BACK TO
TOP
Άμεσες Ενισχύσεις

Άμεση ειδική ενίσχυση 100 ευρώ το στρέμμα προτείνει η Coldiretti

Έκτακτη στήριξη 100 ευρώ ανά στρέμμα για όλους τους αγρότες που πλήττονται από τις συνθήκες τις οποίες δημιουργεί η επιδημία του κορωνοϊού, προτείνει η ιταλική συνεταιριστική οργάνωση Coldiretti, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές του αγροτικού κόσμου σε ολόκληρη την Ευρώπη που ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής.

Ettore_Prandini_Coldiretti

Γιάννης Πανάγος

44
3

Η ιδέα που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες κάνει λόγο για τη σύσταση ενός έκτακτου Ταμείου Covit – 19 το οποίο θα στηρίζει αποκλειστικά την αγροτική οικονομία και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από άλλα Κοινοτικά ταμεία.

Πρωτοστάτης σ’ αυτή την ιδέα είναι η ιταλική κεντρική οργάνωση αγροτών Coldiretti η οποία ζητά μετ’ επιτάσεως τη δημιουργία ενός τέτοιου fund απαιτώντας:

Πρώτον έκτακτη στήριξη των αγροτών που πλήττονται 100 ευρώ ανά στρέμμα εκμετάλλευσης και μέχρι το όριο των 50.000 ευρώ (5,5 δις το κόστος για την Ιταλία).

∆εύτερον, μέτρο αποζημιώσεων για καταστροφές που έγιναν την περίοδο 2019-2020,

Τρίτον, μείωση των ιδίων κεφαλαίων που θα πρέπει να παρέχουν οι νέοι αγρότες που εγκαταστάθηκαν προ διετίας για επενδύσεις που επιδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά των μέτρων που ζητά ο αγροτικός κόσμος, ωστόσο τα δημοσιονομικά όλων των χωρών είναι στοχευμένα προς άλλους τομείς και κλάδους που θεωρείται ότι πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση του κορωνοϊού, σε σχέση με τον αγροτικό τομέα.

Από την άλλη, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο συνολικό κοινοτικό πακέτο στήριξης για τους παραγωγούς που βιώνουν μείωση των τιμών παραγωγής ή αδυναμία διάθεσης παραγωγής, λόγω της πανδημίας.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για το πώς η μάχη κατά του κορωνοϊού πλήττει ολόκληρη την οικονομία, και πως δεν αντέχεται ούτε επιτρέπεται καμία αποδιοργάνωση του τομέα τρο- φίμων, καθώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά και προσιτά από θέμα τιμών προϊόντα. Ωστόσο, ακόμα, η Κομισιόν αλλά και ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι εμφανιζόταν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αρνητικοί στο να χρηματοδοτήσουν μέτρα ιδιωτικής αποθεματοποίησης σε τομείς όπως το γάλα και το κρέας (απαίτηση των Γάλλων), ή άλλα έκτακτα κλαδικά μέτρα.

«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τρόπους στήριξης όσο η κατάσταση εξελίσσεται», ανέφερε παρ’ όλα αυτά η πρόεδρος της Κομισιόν, θυμίζοντας κάτι από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται μέχρι στιγμής αυτά τα θέματα και ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.  

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές των αγροτικών θεμάτων από τις Βρυξέλλες, η αύξηση των προκαταβολών σε άμεσες ενισχύσεις και προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, στο 70% και 85% αντίστοιχα που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι κάτι που έχει προβλεφθεί και τις περασμένες χρονιές και δεν συνιστά ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας.  

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

14-04-2020 14:32ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

Να πληρώσουν την ακαρπια στις αμυγδαλιες του 2016 στην επαρχία Βισαλτίας Σερρών. Υποβάλαμε τα δικαιολογητικά φθινόπωρο του 2018. Περιμένουμε ακόμα,ενώ τα εκατομμυρια,όπως διαβάζω,χορεύουν γύρω μας.

Απάντηση

13-04-2020 23:05Σταυρακακης Νεκτάριος

Οι αγρότες δεν πλήττονται 101%? Γιατί λοιπόν δεν γίνεται κάτι για όλη την Ευρώπη απο την Εκτ? Γιατί δεν εισηγούνται όλοι οι υπουργοί για βοήθεια... Αν σταματήσει ο αγρότης θα πέσει πείνα. Κάντε κάτι.

Απάντηση

13-04-2020 16:37Giorgos

Σιγά μην δοσουν 100 Ευρώ στο στρέμμα να μας πάρουν ίσος κανένας δεν υποστηρίζει Τον μικρό αγρότη που είναι εμάς Η έκπτωση του efka Εγώ πληρώνο τής δόση την ώρα Τους.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία