Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Άμεσες Ενισχύσεις

download__3_

Την προαιρετική εφαρµογή της εσωτερικής σύγκλισης για τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης που αφορούν τις πληρωµές των ετών 2020, 2021 και 2022, συµφώνησαν τελικά Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Προεδρία στα πλαίσια του µεταβατικού κανονισµού της ΚΑΠ.

44-45_1_

Ανοίγει εκ νέου το θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων, καθώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία αναφορικά με τον τρόπο που έχει γίνει η κατοχύρωση εκτατικών δικαιωμάτων μετά το 2014, ενώ παράλληλα ο όρος του «πραγματικού αγρότη» που εισάγεται στην υπό συζήτηση Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, βάζει καινούργιους περιορισμούς στην κατανομή των άμεσων ενισχύσεων.

4_38

Ανάµεσα σε δύο σενάρια παίζει η αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών για το 2020, καθώς αναµένονται οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον µεταβατικό κανονισµό της ΚΑΠ, που θα καθορίσει και το οριστικό ποσό των φετινών πληρωµών.

4_37

Τη συνέχιση ή όχι του µοντέλου «σήραγγα» που οδηγεί στην αύξηση ή µείωση της µοναδιαίας αξίας δικαιωµάτων αγροτών εφόσον βρίσκονται αντίστοιχα κάτω ή πάνω από τον εθνικό µέσο όρο, πρέπει να αποφασίσει η Ελλάδα για το 2020.

unnamed__29_

Διευρύνεται το κλίμα δυσαρέσκειας στις τάξεις των κτηνοτρόφων ως αποτέλεσμα της αναβλητικότητας αλλά και της υποτίμησης με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσεγγίζει το θέμα της ειδικής ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων – παραγωγών αμνοεριφίων, για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν λόγω κορωνοϊού και το κλίμα που διαμορφώθηκε στην αγορά το Πάσχα.

5b4aa62673ec3

Περιπλέκεται η διαδικασία έγκρισης των συνδεδεμένων ενισχύσεων που προτείνουν τα κράτη μέλη από την επόμενη προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ, η οποία επισκιάζεται από την στρατηγική Farm to Fork, δηλαδή, από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, που παρουσίασε προ ολίγων ημερών η Κομισιόν.

vouvalia-kerkini-3_iefimerida

Την ειδική ενίσχυση των βουβαλοτρόφων προανήγγειλε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για άλλους εκτροφείς ντόπιων φυλών οι οποίοι δυσκολεύονται ιδιαίτερα αυτό τον καιρό να διαθέσουν την παραγωγή τους λόγω της διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Το Agronews από τις πρώτες μέρες που ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, είχε μεταφέρει τα αιτήματα του κλάδου να συμπεριληφθεί στα μέτρα ανακούφισης των πληττόμενων κλάδων.

unnamed__25_

Εντείνεται η αγωνία των κτηνοτρόφων λίγο πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για την ειδική ενίσχυση στα αμνοερίφια. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να επιμένει σε μια συγκρατημένη δαπάνη για την υπόθεση αυτή, εκτιμώντας κατά βάση ότι η εγχώρια παραγωγή σε αρνιά και κατσίκια που είχαν προορισμό την αγορά του Πάσχα, δεν ήταν τόσα πολλά όσα υποστηρίζουν κάποιοι εκ των φερομένων ως εκπροσώπων του κάδου της αιγοπροβατοτροφίας. Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) παράλληλα με το αίτημα για 2 ευρώ το κιλό ενίσχυση στα αρνιά και στα κατσίκια, ζητάει την ικανοποίηση από την κυβέρνηση μιας δεκάδας αιτημάτων προκειμένου να αντιστραφεί η πορεία αποδυνάμωσης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος.

12-voridis_0_0

Από τους παράκτιους αλιείς αρχίζουν οι ειδικές ενισχύσεις κλάδων του πρωτογενούς τομέα από εθνικούς πόρους. Πόσο ύψους 15,3 εκατ. ευρώ προβλέπει η πρώτη απόφαση Βορίδη για την ενίσχυση της παράκτιας αλιείας η οποία έχει πληγεί από τις συνθήκες που δημιουργεί η επιδημία στη χώρα μας. 

Ettore_Prandini_Coldiretti

Έκτακτη στήριξη 100 ευρώ ανά στρέμμα για όλους τους αγρότες που πλήττονται από τις συνθήκες τις οποίες δημιουργεί η επιδημία του κορωνοϊού, προτείνει η ιταλική συνεταιριστική οργάνωση Coldiretti, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές του αγροτικού κόσμου σε ολόκληρη την Ευρώπη που ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής.

74c7705454324d4c596e36eda6aceb2e_2

Πολύ στενά είναι φέτος τα περιθώρια για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 Μαϊου και η όλη διαδικασία, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, θα πρέπει να διεκπεραιωθεί κατά βάση ηλεκτρονικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ