Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Η διαδικασία για την εισαγωγή εργατών από Τρίτες χώρες για τις αγροτικές εργασίες

Πριν 3-4 χρόνια περίπου, είχα διαβάσει µία αγγελία η οποία µου είχε κάνει φοβερή εντύπωση: αγροτικοί Συνεταιρισµοί στην περιοχή της Ηµαθίας αλλά και των όµορων νοµών, ζητούσαν εργατικό προσωπικό για τη συλλογή της παραγωγής τους (κεράσια κλπ).

22_11

Γιώργος Παπαδημητρίου

2452
7


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας

Η εντύπωση δεν είχε να κάνει µε την αγγελία αυτή καθ’ αυτή, αλλά από την εξέλιξη της: όπως πληροφορήθηκα, εστάλησαν τότε 400 αιτήσεις ενδιαφέροντος, εκ των οποίων µόλις οι 3 ήταν ηµεδαπών και οι υπόλοιπες αλλοδαπών. Μου φάνηκε τότε απίστευτο γιατί δεν µπορούσα να διανοηθώ αυτό που συνέβη, σε µια περίοδο µάλιστα κατά την οποία η ανεργία ξεπερνούσε το 25%.

Οι αγρότες είδαν κι αποείδαν ότι προκοπή δεν γίνεται µε τους ηµεδαπούς, ενώ η παραγωγή τους κινδύνευε για µία ακόµη χρονιά να µείνει στο χωράφι. Παλεύοντας πολύ καιρό και µε πρωτοστάτη κυρίως την Κοινοπραξίας Συνεταιρισµών Οργανώσεων Παραγωγών του Νοµού Ηµαθίας, κατάφεραν τελικά να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τα χωράφια τους. Μόνο που τα χέρια αυτά είναι …εισαγόµενα. Και µάλιστα, όσοι οι άνθρωποι που έρχονται είναι γνώστες του αντικειµένου για το οποίο καλούνται, π.χ. συλλογή ροδάκινων, κερασιών, πιπεριάς κλπ. Στις 14 Μαΐου η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων & Αχλαδιών, ενηµέρωσε τους παραγωγούς ότι θα έφταναν τα πρώτα λεωφορεία µε τους εργάτες γης από την Αλβανία , µε την εταιρεία που έχει αναλάβει το εν λόγω έργο και η οποία έχει αδειοδοτηθεί από την Αλβανική Κυβέρνηση.

Η διαδικασία «εισαγωγής» ξεκινά από την Αποκεντρωµένη κατά τόπους ∆ιοίκηση στην οποία οι ενδιαφερόµενοι απευθύνονται για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για εργάτες γης. Σηµαντικό να τονιστεί το γεγονός ότι οι εργάτες που θα απασχοληθούν µε τη διαδικασία αυτή, δεν µπορούν να είναι για παραπάνω από έξι µήνες, ενώ ασφάλιση τους θα γίνεται µε εργόσηµο. Φυσικά, όλες οι συναλλαγές, ανταλλαγές δικαιολογητικών, οι υποβολές αιτήσεων κλπ, γίνονται κυρίως ηλεκτρονικά.

 

Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να υποβάλλουν:

Αίτηση προς την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση της Περιφέρειας τους, στην οποία θα αναγράφουν τα πλήρη στοιχεία των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν (Ονοµ/µο, πατρώνυµο, Μητρώνυµο, Αρ. ∆ιαβατηρίου, ιθαγένεια).

 

Συνηµµένα υποβάλλουν:

α. Ηλεκτρονικό παράβολο 100 ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που επιθυµούν να απασχολήσουν.

β. Υπεύθυνη δήλωση µε τα στοιχεία τους και το κάτωθι κείµενο:

  1. Θα απασχολήσω τον/τους κάτωθι πολίτη Γ’ χώρας: για περίοδο απασχόλησης είκοσι (20) τουλάχιστον ηµερών από την ηµεροµηνία εισόδου την Ελληνική Επικράτεια.
  2. Θα καταβάλλω το σύνολο των απαιτούµενων ασφαλιστικών εισφορών.
  3. Θα αναλάβω τις προβλεπόµενες δαπάνες εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρµογής της §3 του άρθρου 80 του Ν.3386/2005 (Α’ 212).
  4. Θα εκπληρώσω το σύνολο των υποχρεώσεων µου, όπως αυτές απορρέουν από τις κείµενες διατάξεις της εργατικής νοµοθεσίας για τη σύναψη της σύµβασης εργασίας την οποία, λόγω έκτακτων αναγκών, αδυνατώ να συνάψω εγκαίρως για την αντιµετώπιση των αναγκών της εκµετάλλευσης µου.
  5. Θα του/τους παρέχω επαρκές κατάλυµα, σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία.

α. Την ενιαία δήλωση καλλιέργειας (δήλωση ΟΣ∆Ε).

β. Φωτοαντίγραφο της σελίδας του διαβατηρίου µε τα στοιχεία του/των πολίτη/των της τρίτης χώρας.

Η αίτηση και η υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να είναι θεωρηµένες για το γνήσιο της υπογραφής, ή µπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση www.gov.gr

Πάντα έλεγα, µε όλο το σεβασµό αδιαφορώντας αν στεναχωρώ µερικούς, ότι η ανεργία στη χώρα µας πάντα ήταν δυνητική, δηλαδή επιλεκτική. Εξακολουθώ να λέω επίσης, ότι την µεγάλη ευθύνη την έχουµε οι γονείς, γιατί µεγαλώνουµε τα παιδιά µας µέσα σε γυάλινο κουβούκλιο, νοµίζοντας ότι µε τον τρόπο αυτό τα προστατεύουµε και τα αφήνουµε να φτάσουν τα 35 τους χωρίς να έχουν «κολλήσει» ούτε ένα µεροκάµατο στο χωράφι, ή οπουδήποτε αλλού. Τώρα λοιπόν θα αρχίσουν να γεµίζουν τα χωράφια από αλλοδαπούς (δεν γεµίζουν τώρα, έχουν χρόνια, αλλά τώρα αυτό γίνεται µε έναν ακόµη τρόπο), ενώ ταυτόχρονα οι κάρτες ανεργίας θα πολλαπλασιάζονται στους ΟΑΕ∆ της χώρας.

Αν δεν σταµατήσει η επιδότηση της ανεργίας και δεν αρχίσει η επιδότηση της εργασίας, θα εργαζόµαστε ως υπάλληλοι σε όλους τους τοµείς της παραγωγικής διαδικασίας του τόπου, µε ξένους ιδιοκτήτες.

 

Άνοιξε το σύστηµα για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Το σύστηµα άνοιξε, όµως τίποτε πλέον δεν θα είναι ίδιο. Η σύνταξη της φορολογικής δήλωσης γίνεται πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις δια του τηλεφώνου, ή µέσω τηλεδιάσκεψης. Γι’ αυτό, επικοινωνήστε µε το λογιστή σας, προγραµµατίστε το ραντεβού σας και ολοκληρώστε έγκαιρα την υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης.
Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

29-05-2020 11:38ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ

Καλημέρα σας, οι μετακλητοί πολίτες Τρίτων χωρών που καλούνται με τα 6μηνα, ενημερώθηκα από τον τοπικό ΕΦΚΑ ότι θα πρέπει πλέον να ασφαλίζονται με ΑΠΔ στο ΙΚΑ για να μπορούν να έχουν ασφάλεια και όχι με εργόσημο, πράγμα που ισχύει από το 2017 αλλά στον ΕΦΚΑ δεν το γνώριζαν πιο πριν. Έχετε κάποια περαιτέρω πληροφόρηση;

Απάντηση

28-05-2020 20:46Θ. Σταυροπουλος

Καταγωμαι απο τη Μεσσηνία. Στην περιοδο που μαζευουμε τις ελιές δίνουμε σε Αλβανούς συγχωριανούς μας το χωρλαφι 'μισακο' ή μεροκάματο 40 ευρω μεροκάματο, συν τα αναλώσιμα. Π.χ για μια μερα 5 εργάτες γης πήραν 5 × 40 = 200 ευρω + 50 για βενζινες κ λιοπανα που ηταν δικά τους, συνολο 250 ευρω ημερισίως. 3 μέρες στο χωράφι κόστισαν 750 ευρω. Ευχαριστημενπι κ εμεις κ αυτοι. Εργοσημο δεν δώσαμε. Εσεις ποσα προσφερετε στον εργατη γης κ δεν έρχονται; 28 μικτά, δηλαδη ένα 20 ευρω καθαρά; Πάρτε απο το Σουρινάμ κ το Κονγκό. Πάντως εγω όταν βλέπω τις φράουλες με προελευση Μανωλαδα δεν τις πέρνω. Αγοράζοντας ενα κεσεδάκι φράουλες επιδοτώ έμμεσα την δουλοπαροικία στην Ελλάδα. ΥΓ. Ακομη μια ερωτηση στους παραγωγους που δεν βρίσκουν 'ημεδαπους'. Τα παιδια σας που ειναι;

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία