BACK TO
TOP
Φορολογικά

Aπαιτείται γνώση του αντικειμένου για τη διαδικασία συνταξιοδότησης αγροτών

Πολλές φορές χρησιµοποιώ σκληρή γλώσσα στο γραπτό λόγο και παρεξηγούµαι. ∆εν είναι ο σκοπός µου να προσβάλλω κανέναν, ούτε να θίξω τιµές και υπολήψεις. ∆υστυχώς όµως δεν µπορεί να γίνει διαφορετικά, αφού µε άλλο τρόπο δεν καταλαβαίνουν αυτοί στου οποίους απευθύνεται κάθε φορά το άρθρο µου.

24_62

Γιώργος Παπαδημητρίου

67
12


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Πριν δύο χρόνια περίπου, όταν ακόµη δεχόµασταν κόσµο στα γραφεία µας και χαιρετιόµασταν χωρίς φόβο, ήρθε ένας αγρότης και ζήτησε να του ετοιµάσω τα δικαιολογητικά για τη σύνταξη της γυναίκας του.

Του εξήγησα τότε ότι τη διαδικασία αυτή δεν µπορώ την κάνω εγώ, διότι δεν ασχολούµαι µε συνταξιοδοτικά θέµατα αφενός, αλλά κι επειδή το θέµα σύνταξη είναι εξαιρετικά σοβαρό αφετέρου. Ότι θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος εξειδικευµένος προκειµένου να τύχει της καλύτερης δυνατής αντιµετώπισης.

Πράγµατι, το θέµα το ανέλαβε γραφείο διεκπεραίωσης συνταξιοδοτικών υποθέσεων και η σύζυγός του σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα άρχισε να πληρώνεται από τη σύνταξη της. Πληροφοριακά να πω ότι επρόκειτο για την πιο απλή περίπτωση συνταξιοδότησης: η σύζυγός του είναι ασφαλισµένη όλα τα χρόνια, µόνο στον ΟΓΑ.

 

Αυτά γράφει το εν λόγω έγγραφο

Άλλαξαν αρκετά από τότε και βρισκόµαστε στο σήµερα: «η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά µε ένα κλικ», έτσι λένε. Ποιοι; Ας ξετυλίξουµε το κουβάρι της παραπληροφόρησης. Τα πάντα ξεκινάνε από ένα βασικό λάθος: όλοι θεωρούν ότι, αφού µε τους κωδικούς taxis γίνονται τα πάντα, τότε πρέπει να τα κάνει ο λογιστής. Και κάπου εκεί χάνεται η µπάλα.

Λίγο πριν το τέλος του 2020, υποψήφιος για συνταξιοδότηση ζήτησε από το λογιστή του να του υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση. Ο λογιστής του (το γραφείο του οποίου ασχολείται µε συνταξιοδοτικά θέµατα -δεν γνωρίζω αν ασχολείται ο ίδιος ο συνάδελφος ή να συνεργάζεται µε νοµικό γραφείο) τον ενηµέρωσε ότι η διαδικασία αυτή στοιχίζει ένα Α’ ποσό. Του είπε επίσης ότι, θα µπορούσε να απευθυνθεί στον ανταποκριτή της περιοχής του και να ζητήσει να του κάνει την αίτηση εκείνος, χώρια που θα ήταν δωρεάν.

Πράγµατι ο αγρότης πήγε στον ανταποκριτή του
ΟΓΑ, του εξήγησε τη συνοµιλία που είχε µε το λογιστή και του ζήτησε να υποβάλλει την αίτηση.

Και τότε συνέβη το εξής απίστευτο: ο ανταποκριτής, αντί να του πει «οκ, θα σου κάνω την αίτηση», ή «όχι, δεν θα σου υποβάλλω την αίτηση διότι δυστυχώς δεν έχω το δικαίωµα», άρχισε να βάλλει κατά του λογιστή του αγρότη µε θέµα αναφοράς τα χρήµατα που ζήτησε για την υποβολή της αίτησης.

Μάλιστα σε µια έξαρση επαναστατικής διάθεσης, πήρε τηλέφωνο το λογιστή του αγρότη και του την είπε κιόλας, γιατί χρεώνει τόσα χρήµατα για κάτι τόσο απλό.

Προσέξτε τώρα: η αναφορά στο συγκεκριµένο παράδειγµα γίνεται για τη συµπεριφορά του ανταποκριτή. Ο οποίος αντί να ασχοληθεί µε τον ασφαλισµένο του ταµείου στο οποίο εργάζεται, θέλησε να υποδείξει σε ελεύθερο επαγγελµατία πώς θα κάνει τη δουλειά του. ∆ηλαδή έχουµε ξεφύγει εντελώς.

Γνωρίζω ανταποκριτές ΟΓΑ οι οποίοι ασχολούνται νυχθηµερόν µε τα θέµατα των αγροτών, δίνουν την ψυχή τους και βοηθάνε όσο δεν παίρνει. Οι ελάχιστοι ανάποδοι, αν δεν τους αρέσει, µπορούν απλά να πάνε στα σπίτια τους και να µην ταλαιπωρούν τον κόσµο. Και υποδείξεις να κάνουν όταν θα γίνουν αυτοί ελεύθεροι επαγγελµατίες.

 

Αυτά γράφει το εν λόγω έγγραφο

Όσο για τους φίλους αγρότες θα ήθελα να πω ότι, τις περισσότερες φορές το φθηνό σου βγαίνει ακριβό. Έχουν υπάρξει άπειρες περιπτώσεις κατά τις οποίες, πολλοί παρασύρθηκαν από το «γείτονα» που τα ήξερε όλα και «έλα µωρέ δεν είναι τίποτε…» και τους βγήκε ο κούκος αηδόνι.

Και ξέρετε κάτι; Όταν θα βγει ο λογαριασµός, ο κακός λογαριασµός, θα βγει στον ΑΦΜ το δικό σας. Ο έξυπνος «γείτονας» δεν φαίνεται πουθενά. Έκανε το κοµµάτι του κι άµα πας να τον αρπάξεις θα σου πει «εγώ να βοηθήσω ήθελα, εσύ γιατί µε άκουσες;» και θα βγείτε µε πλευρά σπασµένα.

Το θέµα τη σύνταξης είναι πάρα πολύ σηµαντικό για να το προσπεράσετε έτσι απλά. Πρέπει να είστε προσεκτικοί και τα βήµατα σας να είναι σταθερά, για κάθε τι που σας αφορά.

Φυσικά και θα συµβουλευτείτε το λογιστή σας, πάντα να το κάνετε, δεν πρέπει να ξεχνάτε όµως ότι, δεν κάνουµε τα πάντα. Το έντιµο είναι το εξής: δεν γνωρίζω κάτι; ∆ε θα το κάνω, δεν θα ασχοληθώ µαζί σου όσα χρήµατα κι αν µου δώσεις, γιατί µπορεί από το πράγµα που θα µου ζητήσεις να σου υλοποιήσω να προκύψει στο µέλλον ζηµιά µη αναστρέψιµη.

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

02-02-2021 20:12ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΠΥΡΟΥ

ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΓΝΩΣΗ Κ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΑΣ, ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΖΕΤΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Κ ΥΠΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ . ΠΑΝΤΑ ΔΙΝΕΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΚΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΟΔΟΥ Κ ΕΤΣΙ "ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ " Ο ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ...

Απάντηση

28-01-2021 09:24ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Άλλο ένα άρθρο που στην ουσία του δεν έχει να πληροφορήσει για τίποτα ουσιαστικό. Το άρθρο σας παρουσιάζει την διαμάχη ανάμεσα στην γραφειοκρατία του δημοσίου και στην γραφειοκρατία του ιδιωτικού τομέα (λογιστές). Πως θα μπορέσει ο ένας χώρος να κατηγορήσει τον άλλον για ίδιο όφελος. Αν μελετήσει κανείς τα επιχειρήματα που τίθενται στο συγκεκριμένο άρθρο θα αντιληφθεί ότι ισχύουν και από την άλλη πλευρά. Είναι επιχειρήματα απλά για να μπορέσουν να δημιουργήσουν μία εντύπωση. Θα προτιμούσαμε ως αναγνώστες να διαβάζαμε κάτι περισσότερο ωφέλιμο. Συγκεκριμένα, νομίζω όλους θα μας ωφελούσε ένα άρθρο για την ηλεκτρονική διαδικασία συνταξιοδότησης και τι θα πρέπει να προσέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Ειρήσθω εν παρόδω, ότι δεν είμαι άμεσα ενδιαφερόμενος για συνταξιοδότηση. Όμως, σίγουρα ακόμα και για εμένα θα ήταν ένα χρήσιμο άρθρο. Φυσικά, το άρθρο σας δεν έχει να κάνει με την κάλυψη τέτοιων αναγκών. Απεναντίας, αναλώνεται, ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, σε "κουτσομπολιά " του χωριού για να καταδείξει το μηδέν. Ο αρθρογράφος του άρθρου δεν έκανε τον ελάχιστο κόπο να χρησιμοποιήσει την ατυχή αναφορά για να καταδείξει κάτι περισσότερο σημαντικό. Δηλαδή, να χρησιμοποιούσε έστω το περιστατικό για να αναδείξει κάτι ανώτερο. Απορώ σε τι γίναμε σοφότεροι με αυτό το άρθρο. Δεν έχουμε ανάγκη από τέτοια άρθρα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-01-2021 20:36Υακινθη

Οι αρμοδιοτητες του δημοσιου θα πρεπει να αποροφιθουν απο τον ιδιωτικο τομεα.τζαμπα λεφτα περνουνε οι υπαληλοι ειναι πλεον ξεκαθαρο.

Απάντηση

27-01-2021 17:07Αρης

Μήπως με ποιο φιλικά προγράμματα (Software) του ΕΦΚΑ να μην χρειάζεται ούτε ο ανταποκριτής του ΟΓΑ αλλά ούτε και λογιστής. Γνώσεις τελεόφοιτου Γυμνασίου είνα αρκετές. Θέληση χρειάζεται....γιατί άπλως για μεταφορά στοιχείων πρόκειται............και στην διαδοχική.....Οι έφηβοι κάνουν "παπάδες" με τα κινητά τους γιατί να μην μπορούν να μεταφέρουν τα στοιχεία απο το χαρτί στον υπολογιστή...... Θέληση χρειάζεται και φιλικά προς τον χρήστη προγράμματα ..αυτό είναι όλο το θέμα Οχι ψηφιοποίηση του κράτους για χρήστες με διδακτορικό στην πληροφορική .....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-01-2021 10:10m8

Η αναμονή πάντως ξεπερνάει ήδη τους 18 μήνες, στην πολύ απλή περίπτωση που περιγράφετε, ασφαλισμένου μόνον στον ΟΓΑ όλα τα χρόνια!

Απάντηση

27-01-2021 00:00ΣΠΥΡΟΣ

ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ! ΕΓΩ ΕΔΩΣΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ! ΤΙ ΑΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

26-01-2021 14:52ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν ξέρω για άλλες περιφερειακές ενότητες,αλλά σε έναν δήμο του Ν.Πελλας, μερικοί ανταποκριτές είναι για τον "Αχιλλέα"

Απάντηση

26-01-2021 11:42Δημήτρης

Κύριε Παπαδημητρίου, ωραίο το άρθρο σάς, επίκαιρο, το διάβασα προσεκτικά. Και εγώ από περιφέρεια είμαι, γίνονται αυτά, πού αναγράφεται.Ο κόσμος στα χωριά δεν γνωρίζουν και θεωρούν το λογιστή απομηχανης Θεό, και αυτή είναι η αλήθεια. Εάν δουλέψουμε όλοι, τα καταφέρνουμε. Να είστε, καλά και άλλα, ενημερωτικά να γράφεται, για την ενημέρωση

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία