BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με νέα κυβέρνηση οι αλλαγές για ακριβότερα ασφάλιστρα στα δέντρα

Αναβολή στη μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, προφανώς λόγω πολιτικού κόστους που δύσκολα θα μπορούσε να αφομοιώσει η οποιαδήποτε κυβέρνηση στο τέλος της περιόδου διακυβέρνησης της, μια αόριστη υπόσχεση για μεγαλύτερο κονδύλι στο αγροτικό πετρέλαιο και ένα οριστικό «όχι» στο ενδεχόμενο στήριξης των βαμβακοπαραγωγών λόγω πτώσης της διεθνούς τιμής βάμβακος.

orchardjpg-af368e66f35cd2f8_copy

Πέτρος Γκόγκος

2
6

Με νέα κυβέρνηση αλλαγή στον ΕΛΓΑ  για ακριβά  ασφάλιστρα στα δέντρα  και μείωση σε αροτραία

Γύρω από αυτές τις θεματικές κύλησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λάρισα την περασμένη εβδομάδα, μερικά 24ωρα πριν την εθνική τραγωδία, που κάνει κάθε τι να ακούγεται προς το παρόν δευτερεύον.

Πάντως, αν αναζητούσε κανείς κάποια ίχνη της κυβερνητικής ατζέντας σε μια ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας της, το πρώτο στοιχείο θα ήταν ο ΕΛΓΑ. «Παρότι ο ΕΛΓΑ στάθηκε δίπλα στους αγρότες, στάθηκε με ταχύτητα, αλλά η συνολική μεταρρύθμιση του πώς, όχι το πώς αποζημιώνουμε αλλά το πώς χρεώνουμε ανάλογα με την επικινδυνότητα των καλλιεργειών, είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει σύντομα, στη δεύτερη τετραετία μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός ατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030.

Η συζήτηση γύρω από την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, συμπληρώνει πάντως σχεδόν μια δεκαετία και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένας υπουργός δεν θέλησε να την ακουμπήσει ουσιαστικά, παρά τις πρώιμες εξαγγελίες Αποστόλου (2015) και Βορίδη (2019), δείχνει πολλά. Πρώτα και κύρια το κατά πόσο μια τέτοια μεταρρύθμιση θα αποδεικνυόταν δημοφιλής ανάμεσα στους αγρότες.

Οι υποδείξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει άλλωστε συντάξει σχετική μελέτη, περιλαμβάνουν το διαχωρισµό των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ για τη φυτική παραγωγή σε τρεις ζώνες: υψηλού κινδύνου µε συντελεστή εισφοράς 6-8%, µέτριου κινδύνου µε 4% και χαµηλού κινδύνου µε 2%. Αυτή είναι η ποσοτική ερμηνία της τοποθέτησης Μητσοτάκη περί χρεώσεων βάσει επικινδυνότητας.

Το σχέδιο υφίσταται και σύμφωνα με αυτό, στην Ελλάδα, οι 10 πιο ευάλωτες καλλιέργειες την περίοδο 2011-2019 αντιπροσωπεύουν το 51,6% των συνολικών καταβαλλόµενων αποζηµιώσεων, κάτι που διαμορφώνει το εξής οξύµωρο: οι µισοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να επιδοτούν τους άλλους µισούς αγρότες για να λαµβάνουν αποζηµιώσεις. Για παράδειγµα, οι ελαιοπαραγωγοί πλήρωσαν ασφάλιστρα 200 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2019, ωστόσο έλαβαν αποζηµιώσεις 62 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι καλλιεργητές καλαµποκιού πλήρωσαν περί τα 70 εκατ. ευρώ και πήραν 18 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα είναι και τα δεδομένα που προκύπτουν από την καλλιέργεια της μηδικής.

Από την άλλη οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών πλήρωσαν 30 εκατ. ευρώ λαµβάνοντας άνω των 100 εκατ. ευρώ αποζηµιώσεις. Σ’ αυτή την κατηγορία βρίσκονται και οι παραγωγοί µήλου, επιτραπέζιου σταφυλιού και κερασιού.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ήθελε την ανάρτιση του νέου κανονισμού προς διαβούλευση εντός του Νοεμβρίου του 2022, ωστόσο, αυτό το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλίστρων, όπως το προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, θα έφερνε μεγάλους πονοκεφάλους σε τοπικούς βουλευτές αγροτικών περιοχών των οποίων οι βασικές καλλιέργειες θα έβλεπαν αυξήσεις στις εισφορές του ΕΛΓΑ. Αυτό από μόνο έβαλε φρένο στις προσπάθειες μεταρρύθμισης. Ενόψει εκλογών, οι τριβές με το εκλογικό σώμα σε παραγωγικά κέντρα ροδάκινου, για παράδειγμα, είναι κάτι το οποίο θα προσπάθησαν και πέτυχαν να αποφύγουν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης που εκλέγονται στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

04-03-2023 19:50ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δεν πρεπει τα καλυμενα με δυχτια αντιχαλαζικα , χωραφια να πληρωνουν ΕΛΓΑ ισο με τα μη καλυμενα , ειναι ΑΔΙΚΟ !!!!

Απάντηση

03-03-2023 12:45Ανέστης

Ανακοινώνουν ότι τα ασφάλιστρα για τα δέντρα θα είναι ακριβότερα, αλλά δε μας λένε γιατί δεν καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις για τον παγετό Άνοιξης του 21 (προανθικο 21) το υπόλοιπο 30τις εκατό αλλά και στους 800 και πλέον παραγωγούς με καλλιέργειες κερασιών που δεν αποζημιώθηκαν. Γιατί δε ανακοινώθηκαν αποζημιώσεις για τα κεράσια λόγω απώλειας εισοδήματος που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά αποζημιώθηκαν επιλεκτικά κάποιες περιφέρειες. Το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να καταλάβει το ρόλο του και όχι να προσπαθεί με μπαλώματα να βουλώσει τρύπες. Οι καταβολή αποζημιώσεων δεν είναι προεκλογικές παροχές. Ναι να πληρώσω παραπάνω αλλά όταν παθαίνω ζημιά να αποζημιώνονται άμεσα το πολύ σε 10 μέρες και όχι μετά από 2,3 ή και παραπάνω χρόνια ή και καθόλου.

Απάντηση

02-03-2023 18:12Αγροτης

Μετά το μεγάλο φαγοπότι πουν έκαναν μερικοί με τις αποζημιώσεις το Ελγα θα στείλουν το λογαριασμό να τον πληρώσουμε οι υπόλοιποι,...

Απάντηση

02-03-2023 16:09Γιωργος

Κοντευει η ωρα που θα τα πουμε παρα πολυ σοβαρα......!!!!!!!

Απάντηση

02-03-2023 11:39ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ζητω τα ψηφαλακια στο καμπο!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές