Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Άμεσες Ενισχύσεις

Πρόκληση η κρατική ενίσχυση 10.130.000 για παραγωγή ανθέων

Κάπως παράδοξα, όπως αναμένονταν άλλωστε, με βάση την κινητικότητα που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, αρχίζει η δέσμευση των πιστώσεων για κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

τουλιπες-κοκκινο

Γιάννης Πανάγος

2961
13

Ειδικά η δέσμευση κονδυλίου ύψους 10.130.000 ευρώ για τους ελάχιστους παραγωγούς ανθέων στην Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στην Αττική, είναι κάτι που συνιστά πρόκληση για τους αγρότες όλης της χώρας οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες αντιξοότητες αυτό τον καιρό και απλά χάνονται μέσα στο πλήθος.

Τα δέκα και πλέον εκατομμύρια ευρώ που δεσμεύει το υπουργείο Αγροιτκής Ανάπτυξης, προφανώς από το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ που εμπιστεύθηκε η κυβέρνηση στον Βορίδη, είναι πολύ περισσότερα από τον μηνιαίο τζίρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής δρεπτών ανθέων. Κι αυτό την ίδια στιγμή που η διάθεση λουλουδιών δεν διεκόπη πλήρως (σημειωτέον ότι η ανθαγορά, όπως και πολλές φυτωριακές επιχειρήσεις, λειτούργησε κανονικά την Μεγάλη Εβδομάδα), ενώ ένα μέρος της παραγωγής (πολυετή φυτά), μπορεί να περιμένει και να διατεθεί αργότερα.

Με βάση τα παραπάνω ο αγροτικός κόσμος δίκαια θα αναρωτιέται αν αυτή η επιλογή συνιστά μια χαριστική πράξη σε έναν κλάδο μικρής εμβέλειας για τον αγροτικό τομέα ή είναι απλά ένα άλλοθι για να πει η κυβέρνηση πως κάτι έκανε;

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η εν λόγω απόφαση καλό είναι να επανεξετασθεί ή τουλάχιστον να πάρει το δρόμο της υλοποίησης όταν αντιμετωπισθούν σε βάθος και όλα τα άλλα αιτήματα ειδικής ενίσχυσης που προβάλλουν αυτό τον καιρό οι αγρότες. Δεν μπορεί για παράδειγμα να εκκρεμεί η ειδική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που διέθεσαν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω της πανδημίας και να επιχορηγείται απλόχερα ένας μικρός επί μέρους κλάδος, μόνο και μόνο γιατί έχει έδρα κοντά στα κέντρα εξουσίας, στέλνει ανθοδέσμες στα υπουργεία και στους υπουργούς και γενικά γιατί διαθέτει καλές δημόσιες σχέσεις!

Το σημείο της συγκεκριμένης απόφασης – δέσμευσης ποσού, έχει ως ακολούθως:

Εγκρίνουμε την δέσμευση πίστωσης ύψους (10.130.000,00 €) δέκα εκατομμύρια εκατό τριάντα χιλιάδες Ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ειδικός φορέας 1029 - 501. - 0000000 , Λογαριασμός 2390901002- οικ. έτους 2020 για την “κάλυψη δαπάνης για την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στο τομέα της παραγωγής γεωργικών προιόντων κ ́ειδικότερα στο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ανθέων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID 19,σύμφωνα με την C(2020) 1863 final της 19.03.2020 Ανακοίνωση της Επιτροπής, τον ΚΑΝ.(ΕΕ) 702/2014 και τα άρθρα 107,108 ΤΗΣ ΣΛΕΕ”.

Ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ
Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

02-05-2020 08:35ΤΤ

Επιτέλους μια σωστή απόφαση, στηρίζεις τους τομείς που είσαι ελλειμματικός ως χώρα, όχι σαν τους κτηνοτρόφους που βούλιαξαν την αγορά με την υπερπαραγωγή τους!

Απάντηση

21-04-2020 21:05Μαρίνα

Δηλαδή επειδή είναι μικρός ο κλάδος δεν ζουν οικογένειες από τα δρεπτα άνθη; Αλλά επειδή είναι μικρός, δεν πληρώνει για διαφημίσεις στη φυλλάδα σας γιαυτό και τέτοια επίθεση εναντίον του.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία