BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σκοτώνει την τεχνική λύση ο Τσιάρας, άγνωσται αι βουλαί του κυρίου

Το τέλος της «τεχνικής λύσης» για τα βοσκοτόπια και την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, χωρίς ωστόσο να εξηγεί ο ίδιος ή κάποιος από το περιβάλλον του, πως θα εξασφαλίζονται από εδώ και μπρος οι προβλεπόμενες ενισχύσεις για τους έντιμους και συνεπείς κτηνοτρόφους.

voskotopia-2025

Γιάννης Πανάγος

2339
0

Οι πληροφορίες θέλουν τη δήλωση Τσιάρα να έρχεται στο φως μετά από εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού. Φαίνεται πως με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών εισαγγελικών αρχών οι κυβερνώντες αρχίζουν πλέον να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του σκανδάλου που έχει συντελεστεί  αλλά και τους κινδύνους που εγείρονται για τις κοινοτικές ενισχύσεις και τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού να καλύψει τα επαπειλούμενα πρόστιμα.

Την ίδια ώρα πάντως δεν είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση θα λύσει το γόρδιο δεσμό. Υπενθυμίζεται ότι η «τεχνική λύση» για την… απόδοση βοσκοτόπων είναι μια «πατέντα» που σκαρφίστηκαν από το 2014 και εντεύθεν οι εδώ αρχές και οι δαιμόνιοι σύμβουλοί τους, με στόχο να μη χαθούν οι εκτατικές ενισχύσεις των κτηνοτρόφων μετά την αντίστοιχη προσαρμογή το θεσμικού πλαισίου της ΚΑΠ.

Σήμερα, υπό το βάρος των σκανδάλων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, έρχεται να «σβήσει» με μια ανακοίνωση την «αμαρτωλή» λύση, χωρίς να γίνεται ωστόσο καθαρό, πως αυτή η επιλογή δεν θα ζημιώσει τους αυθεντικούς κτηνοτρόφους που διαθέτουν πραγματικά ζώα και θα πρέπει να καλύπτονται -τουλάχιστον στα χαρτιά- και από ανάλογο βοσκότοπο.

Το Agronews  είναι εδώ προκειμένου να διερευνήσει όλες τις πτυχές του θέματος και να επανέλθει με βάση τις διαθέσιμες επ’ αυτού πληροφορίες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσιάρα έχουν ως εξής:

Κώστας Τσιάρας: Τέλος η «τεχνική λύση» στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ – Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν κανονικά

Τέλος στη δυνατότητα κτηνοτρόφων να δηλώνουν βοσκοτόπους μακριά από την περιοχή δραστηριότητάς τους μπαίνει από φέτος, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, η λεγόμενη «τεχνική λύση» δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Σε συνεντεύξεις του στον ΣΚΑΪ και στο Action24, ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε πως «δεν φταίει σε τίποτα ο έντιμος αγρότης για να υπάρχουν καθυστερήσεις ή σκιές σε σχέση με τη διανομή των κοινοτικών πόρων» και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι οι ενισχύσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά. «Μέχρι το τέλος του μήνα όσα είναι προγραμματισμένα θα καταβληθούν, ενώ και η συνδεδεμένη για τις 30/6 θα δοθεί κανονικά. Άρα τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο καθεστώς της «τεχνικής λύσης», ο Υπουργός σημείωσε: «Για την εφετινή χρονιά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να δηλώνει κανείς βοσκότοπους μακριά από τον δικό του τόπο. Η «τεχνική λύση» που είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση του 2015 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ότι μπορούσε κανείς να δηλώνει βοσκότοπους ακόμα και πολύ μακριά από το σημείο των εγκαταστάσεών του – για παράδειγμα, νησιά να δηλώνουν βοσκοτόπους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό ήταν μια "παραδοχή" της Επιτροπής ώστε να αντληθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι. Αλλά δεν σημαίνει ότι έπρεπε να συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι βοσκοτοπικοί χάρτες – κάτι που τώρα γίνεται».

Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι η «τεχνική λύση» εφαρμόστηκε προσωρινά για να μην χαθούν ενισχύσεις, αλλά στη συνέχεια «δεν συνοδεύτηκε από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», με αποτέλεσμα «να υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες και ενδείξεις για καταχρήσεις, οι οποίες πλέον διερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Οι πληρωμές Μαΐου και Ιουνίου

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κλείσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Τσιάρας ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και να καταβάλει ενισχύσεις στους παραγωγούς, σημείωσε ωστόσο το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λειτουργεί ο Οργανισμός μπορεί να αλλάξει, καθώς το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΕ και τον με τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας κ. Χάνσεν, με τον οποίο επεξεργάζονται πολλά σχέδια για την καλύτερη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πάντα με στόχο την καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού και την κατανομή στους αγρότες των ενισχύσεων με τον πιο δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν διαλύεται. Είναι ένας πιστοποιημένος από την ΕΕ οργανισμός, ο οποίος κατανέμει τεράστια ποσά. Η επίδρασή του στην ελληνική κοινωνία είναι τεράστια και πρέπει αυτό να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη», είπε.

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να ανησυχούν για τη συνέχιση των ενισχύσεων ή όχι οι αγρότες, ο ΥπΑΑΤ ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι οι ενισχύσεις θα  συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά. «Οι καταβολές θα γίνουν κανονικά. Αυτή είναι η διαβεβαίωση που έχουμε από την υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέχρι τέλος Μαΐου θα καταβληθούν οι υπόλοιπες συνδεδεμένες Ενισχύσεις  και μέχρι τις 30/6 οι υπόλοιπες υποχρεώσεις που απορρέουν  από την ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2024.  Άρα λοιπόν, τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται», επισήμανε.

Τα τρία βήματα του action plan

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση επισήμανε την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του Οργανισμού: «Προφανώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να πάει σε μια άλλη εποχή. Απόλυτης διαφάνειας και δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και έχουμε εκπονήσει σχέδιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τη λεγόμενη DG AGRI – για να μεταφερθεί ο Οργανισμός σε μια νέα πραγματικότητα», ανέφερε.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις βασικές παρεμβάσεις:

  • Σε 18 μήνες η χώρα θα έχει ολοκληρωμένους βοσκοτοπικούς χάρτες. Όπως τόνισε, «ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης και περνάμε στη φάση του διαγωνισμού».
  • Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού. «Είμαστε σε συνεννόηση με την κυρία Κεραμέως και τον κύριο Πρωτοψάλτη ώστε εντός Ιουνίου να ενισχυθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με 100 επιπλέον άτομα, για να γίνονται έλεγχοι με μεγαλύτερη ένταση και συνοχή».
  • Απόκτηση αυτόνομου πληροφοριακού συστήματος από τον Οργανισμό. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε ποτέ δικό του πληροφοριακό σύστημα. Είναι αδιανόητο για έναν Οργανισμό που διανέμει 3 δισ. ευρώ ετησίως – 2,3 έως 2,4 δισ. από αυτά σε 680.000 δικαιούχους».

«Τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ καταγράφονται από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Οι παθογένειες δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ ουσιαστικά. Είτε γιατί υπήρχαν οργανικά κενά, είτε γιατί δεν είχαν γίνει επισταμένοι έλεγχοι. Αυτό είναι που αλλάζουμε τώρα». 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές