BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ως τέλη Αυγούστου πρώτες δημεύσεις για τους κλέφτες ΟΠΕΚΕΠΕ

Στα τέλη Αυγούστου, πριν διεξαχθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα υπάρξουν οι πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα ποσά που θα ανακτηθούν με προτεραιότητα από όσους «χόρευαν στο κέντρο της πίστας» μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτά ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πρωί Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.

xatzidakis

701
0

Μήνυμα για την επιστροφή των χρημάτων που οικειοποιήθηκαν άνθρωποι που δεν δικαιούνταν στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης. «Δεν είναι πολύ απλό να έρθεις και να πεις Παυλόπουλος, Χατζηδάκης αποφάσισα και διέταξα να πάρω κάποια χρήματα πίσω. Πρέπει να βασίζεσαι σε κάποια στοιχεία. Είμαστε σε Κράτος Δικαίου. Ωστόσο μπορώ να σας πω ότι ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία ανάμεσα στην Οικονομική Αστυνομία, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΑΑΔΕ έτσι ώστε να έχουμε το ταχύτερο αποτελέσματα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ξεκινάμε από αυτούς που έπαιρναν περισσότερα χρήματα διότι εκεί υπάρχει φυσικά ενδιαφέρον από όλους και από την κοινωνία και από μας. Νομίζω, χωρίς μεγάλο κίνδυνο να πέσω έξω, ότι στο τέλος Αυγούστου θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις πρώτες ανακοινώσεις, πριν τη ΔΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ίσως καθυστερήσει το πράσινο φως από την Κομισιόν

Επιπλέον, ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα είναι, με όσο πιο γρήγορο και διάφανη τρόπο, να γίνει η μετάβαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ταυτόχρονα να καταβάλλονται οι επιδοτήσεις, ενώ εξήγησε πως μπορεί να χρειαστεί κάποιος παραπάνω χρόνος ώστε να μπορεί να βεβαιώσει η ελληνική πλευρά τους ευρωπαίους πως το ζήτημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θεωρείται λήξαν.

«Η προσπάθειά μας το επόμενο διάστημα θα είναι προφανώς να πάμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ με όσο πιο γρήγορο και καθαρό και διαφανή τρόπο γίνεται, θα υπάρχει παράλληλα η προσπάθεια να καταβάλλονται οι επιδοτήσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε έχει ανοίξει μία μεγάλη πληγή με τα 415 εκατ. ευρώ των δημοσιονομικών διορθώσεων που έχουν επιβληθεί. Η προσπάθειά μας θα είναι να μην επιβληθούν τώρα και στο μέλλον κιάλλες δημοσιονομικές διορθώσεις στη χώρα γιατί αυτό αποβαίνει εις βάρος όλων.

Επομένως, γι’ αυτό το λόγο θα είμαστε προσεκτικοί. Αυτό σημαίνει πως οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να υποβάλλουν καθαρές και ακριβείς δηλώσεις, διότι θα γίνονται έλεγχοι και δεύτερον μπορεί να χρειαστεί κάποιος παραπάνω χρόνος έτσι ώστε να πάμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αξιοπιστία -μιλάω και γω με τον αρμόδιο Επίτροπο- και να τους πούμε «Κύριοι, καθάρισε η υπόθεση. Καθάρισε».

Δεν μπορεί να καθαρίσει με λύσεις οι οποίες θα είναι και λίγο έτσι και αλλιώς. Κανένας νόμιμος και κανένας έντιμος δεν θα πληρώσει τίποτα. Δεν μιλάμε για «καθυστερήσεις» τεράστιες αλλά εν πάση περιπτώση όλοι αντιλαμβάνονται με κοινή λογική ότι την ώρα που υπάρχει αυτή η μείζον συζήτηση – συζητάμε εδώ και καιρό άλλωστε στην Ελλάδα όλοι για αυτό το θέμα – που υπάρχει το ζήτημα με το λεγόμενο ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το πληροφορικό σύστημα, τα άλλα κενά που έχουν σημειωθεί, υπάρχει ένα πλάνο δράσης με καμιά 55αριά επιμέρους σημεία. Θα πρέπει να είμαστε εντάξει και με τα 55 σημεία, όχι με τα … 54 σημεία προκειμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει πράσινο φως για να προχωρήσουμε παραπέρα. Αυτά τα λέω γιατί έχουμε αφιερώσει συζήτηση σε όλα τα υπόλοιπα – πράγματι δεν θα είχα να πω κάτι καινούριο, έχω και γω μιλήσει κατ’ επανάληψη για αυτά- νομίζω όμως αυτά τα δύο σημεία είναι σημαντικά για την κοινωνία», εξήγησε απ’ αυτού.

Σεπτέμβριο το πλάνο αντιμετώπισης της λειψυδρίας

Το Σεπτέμβριο θα εξειδικευθούν οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέχεια των ανακοινώσεων της κυβέρνησης. 

«Θα παρουσιαστεί», πρόσθεσε, «ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει μέτρα για το επόμενο εξάμηνο προκειμένου να τρέξουν γρηγορότερα τα έργα καθώς και μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις. Σίγουρα μία παράμετρος θα είναι ο κατακερματισμός. Σήμερα έχουμε 739 φορείς που ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση. Πρέπει να δει κανείς το θέμα με πιο ολιστική ματιά. Για παράδειγμα η Ιρλανδία έχει έναν φορέα. Κι εμείς στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60 προχωρήσαμε στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών με μία εταιρεία. Πρέπει όλα αυτά να τα δούμε και θα τα δούμε σε συνεννόηση προφανώς με την αυτοδιοίκηση, τους ΤΟΕΒ, τους ΓΟΕΒ, κλπ.. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε άποψη γιατί εδώ είναι ένα κοινωνικό και εθνικό θέμα, μια μεταρρύθμιση που θα έχει ορίζοντα τριακονταετίας. Αλλά εδώ ο υπέρτατος στόχος είναι να κρατήσουμε ψηλά την ποιότητα ζωής μας και να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον τουλάχιστον εξίσου καλό με το δικό μας για τα παιδιά μας. Αν αφήσουμε το πράγμα να εξελιχθεί χωρίς έλεγχο ο απλός πολίτης θα κατηγορήσει όλους μας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές