Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ενεργοποιεί τέσσερα πριμ η κατοχή γης φέτος ακόμα και χωρίς δικαιώματα

Η µίσθωση και η αγορά αγροτικής γης, η οποία µπορεί και να µην συνοδεύεται από δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης, γίνεται το 2023 µία επένδυση που γεννά πλέον τέσσερις πηγές επιδότησης: συνδεδεµένη, αναδιανεµητική, πρασίνισµα και συµπληρωµατική επιδότηση νεαρών αγροτών.

4_129

Γιώργος Κοντονής

21743
12

Επένδυση που γεννάει φέτος τέσσερα πριμ η κατοχή γης ακόμα και χωρίς δικαιώματα βασικής ενίσχυσης

Σε συνδυασµό µε το βήµα σύγκλισης του 2023, τα ιστορικά δικαιώµατα χάνουν ένα τεράστιο µέρος της αξίας που είχαν έως σήµερα. Αρκεί να αναφερθεί πως ένας παραγωγός µε ιστορικό δικαίωµα 70 ευρώ το στρέµµα, από τον «τίτλο» αυτό πληρωνόταν µέχρι και το 2022, 44 ευρώ πρασίνισµα συν περί τα 20 ευρώ το στρέµµα αν ήταν νέος αγρότης. ∆ηλαδή σύνολο 134 ευρώ το στρέµµα. Το 2023 ο ίδιος τίτλος δικαιώµατος θα του δώσει σύνολο γύρω στα 50 ευρώ το στρέµµα επιδότηση και µέχρι το 2026 θα έχει µειωθεί έως το ποσό της πλήρους σύγκλισης (βλ. σελ. 5).

Η επιδότηση στη γη

Ουσιαστικά από φέτος, γίνεται η µετάβαση στην επιδότηση της επιλέξιµης γης και της πραγµατικής παραγωγής. Συγκεκριµένα:

Νέο πρασίνισµα: ∆εν έχει καµία απολύτως σχέση µε τα δικαιώµατα. Αφορά συγκεκριµένες ενέργειες που κάνει ο παραγωγός στο κτήµα του. Σε όσο πιο πολλά στρέµµατα αναλαµβάνει δεσµεύσεις τόσο µεγαλύτερη η επιδότηση.

Συµπληρωµατική εισοδηµατική στήριξη για γεωργούς νεαρής ηλικίας: Η εν λόγω στήριξη ύψους 7 ευρώ το στρέµµα (µέγιστο τα 250 στρέµµατα επιδοτούνται ανά εκµετάλλευση) χορηγείται ως ετήσια αποσυνδεδεµένη πληρωµή ανά επιλέξιµο εκτάριο, δηλαδή όχι ως προσαύξηση στην αξία των δικαιωµάτων όπως γινόταν µέχρι και το 2022.

Χορηγείται για µέγιστη διάρκεια πέντε ετών, αρχής γενοµένης από το πρώτο έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, και µε την επιφύλαξη των προϋποθέσεων που πρόκειται να καθοριστούν από το νοµικό πλαίσιο της ΚΑΠ για την περίοδο µετά το 2027, όταν η πενταετής διάρκεια υπερβαίνει το 2027.

Αναδιανεµητική ενίσχυση: Βασική προϋπόθεση για να λάβει ένας ενεργός γεωργός την αναδιανεµητική ενίσχυση είναι να λαµβάνει και την βασική εισοδηµατική στήριξη για τη βιωσιµότητα, δηλαδή να έχει στην κατοχή του και να ενεργοποιεί κάποια δικαιώµατα ανεξαρτήτου αριθµού. Από εκεί και πέρα, η αναδιανεµητική στήριξη αφορά τις επιλέξιµες εκτάσεις και όχι τις εκτάσεις που αναλογούν στα δικαιώµατα που κατέχουν οι ενεργοί γεωργοί, εποµένως η συµπληρωµατική στήριξη θα χορηγηθεί στους γεωργούς για τα εκτάρια για τα οποία ενεργοποιούν δικαιώµατα ενίσχυσης αλλά και για τα επιπλέον επιλέξιµα εκτάρια που δηλώνουν. Υπενθυµίζεται η αναδιανεµητική δίνεται σε εκµεταλλεύσεις 20 έως 110 στρεµµάτων στις αροτραίες, 10 έως 40 στρεµµάτων στις δενδρώδεις και 10-170 στρµ. στα βοσκοτόπια.

Συνδεδεµένες ενισχύσεις: Οι συνδεδεµένες ποτέ δεν είχαν ούτε θα έχουν σχέση µε τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης. Συνεχίζουν όπως και την περασµένη περίοδο να µετράνε µε βάση την επιλέξιµη έκταση και την καλλιέργεια που υπάρχει σε αυτή.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

18-01-2023 17:24sfirakis

ΨΗΦΗΣΤΕ ΠΑΛΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΙ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ!!ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΤΣΟΜΠΑΝΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ!!

Απάντηση

18-01-2023 01:42ΛΟΥΚΑΣ

Συμφωνω με τον Τασο και τον Πετρο.Και μαλιστα τα 42Ε ειναι ταβανι.

Απάντηση

15-01-2023 22:00Έλληνας

Πρέπει το γρηγορότερο και χωρίς γκρίζα σημεία να μάς εξηγήσει το υπουργείο τις δράσεις του πρσινισματος, ώστε να μην περιμενουμε τελευταία στιγμή, για να οργανωθούμε όσο γινεται καλυτερα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-01-2023 21:07Χρηστος

Οσοι μπορειτε φυγετε απο την αγροτια δεν εχει χαιρι στα αληθεια.Καλυτερα να πατε σε μια πολη να δουλεψετε διανομεις,σερβιτοροι,υπαλληλοι οτιδηποτε αλλο πιο πολλα χρηματα καθαρα θα σας μεινουν αν δουλεψετε ομως παρακαλανε για αξιους ανθρωπους.Αν θελετε να μεινετε στο χωριο στον "καθαρο" αερα καλυτερα εργαστειτε για αυτους τους μεγαλους πληρωνουν πολυ καλα μεροκαματα πλεον κανα 45αρι με 50αρι € την μερα χωρις το αγχος του αγροτη!Μονο σε ελαχιστες εξαιρεσεις με μεγαλοαγροτες οργανωμενους(απο παλια τζακια δεξιοι καργα λαμογια) με μηχανηματα πολλα χωρις δανεια και χρεη αυτοι οι λιγοι ναι θα αντεξουν ολοι οι αλλοι ειναι κουφαρια.Εγω κανω 2 δουλειες στην Αθηνα υπαλληλος σε κρεοπωλειο μισθο 1200€ καθαρα κ διανομεας οταν μπορω αλλα δουλευω δεν καθομαι νς ζηλευω τους Αλβανους

Απάντηση

15-01-2023 17:04Kostom

Καλα πόσο μ@κ@κ@ς μπορει να ειναι ο συγγραφεας αυτου του αρθρου για να βλεπει δικαιωματα 70 ευρω? Οχι οτι δεν υπαρχουν αλλα η πλειοψηφια δεν ανηκει σε αυτη την κατηγορια. Μήπως προτρέπει εμμεσα τους μη αγρότες να προβουν στην αγορα γης? Αν ναι σιγουρα η σελιδα δεν αοευθυνεται σε αγρότες Αει μαζεψου για να μην πω τιποτε βαρυτερο

Απάντηση

15-01-2023 15:41gatos

ΠΡΙΝ 10 ΧΡΌΝΙΑ ΉΤΑΝ ΑΥΤΆ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΌΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΌΝΟ ΤΟ ΠΌΣΟ EIXE ΜΕΊΩΣΗ...ΈΧΕΤΕ ΜΕΊΝΕΙ ΣΤΟ 2013 KAI EXOYME 2023....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-01-2023 14:34agrotisa

Υπάρχουν, και δικαιώματα πολύς χαμηλής αξίας , όπως 22€ βασηκης ,πρασηνησματος , σε αροτραια ,. Και 16 € σε βοσκότοπους. Κάντε ένα ρεπορτάζ σωστό , και μετά γράψτε ότι άρθρο θελεται. Ενημερωθηται πρώτα .

Απάντηση

15-01-2023 13:58Τάσος

21,5€ για βασική και 20€ για πρασινισμα σύνολο 42€ περίπου κατά μέσο όρο ήταν οι επιδοτήσεις.... γράψτε σωστά

Απάντηση

15-01-2023 13:25Πέτρος

Κύριε Κοντονή η μ@@@@λ@@ια πάει σύννεφο. 70€ περνάμε πριν περίπου 10 χρόνια. Το 2022 ήταν γύρω στα 37€-40€ μαζί με το πρασινισμα. Πριν γράψετε τη βλακεία σας ρωτήστε κάποιον παραγωγό.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία