BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τέσσερις περιφέρειες είπαν όχι στην εκπόνηση των Σχεδίων Βόσκησης

Αρχές Απριλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με επιστολή του στους περιφερειάρχες της χώρας, ζητούσε να δηλώσουν έως τις 19 του ίδιου μήνα αν προτίθενται ή όχι να αναλάβουν τη διαδικασία εκπόνησής των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.

ypourgeio-agrotikis-anaptuksis-kai-trofimon-ktirio

13
0

Με την καταληκτική ημερομηνία της 19ης Απριλίου να έχει παρέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θετικά απάντησαν εννέα Περιφέρειες ήτοι: Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Αρνητικά έχουν απαντήσει οι Περιφέρειες Θεσσαλίας, Αττικής, Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσες περιφέρειες έχουν απαντήσει θετικά, θα πρέπει μέχρι τέλος του έτους να «τρέξουν» τις απαραίτητες διαδικασία για την αποφυγή του προστίμου ύψους 450 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. Για όσες απάντησαν αρνητικά, τη διαδικασία θα αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς την έγκριση της Δασικής Αρχής, όπως απαιτείται σήμερα. Αυτό, εξάλλου είχε τονίσει ο κ. Αυγενάκης στη τηλεδιάσκεψη που είχε στις αρχές Απριλίου με τους περιφερειάρχες της χώρας «δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων», υπενθυμίζοντας τους ότι για τη ενεργοποίηση των Σχεδίων Βόσκησης έχουν δεσμευθεί συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ.

«Πιστεύουμε ότι μέσα από την καλή συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Περιφερειών που απάντησαν θετικά, αλλά και των δήμων που πρέπει να ενεργοποιηθούν περισσότερο, συμβάλλοντας στην επίλυση ενός προβλήματος που παρέμενε εκκρεμές επί μια δεκαετία, ο κίνδυνος αυτός θα ξεπεραστεί και θα καταφέρουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην ζωική παραγωγή της χώρας μας», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αυγενάκης. «Θέλουμε έναν ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και αυτό θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε μέσα από τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης» σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, προσθέτοντας «η εκπόνησή τους δεν αποτελεί απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησής μας αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας μας προς την Ε.Ε προκειμένου να δίνονται με σωστό, δίκαιο και διαφανή τρόπο και με τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων, οι επιδοτήσεις». Και συνέχισε «η μέχρι τώρα μη συμμόρφωση, έχει φέρει τη χώρα σε δυσχερή θέση και ο κίνδυνος ενεργοποίησης των κυρώσεων είναι ορατός».

Το θέμα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν έχει επιλυθεί επί χρόνια, προκαλώντας προβλήματα στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής και στην υλοποίηση δράσεων όπως:

– η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,

– η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,

– η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα

– δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.

Σημειωτέων, με τα Διαχειριστικά Σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων.

Η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές