BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σκιές, αδικίες και αργά βήματα στις αποζημιώσεις αγροτών στα Παρακάρλια

Να τρέξει διασταυρωτικός έλεγχος των διορθωτικών δηλώσεων στο ΟΣΔΕ 2023 από τον Οκτώβριο με τις καταγραφές των δορυφόρων πριν την επέλαση της κακοκαιρίας Ντάνιελ τον Σεπτέμβριο 2023 στα Παρακάρλια χωριά ζητούν οι πληγέντες αγρότες, ώστε να εξαλειφθούν οι σκιές και οι υπόνοιες για μεθοδεύσεις από τον δημόσιο διάλογο.

parakarlia-2023

383
0

Έκδηλος είναι επίσης ο εκνευρισμός για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις της Κρατικής Αρωγής. Ενάμιση χρόνο μετά, πολλοί παραγωγοί έχουν λάβει μόνο προκαταβολές για τον κατεστραμμένο εξοπλισμό, ενώ δεν υφίσταται κανένα χρονοδιάγραμμα ή καμία επίσημη ανακοίνωση για τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων. Τα ανωτέρω ανέφερε αντιπροσωπεία αγροτών από τα Παρακάρλια χωριά στον βουλευτή Λάρισας, Μάξιμο Χαρακόπουλο, στο πλαίσιο συνάντησης την Δευτέρα 5 Μαΐου.

Η μεριά των αγροτών υποστηρίζει επίσης πως ήταν λάθος η επιλογή να τρέξουν οι αποζημιώσεις με βάση την καλλιέργεια ενός έτους και όχι για παράδειγμα τον μέσο όρο της περασμένης τριετίας.

Η επιλογή αυτή έχει γεννήσει ανισοκατανομή αποζημιώσεων, κραυγαλέες αδικίες και προβλήματα επιβίωσης για πολλούς. Υπάρχουν για παράδειγμα οι «τυχεροί» παραγωγοί που είχαν καλλιεργήσει π.χ. βιομηχανική ντομάτα και έλαβαν υψηλή αποζημίωση και οι «άτυχοι» με σιτηρά, που έλαβαν χαμηλότερη αποζημίωση,  ενώ όπως είναι παγκοίνως γνωστό, επιστημονικά ορθό, συστήνεται μέσω των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής πρακτικής και εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε προγράμματα του ΥπΑΑΤ, ότι οι ποτιστικές ετήσιες καλλιέργειες εναλλάσσονται με ξηρικές.

Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα αν θα μπορέσουν οι αγρότες  να καλλιεργήσουν χειμερινά σιτηρά το φθινόπωρο φέτος, όταν και λήγει ουσιαστικά η διετία.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda

 

Η σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας έχει ως ακολούθως:

«Οι αγρότες που πλημμύρισαν τα χωράφια τους για μήνες πέριξ της λίμνης Κάρλας διαμαρτύρονται έντονα για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις για τον εξοπλισμό τους και στηλιτεύουν τις μεθοδεύσεις με τις οποίες κάποιοι έλαβαν παχυλές αποζημιώσεις σε βάρος άλλων από το πρόγραμμα για την Κάρλα. Νομίζω ότι μετά από τέτοιες πρωτοφανείς καταστροφές δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε σκιές ούτε καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, γιατί αλλιώς προκαλείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα και σκανδαλίζονται όσοι πραγματικά έπαθαν ζημιά. Γι’ αυτό και είναι εύλογο το αίτημά τους να υπάρξει διασταυρωτικός έλεγχος των διορθωτικών δηλώσεων στο ΟΣΔΕ με τις καταγραφές του δορυφόρου πριν τον Daniel». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντησή του με πληγέντες από τον Daniel αγρότες από τα παρακάρλια χωριά, οι οποίοι του έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να μπορέσουν να επουλώσουν τις χαίνουσες πληγές τους από τον Daniel.

Στο περίμενε… για την κρατική αρωγή

Όπως υποστήριξαν οι παρακάρλιοι αγρότες, η επιβίωσή τους κλονίζεται από τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις της κρατικής αρωγής, άλλα και από ατυχείς χειρισμούς στις αποζημιώσεις που έλαβαν για τις καταστραμμένες καλλιέργειές τους για δύο χρόνια. Ενάμιση χρόνο μετά, πολλοί παραγωγοί της περιοχής τους έχουν λάβει μόνο προκαταβολές για τον κατεστραμμένο τους εξοπλισμό, ενώ δεν υφίσταται κανένα χρονοδιάγραμμα ή καμία επίσημη ανακοίνωση για τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων.

Αδικίες και σκιές…

Το παραπάνω γεγονός, σε συνδυασμό με την λανθασμένη επιλογή –όπως την χαρακτήρισαν- να αποζημιωθούν για τις καλλιέργειές τους με βάση την καλλιέργεια ενός έτους -και όχι τον μέσο όρο της προηγούμενης για παράδειγμα τριετίας-  έχει δημιουργήσει ανισοκατανομή των αποζημιώσεων, κραυγαλέες αδικίες και προβλήματα επιβίωσης για πολλούς. Υπάρχουν οι «τυχεροί» παραγωγοί που είχαν καλλιεργήσει π.χ. βιομηχανική ντομάτα και έλαβαν υψηλή αποζημίωση και οι «άτυχοι» με σιτηρά, που έλαβαν χαμηλότερη αποζημίωση,  ενώ είναι παγκοίνως γνωστό, επιστημονικά ορθό, συστήνεται μέσω των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής πρακτικής και εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε προγράμματα του ΥπΑΑΤ, ότι οι ποτιστικές ετήσιες καλλιέργειες εναλλάσσονται με ξηρικές. Επίσης, κατήγγειλαν ότι επιτράπηκαν αλλαγές στο ΟΣΔΕ του 2023 μετά τις ζημιές, γεγονός που γεννά υποψίες και ζήτησαν διασταύρωση των καλλιεργειών που δηλώθηκαν με δορυφορικό έλεγχο σε χρόνο πριν τη ζημιά.

Μέτρα αποκατάστασης εδαφών

Ακόμη, ανέφεραν ότι το πρόγραμμα μέσω του οποίου έλαβαν αποζημιώσεις για δύο χρόνια, δημιουργεί προβλήματα, όπως τον αποκλεισμό τους από την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου και για άλλες καλλιέργειες που δεν πλημμύρισαν, αδυναμία δανειοδότησης και συμμετοχής σε προγράμματα, άλλα και ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν για την καλλιέργεια των πλημμυρισμένων. Όπως εξήγησαν, δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν σιτηρά το φθινόπωρο φέτος, καθώς λήγει ουσιαστικά η διετία. Όμως, η εδαφική αποκατάσταση –σύμφωνα και με έγγραφο του ΕΘΙΑΓΕ που προσκόμισαν- μπορεί να επιτευχθεί γρηγορότερα με καλλιέργεια (όργωμα, καλλιεργητή) για να βελτιωθεί ο αερισμός των εδαφών καθώς και με σπορά και ενσωμάτωση ψυχανθών. Προκειμένου να υπερκεραστούν τα ανωτέρω προβλήματα και να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι για το φθινόπωρο, ζήτησαν να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από την πολιτεία.

Ο κυβερνητικός βουλευτής δεσμεύτηκε να επανέλθει θέτοντας τα ζητήματα αυτά -για τα οποία το προηγούμενο διάστημα έχει κατ’ επανάληψη ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο- στους αρμόδιους υπουργούς.

Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά των αγροτών από παρακάρλια χωριά ήταν οι κ.κ Χρήστος Πάνος, Δημήτρης Τσιούρης, Γιώργος Πάνος, Τζιμούρτος Βασίλης και Χρήστος Πάνος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές