Τα κρίσιμα σημεία ελέγχου ΟΠΕΚΕΠΕ που κόβουν μέχρι και 20% στην εξόφληση τσεκ
Οι έλεγχοι αυτοί, εφόσον υπάρξουν ευρήµατα, επιφέρουν µειώσεις επιδοτήσεων που ξεκινάνε από το 1% και φτάνουν στο 20%, ανάλογα τη σοβαρότητα της παράβασης. Ο επιτόπιος έλεγχος του φυτικού κεφαλαίου µπορεί να περιορίζεται σε δείγµα που περιλαµβάνει τουλάχιστον το 50% από κάθε κατηγορία αγροτεµαχίων που περιλαµβάνονται στην αίτηση του ελεγχόµενου, ανάλογα µε τις απαιτήσεις που είναι εφαρµόσιµες σε αυτά. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση Αιρεσιµότητας σε κάποιο από τα αγροτεµάχια του δείγµατος, ο επιτόπιος έλεγχος επεκτείνεται τουλάχιστον στο 75% των αγροτεµαχίων της κατηγορίας των αγροτεµαχίων που σχετίζονται µε την ευρεθείσα παράβαση.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 993 της Agrenda
Με βάση το σχετικό εγχειρίδιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ελέγξει µεταξύ άλλων τα εξής:
Ύπαρξη φυτοκάλυψης
- Στα αγροτεµάχια µε αρόσιµες καλλιέργειες:
Ελέγχεται, από το ηµερολόγιο εργασιών και κατά την επιτόπια επίσκεψη, η ύπαρξη φυτικής κάλυψης (π.χ. καλλιέργεια) κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/12 εκάστου έτους έως και τις 05/03 του επόµενου έτους.
Ωστόσο, εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιµασία του εδάφους για την επόµενη εαρινή καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την εδαφοκάλυψη πριν τις 05/03, λαµβανοµένου υπόψη ότι το χρονικό διάστηµα από τη διακοπή έως την εαρινή σπορά, δεν µπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εβδοµάδες.
Σε περίπτωση που επικρατούν αντίξοες κλιµατικές συνθήκες µπορεί να καθυστερήσει η εδαφοκάλυψη έως και 15 ηµέρες από την έναρξη του άνω διαστήµατος.
- Στα αγροτεµάχια µε µόνιµες καλλιέργειες µε κλίση πάνω από 10%:
Ελέγχεται, από το ηµερολόγιο εργασιών και κατά την επιτόπια επίσκεψη, η ύπαρξη φυτικής κάλυψης κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/12 εκάστου έτους έως και τις 05/03 του επόµενου. Η κάλυψη του εδάφους για τις µόνιµες καλλιέργειες, µπορεί να γίνεται µε συγκαλλιέργεια. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει καλλιέργεια, και υπάρχουν φυτικά υπολείµµατα ή/και αυτοφυή βλάστηση ή/και εφαρµογή άλλης πρακτικής ισοδυνάµου αποτελέσµατος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο, δεν διαπιστώνεται παράβαση.
Αµειψισπορά ή διαφοροποίηση σε αρόσιµη γη
Ελέγχεται µηχανογραφικά από την ΕΑΕ, από το µητρώο εισροών –εκροών καθώς και µε επιτόπια επίσκεψη στις εκµεταλλεύσεις µε εκτάσεις αροτραίων καλλιεργειών άνω των 100 στρεµµάτων, αν εφαρµόζεται αµειψισπορά της κύριας καλλιέργειας ετησίως ή διαφοροποίηση καλλιεργειών.
Α. Αµειψισπορά: Ελέγχεται ότι τουλάχιστον στο 1/3 της έκτασης που καλύπτεται µε αροτραίες καλλιέργειες, υπάρχει διαδοχή καλλιεργειών διαφορετικών βοτανικών γενών, ώστε εντός τριών (3) καλλιεργητικών περιόδων κάθε αγροτεµάχιο µε αροτραία καλλιέργεια να έχει καλλιεργηθεί µε τουλάχιστον δυο (2) κύριες καλλιέργειες διαφορετικών βοτανικών γενών, π.χ. βαµβάκι, αραβόσιτος, σιτάρι, κ.α.
Εξαιρούνται τα αγροτεµάχια µε πολυετείς καλλιέργειες, αρωµατικά φυτά, αγρωστώδη και άλλα ποώδη κτηνοτροφικά φυτά, καθώς και η γη υπό αγρανάπαυση.
Εναλλακτικά: ελέγχεται η σπορά χειµερινής επίσπορης καλλιέργειας µέχρι τις 15/11 εκάστου έτους, διαφορετικού γένους από την κύρια καλλιέργεια και στο σύνολο της αρόσιµης έκτασης της εκµετάλλευσης, η οποία παραµένει µέχρι τις 05/03 του επόµενου έτους ή µέχρι τουλάχιστον 4 εβδοµάδες πριν τη σπορά της εαρινής καλλιέργειας. Στην περίπτωση αυτή, το χρονικό διάστηµα µε υποχρεωτική αλλαγή της κύριας καλλιέργειας παρατείνεται κατά µια καλλιεργητική περίοδο (4 αντί
Β. ∆ιαφοροποίηση: Εναλλακτικά της πρακτικής της αµειψισποράς, οι γεωργοί µπορούν να εφαρµόζουν ετήσια διαφοροποίηση καλλιεργειών ως εξής:
α) όταν το µέγεθος της αρόσιµης γης µιας εκµετάλλευσης κυµαίνεται µεταξύ 10 και 30 εκταρίων, ελέγχεται η διαφοροποίηση των καλλιεργειών µε ύπαρξη τουλάχιστον δυο διαφορετικών καλλιεργειών στην αρόσιµη γη. Καµία εκ των δύο καλλιεργειών δεν µπορεί να καλύπτει περισσότερο από το 75% αυτής της αρόσιµης γης.
β) όταν το µέγεθος της αρόσιµης γης µιας εκµετάλλευσης υπερβαίνει τα 30 εκτάρια, ελέγχεται η διαφοροποίηση των καλλιεργειών µε ύπαρξη τουλάχιστον τριών διαφορετικών καλλιεργειών στην εν λόγω αρόσιµη γη. Καµία εκ των τριών καλλιεργειών δεν µπορεί να καλύπτει πάνω από το 75% αυτής της αρόσιµης γης και η κάθε καλλιέργεια πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 5% της αρόσιµης γης της εκµετάλλευσης.
γ) για την εφαρµογή της µεθόδου η αγρανάπαυση θεωρείται ξεχωριστή καλλιέργεια.
∆ηµιουργία ζωνών ανάσχεσης
Ελέγχεται εάν γίνεται χρήση οργανικών και ανόργανων λιπασµάτων, κτηνοτροφικών αποβλήτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε απόσταση µικρότερη των 3 µέτρων από όχθες υδάτινων όγκων, (υγροτόπων, ποταµών, υδατορευµάτων, λιµνών, διωρύγων, τάφρων και καναλιών άρδευσης ή στράγγισης) σε περίπτωση έκτασης µε κλίση µέχρι 8%, και σε απόσταση µικρότερη των 6 µέτρων σε αγρούς µε κλίση άνω του 8%. Το πλάτος της ζώνης δύναται να τροποποιείται σε ορισµένες περιπτώσεις.
∆ιαχείριση υπολειµµάτων καλλιεργειών
Ελέγχεται, µέσω του Μ.Ε.Ε – Η.Ε. καθώς και µε επιτόπια επίσκεψη, η διαχείριση των υπολειµµάτων της καλλιέργειας ανάλογα µε τις τοπικές συνθήκες:
- ενσωµάτωση στο έδαφος,
- βόσκηση,
iii. διατήρηση των υπολειµµάτων στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειµώνα και ενσωµάτωση τους την επόµενη καλλιεργητική περίοδο.
Απαγορεύεται η καύση υπολειµµάτων των αροτραίων καλλιεργειών (καλαµιά, κ.ά.) σε οποιαδήποτε περίπτωση. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση στην οποία ο γεωργός προβαίνει σε καύση της για λόγους φυτοπροστασίας µε άδεια από ∆ΑΟΚ.
Ενστάσεις εντός 10ηµέρου για ευρήµατα στον έλεγχο
Ο γεωργός διατηρεί το δικαίωµα να υποβάλλει ένσταση στην αρµόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ που διενήργησε τον έλεγχο, εντός 10 εργάσιµων ηµερών από την ηµέρα κατά την οποία παραλαµβάνει εφ’ όσον διαπιστώθηκαν παραβάσεις, αντίγραφο της έκθεσης ελέγχου. Οι ενστάσεις εκδικάζονται εντός ενός µήνα από την υποβολή τους. Ο γεωργός ενηµερώνεται εγγράφως για το αποτέλεσµα εκδίκασης της ένστασής του. ∆εύτερη ένσταση, στην ίδια ή άλλη υπηρεσία, για το συγκεκριµένο έλεγχο, δεν εξετάζεται.
Το επίπεδο κυρώσεων για παρατυπίες που θα βρεθούν
Για παρατυπίες που διαπράττονται χωρίς πρόθεση οι ποινές κλιµακώνονται ως εξής:
- Σε περίπτωση που η παράβαση µιας απαίτησης ή ενός προτύπου αξιολογείται ως µη µόνιµη, ως µικρού βαθµού σοβαρότητας και ως άνευ αποτελέσµατος από πλευράς έκτασης, επιβάλλεται ποσοστό µείωσης 1%.
- Σε περίπτωση που η παράβαση µιας απαίτησης ή ενός προτύπου αξιολογείται ως µόνιµη, ως µεγάλου βαθµού σοβαρότητας και µε αποτέλεσµα που εκτείνεται εκτός εκµετάλλευσης, επιβάλλεται ποσοστό µείωσης 5%.
- Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις παράβασης χωρίς πρόθεση, επιβάλλεται ποσοστό µείωσης 3%.
- Σε περίπτωση που διαπιστωθούν περισσότερες από µία µη επαναλαµβανόµενες παραβάσεις από αµέλεια κατά το ίδιο ηµερολογιακό έτος, ο καθορισµός της µείωσης γίνεται χωριστά για κάθε παράβαση και τα ποσοστά που προκύπτουν αθροίζονται. Ωστόσο, η συνολική µείωση δενυπερβαίνει 5-10%.
- Όταν έχουν σηµειωθεί περισσότερες από µια και επαναλαµβανόµενες περιπτώσεις µη συµµόρφωσης από αµέλεια κατά το ίδιο ηµερολογιακό έτος, η διαδικασία για τον καθορισµό της µείωσης εφαρµόζεται χωριστά για κάθε περίπτωση µη συµµόρφωσης και τα προκύπτοντα ποσοστά µειώσεων αθροίζονται. Ωστόσο, η µείωση δεν υπερβαίνει το 20%.
- Σε περίπτωση που σε κάποια απαίτηση ή πρότυπο διαπιστωθεί παράβαση από πρόθεση, επιβάλλεται µείωση 15%, η οποία αθροίζεται µε τυχόν µειώσεις σε άλλη απαίτηση ή πρότυπο.
27-11-2024 19:01Αντώνης
ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕΕΕ.................. :'( :'( :'( :'( :'( :'( :( :( :( :(..............................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Απάντηση27-11-2024 13:47Maria Giannakara
Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι μπορω να κάνω για να επανακτησω τα δικαιώματα για την ενιαία ενίσχυση καθώς η κ. Φωτεινη του Γιαννακαρα που φέρεται ως αδερφή μου καταδεχτηκε να το εισπράττει για το εαυτό της ενώ είμαι μόνη μου και άνεργη και δεν διαθετω εισοδήματα. Μένω στην οδό Σολωμού Σολωμού 9με Οδυσσέα Ελύτη.Λεγομαι Μαρία Γιαννακαρα Τα αγροτεμάχια βρίσκονται στο χωριό Ελαιοχώρι α Χαλκιδικής Δήμος Νέας Τρίγλιας και είναι μισά μισά με συμβολαιογραφική πράξη.Τηλεφωνο 6982346046
Απάντηση27-11-2024 09:54Δεν κλαίτε μαυρα δέντρα κ σεις μαυρα κλαρια
Δεν φτάνει που οι τιμεςτων αγρό κτηνοτροφικών προιοντων δεν καλυπτουν το κόστος παραγωγης με συνέπεια να είμαστε χρεωμένοι , έχουμε και ασφαλιστικά μέτρα κ περιορισμους στη δουλειά μας. Οι επιδοτήσεις χωρίστηκαν σε πυλωνες που σκοπό είχαν τα50τις εκατό να φευγει απο τις τσέπες των αγροτών κ να πηγαινει σε διάφορους παρατρεχαμενους που ασχολουνται κ έχουν σχέση με τον πρωτογενη τομέα. Εμπόδια παντου δυσκολη δουλειά χωρίς κέρδος γι αυτό οι νέοι φευγουν κ τα χωρια ρημαξαν, χτυπάει η καμπάνα για κηδείες κ οχι για ευχάριστα γεγονότα. Για να ασχοληθεί νέος στον πρωτογενη τομέα σήμερα πρεπει να γίνει δουλος κ να χαραμισει τα νιάτα του.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)