BACK TO
TOP
Θεσμικά

Γεωργικό αποθεματικό κρίσης 450 εκατ. ευρώ, προκαταβολή του τσεκ

Με σοβαρές απαιτήσεις προσέρχεται αυτή τη φορά στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. ο Έλληνας υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, αιτούμενος μεταξύ άλλων, γενναίο αποθεματικό κρίσης ύψους 450 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ζημιών που προκάλεσε ο κατακλυσμός στη Θεσσαλία.

9a27db88-5d2d-44a2-bf29-f2fb8c83ed6d

17
6

Γεωργικό αποθεματικό κρίσης 450 εκατ. ευρώ προκαταβολή του τσεκ και χρόνο στα προγράμματα

Επιπλέον ο κ. Αυγενάκης αιτείται μεγαλύτερες προκαταβολές άμεσων ενισχύσεων και πιθανότητα επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, ακόμα και πριν από τις 16 Οκτωβρίου και μια σειρά από παρεκκλίσεις στα προγράμματα αλλά και στους χρόνους απορρόφησης των αντίστοιχων κοινοτικών πόρων, έτσι ώστε να διευκολυνθούν με κάθε τρόπο οι αγρότες των περιοχών που αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών.  

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Τρίτη, θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βόιτσεχόφσκι.

Προετοιμάζοντας το έδαφος, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή, στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.

«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, επιβάλλεται να κινηθεί γρήγορα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί το ποσό το οποίο προβλέπεται στο γεωργικό αποθεματικό.

«Προβλέπονται 450 εκατομμύρια, ελάχιστα χρήματα μπροστά στις ανάγκες που διαρκώς ξεδιπλώνονται. Από αυτό το ποσό για το 2024, ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η νέα περίοδος, η χώρα μας θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ώστε να καταφέρει να κλείσει ένα μέρος των πληγών» σημείωσε ο κ. Αυγενάκης. Τέλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνολικά και πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να γίνουν τα πάντα σωστά και γρήγορα σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων όσο και σε επίπεδο ενός ενιαίου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε:

«Η κλιματική αλλαγή έφτασε. Η χώρα μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πυρκαγιές και πρόσφατα πλημμύρες. Χιλιάδες στρέμματα δάσους καταστράφηκαν, ενώ είναι αρκετές οι καλλιέργειες, η φυτική παραγωγή, η ζωική παραγωγή, που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως, το συναντάμε στη Θεσσαλία, εκεί όπου χιλιάδες τόνοι νερού έπεσαν σε ελάχιστο χρόνο και παρέσυραν μαζί τους καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, εγκαταστάσεις, αλλά και πολλές περιουσίες.

Η κυβέρνηση βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους. Ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε ταχύτατα τόσο για να δει από κοντά και να συντονίσει τις οποίες πρωτοβουλίες του κρατικού μηχανισμού έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι απεγκλωβισμοί και οι πρώτες ενέργειες στήριξης των πολιτών, αλλά βρέθηκε και στο Στρασβούργο αναδεικνύοντας τα αιτήματα, το πλαίσιο και το πρόβλημα πλέον που καλείται να διαχειριστεί η χώρα, η κυβέρνησή μας και συνολικά η Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, επιβάλλεται να κινηθεί γρήγορα. Γι' αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο των Υπουργών, έχοντας ενημερώσει έγκαιρα με σχετικό σημείωμα όλους τους ομολόγους μου.

Ζήτησα και θα επιμείνω κατά τη σημερινή συνεδρίαση, παρουσιάζοντας και φωτογραφικό υλικό, διότι μια εικόνα, χίλες λέξεις, ενημερώνοντάς τους ότι συζητάμε για μια μεγάλη καταστροφή που φτάνει στις 120 και πλέον χιλιάδες αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πάνω από 150 και πλέον χιλιάδες πτηνά και κουνέλια, πάνω από 150.000 κατεστραμμένα μελισσοσμήνη. Συζητάμε δηλαδή για μια απώλεια στη Θεσσαλία, η οποία (Θεσσαλία) αποτελεί το 23% της φυτικής παραγωγής της χώρας μας και το 18% της ζωικής παραγωγής. Συζητάμε δηλαδή για μια καταστροφή η οποία εξελίσσεται σε πάνω από 850.000 στρέμματα, μία καταστροφή που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει τα αντανακλαστικά της. Ζήτησα με σημείωμά μου σε κάθε υπουργό ξεχωριστά, το επαναλαμβάνω και σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών, πρώτα απ' όλα να αυξηθεί το ποσό το οποίο προβλέπεται στο γεωργικό αποθεματικό. Προβλέπονται 450 εκατομμύρια, χρήματα ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες που διαρκώς ξεδιπλώνονται. Από αυτό το ποσό για το 2024, ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η νέα περίοδος, η χώρα μας θα διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό ώστε να καταφέρει να κλείσει ένα μέρος των πληγών.

Παράλληλα, ζήτησα αναθεώρηση του ΣΣ ΚΑΠ, πάντα όμως στα νέα δεδομένα που η κλιματική αλλαγή μας έχει φέρει. Ζήτησα, κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει και σε επίπεδο πρωθυπουργών να υπάρξει ad hoc ενίσχυση των χωρών που πλήττονται και πάνω απ' όλα ζήτησα να υπάρξει γενικώς μια διαφορετική προσέγγιση στους μηχανισμούς, στους κανονισμούς έτσι ώστε να υπάρξει σχετική ευελιξία, διότι καλή η γραφειοκρατία, καλοί οι κανόνες, σωστό και ισχυρό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά τώρα έχουμε εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να συζητά, και σωστά κάνει, για το αποτύπωμα του άνθρακα και για μια στρατηγική για την επόμενη δεκαετία-δεκαπενταετία την ώρα που η κλιματική αλλαγή έχει έρθει ήδη και κινείται εξαιρετικά επιθετικά με πολύ βαριές συνέπειες για τη χώρα μας, για την Ευρώπη συνολικότερα.

Επίσης, ζήτησα από τον επίτροπο αρμόδιο για τα γεωργικά θέματα, αλλά και από όλους τους ομολόγους μου να προγραμματίσουν μια επίσκεψη στη χώρα μας, στη Θεσσαλία, να ζήσουν από κοντά όλο αυτό που εμείς αντιμετωπίζουμε και κυρίως οι ίδιοι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα αφότου ολοκληρώθηκε η μεγάλη πλημμύρα. Πολλές δυσκολίες και μια ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης έμπρακτης από τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Θέλω να πω σε όλους όσοι μας παρακολουθούν από την Ελλάδα ότι η κυβέρνηση συνολικά και πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να γίνουν τα πάντα σωστά και γρήγορα σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο αποζημιώσεων όσο και σε επίπεδο ενός ενιαίου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Θα είμαστε εκεί, μέχρι να βρει ξανά την περπατησιά της, το χαμόγελό της η κοινωνία αυτή, ο τόπος αυτός».

της ανταποκρίτριάς μας Ειρήνης Ζαρκαδούλα

Αναλυτικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρονται τα εξής:

Τι ζητεί ο Λευτέρης Αυγενάκης από τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ για Θεσσαλία, Έβρο και Ρόδο

Επιστολή στους ομολόγους του και ομιλία στο αυριανό Συμβούλιο

Συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στις περιοχές που επλήγησαν από τη κακοκαιρία Daniel, αλλά και τις μεγάλες πυρκαγιές στον Έβρο, στη Ρόδο και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, ζητεί με επιστολή του προς του ομολόγους του υπουργούς της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, εν όψει του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναχώρησε σήμερα για Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τους ΓΓ Κώστα Μπαγινέτα και Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Αύριο, μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο το ζήτημα των καταστροφών που υπέστη η χώρα μας στον πρωτογενή τομέα.

Την Τρίτη ο Λευτέρης Αυγενάκης θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία» .

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Τρίτη, θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βόιτσεχόφσκι.

Προετοιμάζοντας το έδαφος, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή, στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.

Στην επιστολή προς τους ομολόγους του θυμίζει, ότι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της υποστήριξης. Και επισημαίνει:

«Βασιζόμαστε στη στήριξή σας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες που προκλήθηκαν από αυτές τις σοβαρές καταστροφές και την πρωτόγνωρη θεομηνία. Είναι επείγον και απαραίτητο να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά προσφέροντας υποστήριξη και ευελιξία στους ακόλουθους τομείς:

Κρατική ενίσχυση ad hoc: Ενημερώσαμε τη DG Competition σχετικά με το λεπτομερές πρόγραμμα παροχής κρατικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές (διεξαγωγή εκτίμησης ζημιών και αποζημίωσης). Η αποζημίωση θα καταβληθεί μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και του Ταμείου Κρατικής Αρωγής και θα περιλαμβάνει απώλεια φυτικής παραγωγής, ζωικού κεφαλαίου και υποδομών. Όταν ολοκληρωθεί η έγκυρη εκτίμηση ζημιών από τον ΕΛΓΑ, θα υπάρχει αναλυτικός κατάλογος αποζημιώσεων.

Γεωργικό Αποθεματικό 2023 και 2024: α) Γίνεται επανασχεδιασμός του Γεωργικού Αποθεματικού του 2023 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των πληγέντων αγροτών. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές της Επιτροπής για τον προγραμματισμό της διανομής αυτού του ποσού. β) Γεωργικό Αποθεματικό του 2024. Σας υποβάλουμε αίτηση προκειμένου να λάβουμε προκαταβολή και πρόσθετη στήριξη από το Γεωργικό Αποθεματικό 2024. Ζητάμε τη στήριξή σας και θα θέλαμε να ζητήσουμε ένα γενναιόδωρο ποσό  από τα 450 εκατομμύρια ευρώ του Γεωργικού Αποθεματικού 2024, το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες κλιματικής κρίσης, πρέπει να ενισχυθεί.

Παρεκκλίσεις για τα ενεργά Επενδυτικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και τις εγκεκριμένες Παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (CAP) 2023-2027: Μετά από παρόμοιες παρεκκλίσεις που εγκρίθηκαν για την περίοδο COVID-19, θα θέλαμε να επαναλάβουμε αυτό το αίτημα για την τρέχουσα κατάσταση που προέκυψε από τις καταστροφικές επιπτώσεις που περιγράφηκαν παραπάνω. Συγκεκριμένα, τέτοιες παρεκκλίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  1. Αυξημένη προκαταβολή στήριξης της ΚΓΠ (CAP) όσον αφορά τις προκαταβολές των άμεσων πληρωμών, καθώς και τις προκαταβολές ενίσχυσης που χορηγούνται στο πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ (CAP).
  2. Ρυθμιστική διάταξη για τη χορήγηση επείγουσας βοήθειας σε παραγωγούς που επλήγησαν από τα καταστροφικά γεγονότα, που αντιστοιχεί στα μέτρα 21 και 22 που ελήφθησαν για την πανδημία και την ουκρανική κρίση αντίστοιχα (πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ).
  3. Καθορισμός προτεραιοτήτων όσων επηρεάζονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία/ταμεία που υπάρχουν και αφορούν την οικονομική ενίσχυση επενδύσεων και τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης (εγγυητικό ταμείο και ταμείο μικροπιστώσεων).
  4. Διευκόλυνση των δικαιούχων και απλοποίηση διαδικασιών και κανόνων που αφορούν την εφαρμογή τους. Αυτές οι διευκολύνσεις μπορεί να αφορούν, ανάλογα με την περίπτωση:
  • Παράταση προθεσμιών που σχετίζονται με οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης εγκεκριμένων επενδύσεων, ιδιωτικών και δημοσίων,
  • Δυνατότητα τροποποίησης των επενδύσεων και προσαρμογής τους στις νέες ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το καταστροφικό γεγονός,
  • Αύξηση του αριθμού των αιτημάτων πληρωμής, μη απαίτηση επιτόπιων επισκέψεων για επαλήθευση της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επενδύσεων.
  1. Αλλαγή του κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης πόρων της ΚΓΠ (CAP) από ν+2 σε ν+3, όπως ισχύει για όλα τα άλλα Ταμεία της Ε.Ε.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι το όριο de minimis και οι διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν αποζημίωση για ζημιές τέτοιου οικονομικού μεγέθους. Ως εκ τούτου, η ταχεία έγκριση αυτών των αιτημάτων είναι επείγουσας – ζωτικής θα έλεγα- σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή».

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

19-09-2023 08:23Κτηνοτροφος

Ο μικρός Βασιλάκης Καιλας. Τον έστειλε ο Μητσοτάκης να κλάψει.

Απάντηση

18-09-2023 06:22Γιωργος

Ανωμαλε λαε που ψηφιζεις αφορισμενους(μητσοτακης) αθεους(τσιπρας) κιναιδους(κασελακης) και περιμενεις κιολας σωτηρια απο αυτους.βρωμικε λαε εχεις τους αρχοντες που σου αξιζουν!!!!!!θα πληρωσεις με πονο!!!ηδη πληρωνεις και δεν ξυπνας!!!!

Απάντηση

18-09-2023 00:24ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Καλησπέρα.Γνωριζει κάποιος ποτέ θα ανοίξει η πλατφόρμα μεταβιβασης ιστορικών δικαιωμάτων. Υποτίθεται ότι θα άνοιγε την 10/09,αλλά ακόμη τίποτα. Ευχαριστώ.

Απάντηση

17-09-2023 21:10Πιτσικαμορτης

Από λόγια άλλο καλό, έργα θέλουμε

Απάντηση

17-09-2023 20:02agrotis

Ανοιξτε την ΕΒΖ και κοψτε τις μαλακιες!!! Η ζαχαρη εχει παει στα υψη.. Τα 2 εργοστασια της ΕΒΖ στη Σερβια τα πουλησατε και αντι να ερχετε η ζαχαρη στην Ελλαδα σε τιμη κοστους εισαγωγουμε απο Γερμανια βλακες..

Απάντηση

17-09-2023 19:26Έλλην

Μπλα μπλα μπλα λόγια παχιά αλληλεγγύοι όλοι στελουν την θετική τους ενέργεια ή κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο όταν ο ελγα κάνει εκτίμηση ζημιάς λέει μάλιστα από τον ιανο πληρώθηκαν ας μας πει κάποιος και εκεί έκανε εκτίμηση ο έλγα έπρεπε να έχουν δώσει χρήματα στους ανθρώπους και όχι ακόμα στέλνουν επιστολές

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές