BACK TO
TOP
Άμεσες Ενισχύσεις

Επί τάπητος το θέμα ΟΣΔΕ για καταχρηστική διαχείριση δεδομένων

Το θέμα της ορθολογικής διαχείρισης, όπως και της θεσμικής αξιοποίησης των στοιχείων που προκύπτουν από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τίθεται για μια ακόμη φορά επί τάπητος, με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης 2019.

02-farma-koukaki-3500-stremmata-biologikes-kalliergeies-koukakis-farm

Γιάννης Πανάγος

19
1

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews στα υψηλά κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί αυτές τις μέρες μεγάλη ένταση, ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται για μια ακόμη φορά την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Οργανισμού η γνωστή ιδιωτική εταιρεία τεχνικής υποστήριξης. Φαίνεται πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν, τόσο εξ αιτίας της δύσκολης δικαστικής διαμάχης στην οποία έχει βρεθεί ως εγκαλούμενη η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και λόγω του προεκλογικού κλίματος και της κυβερνητικής αλλαγής η οποία επίκειται και θα φέρει πολλούς αντιμέτωπους με τις καταχρηστικές κινήσεις οι οποίες έχουν γίνει.

Αυτή τη στιγμή πάντως, αυτό το οποίο προκαλεί νέο κύκλο τριβών, είναι η επιμονή του ιδιώτη εργολάβου να μην τηρεί τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη σχετική σύμβαση, να διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα και κατά βούληση τα  δεδομένα που έχουν προκύψει από φετινές τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που έχουν οριστικοποιηθεί και να μην επιτρέπει επί της ουσίας τη διαχείριση αυτών των δεδομένων από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόκειται για μια ακόμη πίεση η οποία ασκείται προς όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως προς τη διοίκηση του Οργανισμού, τόσο για διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο του συστήματος όσο και για να στρωθεί το χαλί για τις εργολαβίες που θα ακολουθήσουν.

Να σημειωθεί ότι παρά τη σχετική περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού των ΚΥΔ, ο τρόπος και ο χρόνος στο οποίο επιχειρήθηκε να γίνουν για μια ακόμη φορά οι δηλώσεις, κυρίως λόγω των σκοπιμοτήτων του εργολάβου όσο και λόγω των τεχνολογικών αδυναμιών της ηλεκτρονικής βάσης που έχει δημιουργηθεί, έχει κοστίσει δεκάδες εργατοώρες στους υπόχρεους αγρότες, έχει προσθέσει σημαντικό κόστος σε παραγωγούς και δημόσιο, ενώ δημιουργεί τεράστιες στρεβλώσεις και όλο το φάσμα των εμπλεκομένων. Το χειρότερο απ’ όλα βέβαια, είναι το γεγονός ότι με τους χρόνους και τις διαδικασίες που ακολουθούνται ποτέ δεν θα είναι δυνατή η έγκαιρη και ουσιαστική ανάλυση και αξιοποίηση των δεδομένων που προσφέρονται από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, με στόχο τη χάραξη κατάλληλων πολιτικών.

Είναι γνωστό ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τα στοιχεία φθάνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ λίγο πριν από την πρώτη πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή περί τις αρχές Οκτωβρίου και τότε υπό το βάρος και μόνο της αγωνίας να πληρωθεί ο κόσμος. Η όποια φροντίδα για την «αξιοποίηση» μένει στον εργολάβο που βρίσκει στο μεταξύ τρόπο να καλλιεργεί μέσω της βάσης δεδομένων τις σχέσεις του με την αγορά. Αυτά είναι που φοβούνται τώρα οι διοικούντες του ΟΠΕΚΕΠΕ και φαίνεται να έχουν ξεκινήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, μια προσπάθεια περιορισμού των ορέξεων του εργολάβου και αποκατάστασης της νομικής και ηθικής τάσης γύρω από την υπόθεση του ΟΣΔΕ.      

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-06-2019 10:59Καραγιάννης Γρηγόρης

Πολύ αργά το κατάλαβαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ελπίζω να μην μείνουν μονο στα λόγια και στις διαπιστώσεις. Το ΟΣΔΕ πρέπει να περάσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκλειστικά, όλα τα άλλα είναι λέξεις για να γεμίσουν οι σελίδες .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία