Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Άμεσες Ενισχύσεις

sparaggi_2

Οικονομική ενίσχυση ύψους 4.723.785 σε 866 παραγωγούς σπαραγγιών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ως μέτρο στα πλαίσια ενίσχυσης των πληγέντων από την πανδημία παραγωγών ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. Η πίστωση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών από τις 25 Σεπτεμβρίου.

50__2

Ως συνιδιοκτήτης του Ιδιωτικού δάσους Αγόριανης που αριθµεί σε έκταση 54.000 στρεµµάτων, το οποίο αναγνωρίσθηκε ως ιδιωτικό συνιδιόκτητο υπέρ των κατοίκων της Αγόριανης (Εκκάρας ∆οµοκού Φθιώτιδας) εξ αδιαιρέτου µε την αριθ. 146504/23-12-1936 απόφαση του υπουργού γεωργίας που στηρίχθηκε στην 926/27-11-1936 γνωµοδότηση του συµβουλίου ιδιοκτησίας δασών (Σ.Ι.∆) διαπίστωσα τα εξής: Κατέχοντας αγροτική εκµετάλλευση µε τον γιό µου επισκέφθηκα ένα Κέντρο Υποβολής ∆ηλώσεων ΟΣ∆Ε στη Φθιώτιδα για να υποβάλλω ενιαία αίτηση ενίσχυσης.

4_pin_15

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόµα ο µεταβατικός κανονισµός της ΚΑΠ που θα καθορίσει όχι µόνο τις ενισχύσεις που θα λάβουν οι αγρότες για το 2021 (ή και το 2022) αλλά και την οριστική αξία των δικαιωµάτων των αγροτών, βάσει των οποίων θα πληρωθούν φέτος το τσεκ. Οι διαπραγµατεύσεις συνεχίζονται ακόµα παρά τη συµφωνία µεταξύ ευρωβουλής και προεδρίας, καθώς η Κοµισιόν θέλει για να συµφωνήσει στη 2ετή παράταση επιπλέον περιβαλλοντικά µέτρα στη περίοδο µετάβασης και το 40% της ΚΑΠ αφιερωµένο στο κλίµα έως το 2022, σύµφωνα µε το think tank Farm Europe.

DSCN6792

Τους όρους και τις ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Μέτρου 3.1.9 του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020 το οποίο αφορά την «προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης Covid-19» δημοσίευσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το έκτακτο μέτρο στήριξης να προβλέπει έως και 24.000 ευρώ μηνιαίως για μέγιστο διάστημα 90 ημερών.

34_3_2

Τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στην παραγωγή σπαραγγιών επικύρωσε με ΦΕΚ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παράλληλα, κατοχυρώνεται και κρατική οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών της χώρας.

1_7_senaria

Το νέο καθεστώς ενίσχυσης για μικροκαλλιεργητές εξετάζεται για τον περιορισμό των επιπτώσεων που θα φέρει ο αποκλεισμός τους από το τσεκ εφόσον εφαρμοστεί ο ορισμός του πραγματικού αγρότη στους δικαιούχους επιδοτήσεων.

16_11

Στις 300.000 εκτιμώνται περίπου οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην αναδιανεμητική στήριξη που αφορά τη συμπλήρωση της βασικής ενίσχυσης με ένα ετήσιο στρεμματικό πριμ.

agriculture-tractor-botte-manure-tractors-rural_2

Παροχή ευελιξίας από τις ευρωπαϊκές αρχές όσον αφορά στα ποσοστά και στον χρόνο διενέργειας επιτόπιων ελέγχων για άμεσες ενισχύσεις και καθεστώτα, όπως βασική ενίσχυση, πολλαπλή συμμόρφωση, πρασίνισμα, αμπελοοινικός τομέας, φρούτα και λαχανικά, εισηγείται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

download__3_

Την προαιρετική εφαρµογή της εσωτερικής σύγκλισης για τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης που αφορούν τις πληρωµές των ετών 2020, 2021 και 2022, συµφώνησαν τελικά Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Προεδρία στα πλαίσια του µεταβατικού κανονισµού της ΚΑΠ.

44-45_1_

Ανοίγει εκ νέου το θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων, καθώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία αναφορικά με τον τρόπο που έχει γίνει η κατοχύρωση εκτατικών δικαιωμάτων μετά το 2014, ενώ παράλληλα ο όρος του «πραγματικού αγρότη» που εισάγεται στην υπό συζήτηση Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, βάζει καινούργιους περιορισμούς στην κατανομή των άμεσων ενισχύσεων.

4_38

Ανάµεσα σε δύο σενάρια παίζει η αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών για το 2020, καθώς αναµένονται οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον µεταβατικό κανονισµό της ΚΑΠ, που θα καθορίσει και το οριστικό ποσό των φετινών πληρωµών.

4_37

Τη συνέχιση ή όχι του µοντέλου «σήραγγα» που οδηγεί στην αύξηση ή µείωση της µοναδιαίας αξίας δικαιωµάτων αγροτών εφόσον βρίσκονται αντίστοιχα κάτω ή πάνω από τον εθνικό µέσο όρο, πρέπει να αποφασίσει η Ελλάδα για το 2020.

unnamed__29_

Διευρύνεται το κλίμα δυσαρέσκειας στις τάξεις των κτηνοτρόφων ως αποτέλεσμα της αναβλητικότητας αλλά και της υποτίμησης με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσεγγίζει το θέμα της ειδικής ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων – παραγωγών αμνοεριφίων, για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν λόγω κορωνοϊού και το κλίμα που διαμορφώθηκε στην αγορά το Πάσχα.

5b4aa62673ec3

Περιπλέκεται η διαδικασία έγκρισης των συνδεδεμένων ενισχύσεων που προτείνουν τα κράτη μέλη από την επόμενη προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ, η οποία επισκιάζεται από την στρατηγική Farm to Fork, δηλαδή, από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, που παρουσίασε προ ολίγων ημερών η Κομισιόν.

vouvalia-kerkini-3_iefimerida

Την ειδική ενίσχυση των βουβαλοτρόφων προανήγγειλε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για άλλους εκτροφείς ντόπιων φυλών οι οποίοι δυσκολεύονται ιδιαίτερα αυτό τον καιρό να διαθέσουν την παραγωγή τους λόγω της διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Το Agronews από τις πρώτες μέρες που ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, είχε μεταφέρει τα αιτήματα του κλάδου να συμπεριληφθεί στα μέτρα ανακούφισης των πληττόμενων κλάδων.

unnamed__25_

Εντείνεται η αγωνία των κτηνοτρόφων λίγο πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για την ειδική ενίσχυση στα αμνοερίφια. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να επιμένει σε μια συγκρατημένη δαπάνη για την υπόθεση αυτή, εκτιμώντας κατά βάση ότι η εγχώρια παραγωγή σε αρνιά και κατσίκια που είχαν προορισμό την αγορά του Πάσχα, δεν ήταν τόσα πολλά όσα υποστηρίζουν κάποιοι εκ των φερομένων ως εκπροσώπων του κάδου της αιγοπροβατοτροφίας. Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) παράλληλα με το αίτημα για 2 ευρώ το κιλό ενίσχυση στα αρνιά και στα κατσίκια, ζητάει την ικανοποίηση από την κυβέρνηση μιας δεκάδας αιτημάτων προκειμένου να αντιστραφεί η πορεία αποδυνάμωσης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ