
Όπως αναφέρει αυτή την στιγμή έχει γίνει επεξεργασία κάποιων αλλαγών που θα παρουσιάσθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Μαΐου και επίκειται να ληφθούν αποφάσεις. Ενδεικτικά δόθηκαν στην δημοσιότητα 10 σημεία, με κυριότερα αυτό της νέας οριοθέτησης των μικρών καλλιεργητών για απλοποίηση της διαδικασίας, της προσαρμογής των οικολογικών σχημάτων, της καταβολής αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές, της απλοποιημένης διαδικασίας ενισχύσεων για επενδύσεις (έως 50.000 ευρώ) σε κατοίκους μικρών κοινοτήτων κ.α.
Ξεκινώντας από το τελευταίο θα θέλαμε να επισημαίνουμε ότι τα όρια εισοδήματος για την ένταξη των δικαιούχων αυτής της κατηγορίας πρέπει να είναι διευρυμένα και να δημιουργούν πραγματικές προϋποθέσεις συγκράτησης του παραγωγικού αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο. Επίσης η νέα οριοθέτηση των μικρών καλλιεργητών πρέπει να συνοδεύεται από δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους για την λήψη των ενισχύσεων, αλλά και την αποφυγή μεταφοράς ενισχύσεων των αγροτών σε τρίτους, ενώ οι πόροι για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές δεν μπορεί να είναι μόνο εις βάρος των ενισχύσεων.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), αναγνωρίζοντας τη σημασία των εξελίξεων που δρομολογούνται σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αίτημα για άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς. Στόχος της συνάντησης είναι η αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων που έχει ήδη διαμορφώσει η ΕΘ.Ε.Α.Σ., η διεξοδική ανταλλαγή απόψεων και η συμβολή στον διαρκή διάλογο, ενόψει των τελικών αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν. Η παρέμβαση αυτή κρίνεται αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι απόψεις και οι ανάγκες των Αγροτικών Συνεταιρισμών, των μελών τους – παραγωγών, καθώς και όσων δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, θα ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό ενός πιο ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου πλαισίου στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Η επιστολή:
«Αξιότιμοι Κύριοι
Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής έχουν αναδειχθεί σημαντικές δυσκολίες για τους αγρότες και τις οργανώσεις τους, με τις αλλαγές και τις νέες υποχρεώσεις της ΚΑΠ καθώς και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣΚΑΠ 2023-2027). Τα προβλήματα αυτά, αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυρίως μετά τις εκτεταμένες κινητοποιήσεις του 2023-2024 των αγροτών και των οργανώσεων τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναγνωρίστηκε δε, ότι βασικός παρονομαστής αυτών των αστοχιών, ήταν η έλλειψη επαρκούς και κατάλληλης συζήτησης και διαβούλευσης με τους αγρότες και τις οργανώσεις τους. Συνέπεια των παραπάνω ήταν να κινηθούν διαδικασίες διορθωτικών επεμβάσεων και ενδιάμεσων αλλαγών. Η ΕΘΕΑΣ κατέθεσε από την πρώτη στιγμή ολοκληρωμένες προτάσεις για βελτιώσεις.
Αυτή την στιγμή έχει γίνει επεξεργασία κάποιων αλλαγών που θα παρουσιάσθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Μαΐου και επίκειται να ληφθούν αποφάσεις. Ενδεικτικά δόθηκαν στην δημοσιότητα 10 σημεία, με κυριότερα αυτό της νέας οριοθέτησης των μικρών καλλιεργητών για απλοποίηση της διαδικασίας, της προσαρμογής των οικολογικών σχημάτων, της καταβολής αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές, της απλοποιημένης διαδικασίας ενισχύσεων για επενδύσεις (έως 50.000€) σε κατοίκους μικρών κοινοτήτων κ.α. Ξεκινώντας από το τελευταίο θα θέλαμε να επισημαίνουμε ότι τα όρια εισοδήματος για την ένταξη των δικαιούχων αυτής της κατηγορίας πρέπει να είναι διευρυμένα και να δημιουργούν πραγματικές προϋποθέσεις συγκράτησης του παραγωγικού αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο. Επίσης η νέα οριοθέτηση των μικρών καλλιεργητών πρέπει να συνοδεύεται από δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους για την λήψη των ενισχύσεων, αλλά και την αποφυγή μεταφοράς ενισχύσεων των αγροτών σε τρίτους, ενώ οι πόροι για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές δεν μπορεί να είναι μόνο εις βάρος των ενισχύσεων.
Με βάση τα παραπάνω και έχοντας ολοκληρωμένες προτάσεις, ως ΕΘΕΑΣ αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας για πλήρη ενημέρωση των προτάσεων ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ 2023-2027 που βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης και επιθυμούμε την συνεχή ανταλλαγή ενημέρωσης, απόψεων και προτάσεων μέχρι την ολοκλήρωσης της ψήφισης για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αναμένοντας την αποδοχή του αιτήματος μας, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι αναγκαία.
Με εκτίμηση,
Παύλος Σατολιάς
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΘ.Ε.Α.Σ.»