Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αντιδράσεις καπνοπαραγωγών για τον αποκλεισμό τους από την ενίσχυση

«Ντόμινο» αντιδράσεων προκαλεί στις τάξεις των καπνοπαραγωγών της χώρας η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να περιληφθεί στη νέα δέσμη των κρατικών ενισχύσεων για τον καπνό, μόνο μια περιφερειακή ενότητα της χώρας.

cekapna000_par1967902_0_2

409
1

Παρότι χαρακτηρίζουν δικαιολογημένη την απόφαση για ενίσχυση των συναδέλφων τους στην περιφερειακή ενότητα της Ροδόπης, η ένστασή τους έχει να κάνει με το ό,τι η πλειονότητα των παραγωγών μένει εκτός μολονότι, όπως λένε, αντιμετωπίζουν και εκείνοι απώλεια εισοδήματος  από παρόμοια αίτια.

Το θέμα που έχει ανακύψει, μάλιστα, απασχόλησε συνάντηση που είχε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, με αντιπροσωπεία εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων καπνού από Ξάνθη, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Ελασσόνα και Πιερία.

«Του μεταφέραμε πως η απόφαση αυτή έχει αναστατώσει όλους τους παραγωγούς της χώρας, διότι από τις 25 περιοχές όπου καλλιεργείται ο καπνός οι 24 μένουν από έξω από την κρατική ενίσχυση και το ερώτημα είναι γιατί; Αφού οι καπνοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα είχαμε απώλεια εισοδήματος από ζημίες, ασθένειες, έλλειψη εργατικών χεριών, χαμηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και τη μείωση κατά 30% των ιστορικών δικαιωμάτων, γιατί η μεγάλη πλειονότητα εξαιρείται;», μας ανέφερε ο Θεόδωρος Ιορδανίδης, καπνοπαραγωγός από το νομό Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της UNITAB, ο οποίος μετείχε στη συνάντηση στο ΥπΑΑΤ.

Ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης «Καπνική», Βαγγέλης Γιαννώτας, ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους, πως καλώς θα δοθούν τα χρήματα στη Ροδόπη, αλλά κατέστησαν σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει ισονομία στη στήριξη για να μη δοθεί η χαριστική βολή στην καλλιέργεια που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια φθίνουσα πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ιορδανίδης, συνολικά σε όλη τη χώρα στην καπνοκαλλιέργεια δραστηριοποιούνται, πλέον, μόλις 13.500 παραγωγοί με 92.000 στρέμματα, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο είναι εκτάσεις στην περιφερειακή ενότητα της Ροδόπης και τα άλλα απλώνονται στην υπόλοιπη επικράτεια. Ο πρόεδρος της Καπνική μας είπε, επίσης, πως οι οργανώσεις ανέλαβαν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία από όλη τη χώρα, που τεκμηριώνουν το αίτημα για καθολική στήριξη από απώλεια εισοδήματος και θα σταλούν στο υπουργείο, για τα περαιτέρω.

«Ζητήσαμε να επαναπροσδιοριστεί η απόφαση του υπουργείου, και καλέσαμε και τους βουλευτές των επιμέρους περιοχών να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διότι δεν είναι στις προθέσεις μας να το αφήσουμε να περάσει έτσι και να χειροκροτάμε, ανέφερε ο κ. Ιορδανίδης, τονίζοντας ότι για το θέμα υπάρχει ενημέρωση και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Αντιδράσεις Καπνικής για απόφαση αποζημίωσης καπνού μόνο στη Ροδόπη

Οι πρώτες αντιδράσεις από το νέο πλαίσιο αποζημιώσεων μέσω κρατικών ενισχύσεων (de minimis) που ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, έρχονται από την Καπνική, η οποία αξιολογεί ως άδικο τον περιορισμό της ενίσχυσης στον καπνό μόνο για την περιφέρεια Ροδόπης, αποκλείοντας τους καπνοπαραγωγούς στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Οι εξαγγελίες του υπουργείου, έκαναν λόγο για έναν νέο κύκλο αποζημιώσεων στο επιτραπέζιο σταφύλι, τον καπνός, τα φασόλια και τα σπαράγγια, ωστόσο, αν και δεν γίνεται αναφορά στα ποσά ενίσχυσης, διευκρινίζεται ότι αυτές θα περιοριστούν σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιανουαρίου, η ομάδα εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων προωθεί μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας στο Υπουργείο Οικονομικών, οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας, φασολιών-γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνού της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζιων σταφυλιών ΠΕ Καβάλας.

Η ανακοίνωση της Καπνικής, κάνει λόγο για αιφνιδιασμό των μελών της από την εν λόγω απόφαση, ενώ επικαλείται υποσχέσεις του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, ότι εφόσον υπάρξει απόφαση ενίσχυσης στον καπνό, αυτή θα αφορά ολόκληρη την χώρα. Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει στα εξής ερωτήματα:

1) εάν ισχύουν τα όσα υποσχέθηκε ο Γεωργαντάς σε όλους τους καπνοπαραγωγούς της χώρας η μας βλέπει σαν μειονότητα και μας απορρίπτει;»

Και 2) Θα πρέπει ό τι δικαιούμαστε να το ζητάμε μέσω βουλευτή Ροδόπης;»

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Καπνικής

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Αιφνιδιαστήκαμε οι καπνοπαραγωγοί της χώρας με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση της ομάδας εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με επικεφαλής τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γεωργαντά, τον Πρόεδρο ΕΛΓΑ Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό παρά Πρωθυπουργό Τριαντόπουλο, οι οποίοι αποφάνθηκαν για την αποζημίωση πολλών καλλιεργειών μεταξύ αυτών και του καπνού ΜΟΝΟΝ της Π.Ε ΡΟΔΟΠΗΣ.

Και πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνάντηση της ΚΑΠΝΙΚΗΣ που εκπροσωπεί όλους τους καπνοπαραγωγούς της χώρας, μαζί με την εκπροσώπηση της Κομοτηνής , είχαμε την πλήρη επιβεβαίωση του Υπουργού ότι όλοι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν από απώλεια εισοδήματος μέσω του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης de minimis που είχανε στην καπνοπαραγωγή και πλήρη κάλυψη από την γκάφα του Υπουργείου που αφορούσε την επιστρεπτέα προκαταβολή που έδωσε πανηγυρίζοντας και αργότερα την εισέπραξε εντόκως.

Στη χώρα μας υπάρχουν 25 ομάδες παραγωγών καπνού , στην ενίσχυση εντάχθηκε ΜΟΝΟ η Ροδόπη , βεβαίως συμφωνούμε αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι υπόλοιποι παραγωγοί της χώρας εξαιρέθηκαν από την απίστευτη αχαρακτήριστη και παράξενη επιτροπή στο μεγαλείο της

Και ρωτάμε 1) εάν ισχύουν τα όσα υποσχέθηκε ο Γεωργαντάς σε όλους τους καπνοπαραγωγούς της χώρας η μας βλέπει σαν μειονότητα και μας απορρίπτει ?

Και 2) Θα πρέπει ό τι δικαιούμαστε να το ζητάμε μέσω βουλευτή Ροδόπης ?

Ας ξεκαθαρίσει την θέση του για την πρωτοφανή συμπεριφορά του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

 

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΠΝ/ΓΩΝ                                            ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΚΗΣ

 

ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                               ΓΙΑΝΝΩΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

02-02-2023 12:45Δημήτριος

Ένας άσχετος υπουργός που κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο τι τον κρατάς Κυριάκο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία