BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κίνητρα μίσθωσης αγρών που μένουν αδούλευτοι για ενίσχυση παραγωγής

Στη θεσµοθέτηση ενός συστήµατος «bonus – malus» µε κίνητρα και µε αντικίνητρα, προκειµένου να ξαναµπούν στο παιχνίδι της καλλιέργειας µεγάλες εκτάσεις γης σε όλη τη χώρα, που παραµένουν αναξιοποίητες επειδή οι κάτοχοί τους τις έχουν παρατήσει, προσανατολίζεται το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίµων.

253535

Λεωνίδας Λιάμης

49
23

Κίνητρα για μίσθωση  χωραφιών που μένουν  ακαλλιέργητα φέρνουν  τη σχολάζουσα γη στα  χέρια των παραγωγών

«Τώρα που χρειαζόµαστε παντού καλλιεργήσιµη γη, για λόγους και επισιτιστικής ασφάλειας, θα το δούµε το θέµα συνολικά ως κεντρική διοίκηση και θα δούµε πώς θα δώσουµε κίνητρα ή αντικίνητρα για να µισθώνεται και να καλλιεργείται η γη», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Γιώργος Γεωργαντάς, µιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την νέα ΚΑΠ, στο Κιλκίς. Ο ίδιος, σηµείωσε ότι είναι µια κουβέντα που ξεκίνησε ήδη και πως ο ίδιος είναι αποφασισµένος να δηµιουργήσει προϋποθέσεις για να δοθεί λύση στο πρόβληµα. 

«Η γη δεν είναι για κάποιον που του την άφησε ο πατέρας του και τώρα βρίσκεται στην πόλη και έχει αποφασίσει να την παρατήσει. Όχι. Είναι µεν ιδιοκτησία του ναι, αλλά θα πρέπει να χρησιµοποιηθεί προκειµένου να καλλιεργήσουν όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν», ανέφερε και τόνισε πως «δεν µπορεί να µένει ακαλλιέργητη η γη που έγινε διανοµή από το ελληνικό κράτος σε κάποιους, τη χρησιµοποίησαν και την άφησαν τώρα κληρονοµιά σε κάποιους άλλους οι οποίοι απλά λένε δεν το νοικιάζω. Τί θα πει δεν το νοικιάζεις; ∆ικαίωµά σου, αλλά θα έχουµε ως επίσηµη πολιτεία, τα κίνητρα και τα αντικίνητρα, για να µπορέσει να δοθεί σε ανθρώπους που τη θέλουν. ∆εν λέω τίποτε άλλο, αλλά να ξέρετε πως είµαι αποφασισµένος και ήδη οι σκέψεις και η κουβέντα άρχισαν».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί:

Η «πίτα» µένει ολόκληρη 

Εστιάζοντας στις αλλαγές που επέρχονται από τη νέα ΚΑΠ, ο υπουργός χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες των παραγωγών, καθώς µπαίνουµε σε ένα διαφορετικό πεδίο, αλλά σηµείωσε πως υπάρχει κι ο χρόνος της προσαρµογής. «Τα χρήµατα παραµένουν στα 19,3 δισ. ευρώ. Αυτό σηµαίνει ότι η πίτα είναι ολόκληρη, πάλι», τόνισε και πρόσθεσε πως «γενική αρχή είναι ότι όχι απλά δεν θα χαθεί εισόδηµα, αλλά µπορεί και να κερδηθεί από τους παραγωγούς, αν γίνουν οι σωστές επιλογές κι αυτό θα πρέπει να το δει ο καθένας µε τη βοήθεια του γεωπόνου και συµβούλου του». Επισήµανε ακόµη πως για τις αροτραίες καλλιέργειες που εκτείνονται σε µεγάλες εκτάσεις στην Κεντρική Μακεδονία, «δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί και φέτος θα είµαστε ουσιαστικά στην ίδια κατάσταση. Εκεί κοντά στην άνοιξη, αλλά και νωρίτερα, θα υπάρχει ενηµέρωση, µε εστίαση στην κάθε περιοχή, για να µπορέσει ο κόσµος χωρίς ανησυχία να λειτουργήσει. Είναι µια λίστα δυναµική. Η πρώτη χρονιά εφαρµογής έχει αυτή τη λογική. Μπορούµε να προσθέσουµε πράγµατα. Έχουµε πάρει αυτή την απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι µεταβατικό στάδιο, είµαστε εδώ για να κάνουµε προσαρµογές, κανένα κράτος δεν είναι απολύτως έτοιµο στο τί θέλει να κάνει και για αυτό µας έδωσαν αυτά τα δύο χρόνια τα µεταβατικά. Ειδικά τον πρώτο χρόνο θα είµαστε ιδιαίτερα ευέλικτοι». 

Νωρίτερα ο γενικός γραµµατέας Κώστας Μπαγινέτας ανέφερε πως µπορεί µε τη νέα ΚΑΠ η βασική ενίσχυση να µειώνεται από το 1,2 δισ. ευρώ στα 900 εκατ. ευρώ, όµως πλέον υπάρχουν άλλα 460 εκατ. ευρώ από τα οικολογικά σχήµατα, από τα οποία όσοι κάνουν δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον, µπορούν να αποσπάσουν πρόσθετες ενισχύσεις. Μια δεύτερη µεγάλη αλλαγή τόνισε ο ίδιος είναι ότι πλέον ο έλεγχος γίνεται πιο αυστηρός, καθώς από το σύστηµα συµµόρφωσης, πάµε στο σύστηµα των επιδόσεων. «Πλέον ελεγχόµαστε µε νούµερα, όσα είπες θα κάνεις, να τα κάνεις. Αν δεν το έκανες, οριζόντιο πρόστιµο. Πρέπει να µιλάµε µε νούµερα και δείκτες σε όλα τα επίπεδα, από το χωράφι µέχρι το υπουργείο», επισήµανε και εξήγησε πως «οι έλεγχοι δεν θα είναι επιτόπιοι, αλλά αποµακρυσµένοι και µε δορυφόρους. Ένα τέτοιο πιλοτικό έγινε µε το monitoring σε τρεις νοµούς και θα γίνει καθολικό πλέον σε όλη την επικράτεια. Άρα, οτιδήποτε έχετε σε γκρίζα ζώνη, να το διευθετήσετε γιατί µετά θα δυσκολέψει το πράγµα. Αλλάζει και αυστηροποιείται πάρα πολύ ο έλεγχος».

Σχόλια (23)
Προσθήκη σχολίου

31-01-2023 07:52evriseevros

Και στις ´πολεις υπαρχουν χιλιαδες διαμερισματα κενα που οι ιδιοκτητες δεν θελουν νατα αξιόποιησουν,ας τα παρει να τα δωσει σε νεα ζευγαρια .....Τι λετε ρε τα χωραφια αποκτηθηκαν με αιμα απο γονεις και παππουδες και θα στα δωσω να τα καλιεργεις τσαμπα......δεν παναγα....ας μεινουν ετσι να βοσκουν οι λαγοι........εξυπνοι ολοι.

Απάντηση

26-12-2022 07:08Στέλιος

Νοικιάζω χρόνια τώρα αγροτεμάχια για τα οποία οι τελευταίοι κληρονόμοι δεν αποδέχθηκαν την κληρονομιά επειδή δεν τους συνέφερε οικονομικά η επειδή δεν τα βρήκαν.Αν δεν θα μπορώ να τα δηλώσω στο ΟΣΔΕ αφού δεν έχω ηλεκτρονικά μισθωτήρια τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια με Γεωργαντά θα μείνουν ακαλλιέργητα. Πρόταση: Δέξου τα απλά μισθωτήρια, δέσμευσε την αξία των μισθωματων από τις επιδοτήσεις και πληρωσέ τα στους κληρονόμους που θα τα διεκδικήσουν, αφού τακτοποιήσουν τα κληρονομικά τους. Μην χρησιμοποιείς τους γεωργούς ως εργαλείο πίεσης να τακτοποιήσουν οι ιδιοκτήτες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Όσοι αναγνώστες συμφωνείτε με το παραπάνω επιχείρημα υποστηρίξτε το με κάθε τρόπο μήπως και το ακούσει κάποιος αρμόδιος και δώσει λύση οριστική. Με Γεωργαντά έχε υπόψη σου ότι πολλά αγροτεμάχια ορεινών περιοχών θα εγκαταλειφθούν και θα μείνουν χέρσα και μετά από χρόνια θα τα εμφανίσουν νέοι ιδιοκτήτες όπως έγινε στην Βουλγαρία.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

26-12-2022 02:34Sakis

Μα τόσο ασχετοσυνη πια? Δεν έχεις συνηδητοποιησει άσχετε τον λόγο που έχει αδειάσει η χώρα? Αυτό κατάλαβες εσύ ότι υπάρχει επισιτιστική κρίση? Που ζείτε ρε γμτ.Σε άλλον πλανήτη ζείτε? Ποια είναι τα κίνητρα? Που είναι οι υποδομές? Σε 10-20 χρόνια δεν θα υπάρχει στάλα νερό κ εσύ λες να καλλιεργήσουμε.Εδω βάλατε θηλιά στα νέα παιδιά που ασχολήθηκαν με το επάγγελμά,τους καταχρεωσατε,κόστος παραγωγής στο θεό κ η τιμή πώλησης των προϊόντων μας στον πάτο κ θες να σε ταιζουμε κ από πάνω.Γτ? Για να φαίνεται ότι πέφτει η ανεργία? Κ γω σε ακαλλιέργητα ερημωμένα πήγα κ βλάσφημαω την ώρα κ την στιγμή που ασχολήθηκα.Ρε μπας κ τα πετάτε απέξω απέξω μετά τους δασικούς χάρτες,κτηματολόγια κτλ να υφαρπαξετε τις περιουσίες των Ελλήνων?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

25-12-2022 13:52ΓΙΑΝΝΗΣ

Μα από του χρονου δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια που η κληρονόμοι δεν έχουν κάνει τα χαρτιά ε9 κτηματολόγιο κλπ...τι μας λέτε τώρα ...θα μείνουν χιλιάδες στρέμματα παραγωγικήςγης ακαλλιέργητα

Απάντηση

25-12-2022 12:58σαρ περ

,τα απρεπα πρεπουμεα ,κι τ γομαριου ησελα

Απάντηση

25-12-2022 09:53ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΔ

ΜΑΚΡΙΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΓΗΝΟΥΜΕ ΚΟΛΛΙΓΕΣ.

Απάντηση

25-12-2022 09:16Βασίλης

Έχει γεμίσει φωτοβολταϊκά σε όλους τους κάμπους τα χωράφια που είναι αργαναπαυση τον πειράζουν.Ξεφτιλες

Απάντηση

25-12-2022 07:33Νικος

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΥΠΕΡΟΓΚΑ.ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΔΩΣΕ ΓΗ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΓΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΠΟΛΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΟΙΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΜΥΘΗΤΗΣ ΑΞΙΑΣ.ΑΛΛΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΓΗ ΑΛΛΙΣ ΚΑΡΑΒΙΑ ΑΛΛΙΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ.ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΓΩ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΕ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΓΥΡΙΣΕ ΜΕΤΑ ΑΠΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ.ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΗΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΕ ΠΑΧΥΛΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΖΩΗ;ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΠΩΜΕΙΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ;ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΧΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ Η Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ Η Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ.

Απάντηση

25-12-2022 07:12Νικος

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ.ΓΙΑΤΙ;ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΝΕΙ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΑΞΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΝΑ ΟΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΕΣ.ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΗ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΔΩΡΕΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΩΣ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΘΑ ΞΑΝΑΦΥΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΖΩΗ.Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΑ ΤΑ ΡΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.ΑΛΛΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ΑΛΛΙΣ ΠΛΟΙΑ ΑΛΛΙΑ ΠΟΛΟΙΚΑΤΟΙΚΙΕΣ.ΠΟΛΛΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΕΠΗΡΑΝ ΧΩΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΙΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΤΟΤΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΑΜΥΘΗΤΗΣ ΑΞΙΑΣ.ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΠΟ ΕΧΩ ΕΓΩ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΧΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΡΟΤΗΣ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ Η ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

Απάντηση

24-12-2022 18:41Jon

Σακοτρυπια χαλασμενα

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές