Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ήπιες πιέσεις για νέα μέτρα στήριξης αγροτών στην κυβέρνηση

Στην σωστή κατεύθυνση βρίσκονται τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα εκτιμά ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρά το γεγονός ότι ουσιαστική στήριξη λίγοι αγρότες μπορούν να παραδεχτούν ότι πήραν, ενώ εκκρεμούν για άγνωστο χρόνο στο εγγύς όμως μέλλον επικείμενες επιδοτήσεις, οι οποίες ενδέχεται και πάλι να αποδειχθούν πολύ λίγες.

Μαξιμος-Γεωργαντας_5

171
0

Αντιλαμβανόμενοι το κλίμα δυσφορίας στα χωριά και τις εκλογικές τους περιφέρειες, γαλάζιοι βουλευτές, φαίνεται πως πλέον επιχειρούν να πιέσουν «με το γάντι» για «κάτι παραπάνω» το οποίο ωστόσο, αν προκύψει θα είναι έπειτα από κοινή ευρωπαϊκή γραμμή με κοινοτικούς πόρους, κάτι το οποίο ζήτησε στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και ο Έλληνας υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ενδεικτική πάντως της αμηχανίας που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι σχετικό δελτίο Τύπου που απέστειλε ο βουλευτής Χαρακόπουλος, το οποίο αναφέρει:

«ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Οι αγρότες ευελπιστούν σε νέα μέτρα στήριξης 

«Οι αγρότες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση και τα μέτρα που έως σήμερα ελήφθησαν για την άμβλυνση των συνεπειών από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις δυσλειτουργίες στην παγκόσμια αγορά. Ευελπιστούν, βεβαίως ότι θα ληφθούν και επιπλέον μέτρα, προς την κατεύθυνση που και ο αρμόδιος υπουργός στην απάντησή του προϊδεάζει ότι θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά σε σχετική ερώτησή του.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει ότι «ο πρωτογενής τομέας στηρίζεται τόσο με στοχευόμενα μέτρα όσο και με οριζόντιες παρεμβάσεις» αναφέροντας ενδεικτικά, τα εξής μέτρα:

  • Στα καύσιμα:

α) Το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για το 2022, που καταβλήθηκε τέλος Αυγούστου αντί Νοεμβρίου, ύψους 72.765.011 ευρώ σε 297.932 ΑΦΜ κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. 

β) Την επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου κίνησης με 0,12 ευρώ/λίτρο ή 0,15 ευρώ/λίτρο με τον ΦΠΑ από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο.

γ) Την κάρτα καυσίμων, την επιδότηση δηλαδή για την αγορά καυσίμων, η οποία ομοίως συνεχίστηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο.

  • Στην ηλεκτρική ενέργεια:

Την επιδότηση για την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης.

  • Στα λιπάσματα:

Τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο υπερμειωμένο 6%. 

Επιπλέον, αναφέρει ότι αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες που παρέχονται από τις ενωσιακές πολιτικές για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα απέναντι στις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που πλήττουν συνολικά το αγροδιατροφικό σύστημα της ΕΕ σημειώνοντας ότι: «στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και νέο πλαίσιο στήριξης -εκτός των 26 εκατ. ευρώ του αποθεματικού κρίσης- στη βάση της αξιοποίησης κονδυλίων έως 5% από τον Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε γεωργία και κτηνοτροφία. (…) Η στήριξη, η οποία παρέχεται από το ΕΓΤΑΑ, δυνάμει του άρθρου 39γ θα είναι μέχρι το 5% της συνολικής συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για τα έτη 2021- 2022, όπως προβλέπεται στο παράρτημα I μέρος δεύτερο Καν. (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, ενώ θα λάβει τη μορφή εφάπαξ ποσού για τους γεωργούς/κτηνοτρόφους και για τις ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, την εμπορία ή την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων».

Συνεργατικά σχήματα

Τέλος ο κ. Γεωργαντάς υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση δίνει ουσιαστικά κίνητρα για ένταξη των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα, με μείωση του φόρου των μετεχόντων σε αυτά κατά 50%, ενώ, επιπροσθέτως, συμπεριέλαβε τις Οργανώσεις Παραγωγών στους δικαιούχους του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς μόνο μέσω του “συνεταιρίζεσθαι” ο πρωτογενής τομέας μπορεί να ανταπεξέλθει σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, μαζί με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Ταμείο Μικρών Δανείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό πλαίσιο επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση των προϊόντων του ενισχύοντας συνολικά την αγροτική οικονομία».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία