
Οι άµεσες ενισχύσεις λοιπόν από φέτος θα είναι οι εξής:
- Βασική ενίσχυση
- Αναδιανεµητική ενίσχυση
- Συνδεδεµένη ενίσχυση
- Συµπληρωµατική νεαρών αγροτών
- Οικολογικά σχήµατα
- Συµπληρωµατική ενίσχυση κρίσης
Τι σηµαίνει αυτό πρακτικά
Με βάση την νέα αυτή προσθήκη η Ελλάδα θα µπορεί να δεσµεύει ετησίως έως 80 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της ΚΑΠ και προαιρετικά σύν 160 εκατ. ευρώ εθνικά κονδύλια, για να χρηµατοδοτεί ετησίως πληγέντες παραγωγούς. Τα χρήµατα αυτά µπορούν να προέρχονται είτε από τις άµεσες ενισχύσεις είτε από το ΠΑΑ, είτε σε συνδυασµό. Αν χρησιµοποιηθούν µόνο χρήµατα από τις άµεσες ενισχύσεις τότε το διαθέσιµο ποσό µπορεί να αυξηθεί στα 107 εκατ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο καταστροφικό αίτιο εντός του έτους ενίσχυσης, τότε τα χρήµατα αυτά θα διανέµονται πίσω στους αγρότες µέσω του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Το ύψος του πριµ θα υπολογίζεται όπως έγινε και µε το Μέτρο 23, δηλαδή µε βάση την κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή και το ύψος των απωλειών.
Το πώς τώρα θα δίνεται η επιδότηση, αυτό είναι ευθύνη του κάθε κράτους-µέλους. Το βέβαιο είναι όµως πως χωρίς νέα εισροή χρηµάτων και µε δεδοµένο τον προϋπολογισµό της ΚΑΠ, θα είναι σαν... από τη µία τσέπη να βγαίνουν τα χρήµατα και από την άλλη να µπαίνουν. Από την άλλη η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αξιοποιεί πλήρως τα χρήµατα των άµεσων ενισχύσεων, οπότε το νέο αυτό καθεστώς µπορεί να την ευνοεί. Μεταξύ άλλων ο κανονισµός αναφέρει:
Άρθρο 41α Συµπληρωµατική ενίσχυση κρίσης
- Τα κράτη µέλη µπορούν να παρέχουν συµπληρωµατικές πληρωµές κρίσης για την αποζηµίωση δικαιούχων άµεσων πληρωµών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, δυσµενή κλιµατικά φαινόµενα ή καταστροφικά γεγονότα.
- Η στήριξη [...] αφορά την καταστροφή τουλάχιστον του 30% της µέσης ετήσιας παραγωγής του γεωργού κατά την προηγούµενη τριετία ή ενός τριετούς µέσου όρου µε βάση την προηγούµενη πενταετία [...]. Οι απώλειες υπολογίζονται είτε σε επίπεδο εκµετάλλευσης, είτε στο επίπεδο της δραστηριότητας είτε σε σχέση µε την συγκεκριµένη περιοχή.
- Τα κράτη µέλη καθορίζουν τα ισχύοντα ποσοστά στήριξης για την αντιστάθµιση της απώλειας παραγωγής. Τα εν λόγω ποσοστά είναι υψηλότερα για τους αγρότες που καλύπτονται από ασφαλιστικό σύστηµα ή άλλο εργαλείο διαχείρισης κινδύνου.
- Τα κράτη µέλη µπορούν να αποφασίσουν να συγχρηµατοδοτήσουν τις πληρωµές µε πρόσθετη εθνική χρηµατοδότηση έως 200%.