BACK TO
TOP
Άμεσες Ενισχύσεις

Βαμβάκι, ελιές Καλαμών πτηνοτροφία και χοιρινά, σειρά για ειδική ενίσχυση

Πρώτοι για αποζημίωση οι βαμβακοπαραγωγοί, εκκρεμότητα με την Καλαμών, κόβονται χρήματα από φθινοπωρινή πατάτα και καρπούζι.

6_pin_29

Ελένη Δούσκα

29
7

Χωρίς κάποια πίστωση προς τους αγρότες, κατά πως φαίνεται, θα βγει ο Ιανουάριος. Από τη µία, στον Οργανισµό Πληρωµών τρέχουν διοικητικές διορθώσεις µέχρι το τέλος του µήνα, προκειµένου µέσα στον Φεβρουάριο να γίνει µια διορθωτική πίστωση. Όπως αναφέρουν οι αρµόδιοι, αυτό το διάστηµα προχωρούν και οι διοικητικοί έλεγχοι για τα δεσµευµένα αγροτεµάχια σχετικά µε το Εθνικό Απόθεµα, µε τους ιδιοκτήτες παραγωγούς να καλούνται να προσκοµίσουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ιδιοκτησία την οποία έχουν δηλώσει. Αν εγκριθούν και δεν απορριφθούν, θα µπουν στην πρώτη διορθωτική πληρωµή του έτους, τον επόµενο µήνα.

Από την άλλη, εντείνονται οι διεκδικήσεις των παραγωγών για ειδικές ενισχύσεις λόγω της ανισορροπίες που έχει επιφέρει στις αγορές η πανδηµία. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, πάντως, στις πρώτες του συνεντεύξεις ξεκαθάρισε ότι «έχουν εγκριθεί 426 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για τη στήριξη του αγροτικού κόσµου και µέχρι σήµερα εξ αυτών έχουν εκταµιευθεί περί τα 270 εκατ. ευρώ». Αυτό σηµαίνει ότι µένει ένα υπόλοιπο 156 εκατ. ευρώ για έκτακτες ενισχύσεις αγροτών που έρχονται να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η πανδηµία στον κλάδο που δραστηριοποιούνται.

Βαµβάκι: Στα πρώτα προϊόντα, για τα οποία η νέα πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη θα κληθεί να πάρει αποφάσεις περί του «ύφους» και του ύψους της ειδικής ενίσχυσης είναι το βαµβάκι, που εκτός του ότι επλήγη από την πανδηµία, συµπλήρωσε το 2020 δύο αλλεπάλληλες χρονιές µε ιστορικά χαµηλές τιµές για τους παραγωγούς (βλέπε ρεπορτάζ σελ. 22-35).

Ελιά Καλαµών: Μένει ακόµα µια εκκρεµότητα µε τους παραγωγούς ελιάς Καλαµών από την Αιτωλοακαρνανία, οι οποίοι έµειναν ως γνωστό εκτός της έκτακτης ενίσχυσης που πληρώθηκε τον ∆εκέµβριο του 2020, λόγω λαθών στο ΟΣ∆Ε, µε τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη να είχε δεσµευτεί τότε για µια συµπληρωµατική ενίσχυσή τους.

Φθινοπωρινή πατάτα και καρπούζι: Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειµένου να γίνει κάποιες µειώσεις στο ποσό που είχε εισηγηθεί το υπουργείο, δεδοµένου ότι δεν υπάρχουν όλα τα απαιτούµενα χρήµατα, βρίσκεται αυτές τις µέρες ο φάκελος  για τις έκτακτες ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού σε υπαίθριο καρπούζι και φθινοπωρινή πατάτα, µετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία της αποµείωσης, οι πληγέντες παραγωγοί θα έχουν περιθώριο για περίπου 15 ηµέρες να υποβάλλουν το αίτηµα ζηµιάς για να αποζηµιωθούν, αµέσως µετά τον έλεγχο από τους αρµόδιους. 

Ελαιοπαραγωγοί: Υπάρχει αίτηµα για την ένταξη των ελαιοπαραγωγών που αποκλείστηκαν από το πρώτο πρόγραµµα, όπως αγρότες ειδικού καθεστώτος µε εισόδηµα κάτω των 15.000 ευρώ και επιδότηση κάτω των 5.000 ευρώ και ετεροεπαγγελµατίες, εργαζόµενοι, άνεργοι και µικροσυνταξιούχοι, σε πρόσθετο πρόγραµµα µε επιπλέον χρηµατοδότηση πέραν των 126 εκατ. ευρώ που δόθηκαν.

Πτηνοτροφία: Για ενισχύσεις περί τα 12 εκατ. ευρώ στον κλάδο της πτηνοτροφίας είχαν συζητήσει η ∆ιεπαγγελµατική του κλάδου µε τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη και πληρωµή κατά τη δεύτερη φάση πακέτων ενίσχυσης µέσα στον Ιανουάριο. 

Χοιροτροφία: ∆ροµολογηµένη πρέπει να θεωρείται η αποζηµίωση των χοιροτρόφων, ενώ σύντοµα θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το υπουργείο σχετικά µε τα µέτρα στήριξης του κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδηµία του κορωνοϊού. Τις σχετικές διαβεβαιώσεις έλαβε πρόσφατα η Οµοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

17-01-2021 18:25Γιώργος

Επιτέλους να δώσουν για το βαμβάκι

Απάντηση

17-01-2021 13:56patsioyras athanasios

ΨΙΧΟΥΛΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-01-2021 10:39Βασιλης

Κοπρόσκυλα πάμε σε εκλογες τώρα να δείτε τι θα πάθετε. Τα κρασσοσταφυλλα τίποτα? Δεν έχει ενίσχυση για εμάς που δεν έχουμε να ζήσουμε? Εκλογές τώρα αλήτες μας κοροιδεψατε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

17-01-2021 10:07Στάθης

Η ανακοίνωση του κυρίου Βορίδη για de minimis στα καπνά virginia για το έτος 2018 στις 11/12/2021 για να αποκατασταθεί η αδικία μιας και είναι η μόνη ποικιλία που δεν αποζημιώθηκε πάει στο καλάθι των αχρήστων; Ευχαριστούμε ωραία συνέχεια έχει το υπουργείο!Ο επόμενος ακυρώνει τον προηγούμενο!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία