BACK TO
TOP
Φορολογικά

Τακτικός έλεγχος βιβλίων αγρότη, τι πρέπει να προσέχει ο ελεγχόμενος

H ∆.Ο.Υ. Καρδίτσας άνοιξε τις πύλες για το κοινό στις 03.02.21, αφού προηγουµένως ήταν κλειστή (για 2η φορά) λόγω κορωνοϊού για περισσότερες από 15 ηµέρες. Κι όταν λέµε κλειστή εννοούµε αλυσίδες στην πόρτα, χωρίς προσωπικό ασφαλείας, χωρίς τίποτα.

24_65

Γιώργος Παπαδημητρίου

34
8


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Προφανώς, το σηµαντικότερο όλων είναι σε κάθε περίπτωση η υγεία, πρώτα και πάνω απ’ όλα.

Με στεναχωρεί όµως το γεγονός ότι, την ίδια µέρα που η Εφορία έκλεισε λόγω κορωνοϊού, η ΑΑ∆Ε εξέδωσε απόφαση η οποία ενηµέρωνε ότι η Υπηρεσία θα είναι κλειστή, όµως σε κανένα σηµείο της απόφασης δεν υπήρξε αναφορά για το τι θα γίνει µε τις εκκρεµείς υποθέσεις στα διάφορα τµήµατα (Μητρώο-µετατάξεις, µεταβολές, διακοπές εργασιών κλπ / Εισόδηµα-συµπληρωµατικές δηλώσεις κλπ), τα οποία βρίσκονται πάρα πολύ καιρό σε εκκρεµότητα, αλλά και µε τα τρέχοντα θέµατα που δηµιουργήθηκαν κατά το διάστηµα που ήταν κλειστή η Υπηρεσία.

Κι ενώ προσπαθούµε να τελειώσουµε µε τις τελευταίες εκκρεµότητες ώστε να µπορέσουµε να ξεκουραστούµε και λίγο, άρχισαν τα έρχονται εντολές ελέγχου για τους αγρότες. Στις 04.02.21, µία µόλις ηµέρα µετά την επαναλειτουργία της ∆ΟΥ, δεχθήκαµε τηλέφωνο ότι ξεκινά ο τακτικός έλεγχος ενός αγρότη κανονικού καθεστώτος, για τα έτη 2017-2018.

Πρόκειται βεβαίως για µία φυσιολογική εξέλιξη, γι’ αυτό και δεν εστιάζω ούτε στο γιατί πήραν τηλέφωνο τώρα; (θα µπορούσα να επικαλεστώ Ιανό, covid-19 κι ένα σωρό άλλες καταστροφές που συνέβησαν το χρόνο που πέρασε και να ζητήσω παράταση (µικρή ή µεγάλη δεν έχει σηµασία) της έναρξης του ελέγχου.

∆εν υπάρχει κανένας λόγος όµως να γίνει αυτό. Η δουλειά των ελεγκτών είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνοµα τους: να ελέγχουν. Καλώς όρισαν λοιπόν και µε το καλό να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

τροποποιητικές δηλώσεις πριν τον έλεγχο

Με την  εντολή µερικού φορολογικού ελέγχου, η ΑΑ∆Ε ενηµερώνει το φορολογούµενο ότι «έχεις επιλεγεί αγαπητέ µου για έναν µικρό έλεγχο». Ταυτόχρονα η εντολή συνοδεύεται από µία γνωστοποίηση µε την οποία η ΑΑ∆Ε ενηµερώνει το φορολογούµενο ότι «µέχρι να ξεκινήσω τον έλεγχο, σου δίνω τη δυνατότητα να υποβάλλεις (εφόσον πρέπει) τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήµατος κλπ, ώστε (εφόσον ξαναλέω υπάρχει ανάγκη) να διορθώσεις τυχόν αβλεψίες ή λάθη».

Έχω πει και γράψει επανειληµµένως ότι, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο λογιστής έχει ευθύνη για τα παραστατικά που καταχωρούνται στα βιβλία σας. Την απόλυτη ευθύνη της δαπάνης την έχει ο φορολογούµενος. Αυτός θα κληθεί να αιτιολογήσει αν η δαπάνη που πραγµατοποίησε, είναι πραγµατική ή όχι.

Με την ευκαιρία λοιπόν του εν εξελίξει ελέγχου, καλό είναι να φρεσκάρουµε κάποιες λεπτοµέρειες του:

 Μεγάλη προσοχή στην εξόφληση των τιµολογίων, όταν αποφασίσετε τον προµηθευτή σας, προσέξτε η εξόφληση να είναι µέσα από τραπεζικό λογαριασµό, ειδικά για τα τιµολόγια άνω των 500 ευρώ.

 Τα µισθωτήρια των χωραφιών, από 01.01.20 εξοφλούνται υποχρεωτικά µέσω τράπεζας, δηλαδή απαγορεύεται να εξοφλήσετε τους ιδιοκτήτες δίνοντας τους χρήµατα στο χέρι: η δαπάνη για τα ενοίκια θα χαθεί.

 ∆ιευκρίνιση: δαπάνη των ενοικίων αποτελεί το ίδιο το συµφωνητικό. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι ως έξοδο καταχωρώ το ενοίκιο που αναγράφεται στο µισθωτήριο, χωρίς να µε ενδιαφέρει εάν -όταν το φέρετε να το καταχωρήσω- είναι εξοφληµένο. Πρέπει όµως να γνωρίζετε ότι, εφόσον -όταν προχωρήσετε στην εξόφληση του-δεν το εξοφλήσετε µέσω τραπεζικού λογαριασµού, ο έλεγχος είναι υποχρεωµένος και θα σας το «πετάξει έξω από τα έξοδα που αναγνωρίζονται για τα βιβλία σας.

 Μεγάλη, πολύ µεγάλη προσοχή στα έξοδα γενικώς (έχει µαλλιάσει η γλώσσα µου να το λέω και πόνεσαν τα χέρια µου να το γράφω): Οι Εφορείες και η ΑΑ∆Ε γενικότερα, έχουν πίνακα από τη ∆ιεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης στον οποίο προσδιορίζεται το µέσο κόστος ανά καλλιέργεια. Αν λοιπόν στον πίνακα αυτό, έχουµε µέσο κόστος π.χ. 120 ευρώ/στρέµµα για το βαµβάκι και τα έξοδα που έχετε προσκοµίσει στο λογιστή σας δίνουν 250 ευρώ µέσο κόστος, τότε όπως καταλαβαίνετε… την κάτσατε τη βάρκα.

Πρέπει να καταλάβετε ότι ο έλεγχος είναι πολύ εύκολο να βγάλει έξω δαπάνες τις οποίες ο ελεγχόµενος θεωρεί δεδοµένες. Και τελικά την ίδια ευθύνη µε τον έλεγχο -αν όχι µεγαλύτερη- έχει ο ελεγχόµενος, για την απόδειξη της πραγµατικότητας των εξόδων.

Tέλος επιτηδεύµατος – έλεγχος διαγραφής για το έτος 2019

Σε περιπτώσεις όπως παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών, δεν έχει διαγραφεί αυτόµατα το τέλος επιτηδεύµατος για το φορολογικό έτος  2019, διότι είχαν ΚΑ∆ λιανικού εµπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, τον οποίο το σύστηµα τον θεωρούσε ότι είναι εµπορική δραστηριότητα. Στις περιπτώσεις  αυτές θα πρέπει να αποστείλετε αίτηση στην αρµόδια ∆.Ο.Υ. για να προχωρήσουν στη διαγραφή του.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

24-02-2021 13:47ΚΑΤΕΡΙΝΑ Λ.

Σχετικά με το τέλος επιτηδεύματος, μπορείτε να με κατατοπίσετε ως προς τη διαδικασία (αίτηση προς ΔΟΥ). Επίσης διάβασα ότι δημιουργήθηκαν καινούριοι ΚΑΔ οι οποίοι θα ξεχωρίζουν παραγωγούς /εμπόρους. Αν ενεργοποιηθουν σήμερα θα έχουν αναδρομικοτητα στο 2020 όσον αφορά στο τέλος επιτηδεύματος; Ευχαριστώ.

Απάντηση

17-02-2021 13:53Δημητρης Σταματοπουλος

Το βαμβάκι όπως είπες εχει (120) ενδεικτικά ειναι και το πετρέλαιο μεσα εγω π.χ μπορεί να φρεζαρω δυο φορές παραπάνω τα έξοδα ανεβενουν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-02-2021 10:25ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

Υπαρχει καποιος πινακας με της δαπανες που δικαιολογουμε να καταχωρισουμε εκτος των εφοδιων και καυσιμων

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

15-02-2021 22:06Γιαννης

Tι γίνεται αν έχεις κόψει τιμολόγιο και ο έμπορος δεν σε έχει πληρώσει ακόμα;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία