BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ανατροπές ασφαλίστρων ΕΛΓΑ στο νέο κανονισμό, χαμηλά τα αροτραία

Ριζικές αλλαγές στον συντελεστή εισφοράς ο οποίος καθορίζει και τα τελικά ασφάλιστρα των παραγωγών προς τον ΕΛΓΑ περιλαμβάνει το σχέδιο αναθεώρησης του κανονισμού του οργανισμού, το οποίο στο κομμάτι αυτό γίνεται βάσει των υποδείξεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία συνένταξε σχετική μελέτη.

16-17_pin_B_2

Πέτρος Γκόγκος

8297
15

Μεγάλες ανατροπές  στα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ,  πάνω για πυρηνόκαρπα  πιο χαμηλά τα αροτραία στο νέο κανονισμό

Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει το διαχωρισµό των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ για τη φυτική παραγωγή σε τρεις ζώνες: υψηλού κινδύνου µε συντελεστή εισφοράς 6-8%, µέτριου κινδύνου µε 4% και χαµηλού κινδύνου µε 2%.

Η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται, με βάση την ασφαλιζόμενη αξία, επί το συντελεστή εισφοράς, ο οποίος προς το παρόν είναι κοινός σε όλες τις καλλιέργειες, ανέρχεται στο 4%, ενώ για την ελιά στο 1,5% και τα θερμοκήπια στο 0,5%. Για το ζωικό κεφάλαιο ορίζεται στο 0,75% επί της ασφαλιζόμενης αξίας.

Η αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήθελε την ανάρτιση του νέου κανονισμού προς διαβούλευση εντός του Νοεμβρίου, ωστόσο, αυτό το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλίστρων, όπως το προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, θα έφερνε μεγάλους πονοκεφάλους σε τοπικούς βουλευτές αγροτικών περιοχών των οποίων οι βασικές καλλιέργειες θα έφερναν αυξήσεις στις εισφορές του ΕΛΓΑ, φαίνεται να βάζει φρένο προς το παρόν στις προσπάθειες μεταρρύθμισης. Ενόψει εκλογών, οι τριβές με το εκλογικό σώμα σε παραγωγικά κέντρα ροδάκινου, για παράδειγμα, είναι κάτι το οποίο θα προσπαθήσουν να αποφύγουν πάσει θυσία υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης που εκλέγονται στις περιοχές αυτές.

Πάντως το σχέδιο υφίσταται και σύμφωνα με αυτό, στην Ελλάδα, οι 10 πιο ευάλωτες καλλιέργειες την περίοδο 2011-2019 αντιπροσωπεύουν το 51,6% των συνολικών καταβαλλόµενων αποζηµιώσεων, κάτι που διαμορφώνει το εξής οξύµωρο: οι µισοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να επιδοτούν τους άλλους µισούς αγρότες για να λαµβάνουν αποζηµιώσεις. Για παράδειγµα, οι ελαιοπαραγωγοί πλήρωσαν ασφάλιστρα 200 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2019, ωστόσο έλαβαν αποζηµιώσεις 62 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι καλλιεργητές καλαµποκιού πλήρωσαν περί τα 70 εκατ. ευρώ και πήραν 18 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα είναι και τα δεδομένα που προκύπτουν από την καλλιέργεια της μηδικής.

Από την άλλη οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών πλήρωσαν 30 εκατ. ευρώ λαµβάνοντας άνω των 100 εκατ. ευρώ αποζηµιώσεις. Σ’ αυτή την κατηγορία βρίσκονται και οι παραγωγοί µήλου, επιτραπέζιου σταφυλιού και κερασιού.

Γενικά για να γίνει ο ΕΛΓΑ βιώσιµος απαιτούνται περί τα 30-50 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα κόστη του Οργανισµού µπορούν να καλυφθούν µε τρεις τρόπους:

  • Μέσω της επιδότησης ασφαλίστρων. «Σχεδόν σε όλο τον κόσµο υπάρχει επιδότηση ασφαλίστρων, οπότε το κόστος είναι 6% και ο παραγωγός πληρώνει το 3%», ανέφερε ο κ. Βαράγκης.
  • Μέσω της στήριξης της αµοιβαίας ασφάλισης
  • Μέσω των πόρων των άµεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ που είναι και η ιταλική προσέγγιση.

Ως εκ τούτου, η Παγκόσµια Τράπεζα προτείνει εναλλακτικά ασφάλιστρα ή εκπτώσεις που θα µπορούσαν να συµβάλουν στη µείωση αυτής της ανισότητας. Οι «επιδοτούµενες» δηλαδή να είναι υψηλού κινδύνου µε µεγαλύτερο ασφάλιστρο (6-8%) και άλλες καλλιέργειες να µείνουν στο 4% (µέτριου κινδύνου) και άλλες να γίνουν χαµηλού κινδύνου (2%).

∆εν υπάρχει χώρος για προσθήκη πρόσθετων κινδύνων κάλυψης

Οι αποζηµιώσεις για τις απώλειες καλλιεργειών κλιµακώνονται ραγδαία στη χώρα µας, σύµφωνα µε τη µελέτη της Παγκόσµιας Τράπεζας και δεν υπάρχει χώρος για προσθήκη πρόσθετων κινδύνων κάλυψης. Συγκεκριµένα:

Το συνολικό ποσό των αποζηµιώσεων κατά την περίοδο 2011-2019 ανέρχεται σε περισσότερα από 1,151 δις ευρώ.
Το συνολικό ποσό των απαιτήσεων που καταβλήθηκαν το 2019 (192 εκατ. ευρώ) είναι 273,6% µεγαλύτερο σε σύγκριση µε τα επίπεδα του 2011 (51,4 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, οι αποζηµιώσεις για τα ζώα δεν αποτελούν ζήτηµα και είναι σχετικά σταθερές µε την πάροδο των ετών, και κυµαίνονται περίπου
στα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ ότι 15 από τους συνολικά 51 νοµούς της χώρας αντιπροσωπεύουν το 75,2% των συνολικών αποζηµιώσεων που καταβλήθηκαν για την παραγωγή καλλιεργειών.

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

01-07-2023 04:14ontoneNog

Yang B, Dissayabutra T, Ungjaroenwathana W, Tosukhowong P, Srisa Art M, Supaprom T, et al <a href=http://tadalafil.top>is cialis generic</a> 21 Its occurrence in free living raptors has been related to the ingestion of infected prey during avian cholera outbreaks 22 in areas where epizootics are known to occur ie, western United States, 1 and from cat bite wounds

Απάντηση

16-03-2023 11:40Meepeable

<a href=http://propecia.bond>propecia hair growth</a> Inducible Cre mediated ОІ gal activity in

Απάντηση

01-12-2022 08:19Καραγγελιδου Ελπίδα

Πότε θα πληρώσουν τα παγωμένα σιτηρά στον Έβρο δεν έχουμε λεφτά νά πληρώσουμε τα έξοδα που κάναμε ευχαριστώ

Απάντηση

30-11-2022 23:16ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

Κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης χθες γιατί μας αφαιρούν χρήματα από τις ενισχύσεις της Ε.Ε και τα μοιράζουν όπου και όπως θέλουν, υπάρχουν συνάδελφοι αγρότες που ενώ έχουν πάθει ζημιές και τις δήλωσαν δεν πήραν τίποτα μόνο εμπαιγμό επί σειρά ετών, ντροπή !!

Απάντηση

30-11-2022 16:53Βασίλης Π.

Αποζημιώσεις για τις καμένες ελιές το 2021 στο νόμο Ηλείας ακόμα στο περίμενε. Έγιναν δηλώσεις, έλεγχοι γεωπόνων, αλλά αποτέλεσμα; μηδέν.

Απάντηση

30-11-2022 14:21Χρηστος χαμπαιος

Καταργηση υποχρεωτικοτητας σημερα. Τα χρηματα μας εχουν γινει οπλο πολιτικης και ρουσφετιου απο καθε διοικητη και υπουργο. Καθαρα φασιστικο και σταλινικο μετρο η υποχρεωση ασφσλισης ελγα για να καλοπερνανε τα τρωκτικα. Τελος τωρα

Απάντηση

30-11-2022 07:25Ανδρέας Σιωκος

Κατάργηση της υποχρεωτικοτητας σήμερα

Απάντηση

29-11-2022 22:30Νίκος καλος

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ!

Απάντηση

29-11-2022 16:35πσοφο στους επιλαχουντικους

απατεωνες της νδ απο το 2020 περιμενω, εχετε πληρωσει και την κουτση μαρια ακομα και για ζημιες 2022 και εχετε αφησει ατομα που περιμενουν χρονια, ποσο Π Γ ειστε ? αλητες μαυρο στις εκλογες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-11-2022 14:33Βοσκος

Δεν θέλουμε ασφάλιση με φασισμό!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές