BACK TO
TOP

Άμεσες Ενισχύσεις

epidoma-paidiou-agrotises-maio

Tη χορήγηση επιδόματος παιδιού και στις αγρότισσες με ένα και δύο παιδιά διευρύνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με στόχο τη στήριξη της αγρότισσας μητέρας και του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας.

6_pin_154

Ξεκίνησε, όπως είχε προγραµµατιστεί, η διαδικασία πίστωσης των λογαριασµών των παραγωγών µε την προκαταβολή (75%) των προγραµµάτων, ύψους 180 εκατ. ευρώ για Βιολογική Γεωργία και Βιολογική Κτηνοτροφία, Απονιτροποίηση, Κοµφούζιο, Αυτόχθονες Φυλές, Αµπελώνα Θήρας και Ελαιώνα Άµφισσας.

7BEA09D4-0E4E-4A55-9A26-714B1FB0B9C1-scaled

Στην ενημέρωση των αγροτών για το πώς λειτουργεί το σύστημα monitoring (παρακολούθηση) και τις αλλαγές που μπορούν να κάνουν στις δηλώσεις τους με βάση τα αποτελέσματα των φετινών ελέγχων ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα επιλεξιμότητας τα αγροτεμάχια, προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

9-Voskos

Το νέο πλαίσιο για την εξισωτική αποζηµίωση θα ισχύσει από το φετινό ΟΣ∆Ε, µε τους δικαιούχους να πρέπει να θεωρούνται ενεργοί αγρότες µε βάση το νέο ορισµό και να είναι σε θέση να ακολουθούν τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που αφορούν τη βασική ενίσχυση.

BLUES

Σε διαδικασία ανάταξης της λειτουργίας, βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ, με σκοπό ν’ αρχίσει σιγά – σιγά η υποβολή των δηλώσεων των αγροτών (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021) και να μην χαθεί εντελώς η μπάλα μετά τις καθυστερήσεις στην προκήρυξη του διαγωνισμό για τον «τεχνικό σύμβουλο» και τις δικαστικές διαμάχες των υποψηφίων για το συγκεκριμένο έργο.

8-9a

Τα δύο οικονοµικά σενάρια που έχουν στη διάθεσή τους για την ενεργοποίηση της επιπρόσθετης στρεµµατικής ενίσχυσης προς τις µικροµεσαίες εκµεταλλεύσεις, εξετάζουν οι ελληνικές αρχές, καθώς έχει ληφθεί η απόφαση να ενεργοποιηθεί το καθεστώς «Αναδιανεµητικής Επιδότησης» µε τον ετήσιο κουµπαρά να υπολογίζεται µεταξύ 36-70 εκατ. ευρώ.

plirwmes-new_2_2_2

Ένα σύνθετο ζήτημα, που φέρνει στην επιφάνεια και τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται χιλιάδες αγροτικές εκτάσεις στη χώρα σε καθεστώς μίσθωσης, μεταθέτει απόνερα σε αγρότες ενοικιαστές τεμαχίων.

pin_-8

Η συνέχιση της εσωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων όταν ακόµα στα βοσκοτόπια και στις αροτραίες υπάρχουν έξι και τέσσερις φορές αντίστοιχα µεγαλύτερα δικαιώµατα µεταξύ παραγωγών είναι µία ευκαιρία για τη χώρα.

sparaggi_2

Οικονομική ενίσχυση ύψους 4.723.785 σε 866 παραγωγούς σπαραγγιών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ως μέτρο στα πλαίσια ενίσχυσης των πληγέντων από την πανδημία παραγωγών ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. Η πίστωση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών από τις 25 Σεπτεμβρίου.

50__2

Ως συνιδιοκτήτης του Ιδιωτικού δάσους Αγόριανης που αριθµεί σε έκταση 54.000 στρεµµάτων, το οποίο αναγνωρίσθηκε ως ιδιωτικό συνιδιόκτητο υπέρ των κατοίκων της Αγόριανης (Εκκάρας ∆οµοκού Φθιώτιδας) εξ αδιαιρέτου µε την αριθ. 146504/23-12-1936 απόφαση του υπουργού γεωργίας που στηρίχθηκε στην 926/27-11-1936 γνωµοδότηση του συµβουλίου ιδιοκτησίας δασών (Σ.Ι.∆) διαπίστωσα τα εξής: Κατέχοντας αγροτική εκµετάλλευση µε τον γιό µου επισκέφθηκα ένα Κέντρο Υποβολής ∆ηλώσεων ΟΣ∆Ε στη Φθιώτιδα για να υποβάλλω ενιαία αίτηση ενίσχυσης.

4_pin_15

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόµα ο µεταβατικός κανονισµός της ΚΑΠ που θα καθορίσει όχι µόνο τις ενισχύσεις που θα λάβουν οι αγρότες για το 2021 (ή και το 2022) αλλά και την οριστική αξία των δικαιωµάτων των αγροτών, βάσει των οποίων θα πληρωθούν φέτος το τσεκ. Οι διαπραγµατεύσεις συνεχίζονται ακόµα παρά τη συµφωνία µεταξύ ευρωβουλής και προεδρίας, καθώς η Κοµισιόν θέλει για να συµφωνήσει στη 2ετή παράταση επιπλέον περιβαλλοντικά µέτρα στη περίοδο µετάβασης και το 40% της ΚΑΠ αφιερωµένο στο κλίµα έως το 2022, σύµφωνα µε το think tank Farm Europe.

DSCN6792

Τους όρους και τις ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Μέτρου 3.1.9 του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020 το οποίο αφορά την «προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης Covid-19» δημοσίευσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το έκτακτο μέτρο στήριξης να προβλέπει έως και 24.000 ευρώ μηνιαίως για μέγιστο διάστημα 90 ημερών.

34_3_2

Τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στην παραγωγή σπαραγγιών επικύρωσε με ΦΕΚ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παράλληλα, κατοχυρώνεται και κρατική οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών της χώρας.

1_7_senaria

Το νέο καθεστώς ενίσχυσης για μικροκαλλιεργητές εξετάζεται για τον περιορισμό των επιπτώσεων που θα φέρει ο αποκλεισμός τους από το τσεκ εφόσον εφαρμοστεί ο ορισμός του πραγματικού αγρότη στους δικαιούχους επιδοτήσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ