
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Άρα, συνοψίζοντας:
- Για το ΟΣ∆Ε 2025 οι παραγωγοί µπορούν κανονικά να προχωρήσουν σε δηλώσεις οικολογικών σχηµάτων, χωρίς να προσέχουν για ασυµβατότητες. Μάλιστα σχετικά µε το ζήτηµα αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας λέει σε απάντησή του στη Βουλή πως στο πλαίσιο προετοιµασίας ενεργοποίησης της παρέµβασης και διαβούλευσης του θεσµικού πλαισίου εφαρµογής της µε τους αρµόδιους φορείς, όπως η ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάµβακος, εξετάζεται το ενδεχόµενο, από αγρονοµικής πλευράς, η συγκεκριµένη παρέµβαση να µην είναι µε οριζόντιο τρόπο ασύµβατη µε λοιπές παρεµβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ, αλλά να µπορεί να συνδυαστεί για παράδειγµα µε κάποιες από εκείνες των οικολογικών προγραµµάτων. Επιπλέον, εξετάζεται και υπό το πρίσµα αποφυγής διπλής χρηµατοδότησης, της ενίσχυσης δηλαδή των ίδιων γεωργικών πρακτικών από δύο Παρεµβάσεις.
- Θα είναι κανονικά επιλέξιµα προς ενίσχυση τα αγροτεµάχια που διατηρούν έως και φέτος δεσµεύσεις στα πλαίσια του προγράµµατος Απονιτροποίησης. Σηµειώνεται πως οι σχετικές δεσµεύσεις λήγουν τον ∆εκέµβριο του 2025.
- Αναµένεται φέτος προδηµοσίευση του Μέτρου ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί ποιες δεσµεύσεις πρέπει να ακολουθήσουν για το 2026.
Ενδεικτικές δεσµεύσεις
Ενηµερωτικά, παρουσιάζονται ορισµένες δεσµεύσεις που προβλέπονται στο Μέτρο µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα: -Μειωµένη/ενναλακτικές µεθόδους εδαφικής κατεργασίας: Η ένταση της εδαφικής κατεργασίας αποτελεί σηµαντικό παράγοντα εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα, οπότε συνίσταται περιορισµός του αριθµού των αρόσεων, µειωµένη εδαφική κατεργασία ή εδαφική ακατεργασία.
- Ορθολογική χρήση λίπανσης: µε τη χρήση νέας τεχνολογίας και τεχνικών όπως η γεωργία ακριβείας και µε την εφαρµογή νέου τύπου λιπασµάτων που περιέχουν παρεµποδιστές για την αργή αποδέσµευση των θρεπτικών στοιχείων µε αποτέλεσµα τη µειωµένη εξάτµιση και έκπλυσή τους.
- Βελτιστοποίηση της χρήσης νερού και µείωσης της άρδευσης: Με επιλογή του κατάλληλου χρόνου και τρόπου άρδευσης αποφεύγονται προβλήµατα όπως η εξάτµιση και η έκπλυση των θρεπτικών συστατικών από το έδαφος, τα οποία επηρεάζουν τον κύκλο του αζώτου στο έδαφος. Εποµένως, πρακτικές όπως η χρήση νέων τεχνολογιών άρδευσης, στάγδην άρδευσης, εδαφοβελτιωτικών συγκράτησης υγρασίας είναι κατάλληλες.
- Μείωση της χρήσης αγροχηµικών: Νέες τεχνολογίες έγκαιρης προειδοποίησης και επέµβασης των ψεκασµών µειώνουν τον αριθµό των ψεκασµών, ενώ νέες τεχνολογίες χρήσης ψεκαστήρων µειωµένης διασποράς συµβάλλουν στη µείωση της ποσότητας χρήσης των φυτοπροστατευτικών.
- Χρήση Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας: Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εκµετάλλευσης µε τη χρήση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας σε αντικατάσταση ορυκτών καυσίµων (πετρέλαιο).