυστέρηση πληρωμής των αγροτών για τις ζημιές που έχουν υποστεί στον προανθικό στάδιο την άνοιξη του 2021. 

Επί του θέματος έχει ήδη ψηφιστεί (αρχές Ιουλίου) από τη Βουλή τροπολογία η οποία δίνει τη δυνατότητα προκαταβολών αποζημιώσεων για καλλιέργειες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές την Άνοιξη του 2021 στο προανθικό στάδιο.

Η αρχική ερμηνεία της τροπολογίας από την υπηρεσιακή δομή του ΕΛΓΑ είχε ως αποτέλεσμα την μη εκτέλεση της σχετικής πίστωσης ύψους 23 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία αντιδράσεων εκ μέρους των δικαιούχων αγροτών.

Νεώτερες πληροφορίες θέλουν τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να πείθονται τελικά περί της πληρότητας της τροπολογίας και να αναγνωρίζουν την ανάγκη να τρέξει άμεσα και στο σύνολό της η πληρωμή των αποζημιώσεων στο σύνολο της προβλεπόμενης δαπάνης, ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Agronews, η σχετική πίστωση αναμένεται να ολοκληρωθεί πιθανότατα την Τρίτη 9 Αυγούστου και σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας, δηλαδή πριν τον 15αύγουστο.

Με αφορμή τη σχετική τροπολογία σε προηγούμενο άρθρο το Agronews έγραφε:

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ στην εν λόγω πληρωμή η οποία αναμενόταν επί σχεδόν ένα χρόνο από τους παραγωγούς ήταν να ψηφιστεί σχετική τροπολογία, κάτι που έγινε την Τρίτη 12 Ιουλίου στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

Υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή η τροπολογία που αφορά στη δυνατότητα προκαταβολών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για καλλιέργειες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές του παγετού «Άνοιξη ‘21» και οι οποίες ευρίσκοντο στο προανθικό στάδιο.

«Η κυβέρνηση κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΕΛΓΑ δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό να αποζημιώσει τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά στο προανθικό στάδιο. Και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος στην αναγκαιότητα υπερψήφισης της τροπολογίας.

Το κόστος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν υπολογίζεται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ.

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

17-08-2022 20:23ΑΝΕΣΤΗΣ

Με 100% καταστροφή σε 25 στρέμματα κεράσια δεν πήρα τίποτα. Κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΛΓΑ μου είπαν ότι δεν υπέβαλα έγκαιρα φορολογική δήλωση. Ντροπή τους. όταν πήραν όμως τα χρήματα από το ΟΣΔΕ 21 ήταν καλά. Υπάρχει κανείς που δε πληρώθηκε; Δε θα το αφήσω θα τους κυνηγήσω μέχρι τέλους.

Απάντηση

12-08-2022 20:46Δημήτρης κοκιουσης

Έδωσαν παντού και καλά έκαναν γιατί ο αγρότης από αυτό ζει αλλά στην Κορινθία για άλλη μια φορά τίποτα δεν έδωσαν ούτε για τα αχλάδια με 100% ζημιά που δεν συγκομισαμε τίποτα παρά μόνο 25 κιλά για ιδιωτική χρήση. Αλλά ούτε και στα βερίκοκα με 70% ζημιά πάντα αδικημένοι μια ζωή στην ορεινή Κορινθία.

Απάντηση

11-08-2022 18:05Asta

Πόσο πιο ηλίθιος λαός να είμαστε που ακόμη ψηφίζουμε ;;; Εμείς φταίμε μόνο εμείς Αγρότισσα από Έδεσσα χωρίς εξωγεωργικα εισοδήματα δε χρωστάω πουθενά πληρωμενη η ασφάλεια του 21 με ολοκληρωτική ζημιά δε πληρώθηκα ούτε ευρώ και δε ξέρω το γιατί καν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-08-2022 17:24Ακης

Δηλαδή κάποιος που δεν είχε φρούτα λόγω του παγετού και πήγε σε ξένα κτήματα για μεροκάματο τα οποία ήταν το μοναδικό εισόδημα του δεν παίρνει αποζημίωση,πόσο μυαλό πρέπει να έχει κάποιος για να το σκεφτεί αυτό? Ειλικρινα λυπάμαι για αυτούς που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να ναι τουλάχιστον άσχετοι.

Απάντηση

11-08-2022 14:22Κωστας Νικολαιδης

Στα καρύδια έδωσαν το τρελό νούμερο τον 45 ευρώ το στρέμμα δέντρα 10 ετών με 100% ζημία Ρε δεν πάνε στο διάολο όλοι τους Η κοροϊδία να έχει και ένα όριο Δυτικοί Μακεδονία συνέχισε να τους ψηφίζεις

Απάντηση

11-08-2022 14:21Tasos

Για τα μηλα της αρκαδιας ακομα περιμενουμε

Απάντηση

09-08-2022 15:05Νικος

Που είναι ρε τα λεφτά σήμερα ειπατε

Απάντηση

09-08-2022 09:10Μονο μητσοτακης

Η λεξη ντροπη αγνωστη για την νδ.μεγαλητερος βλακας και απο τον γαπ.ηθελε μεγαλη προσπαθεια.τελικα τα καταφερε.

Απάντηση

08-08-2022 19:56klain

αληταραδες απο το 2020 περιμενω,τομαρια του κερατα

Απάντηση

08-08-2022 16:51ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΜΑΤΗΣ

ΠΕΡΙΜΕΝΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΚΟΑ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ .ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΣΑΩ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΑΝΘΙΚΟ

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία