
Με μια παρέμβαση στο ισχύον καθεστώς που διέπει το πλαίσιο παραχωρήσεων εκτάσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φιλοδοξεί στο να προωθήσει την ανάπτυξη κτηνοτροφικής δραστηριότητας ιδίως στα ορεινά (όπου υπάρχει και πλεόνασμα εκτάσεων) και στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Πηγές από τη Βάθη, αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα τροποποιήσει το νόμο 4061/12 «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Με την παρέμβαση αυτή, δρομολογείται η απόδοση εκτάσεων σε ορεινούς κτηνοτρόφους, σε μια ρύθμιση με την οποία οι ιθύνοντες εκτιμούν ότι ευνοείται σημαντικά η ορεινή κτηνοτροφία. Ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται στην παραχώρηση βοσκοτόπων για βοσκή αλλά θα δίνει την δυνατότητα επενδύσεων στις εκτάσεις που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη παραγωγικής δραστηριότητας.
Επίσημες ανακοινώσεις για το εν λόγω μέτρο, το οποίο διευκολύνει την ενίσχυση της παραγωγικότητας των ορεινών κτηνοτρόφων, απαλείφοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμπόδιζαν τη δραστηριότητά τους, αναμένεται να γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο, μάλλον με ορίζοντα την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Επιδότηση στο ρεύμα στο καλάθι Μητσοτάκη
Με ορίζοντα τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου, εξετάζονται από το επιτελείο της κυβέρνησης παρεμβάσεις στο πεδίο του ΦΠΑ αλλά και της φορολογίας αγροτικών επιχειρήσεων.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο και για απορρόφηση των ανατιμήσεων στο ρεύμα που άφησε πίσω της η περίοδος της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία -υπενθυμίζεται- έχει ανασταλεί για μέχρι το 2023.
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ. Πάντως είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να τονώσει την κατανάλωση η οποία έχει συρρικνωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες. Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης βρίσκεται και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών. Αυτό το μέτρο άπτεται στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεων των αγροτών δεν είναι ατοµικές και συγκεκριμένα προγραµµατίζεται µια µείωση του φόρου από το 22% στο 20% από την επόµενη χρήση. Αναφέρεται πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν µε συντελεστή 22% από 24%.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
![]()