BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σε 2 μήνες νόμος για συνεταιρισμούς, λύση για κόκκινα δάνεια

Συνέλευση συνεταιριστών από τα παλιά θύµισε η γενική συνέλευση της ΕΘΕΑΣ την περασµένη Πέµπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε ο «φλογερός έρωτας» που έχει φωλιάσει τον τελευταίο καιρό ανάµεσα σε διοικούντες της οργάνωσης και επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης.

ETHEAS_PAN_APRIL_24_IMG_8316

Γιάννης Πανάγος

1810
0

Σε δύο μήνες νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, λύση για κόκκινα δάνεια

Όπως έχει γράψει ήδη η Agrenda, οι διαδοχικές επισκέψεις του Προεδρείου της ΕΘΕΑΣ στο Μαξίµου, έστω και µε αφορµή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών (αλλού το όνειρο και αλλού το θαύµα), έχει καλλιεργήσει το έδαφος για στενή συνεργασία των δύο πλευρών, εξέλιξη που ήρθε να πιστωποιήσει η ενεργή παρουσία δύο υπουργών (Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης) στη γενική συνέλευση της Πέµπτης.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης,  «πατέρας» της ΕΘΕΑΣ, µε την έννοια ότι θεσµοθέτησε την ίδρυσή της, έδωσε για τρίτη φορά το παρών στην εν λόγω συνέλευση,  προσφέροντας µάλιστα αυτή τη φορά και «δώρα», όπως η προώθηση λύσεων για τη συνεταιριστική περιουσία και ρυθµίσεις για την απαλλαγή των συνεταιριστών από ατοµικές διώξεις για χρέη των οργανώσεων.  


Στο ίδιο πνεύµα αβροφροσύνης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, δεσµεύθηκε για την προετοιµασία εντός διµήνο ενός νέου θεσµικού πλαισίου που θα ενισχύει το ρόλο των υγειών συνεταιρισµών θα διευκολύνει τη µεταξύ τους συνεργασία και θα δίνει περαιτέρω ώθηση στο συνεργατισµό. Ήδη προς αυτή την κετεύθυνση, όπως είπε, αξιοποιείται σχετική µελέτη του διαΝΕΟσις, ενώ έχει συγκροτηθεί και ειδική οµάδα µε συµµετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ που θα κάνει εισηγήσεις. 

Τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν ήρθα για να φύγω αλλά ήρθα για να µείνω και να υπηρετήσω τον αγροτικό χώρο» ο κ. Αυγενάκης  εξήγγειλε ακόµα, ενεργειακή αυτονοµία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων µε ένα νέο πρόγραµµα Απόλλων αποκλειστικά για αγρότες, επιτάχυνση των διαδικασιών για τις πληρωµές ύψους 700 εκατ. ευρώ µέχρι το Πάσχα, «ξεσκαρτάρισµα» στις απαιτήσεις για ενισχύσεις από τα Eco-Schemes,  ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης µε ευθύνη της κεντρικής διοίκησης,  περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων στα τρόφιµα που φθάνουν στην αγορά µε πρωταρχικό µέληµα την ασφάλεια του καταναλωτή και την προστασία του εισοδήµατος των Ελλήνων παραγωγών. 


Στο σηµείο αυτό αναφέρθηκε σε ένα «µεγάλο µαργαριτάρι» που έχει βγάλει η απόχη των ελεγκτικών αρχών και αφορά σε µεγάλη γαλακτοβιοµηχανία, όπως και κάποια µικρότερα ευρήµατα σε τυροκοµικές επιχειρήσεις. Για «µαργαριτάρι» έκανε λόγο και στα βιολογικά, ενώ υποσχέθηκε πολύ σύντοµα να γίνει «δουλειά» και στη διακίνηση του ελαιολάδου, όπου, όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει µεγάλη γάγγραινα. 

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έγιναν πάντως και από εκπροσώπους των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, µε τον Βασίλη Κόκκαλη, τοµέαρχη του ΣΥΡΙΖΑ, να ζητάει αφορολόγητο 70% για τα υγιή συνεταιριστικά σχήµατα, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Μανόλη Χνάρη να αναφέρεται στην πρόταση για δεύτερη ευκαιρία των νέων αγροτών από το εθνικό απόθεµα και τον Μιχάλη Τζελέπη να τονίζει ότι η νέα πορεία της ΕΘΕΑΣ είναι η τελευταία ευκαιρία για την προάσπιση της θέσης των αγροτών στο σύγχρονο οικονοµικό γίγνεσθαι. Τέλος, ο Χαράλαµπος Κασίµης, πρώην γ.γ. του υπουργείου και υποψήφιος ευρωβουλευτής µε τη Νέα Αριστερά, µίλησε για τα «επίµαχα» της επόµενης ΚΑΠ και την ανάγκη εθνικής συννενόησης αν δεν θέλουµε η Ελλάδα να πληρώνει αντί να εισπράττει από την ΚΑΠ. 

 

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης έχει ως εξής: 

"Αυγενάκης προς κόμματα: Αποδείξτε με πράξεις ότι στηρίζετε τους αγρότες προωθώντας τις αλλαγές στην ΚΑΠ

Νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για συνεταιρισμούς με σφραγίδα κυβέρνησης Μητσοτάκη

Προ των ευθυνών τους απέναντι στο σύνολο των αγροτών της χώρας, έθεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ, αναφερόμενος στις άμεσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ στην τρέχουσα περίοδο, ώστε να γίνει πιο λειτουργική και ωφέλιμη για τους παραγωγούς.

Παράλληλα ο υπουργός προχώρησε σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις:

-          Είπε ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα «Απόλλων» που θα αφορά αποκλειστικά τον πρωτογενή τομέα, ώστε μέσα από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

-          Ανήγγειλε τη ριζική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα, αλλά και να εξαλειφθούν προβλήματα, γραφειοκρατικά και άλλα, που ακόμη αποτελούν τροχοπέδη στην ενίσχυση του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα.



Ποιόν δουλεύετε;

Ο ΥπΑΑΤ ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το ζήτημα των αλλαγών στην ΚΑΠ. Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ενώ έκαναν μαχητικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων προκειμένου να κερδίσουν ψήφους, όταν το ζήτημα ήλθε, την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, οι μεν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόντες ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου ψήφισε κατά, δηλώνοντας εκ των υστέρων ότι έκανε λάθος.

«Ποιόν δουλεύετε;», ρώτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. «Αν λέτε ότι αγαπάτε τους αγρότες, πρέπει να βάλετε πλάτη. Όποιος αγαπά, αγαπά», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πιέσουν τις ευρωομάδες τις οποίες ανήκουν να στηρίξουν, αν συμφωνούν στις τρεις βασικές αλλαγές που έχει προτείνει η Ελλάδα και υιοθέτησε ήδη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Βγάλτε συμπεράσματα για το ποιοι στηρίζουν πραγματικά τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία στα περιβαλλοντικά σχήματα, ενώ, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς για μια ακόμη φορά είπε ότι «δεν νοείται περιβάλλον χωρίς πρωτογενή τομέα και πρωτογενής τομέας χωρίς περιβάλλον» και τον κάλεσε να στηρίξει το κόμμα του στην ΕΕ τη συγκεκριμένη θέση.

Οι τρεις προτάσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες ο ΥπΑΑΤ ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων και των ευρωομάδων στις οποίες ανήκουν, είναι:

  1. Η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται 33 με ό,τι διοικητικό βάρος προσθέτουν στους αγρότες.
  2. Το 2% της ΚΑΠ που αναλογεί σε κάθε χώρα να μπορεί να διατίθεται, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής σε περιπτώσεις θεομηνιών, όπως η Daniel.
  3. Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα. «Αν δεν το επιτύχουμε κανένα κράτος – μέλος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που δικαιούται», είπε.

Παράλληλα θύμισε ότι σε συνεργασία με τις χώρες του EUMED-9 και του ΕΛΚ επετεύχθη:

-          η εξαίρεση από την αγρανάπαυση με οφέλη για 127.000 Έλληνες παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα και έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε αυτό αλλά και να καλλιεργήσουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. στρέμματα.

-          Απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν σε οικολογικά σχήματα για καλλιέργειες κάτω 100 στρεμμάτων.

-          Υιοθετήθηκαν και οι έξι τεχνικές αλλαγές που είχε προτείνει η χώρα μας τον Δεκέμβριο.

Σύγχρονο συνεργατικό πλαίσιο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των συνεταιρισμών, θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, με την οποία έχει συμφωνηθεί η σύσταση κοινής Επιτροπής, η οποία θα παραδώσει τις προτάσεις της εντός διμήνου. Και επισήμανε ότι «αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να δημιουργήσουμε μαζί ένα θεσμικό πλαίσιο για τον πρωτογενή τομέα που να καθιστά αυτονόητα τα προτερήματα της συνεργασίας, και να λειτουργεί σαν εργαλείο για όλους εσάς που θέλετε να πετύχετε περισσότερα και καλύτερα μαζί».

Όπως εξήγησε ο ΥπΑΑΤ, βάση της διαβούλευσης με την ΕΘΕΑΣ για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου, θα είναι η επικαιροποιημένη μελέτη της διαΝΕΟσις, με στόχο ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για το συνεργατικό κίνημα και την κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν στους συνεταιρισμούς.

Συνεργασία με ΕΘΕΑΣ

Επίσης στο πλαίσιο στήριξης της συνεργατικότητας ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν την διευκόλυνση ίδρυσης, εκπροσώπησής του, προώθησης των θέσεών του και συνεργασίας με το ΥΠΑΑΤ.

Στη βάση της ειλικρινούς και ισχυρής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ο υπουργός σημείωσε ότι:

  1. Έχει συμφωνηθεί η ίδρυση κοινής Επιτροπής ΥΠΑΑΤ – ΕΘΕΑΣ για τη διαβούλευση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιριστικής νομοθεσίας.
  2. Η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΕΘΕΑΣ με νέο νόμο που προβλέπει την συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Δ.Σ. οργανισμών που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ. – Ήδη συμμετέχετε σε κάποιους φορείς όπως για παράδειγμα στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
  3. Στήριξη της συμμετοχής της ΕΘΕΑΣ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις καθώς «είναι κοινός μας στόχος η ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων παραγωγών στην ΕΕ και παγκοσμίως.  Σε αυτό το πλαίσιο, η εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην COGECA είναι μεγάλης σημασίας για την χώρα μας».

Ο υπουργός εξήρε τη μέχρι σήμερα συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ. Υπενθύμισε ότι ιδρύθηκε το 2020 με πρωτοβουλία του τότε ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη, και αναφέρθηκε στη συμβολή της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη χώρα, όπως:

  • Την ίδρυση της εξαγωγικής εταιρίας σας που στηρίζει τις εξαγωγές των ελληνικών συνεταιριστικών σχημάτων και
  • Την συμμετοχή σας με καίριες προτάσεις στην διαδικασία εθνικής διαβούλευσης για την τροποποίησης και απλοποίησης της ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και του ΣΣ ΚΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι οι πέντε από τις 19 προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα, είναι προτάσεις της ΕΘΕΑΣ.

Πληρωμές πριν το Πάσχα

Ο ΥπΑΑΤ στην ομιλία του αναφέρθηκε και σε τρέχοντα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα:

  • Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι θα δοθούν περισσότερα από 700 εκατ. σε πληρωμές ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν το Πάσχα – μεταξύ των οποίων 425 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις στα Οικολογικά σχήματα.
  • Για τους ελέγχους είπε ότι στα γαλακτοκομικά και στα οπωροκηπευτικά «έχουν βρεθεί μαργαριτάρια». Τόνισε ότι οι έλεγχοι στα συγκεκριμένα προϊόντα θα συνεχισθούν, όπως και στο μέλι και λάδι και θα ενταθούν εν όψει Πάσχα και σε προϊόντα όπως το κρέας και τα αυγά.
  • Σε ό,τι αφορά στα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια είπε ότι αποτελούν το πρώτο βήμα για την ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων. Θετική στάση ως προς την σύσταση Αγροτικών Τμημάτων έχουν  λάβει 45 επιμελητήρια, εκ των οποίων 22 έχουν ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες σύστασης". 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές